Benalmádena – Aurinkorannikon turistiloukko vai viihtyisä lomakohde?

Kun joululoman kohteeksi paljastui Aurinkorannikon Benalmádena, en erityisemmin hihkunut innosta. En ollut käynyt siellä itse, mutta muistelin lukeneeni muutamista blogeista hieman tympeitä kommentteja tästä Costa del Solin lomakohteesta. Kuten esimerkiksi tämän:

Rumia seitkytluvun betonihirvityksiä. Muovikelmuin ympäröityjä tylsiä muovituolikuppiloita. Välissä muutama supermercado ja kiinalaisten halpiskauppa. Huonokuntoisia katuja ja hylättyjä talonraunioita.
Samppanjaa muovimukista -blogi

Auts. Eihän tuollainen kohdekuvaus kenenkään lomafiilistä nosta. Kuitenkin tapanani on olla tuomitsematta paikkaa maanrakoon ennen kuin olen sen omin silmin nähnyt, joten Benalmádena saisi reilun mahdollisuuden tehdä minuun vaikutuksen. Kai sieltäkin jotain muutakin löytyisi kuin kiinakauppoja ja muovituolisia turrerafloja?

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Myönnän toki, että ennakko-odotukseni eivät olleet korkealla tukikohtamme sijainnin suhteen, mutta eipä sillä niin suurta merkitystä loman onnistumiselle ollutkaan: tarkoituksena kun oli kiertää Andalusiaa, eikä vain nakottaa lähibaarissa sangriaa kittaamassa ja kävellä rantakatua edestakaisin.

Ja ehkä juuri tämä asenne teki sen, että Benalmádena olikin positiivinen yllätys. Aurinkorannikko ei ole joulukuussa vilkkaimmillaan ja asiakaskunnan keski-ikä huitelee elämän ehtoopuolella, mutta tämä ei mielipiteeseeni vaikuttanut. Onnistuin katsomaan harmaahapsien, muovituolien ja suljettujen ravintoloiden ohi, ja löytämään tästäkin paikasta kokemisen arvoisia pieniä helmiä.

Ja sitä paitsi: se on varmasti vain se Benalmádena Costa, jota niin parjataan, mutta onhan Benalmádena paljon muutakin!

Turistien Benalmádena Costa

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena Costan pitkän rannan varrella on suuria ja rumia betonirakennuksia, jotka eivät missään nimessä kaunista maisemaa. Niistä kenties suurin, Hotel Best Tritón, on rakennettu jo 60-luvulla kun alueen turismi oli vasta hiljalleen alkamassa. Kieltämättä kamala rumilus sekin.

Mutta Costan ranta on kiva, ja näin talvella lähes tyhjä. Rantakatu kutsuu lenkkeilemään tai istumaan lasillisen ajaksi aurinkoiselle terassille. Auringon alkaessa laskea palmupuiden reunustamat kadut näyttävät kauniilta pehmeän keltaisessa valossa. Illan tullen kierrämme Costan lukuisat brittipubit kaukaa ja päädymme juomaan tinto de verano -lasilliset syrjäkujalla olevaan pikkuiseen ja tunnelmalliseen kuppilaan, jossa ei näy turisteja eikä kuule muuta kuin espanjan kieltä.

Viihtyisä Puerto Marina

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Puerto Marina on Costan satama-alue, ja se on äänestetty pariin otteeseen maailman parhaimmaksi satamaksi ja onpa sitä myös tituleerattu Espanjan moderniksi Venetsiaksi. Ihan näin pitkälle en lähtisi tätä pikkuista satamaa kehumaan ja äänestystuloksetkin jätän ihan omaan arvoonsa. Yleensä en edes erityisemmin pidä tällaisista muka-historiallisista uusista rakennuksista, mutta niistäkin huolimatta Puerto Marina on mielestäni viihtyisä veneineen, kahviloineen ja pienine putiikkeineen.

Joulupäivän lounaan syömme Taberna Marinera Pepi y Juan -ravintolassa, jossa isolle ryhmälle järjestetty kolmen ruokalajin lounas on todella onnistunut (ja se punaviini ehkä koko reissun parasta!). Monta tuntia kestäneen aterioinnin jälkeen teemme sulattelukävelyn Puerto Marinan läpi ja rantakatua kohti Torremolinosta. Pitkistä kävelylenkeistä meren äärellä pitäville Costa Benalmádena on oikein mainio paikka!

Vihreä keidas Parque de la Paloma

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Parque de la Paloma, eli Paloma-puisto, on suuri viheralue keskellä Benalmádenaa, ja siellä voi bongailla lukuisia vapaana kulkevia lintuja, kuten kukkoja, papukaijoja ja riikinkukkoja. Valitettavasti jotkut paikalliset pitävät puistoa lemmikkien kaatopaikkana, ja sen vuoksi esimerkiksi villeinä vipeltävien kanien tai hamstereiden näkeminen ei ole Palomassa tavatonta.

Puisto on suosittu paikka tulla piknikille, lenkille, viettämään aikaa perheen kanssa ja vilkkaimpana sesonkina monet pakenevat tänne rannan hulinaa edes hetkeksi. Paloma-puisto on mukava levähdyspaikka myös kävellessä esimerkiksi Costasta paikallisten asuttamaan Arroyo de la Mieliin.

Paikallisten Arroyo de la Miel

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Pari kilometriä rannalta sisämaahan päin sijaitseva Arroyo de la Miel oli aikaisemmin oma kylänsä, mutta nykyään se lasketaan kuuluvan osaksi Benalmádenaa. Arroyo on paikallisten asuinalue, joten täällä on edullisempaa, paremmat ostosmahdollisuudet ja ravintolat ovat rannalla olevia parempia. Arroyo de la Mielissä sijaitsee myös Benalmádenan juna-asema, josta pääsee kätevästi ja nopeasti Málagaan ja Fuengirolaan.

Jos haluat mahdollisimman autenttisen kokemuksen, vältä Plaza Españaa: parin käyntikerran perusteella pystyin tekemään johtopäätöksen, että se on koko Arroyon turistisin paikka. Myönnän kyllä itse viihtyväni juuri tuolla aukiolla, auringon lämmöstä nauttien, kylmäää juomaa siemaillen ja eri kielten sekamelskaa kuunnellen.

Valkoinen kylä Benalmádena Pueblo

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena Pueblo on mielestäni ihaninta Benalmádenaa: valkoisten talojen ja lukuisten kukkien kylä on kuin postikortista. Pueblo sijaitsee kumpuilevassa maastossa, noin 200 metriä meren pinnan yläpuolella ja noin seitsemän kilometrin päässä Costasta, joten Puebloon on suositeltavaa mennä joko taksilla tai paikallisbussilla. Tai kyllähän minä tiedän joidenkin sinne Costasta kävelleen (ja vielä takaisinkin!), mutta minulle riittää pelkästään kylän kapeilla kujilla kävely: niitä tutkiessa kun tulee käveltyä huomaamatta useampikin kilometri.

Olen Pueblossa epävaikaisena päivänä, jolloin kylä on lähes tyhjillään. Liekö syynä joulunaika, vai onkohan täällä talvella aina näin rauhallista? Pari kauppaa on auki, mutta näen vain muutaman henkilön. Harmikseni ravintolat ovat kiinni ainakin iltaan saakka, joten en pääse kokeilemaan Pueblon kehuttua ravintolatarjontaa. Pueblossa haluaisin käydä loman aikana toistekin, mutta viikko Aurinkorannikolla on niin lyhyt aika, että monia muitakin asioita jää tekemättä lomapäivien loppuessa kesken.

Kaunis Castillo de Colomares

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Benalmádena, Costa del Sol

Castillo de Colomares, eli Colomaresin linna sijaitsee aivan Pueblon kyljessä ja on näkemisen arvoinen paikka, vaikka mistään historiallisesesti vanhasta linnasta ei sen ulkomuodosta huolimatta ole kyse. Colomares nimittäin rakennettiin 1990-luvun alussa kunnianosoituksena Kolumbukselle ja hänen tutkimusmatkoilleen.

Parin euron sisäänpääsymaksu ei päätä huimaa. Saan mukaani suomenkielisen opaslehtisen, jossa on numeroitu monumentin rakennelmat ja kerrottu lyhyesti, mitä ne kuvastavat. Näistä muodostuu tarina, mutta minulla lopahtaa nopeasti kiinnostus tutkia rakennuksia määrätyssä järjestyksessä, joten luovun paperista ja päätän keskittyä kuvaamaan mielikuvituksellisia mutta kauniita rakennelmia. Kyseessä on ilmeisen suosittu nähtävyys, sillä näen linnalla enemmän ihmisiä kuin koko Pueblossa.


Viikon lomallani onnistuin löytämään Benalmádenasta kaikkea muuta kuin kiinalaisten krääsäkauppoja, muovituoliravintoloita, sisäänheittäjiä, huonoa ruokaa, ränsistyneitä taloja ja valtavia turistilaumoja. Minulle Benalmádena näyttäytyy monipuolisena ja viihtyisänä lomakohteena, ei minään järkyttävänä turistiloukkona. Voisin jopa mennä uudestaan, sillä sijainninkin puolesta Benalmádena on ihan kelpo tukikohta Aurinkorannikon-lomalle.

Matkalla Etelä-Espanjaan? Lue myös nämä:

 1. Yksi ihana ilta Granadassa
 2. Málaga – reissun loppu ja haaveiden alku
 3. Álora, Málagan järvialue ja Caminito del Rey
 4. Andalusian Ronda on upea sateisenakin päivänä
 5. Cómpeta – andalusialaista pikkukylän tunnelmaa
 6. Alhambran palatsi on Espanjan suosituin nähtävyys
 7. Historian havinaa Andalusiassa: Córdoba ja La Mezquita
 8. Aurinkorannikon Nerja tarjoaa aurinkoa ja upeita maisemia

25 comments
 1. Hei!
  Kiitos vinkeistä!
  Benalmádena Pueblo on mielestäni ihaninta Benalmádenaa: valkoisten talojen ja lukuisten kukkien kylä on kuin postikortista.
  Mistä me löydämme ko. kylän?

 2. Muutama vuosi kävimme katsastamassa Costa del Solin – pitihän sitä luultavasti maailman suurimpaan suomalaiskylään Suomen ulkopuolella käydä tutustumassa. Asuimme Fuengirolassa ja retkeilimme lähiseuduilla mm. Mijaksessa ja Marbellassa ja Puerto Banuksessa ja paljon siellä oli ihan kivoja paikkoja ja hyviäkin ravintoloita. Luultavasti emme palaa tuonne, mutta ei siksi, etteikö sekin voisi olla hyvä kohde lyhyemmälle tai pitemmällekin lomalle, vaan siksi, että maailmassa nyt vaan on niin paljon vaihtoehtoja.

  1. Varsinkin teillä maabongareilla on varmasti monta paikkaa, joihin ette mene enää uudestaan :) Maailman suurin suomalaiskylä Suomen ulkopuolella kuulostaa muuten aikamoiselta anti-mainoslauseelta! Minun mielikuvat suomalaisten kansoittamasta lomakylästä ei ole kauhean ruusuiset, ja siksi Fuengirola ei ole kiinnostanut lainkaan… Poikaystävän vanhemmat olivat siellä juuri ja lähettivät minulle hämmästyneen viestin, että “voitko kuvitella, että täällä on SUOMALAINEN karaokebaari!” Joo, voin kuvitella :D

 3. Tuttuja mestoja viime talvelta. Itsellä oli tosi vahvat ennakkoluulot Costaa kohtaan ja sanoinkin ennen Espanjaan lähtemistä, että “Fugeen me ei ainakaan mennä”. No sinnehän me sitten päädyttiin :D Mutta sieltäkin löytyi kivoja paikkoja ja varmasti tuo talviaika vaikutti siihen, että ihan niin turistinen ei kaupunki ollut. Mutta toki sellaisiakin lieveilmiöitä näkyi, mitä ei olisi odottanut – mm. suomalaiset nuoret, jotka asuivat enemmän tai vähemmän kadulla. Kuten sanoit, itsekin voisin kuvitella vielä Aurinkorannikolla pitäväni tukikohtaa talven yli, jopa tuossa heittelin ilmoille asunnon ostamista muutaman vuoden sisällä :) Mutta ensin pitäisi tutustua paikkaan hyvin, jotta tietää mihin päin asettua!

  1. Fugessa olen käynyt vain pikaisesti ohikulkumatkalla ja ensivaikutelma siitä oli sen verran huono, että se on mulle no-no. Mutta uskon kyllä, että jos vain antaisin sille mahdollisuuden, löytyisi sieltäkin ihan kivoja juttuja. Minulla on täällä Kreetalla työkaveri, joka asui useamman vuoden Fuengirolassa mutta muutti sitten pois kun ei tuntenut oloaan turvalliseksi siellä. Se tuli minulle yllätyksenä, sillä olin kuvitellut sen suhteellisen rauhalliseksi lomakohteeksi, jossa häiriötä aiheuttaa korkeintaan juopottelevat turistit. Mutta että kaduilla asuvia suomalaisia nuoria?! Sitä en todellakaan olisi osannut kuvitella. Todella surullista :(

 4. Kaikista paikoista löytyy hyvää, jossain se vain on vähän työläämpää löytää :-) Olen itsekin kulkenut noita rantoja ja off season aikaan siellä on vallan mukavaa etenkin kun kotosuomessa pakkaset paukkuu…

  1. Haha, ihan totta! Mutta jo halu löytää niitä hyviä puolia helpottaa etsimistä reippaasti :) Ja tuokin on hyvä ajattelutapa jos lomakohde ei olekaan mikään paratiisi: olisinko mieluummin täällä auringon alla vai Suomen pakkasissa? :)

 5. Näiden kuvien perusteella Benalmadena on erittäin suloinen kohde, voisin jopa pistää harkintaan :). Missäpä paikassa ne kaikista turistisimmat alueet ovat kivoimpia eli todellakin kannattaa tutkia karttaa ja lähteä vähän kauemmas!

  1. Kiitos Ansku! No näinhän se on: ei ne turistikeskittymät useinkaan alueen kivoimpia tai kauneimpia alueita ole, vaan ne parhaimmat ja autenttisimmat paikat löytyy muualta.

 6. Olin itse aikanaan sairaanhoitajaopiskelijana vaihdossa tuolla Benalmadenassa ja täytyy myöntää, että silloin lähdin reissuun ihan jäätävien ennakkoluulojen kanssa, kun olisin halunnut itse vaihtoon manner-Espanjaan kauas aurinkorannikolta, mutta koulu päätti toisin. Lopulta kuitenkin pidin tuosta paikasta yllättävän paljon, heti kun kipusi rannalta vähän ylemmäs tuli vastaan paikallisia ja elämä oli leppoisaa ja pieniä mukavia ruokapaikkoja löytyi joka kulmalta. Ja ei se turistien määräkään silloin alkuvuodesta siellä ollessa kovin mahdoton ollut ja voi niitä vaellusmahdollisuuksia tuolla aurinkorannikkoa reunustavilla vuorilla!

  1. Hiljaista tuolla joulukuussakin näytti olevan, joten veikkaan kesäkuukausien olevan paljon vilkkaampia. Ja talvikuukausina sää on varmasti mieluisampi, etenkin patikointia ajatellen! Kiva juttu, että niin ne ennakkoluulot varisi, kun menit itse paikan päälle näkemään, että kyllähän sitä näistä turistien suosimista paikoistakin löytyy paikallista elämää ja hyviä juttuja. Oli varmasti hieno vaihtokokemus! :)

 7. Hauskoja havaintoja ja etenkin ihania kuvia Benalmádenasta! Itse en Benalmádena Costasta eli ranta-alueesta kamalasti tykkää, mutta kylästä sitäkin enemmän. Asun Málagan vanhassakaupungissa, jonka vilkkaan elämän keskellä viihdyn nyt paremmin kuin hyvin, mutta jos tulevaisuudessa kaipaan rauhallisempaa asuinaluetta, Benalmádena Pueblo on yksi ensimmäisistä ehdokkaista. Plussaa muihin ihaniin tyypillisiin andalusialaisiin valkoisiin kyliin verrattuina on etenkin sijainti. siisteys ja merimaisemat. :)

  1. Oijoi, mullekin kelpaisi Málagan vanhassakaupungissa asuminen! Ja miksei myös Benalmádena Pueblossa, jos kaupunkielämä alkaisi riittää :) Tai mulle saattaisi kelvata asuinpaikaksi hätätilanteessa vaikka Benalmádena Costa, sillä haaveilen Andalusiassa asumisesta! :) Kiitos kommentistasi!

 8. Moi Terhi. Viime joulukuussa kirjoittelin noista mainitsemistasi kokemuksista Benalmadenista. Joo, puisto oli varsinaisella Benalmadena Costalla ihan kiva, mutta siihen ne omat hyvät kokemukset jäivätkin. Satama-alue oli kovin keinotekoinen ja jos oikeita satama-alueita Costa del Solilta etsii, sitä ei mielestäni kannata hakea Benalmadenista. Benalmadena Pueblon kylä ylhäällä vuoristossa olikin sitten ihan toista eli oikeaa valkoisten kylien Andalusiaa.

  Pidän itse kovin Costa del Solista ja ylipäätään rakastan koko Andalusiaa, mutta ikävä kyllä Benalmadena edusti mulle sitä kaikista ontointa Etelä-Espanjaa. Jotenkin tästä kaupungista en saanut mitään irti ja koin sen voimakkaasti pelkästään persoonattomaksi turistirysäksi. Vaan sellaista elämä on, meilä on niin monia näkökulmia. Mutta yhdestä asiasta olen samaa mieltä; parempaa lenkkimaastoa ei ole olemassakaan kuin Costa del Solin rantareitit. Onneksi sitä riittää aika tavalla :)

  1. Varmasti mitä enemmän Andalusiaa kiertää, sitä selkeämmin myös erottuu jyvät akanoista – tai siis tässä tapaukset ankeat akanat kultajyvistä :D Parin Andalusian-reissuni perusteella olen ihan samoilla linjoilla, että Benalmádena ei ole parasta Espanjaa. Olin varautunut siihen, että Benalmádena on jotain yhtä ankeaa kuin esimerkiksi Kanarian Playa del Ingles, mutta eihän se sitten ollutkaan, vaan siellä oli monia kivoja juttuja. Ja varmasti juuri siksi kun olin varautunut pahempaan, onnistuin jättämään huomioimatta ne laaduttomat turistiravintolat, maisemaa pilaavat betonimöhkäleet ja feikkilaukkukauppiaat, ja löytämään paikasta hyviä puolia :)

 9. Itseäni usein harmittaa jopa koko Costa del Solin saama leima sellaisena paikkana, jonne ei kannata mennä. Onhan tämä paikka erityislaatuinen, eikä vähiten siksi, että täällä on paljon talviasukkaita muista Euroopan maista. Viihdyn täällä jo kolmatta talvea. Näen ympärilläni paljon kauniita valkoisia rakennuksia ja katuja, upeita auringonlaskuja, kivan lämpöisiä päiviä ja monenlaista tekemistä. Kuljeskelen vuorilla ja ajelen pois rannikolta pieniin ihaniin valkoisiin kyliin, mutta minua ei yhtään haittaa, että illalla palatessani parvekkeelta näkyy meri ja upea auringonlasku. Minusta kaikki riippuu siitä, mitä itse tekee. Meillä on myös matkablogi Espanjaan Espanjassa Espanjasta, jonne olemme koonneet tekemisiämme.

  1. Mä voisin ehdottomasti viettää talven jos toisenkin Aurinkorannikolla, siellä onhan siellä niin paljon kaikkea ihanaa, niin kuin mainitsitkin. Nyt kun asun Kreetalla, tuli tällä Andalusian-lomalla verrattua näitä kahta paikkaa talvenviettokohteina. Espanjan etuina ovat edullisuus, ihana kieli ja erinomainen viini (masemista ja ihanista kylistä puhumattakaan, mutta niitä on toki Kreetallakin), ja haaveilenkin mahdollisuudesta viettää siellä pidemmän ajan joskus.

   Kävinkin lueskelemassa blogiasi. Ihanaa talven jatkoa sinne! :)

 10. Kivan näköistä, varsinkin tuo valkoinen kylä! Moni paikka saa harmillisesti turistileiman otsaansa (myös Kreikassa), unohdetaan että aina näissä paikoissa kuitenkin asuu myös paikallisia eikä usein tarvita muuta kuin muutama askel syrjään turrekaduilta niin ollaan jo paikallisten suosimilla alueilla😊

  1. Juuri näin! Tuli tästä mieleen kesä, jonka vietin Kreetan Hersonissoksessa oppaana työskennellen. Joskus asiakkaat valitti jälkeen päin asiakastyytyväisyyskyselyissä, että paikka oli niin kamalan turistinen, eikä siellä ollut mitään aitoa. He eivät ilmeisesti olleet perehtyneet edes sen vertaa alueeseen, saamaansa kohdeopasvihkoseen tai tulleet minun juttusille, että olisivat tajunneet käydä Herson vanhoissa kylissä! Ei olisi tarvinnut poistua kauas rantakadulta, kun olisi jo päässyt kokemaan aivan toisenlaista Kreetaa.

 11. Itse taas olen kuullut benalmadenasta hyvää, mutta varmasti mielipiteitä on yhtä monta kuin kertojaakin. Espanjan aurinkorannikko kiehtoo minua kovasti joten eiköhän sinne joskus suunta oteta. :)

  1. Varmasti monet myös tykkää Benalmadenasta, eihän siellä muuten kävisi niin paljon turisteja! Toisinaan vaan tuntuu, että blogeissa kuuluu hehkuttaa cooleja lomakohteita ja dissata tällaisia perusperttien kansoittamia turistirysiä. Mä olen sitä mieltä, että (lähes) jokaisesta paikasta löytyy jotain kivaa, kunhan vain asenne on oikea ja pitää silmät auki :)

 12. Olisiko erilaisessa kokemuksessa vaikutusta myös ajankohdalla, jolloin tuolla kaupungissa olit?
  Sesonkiaikaan voisikin olla melko turhauttavaa…. Kuvista päätellen kun alue näytti kivalta. Erityisesti tuo valkoinen kylä. Vain Turistien asuinaluettako tuo?

  1. Varmasti on eroa, että käykö tuolla kesällä vai talvella, mutta ne muutamat blogijutut jotka luin, taisi olla kaikki talviajalta. Ja onhan niissä haukuissa ihan perää, mutta kun sulkee silmänsä niiltä turismin lieveilmiöiltä, niin alta paljastuukin ihan kiva lomakohde.

   Tuo Benalmádena Pueblo on paikallisten aluetta. Toki sielläkin on hotelleita ja varmasti vilkkaina aikoina käy paljon turisteja, mutta suurin osa hotelleista ja turisteista on Costassa.

 13. Minäkin uskon siihen että kaikista paikoista löytyy kyllä kaunetta, on vain osattava lähteä rantaviivaa kauemmaksi tutkimaan. Etenkin tuo Parque de la Paloma kuulostaa aivan ihanalta paikalta vaikkakin on surullista jos sinne viedään lemmikkejä joita ei enää haluta.

  1. Tuo Paloma-puisto oli kyllä kiva paikka! Jos olisi ollut juoksulenkkarit mukana, olisi ollut kiva käydä puistossa aamulenkillä :) Onhan se tylyä, että sinne viedään hylättyjä lemmikkejä, koska eihän ne luonnossa välttämättä selviä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *