Patikointia Sloveniassa: Bohinj-järven ympäri

Slovenian Bohinj on luontoihmisen paratiisi: maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit jylhien Julisten Alppien ja kirkasvetisen järven ansiosta, alue on onnistunut säilyttämään autenttisuutensa Bledin imiessä valtaosan turisteista ja ympäröivässä Triglavin kansallispuistossa riittää patikoijalle tekemistä useiksi päiviksi. Jos aikaa on kuitenkin vain yhteen patikointiin, on minun helppo suositella sopivaa patikkareittiä: kierrä Bohinj-järvi ympäri.

Bohinj-järven ympärysmitta on noin 12 kilometriä, ja enimmäkseen tasamaata, joten reitti ei vaadi patikointikokemusta eikä erikoisvarusteita. Noin kolmannes reitistä, Ribčev Laz -kylästä Ukancin kylään, kulkee autotien vieressä. Jos tämänkin pätkän haluaa nauttia luonnon rauhasta, kannattaa suunnata Ribčev Lazissa metsään ja kulkea Ukanciin hieman pidempää ja vaikeakulkuisempaa metsäpolkua pitkin.

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Lenkkarit jalkaan, kamera kaulaan ja reppuun vettä ja eväät – ja ei kun nauttimaan Slovenian upeasta luonnosta!

Meidän patikkapäivänä oli sadetta ilmassa ja pilvet roikkuivat hassuna rinkinä järven ympärillä. Aloitimme retken Stara Fužinasta, josta kävelimme ensiksi noin kilometrin verran Ribčev Laziin. Ribčev Laz on Bohinj-järven matkailukeskittymä: on hotellia, polkupyörä- ja kanoottivuokraamoa, ravintolaa ja ruokakauppaa. Täällä on myös monista Bohinj-järveltä otetuista kuvista tuttu keskiaikainen Johannes Kastajan kirkko.

Koska emme halunneet kävellä autotien vieressä, lähdimme kulkemaan metsätietä pitkin. Tai tieksi sitä ei kyllä voi kutsua, vaan pieneksi poluksi, joka paikoin tuntuu katoavan lähes kokonaan. Polun varrella on opastemerkit, joten eksymisen vaaraa ei kuitenkaan ole.

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Reitin varrella on useita puroja, joiden yli jouduimme hyppimään, kulkemaan pitkospuita pitkin tai oksista kyhätyn sillan yli. Polku vei meidät jatkuvasti ylös päin, ja korkeimmalta kohdalta olisi varmasti ollut upeat näkymät, mutta puiden vuoksi ei järvestä näkynyt vilaustakaan. Vaikka tällä noin neljän kilometrin metsäosuudella ei maisemat olleet päivän upeimmat, oli täällä kuitenkin ihanan hiljaista ja rauhallista kävellä. Koko matkan aikana vastaamme tuli vain yksi pariskunta.

Metsäpolku päättyy Vogelin hiihtokeskuksen kaapelihissin lähtöpaikalle. Jos järven kiertää vastapäivään, voi metsäreitti olla hankala löytää, mutta kaapelihissin parkkipaikalla on pienen pieni keltainen kyltti, jossa lukee “Ribčev Laz” – ja tämän kyltin kohdalta täytyisi siis pujahtaa metsän uumeniin päästäkseen polulle.

Hurjapäät voivat käydä kaapelihissillä Vogel-vuorella noin kilometrin Bohinj-järveä korkeammalla (meno-paluulippu 15 €/hlö, tarkista lähtöajat täältä). Meitä ei sen härvelin kyytiin saisi, joten jatkoimme patikointia.

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Reittiin voisi yhdistää Slap Savican, eli Savica-vesiputouksen, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaapelihissiasemalta. Tämän 78 metriä korkean vesiputouksen sanotaan olevan yksi Bohinjin must see -paikoista, mutta me päätimme jättää sen väliin. Sen sijaan kävelimme muutaman päivän takaisista lehmäfestareista tutun Ukanc-kylän läpi ja satumaisen vihreän puron yli järven rannalle.

Olimme nyt lähtöpaikkamme vastakkaisella rannalla, eli suurin piirtein patikan puolivälissä. Ja ei vitsit, millaiset maisemat täältä avautuikaan! Oli aika pitää eväs- ja lepotauko, joka sitten venyi venymistään: eihän tätä maisemaa olisi malttanut jättää millään!

Noin puolen tunnin huokailun ja ihastelun jälkeen jouduimme kuitenkin jatkamaan matkaa, sillä pelkäsimme sateen alkavan. Loppureitti kulkee aluksi metsäistä ja kivien ja juurakoiden päällystämää polkua pitkin, jonka jälkeen se muuttuu taas helppokulkuiseksi hiekkatieksi (allaolevassa kuvassa ei ole tämä mainitsemani kivikkoinen polku, vaan käsittääkseni kuivunut puro: ihan noin haastavaa ei maasto tällä patikkareitillä sentään ole!).

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj, Slovenia

Bohinj-järven kiertämiseen menee reippaalla tahdilla alle kolme tuntia, mutta meidän vauhdilla, hieman pidemmällä metsäreitillä ja pitkillä tauoilla saimme aikaa kulumaan nelisen tuntia. Vaikka koko vaelluksen aikana näytti siltä, että alkaisi sataa hetkenä minä hyvänsä, oli meillä tuuria matkassa ja vältyimme sateelta.

Tämä oli siis kaikin puolin täydellisesti onnistunut patikkaretki. Tai tuskinpa näissä maisemissa kovin huonoa reissua saisikaan aikaiseksi!

LUE MYÖS: Mostnica-rotko: upea luontokohde Slovenian Bohinjilla


10 comments
 1. Todella kaunista! Jotkut kuvista ovat ihan utopistisia, tuo, missä pilvet menee kehänä järven ympäri, on mun suosikki. Jos tuonne päin joskus eksynyt, niin ehdottomasti tämä reitti harkintaan!

  1. Livenä tuo pilvikehä oli vielä upeampi – tai tuo utopinen taitaisi olla kuvaavampi sana :) Suosittelen lämpimästi Bohinjilla käymistä, aivan upea paikka!

 2. Ihanan seesteiseltä vaikuttaa. Roikkuvat pilvet koristavat kauniisti maiseman. Pitää kyllä Sloveniaan(kin) päästä patikoimaan. Elokuisella Itävalta-Saksa-kierroksella hurahdin jo alppijärviin. Tottahan siis Slovenian kauniit järvet täytyy myös päästä kokemaan.

  1. Täytyy myöntää, että en tiennyt Slovenian olevan näin mahtava patikointimaa (okei, tiesin Sloveniasta etukäteen todella vähän..). Luonnosta ja patikoinnista pitävälle täällä riittää tekemistä ja ihasteltavaa, joten suosittelen lämpimästi!

 3. Todella tunnelmallisia kuvia. Me kävimme Savican vesiputouksella, ja lämpimät suositukset sinne kapuamiselle, jos alueelle päädytte toistamiseen. Bohinj teki meihin lähtemättömän vaikutuksen, ja haaveilen todella usein uudesta matkasta sinne (ja muuallekin Sloveniaan).

  1. Kiitos vinkistä, että vesiputouksella kannattaa käydä! Bohinj teki minuunkin lähtemättömän vaikutuksen, joten enköhän minä vielä sinne palaa – ja sitten käyn myös Savicalla! :)

  1. Näissä maisemissa mieli tosiaan rauhoittuu ja kävelyinto pysyy mainiosti yllä :) Seuraavan kerran haluaisin mennä tänne alkukesästä, kirkkaalla säällä ja kun kaikki on vihreää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *