Cómpeta – andalusialaista pikkukylän tunnelmaa

Vielä pari kuukautta sitten en ollut kuullutkaan koko Cómpetasta, mutta kun aloimme suunnitella autolomaa Espanjan Andalusiassa, ehdotti Thomas tässä pienessä valkoisessa kylässä käymistä. Hän oli joskus pyöräillyt sinne mutkaista vuoristotietä rannikolla sijaitsevasta Nerjasta, mutta ei ollut noin 600 metrin korkeuteen päästyään jaksanut juurikaan kierrellä kylässä.

Cómpeta oli kuitenkin jäänyt hänen mieleensä, eikä minuakaan tarvinnut kovin kauaa suostutella: noin 4000 asukkaan pikkuinen vuoristokylä kuulosti kieltämättä houkuttelevammalta kuin Aurinkorannikon suuret ja suositut turistikeskittymät.

Andalusiaan saavuttuamme skippasimme siis Aurinkorannikon ja ajoimme suoraan vuorille kylään, johon minäkin tulisin ihastumaan.

image

image

image

image

Miksi mennä Cómpetaan?

Cómpeta on suosittu lomakohde etenkin brittien, hollantilaisten ja skandinaavien keskuudessa, mutta suomalaiset eivät ainakaan toistaiseksi ole löytäneet sinne yhtä suurin joukoin. Erityisesti kesäkuukausina Cómpetan valtaa ulkomaalaiset kesäasukkaat ja lomalaiset, mutta siitäkin huolimatta se on onnitunut säilyttämään espanjalaisen pikkukylän tunnelman.

Monet tulevat Cómpetaan patikoimaan: ympäröivä vuoristo tarjoaa lukuisia eritasoisia patikkapolkuja, ja näissä maisemissa käveleekin mielellään. Opastettuihin reitteihin voi tutustua esimerkiksi täällä, tai omatoimiseen patikointiin kannattaa kysyä karttoja ja vinkkejä turisti-infosta ja omasta majapaikasta. Cómpetassa kaikki osaa neuvoa edes jonkun patikkareitin!

image

image

image

Jos patikointi ei kiinnosta, on Cómpetassa tekeminen vähissä. Pari päivää täällä kuitenkin menee mukavasti vain kylän tunnelmaa aistiessa, aukion ravintoloissa istuskellessa, kapeiden kujien muodostamaan labyrinttiin eksyessä ja maisemia ihaillessa. Cómpetaan tullaan nauttimaan luonnosta tai pikkukylän tunnelmasta – parhaassa tapauksessa molemmista.

Majoitusvinkki: Casa de Kom B&B

Majoituimme kaksi yötä viehättävässä Casa de Kom -aamiaismajoituksessa ainoina asiakkaina. Tämä kahden huoneen B&B on avattu vasta pari kuukautta sitten, ja huone ja kylpyhuone olivat remontin jäljiltä kuin uudet.

Casa de Komin eläkkeellä oleva hollantilainen omistajapariskunta Ada ja Kees ovat todella mukavia ja auttavaisia, mutta saivat valitettavasti minulta suuren miinuksen siitä, että talossa asuvasta kahdesta kissasta ei ollut booking.comin sivuilla mitään mainintaa. Allergiselle kaksi yötä kissatalossa oli sen verran tuskainen kokemus, että loppureissun majoituimme intiimien aamiaismajoitusten sijaan hotelleissa.

Viihtyisän huoneen, upean kattoterassin, edullisen hinnan (tällä hetkellä vain 37 €/yö) ja monipuolisen sekä maittavan aamiaisen vuoksi voin kuitenkin suositella Casa de Komia. Kunhan siis et ole allerginen kissoille!

image

image

image

Canillas de Albaida

Jos Cómpetan rauha ei ole riittävästi, kannattaa mennä viereiseen, noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan, Canillas de Albaida -kylään. Täällä nimittäin ainakin marraskuisena päivänä aika pysähtyi täysin, eikä kylän ihastuttavilla kujilla näkynyt ristin sielua – jos ei oteta lukuun niitä muutamaa kävelysauvojen kanssa patikoivaa norjalaista, jotka päätyivät kylään kesken patikointireissunsa.

Canillas de Albaida ei näyttänyt olevan mikään kulinarismin keskus, sillä meille suositeltiin lounaspaikaksi Bar Cerezoa, joka näyttikin olevan ainoa auki oleva ravintola. Ei lähellekään paras syömäni bocadillo, mutta kyllähän sillä nälkä lähti niin, että jaksoin kävellä ylös ja alas kylän kapeita kujia ja räpsiä lukuisia kuvia tästä pittoreskista kylästä.

image

image

image

Cómpeta oli aivan ihana paikka aloittaa meidän Andalusian-roadtrip, ja olisin jopa toivonut palaavani tänne vielä reissun lopussa. Tämä kaunis valkoinen kylä nimittäin meni suoraan listalleni paikoista, joihin haluan vielä palata, mutta kymmenen päivää on kuitenkin niin lyhyt aika – ja Andalusia täynnä upeita paikkoja – että Cómpetan uusintavisiitti jäi seuraavaan kertaan.

Onko Cómpeta sinulle tuttu paikka?

16 comments
 1. Minäkään en ollut tästä paikasta kuullut, mutta onpa vain ihanan näköistä! Mua kiinnostaisi lähteä tuonne ensisijaisesti aistimaan pikkukaupunkitunnelmaa ja syömään itseni palloksi. :–) Patikointi.. No ehkä. :–D

 2. Pakko myöntää, etten ollut ennen tätä postausta kuullutkaan paikasta. Ainakaan tietoisesti. Mutta olivatpahan sekä tuo että myös naapurikylä somia kuin nappi! Juuri tuollaisiin paikkoihin on ihana eksyä reissuilla. Niistä tuntuu välittyvän se maan aito tunnelma. Varmasti harmitti ne majapaikan kissat, eläimistä kyllä pitäisi olla maininta ennakkoon. Itse en ole allerginen, mulle kissat majapaikassa olisi lähinnä puoltava tekijä. Mutta olisi sekin kiva tietää etukäteen, niin voisi majapaikan varata ihan kissojen pussailua silmälläpitäen :D

  1. Mä olen ihan superallerginen kissoille, joten ei todellakaan ollut kiva juttu huomata, että majapaikassa on kissoja :( Menin heti apteekkiin ostamaan allergialääkkeitä, mutta kun nekään ei oikein auta. Kissoista mulla supistuu keuhkoputket, ja on todella raskasta hengittää joka kerta keuhkot täyteen eikä silloinkaan tunnu saavan tarpeeksi happea. Toisen yön jälkeen olin todella iloinen, että lähdettiin pois, vaikka muuten siis olikin todella kiva paikka. Allergisen elämä on kyllä välillä niin hanurista :D

 3. Ai vitsit, että on kaunista. Kävin jo aiemmin katselees kuvat nopeasti kännykällä läpi, nyt ehtisin lukeakin läpi. Tuolla on kyllä kevään aikana päästävä käymään, mielellään aurinkoisena päivänä. Nyt kyllä Malagan seudun säät ovat olleet ihan kamalat, Mijaksessa 130mm vettä kuudessa tunnissa…

  1. Joo, siellähän oli kamalat sateet ja tulvat – pahimmat 30 vuoteen :( Nyt onneksi näyttää säätiedotteen mukaan jo paremmalta, ja aurinko taas paistaa :)

  1. Andalusiassa on näitä pikkuisia kyliä niin paljon, että vaikea onkaan kaikkia tietää. Vaikka ihanahan se olisi, jos pystyisi kiertämään joka kolkan ja kaikki kylät :)

  1. Teillä taitaa olla ihan kotiseuduillakin niin paljon huikeita paikkoja, että en ihmettele yhtään jos Andalusian pikkukylien koluaminen on jäänyt väliin :D

  1. Jostain luinkin, että (etenkin kesällä) Cómpetassa tapaa enemmän brittejä kuin espanjalaisia, mutta nyt meidän reissulla en kuullut brittienglantia kertaakaan. Enemmän oli hollantilaisia ja ruotsalaisia :) Upea paikka minustakin, ja voisin vallan mainiosti asua täällä kuukauden! Patikkapolut jäi testaamatta, ja se hieman harmittaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *