Saapuessamme Rondaan koko siihenastisen Andalusian-reissun meille suotuisina olleet sääjumalat päättivät hylätä meidät. Ajaessamme kaupungin läpi kohti hotelliamme huomasin auton lämpömittarin tipahtaneen neljääntoista asteeseen ja taivaalle oli kerääntymässä tummia pilviä. Aurinkoa emme tulisi Rondassa näkemään.

Kirjauduttuamme sisään hotelliimme San Franciscoon ja vietyämme tavarat huoneeseen, päätimme lähteä heti katsomaan millainen kaupunki reilun 35 000 asukkaan Ronda oikein onkaan. Pilvet ennustivat sadetta, joten tiivistahtisen roadtripin aiheuttamasta pienoisesta reissuväsymyksestä huolimatta edes lyhyeen lepohetkeen ei kannattanut nyt käyttää aikaa.

imageSan Francisco Hotel oli hinta-laatusuhteeltaan reissumme parhaimpia: n. 40 €/yö, sis. aamiaisen.

image

Lähdimme kävelemään Carrera Espinel -ostoskatua kohti nähtävyyksiä. Oli sunnuntai, joten ostoskadun kaupat olivat kiinni, ja keskusta oli muutenkin paria ravintolaa lukuun ottamatta hiljainen.

Plaza de Toros – Rondan härkätaisteluareena

Päädyimme Rondan härkätaisteluareenalle, joka on valmistunut vuonna 1784 ja on siten yksi Espanjan vanhimpia. Jotkut lähteet väittävät sitä jopa kaikkein vanhimmaksi, mutta Sevillan härkätaisteluareenaa pidetään vielä vanhempana, sillä sen rakennustyöt aloitettiin 18 vuotta Rondan areenan rakentamista aikaisemmin – vaikkakin se valmistui lopulta vuotta Rondan areenaa myöhemmin.

Emme menneet härkätaisteluareenalle sisään, sillä noin seitsemän euron arvoiset pääsyliput olivat turhan kalliit, eikä härkätaistelu ole muutenkaan sydäntäni lähellä. Mielestäni ehkä mielenkiintoisin pikku fakta Rondan härkätaisteluhistoriassa on se, että rondalainen härkätaistelija Cayetano Ordóñez toimi Rondassa useita kesiä viettäneen Ernest Hemingwayn inspiraationa Ja aurinko nousee -romaanin Pedro Romero -hahmolle. Kirjan hahmo on nimetty samannimisen 1700-luvulla Rondassa syntyneen legendaarisen härkätaistelijan mukaan.

image

image

image

Rondan henkeäsalpaavan upeat maisemat

Jatkoimme matkaa viereiselle Mirador de Ronda -näköalapaikalle, jossa Rondan ainutlaatuisuus alkoi avautua paremmin. Tähän asti näkemämme on ollut viihtyisää espanjalaista pikkukaupunkia, mutta ei mitään sen erikoisempaa. Rondan upeus onkin ehdottomasti sen henkeäsalpaavassa sijainnissa jyrkän kallion päällä, yli sata metriä Guadalevínjokea ympäröivää laaksoa korkeammalla. Ilman noita kallioita tuskin olisi kaupunkiakaan, sillä nykyinen Ronda sai alkunsa toisessa puunilaissodassa (218-202 eaa.) kun roomalaiset rakensivat linnoituksen helposti puolustettavaan paikkaan.

Vaikka näin synkällä säällä maisemat eivät olleet parhaimmillaan, olivat ne siltikin uskomattoman upeat. Jyrkänteen reunalle rakennetun kävelytien ansiosta maisemia pystyy ihailemaan monesta kohtaa, ja kävelimmekin reittiä pitkin Mirador de Ronda -näköalapaikalta Puente Nuevo -sillalle saakka. Myöhemmin samana päivänä kallion reunalla sijaitsevan Parador de Ronda -hotellin ympäri kulkeva maisemareitti suljettiin ilmeisestikin sateen aiheuttaman liukkauden vuoksi.

image

image

image

image

Puente Nuevo – silta, joka yhdistää uuden ja vanhan

Rondan tunntetuin maamerkki on vuonna 1793 valmistunut Puente Nuevo -silta, joka ylittää syvän El Tajo -rotkon. Siltaa rakennettiin 42 vuotta, ja rakennustöissä kuoli kymmeniä. Myös valmistuttuaan silta on toiminut kauheuksien näyttämönä, sillä sillan keskiosassa sijaitsevaa tilaa on käytetty vankityrmänä, mutta myös kidutuskammiona 1930-luvun sisällissodassa. Toisinaan sillan ikkunasta heitettiin eläviä vankeja alas rotkoon.

Silta yhdistää Rondan uuden ja vanhan puolen: olimme tähän asti olleet vain uudella puolella, ja nyt oli aika ylittää silta ja lähteä tutustumaan maurien rakentamaan vanhaankaupunkiin, La Ciudadiin.

image

image

image

image

El Morabito – viihtyisä ravintola

Hetken kierreltyämme alkoi nälkä kurnia vatsassa, joten päätimme poiketa El Morabito -ravintolaan. Paikkavalinta ei olisi voinut mennä paremmin nappiin, sillä löysimme meille juuri täydellisen paikan: El Morabito on vanha rakennus, joka sijaitsee rotkon toisella puolella niin, että ravintolan takapihan terassilta on upeat näköalat sekä alas laaksoon, että Puente Nuevo -sillalle.

Ensimmäisten sadepisaroiden tipahdeltua siirryimme terassilta sisälle takkatulen lämpöön pehmoisille sohville. Sateen iskeytyessä ikkunoihin söimme herkullisia tapaksia ja nautimme paikan kodikkaasta ja rauhallisesta tunnelmasta. En olisi voinut kuvitellakaan parempaa paikkaa viettää sateista iltaa espanjalaisessa pikkukaupungissa.

El Morabito
Plaza Maria Auxiliadora 4
29400 Ronda

image

image

image

image

Seuraavana aamupäivänä lähes heti hotellilta kaupungille lähdettyämme sade yltyi niin voimakkaaksi, että jäimme lähimpään kahvilaan jumiin pariksi tunniksi. Kun sade loppui hetkeksi, juoksimme kaupungin läpi jälleen El Morabitoon lounastamaan.

El Morabiton vierestä lähtee polku alas laaksoon, ja päätin uhmata sadetta ja laskeutua polkua edes hetken matkaa saadakseni Puente Nuevosta kuvia alhaalta päin. Päästyäni ensimmäiseen mutkaan, josta oli suora näkyvyys sillalle, sade voimistui taas. Räpsäisin pikaisesti pari kuvaa ja juoksin takaisin ravintolan takkatulen lämpöön.

Loppupäivä menikin sadetta pidellessä ja seuraavana päivänä lähdimme jo Málagaan, joten Ronda näyttäytyi meille vain sateisen synkkänä – mutta siltikin hämmästyttävän upeana.

I have looked everywhere for the dream city and I finally found it in Ronda

-Rainer Maria Rilke (taulu hotellihuoneemme seinällä)

Haluatko lukea lisää Andalusian-reissustamme? Klikkaa tänne!

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Jos menet Kanarialle, mene Teneriffan Puerto de la Cruziin
Reittilento vs. lomalento - Kumman valitset?

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

72 kommenttia

 1. Karoliina Espanjassa

  11.2.2017 at 17:17

  Ihana Ronda on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen! Kameran akku täyteen ja lisätehoa mukaan -uskomattoman upeita kuvauskohteita jokapuolella! Jos päivän voi vapaasti valita, niin suosittelen arkipäivää. Silloin ravintolat ja kaupat ovat parhaiten auki. Oh, tulikin mieli taas lähteä sinne uudelleen!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:56

   Totta, kamera tuolla tosiaankin pääsee laulamaan, niin kuvauksellinen paikka Ronda on! Minäkin voisin lähteä tuonne jo nyt heti uudestaan :)

   Reply
 2. Liza in London

  5.2.2017 at 21:52

  Ronda on upea myös aurinkoisena päivänä, ainakin 14-vuotiaan muistikuvien perusteella :) Tämän postauksen ansiosta mieleeni muuten palautui, mitä luin tuolla reissulla: Hemingwayn Kenelle kellot soivat -kirjaa! Äidilläni oli tapana valita minulle matkalukemistoksi kohteisiin tavalla tai toisella liittyviä kirjoja :) Kiitos siis muistin virkistämisestä ja mielenkiintoisesta postauksesta – Rondaan haluan vielä joskus palata, sateella tai aurinkoisella ilmalla. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:53

   Onpas kiva idea äidilläsi valita matkalukemiseksi kohteeseen liittyviä kirjoja! Minäkin olen lukenut Hemingwayn Kirjavan sataman Kuubassa, ihan vain siksi kun Hemingwayltä ei voi Havannassa välttyä :)

   Reply
 3. Tiia/ReiseReise

  5.2.2017 at 12:51

  Joo ei kyllä sateinen ja harmaa sää vaikuttanut maisemien upeuteen. Hotelli näyttää myös ihanalta.
  Oon muuten sitä miettinyt, kun sullakin on tässä vuosilukuja ja historiaa, mutta ei mitään lähdettä, niin pitäisikö ne laittaa postaukseen? Tietysti on selvää, että tiedot on luettu esim. jossain paikanpäälla ym., mutta tämä on vaan asia, jota oon jäänyt miettimään. Ei siis mitenkään kohdistu juuri tähän postaukseen, vaan yleisesti ottaen. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:43

   Mä en laita lähteitä vuosiluvuissa ja historiassa. Yleensä tarkistan tiedon parista eri lähteestä, ja uskon sitten että se todellakin pitää paikkansa ja jätän lähteet merkitsemättä. Mutta jos vaikka kommentoin jotain jostain artikkelista, linkkaan silloin kyseiseen tekstiin. Tai jos jokin tieto on tekstini kannalta merkittävä: esimerkiksi kun kirjoitin lomalentojen ympäristöystävällisyydestä, merkitsin lähteet että halukkaat voivat tarkistaa väittämäni ja lukea asiasta lisää. Mutta en usko, että historialliset vuosiluvut ja niiden lähteet kiinnostaa lukijoita kovinkaan paljoa.

   Reply
 4. Lotta | Watia.fi

  5.2.2017 at 07:32

  Ronda on kyllä kaunis. Kävin siellä yli kymmenen vuotta sitten. Meillä oli tosin jotenkin kauheen tylsä kierros ostettuna, jossa vietettiin ihan liikaa aikaa kirkoissa. Mut ens kerralla jos noille seuduille tulee mentyä niin voisi siellä yöpyäkin. :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:12

   Voi ei, se on kyllä ärsyttävää, jos on valmiilla kierroksella ja sen vierailukohteet ei vastaa omia kiinnostuksen kohteita. Mutta seuraavalla kerralla kannattaa mennä ihan omatoimisesti, ja tosiaankin vaikka yöpyäkin Rondassa!

   Reply
 5. Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi

  5.2.2017 at 00:47

  Ronda on niin <3

  Reply
 6. Heidi / Fiiliksiä & hetkiä

  4.2.2017 at 23:07

  Tämä oli toinen näkemäni kiva postaus Rondasta. Luulen, että viihtyisin :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:09

   Rondasta on viime aikoina ollut muutamissa blogeissa juttua, ja hyvä niin, sillä monille lukijoille paikka on ollut uusi tuttavuus. Veikkaan, että suurin osa Rondassa kävijöistä viihtyy siellä erinomaisesti :)

   Reply
 7. Merja / Merjan matkassa

  4.2.2017 at 21:44

  Kauniilta paikalta näyttää sateesta huolimatta. Omakohtaisia kokemuksia Rondasta ei ole, mutta mielelläni tuonne menisin. Tai minnepä en menisi kun Espanjasta kyse :)

  Reply
 8. Kohteena maailma / Rami

  4.2.2017 at 21:02

  Ronda on ollut tähtäimessä reilulla viidellä Andalucian matkalla, mutta tätä postausta lähemmäksi en sitä vielä ole osunut. Seuraavan kerran, kun menen Costa del Solille, jätän golfmailat kotiin ja käyn katsomassa kaikki ne paikat missä en ole vielä ehtinyt käymään – mutta on listalla. Tämä on niistä nro 1.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:04

   Hyvä idea jättää toisinaan golfmailat matkasta pois, niin pääsee tutustumaan kohteeseen myös golfkenttien ulkopuolella! :D

   Reply
 9. Mira Jalomies

  4.2.2017 at 11:08

  Heh, minäkin osuin Rondaan sadepäivinä! Kaunis paikka ja vaikuttavat maisemat, aivan kuten kuvistasikin näkyy, mutta ainakin itselläni sade vähän latisti tunnelmaa – toisaalta olipa kujilla ainakin rauhallista :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.2.2017 at 12:00

   No joo, kyllähän se sade hieman latisti tunnelmaa meilläkin, etenkin siksi kun oli vain kaksi päivää aikaa ja toinen päivä meni kokonaan sisätiloissa. Olisin halunnut patikoimaan, mutta se jäi sitten toiseen kertaan :)

   Reply
 10. Laura / Laura's Itinerary

  4.2.2017 at 00:44

  On kyllä toden totta upeat maisemat!
  Härkätaisteluareenalle minua ei saisi kirveelläkään, ihmettelen miten tuota lajia ei ole saatu Euroopassa vielä kiellettyä. Niin turhaa. Ehkä jonain päivänä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 23:00

   Ihan samaa mieltä olen minäkin, että on se kumma, että ei vieläkään olla saatu kiellettyä härkätaistelua koko Euroopassa! Ymmärrän kyllä, että lajilla on pitkät perinteet ja se on osa kulttuuria, mutta eikö sitä voisi sitten tehdä vaikka näytösluonteisesti? Siis ilman niitä hemmetin miekkoja ja teriä. Tuskin sekään olisi härille stressitöntä, mutta huomattavasti vähemmän kidutusta silti!

   Reply
 11. Outi

  3.2.2017 at 22:24

  No onpa harmi että sattui sateiset päivät. Paikka kun vaikuttaa ihan huikealta ja varmaan auringossa kylpiessään on parhaimmillaan. Mutta ihania maisemia siltikin ja erityisen viehättävän ravintolan olette löytäneet!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:56

   Kyllähän se hieman harmitti, että sade hieman rajoitti meidän visiittiä tuolla. Etenkin, kun haaveilemani patikkareitit jäi väliin. Mutta onpahan syy mennä toistekin! :)

   Reply
 12. Janni / Lentopelko

  3.2.2017 at 16:17

  Ronda on kyllä niin upea paikka. Ihastuin siihen jo lukiessani postauksen Lähtöportti-blogista. Tonne on pakko joskus päästä, on niin erikoisen olonen mesta. Ja tuo ruokapaikkakin kuulostaa ihan käymisen arvoiselta!

  Reply
 13. laura / to travel is to live

  3.2.2017 at 13:31

  Onpa upea tuo silta! Härkätaisteluareena jäisi minullakin väliin, en kannata kyseistä huvia vaikka perinteinen onkin. Ihana nimi hotellilla ja ruoat näyttää herkullisilta :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:54

   Mä ymmärrän, että härkätaistelulla on pitkät perinteet, mutta eikö 2000-luvulla vois siitä jo luopua kun on paljon muitakin huveja.. :(

   Reply
 14. Katja/jumalainenseikkailu

  2.2.2017 at 15:22

  Komeat on maisemat! Ei voi kuin ihastella hienoja kuvia :)

  Reply
 15. Laura/ Irtiottoja Maailmalle

  2.2.2017 at 14:44

  Hei wau, en ollut aiemmin edes kuullut Rondasta, mutta paikkahan näyttää upealta – säästä huolimatta. Ja komppaan kyllä aiempia siinä, että tavallaan näihin maisemiin kyllä sopii hyvin nuo hieman synkemmät kuvat!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:51

   Ennen tämän reissun suunnittelun aloittamista en minäkään ollut kuullut Rondasta aikaisemmin, vaikka kommenttien perusteella näyttää olevan kaikille muille hyvinkin tuttu kohde. Mutta et siis ole ainoa, jolle Ronda on suht uusi tuttavuus :D

   Reply
 16. Rosita

  2.2.2017 at 10:55

  Voi että sulla on kauniita kuvia! Kyllä on tullu Cisioniin nousu oikeaan osoitteeseen :)

  Reply
 17. Meidän matkassa / Monna

  2.2.2017 at 07:56

  No oho! Säästä huolimatta miten hienon näköinen paikka! Eipä ole jostain syystä tullut aiemmin luettua kokemuksia tuolta, täytyykin tutkia tarkemmin minkälaiseen reissuun kohteen saisi parhaiten yhdistettyä :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:42

   Tuolla suunnalla on vaikka mitä ihanaa nähtävää! Autolla pääsee helpoiten liikkumaan, joten loistava road trip -kohde!

   Reply
 18. Kati / Lähinnä Kauempana

  1.2.2017 at 22:31

  Upea paikka! Ja toi silta! Käsittämätöntä, miten hieno silta on olemassa! Tuonne on pakko joskus päästä.
  Tosi hyviä kuvia, vaikka sää oli kehno.

  Reply
 19. sari/ matkalla lähelle tai kauas

  1.2.2017 at 19:45

  Tuo on juuri paikka, mikä on jo listallani jahka Espanjaan joskus ehdin….niin paljon reissusuunnitelmia jo siinäkin maassa, että varmaan menee vuosi kaiken näkemiseen. Juuri sellaisen lomalaisen tunnelman sait juttuusi. Alkaa tulla jo ikävä lomaa!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:41

   Minullakin alkoi nälkä kasvaa syödessä ja haluaisin päästä koluamaan Espanjaa ihan pidemmän kaavan mukaan. Vuosi olisi ehkä juuri ja juuri riittävästi :)

   Reply
 20. Stacy Siivonen

  1.2.2017 at 17:56

  Sateesta huolimatta henkeäsalpaavat näkymät. Minäkään en ole härkätaistelun ystävä, mutta vielä härkätaisteluakin pahempi on ankkataistelu. Sitä en suvaitse laisinkaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:39

   Mä toivoisin, että mitään eläintaisteluja ei ihmiset järjestäisi…

   Reply
 21. Johanna Hulda

  1.2.2017 at 15:33

  Siis vau! Tämä Ronda oli itselleni ihan uusi tuttavuus, mutta meni heti listoille seuraavaa Espanjan-visiittiä odottelemaan – kiitos vinkistä! Ihan mielettömät maisemat ja upea on tuo siltakin. Luulenpa että näihin dramaattisiin maisemiin sopii vähän synkempikin sää.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   7.2.2017 at 22:36

   Ole hyvä! Ja mahtava juttu, että onnistuin vinkkaamaan sinulle uudesta paikasta! :)

   Reply
 22. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

  1.2.2017 at 14:23

  Rondassa kävin joskus kahdeksan vuotta sitten ja upeaa oli! :) Pitääkin katsella koneen syövereistä omatkin kuvat sieltä :)

  Reply
 23. Emma

  1.2.2017 at 07:38

  Ronda on tosi kaunis ja vaikuttava! Eikä sadesää haitannut kuvissa yhtään, ne välittivät juuri oikean tunnelman! :)

  Reply
 24. Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog

  30.1.2017 at 19:16

  Ronda on kyllä upean jylhien maisemien kaupunki, ja niin kuin tuossa aiemminkin todettiin, tuovat sadepilvet oman dramatiikkansa maisemiin!

  El Morabito -ravintola vaikuttaa todelliselta löydöltä takkoineen ja näköalaterasseineen, eikä ollut muuten hotellihuonekaan hassumman näköinen – ja mihin hintaan! Täytyy pistää nämä muistiin tulevia reissuja varten!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.2.2017 at 10:12

   Ravintola oli tosiaankin aikamoinen löytö, sillä ruoka, palvelu ja paikka itsessään olivat todella hyvät. Ja jostain syystä siellä ei kummallakaan käyntikerralla ollut juuri lainkaan porukkaa, joten saatiin olla rauhassa :) Myös hotellin kanssa kävi tuuri, sillä se oli reissun parhaimpia meidän budjettiin sopivista.

   Reply
 25. Anna | Tämä matka -blogi

  30.1.2017 at 11:27

  Kävittekö sillan sisällä? Se oli melko vaikuttavaa.

  Nuo härkätaisteluun liittyvät museot kannattaa kyllä käydä katsomassa. Niissä on paljon muutakin kuin härkätaisteluun, mm. hevosiin, asuihin ym. littyvää mielenkiintoista. Mm. Sevillassa on todella hyvä härkätaistelumuseo, jossa kulutin tunteja pukuja ym. muuta tutkien. Samalla pääsi katsomaan hienoja taleja, missä hevoset joivat porsliinisista kuvioin koristeluista kaukaloista ym.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.2.2017 at 10:04

   Ei käyty sillan sisällä, mutta seuraavalla kerralla pitää kyllä käydä! Härkätaisteluareenalle tuskin menen seuraavallakaan kerralla, mutta hyvä vinkki sellaiselle, jota aihe kiinnostaa.

   Reply
 26. reissaaja1

  30.1.2017 at 11:18

  Ronda on ihana paikka! :) Ja kuvasi aivan ihania! Hotelli näytti myös varsin mukavalta. Kävimme vuosia sitten Rondassa, ja myös meiltä jäi härkätaisteluareena väliin. En halua olla tukemassa ko. urheilua.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.2.2017 at 09:31

   Kiitos :) En minäkään halua tukea tai olla missään tekemisissä härkätaistelun kanssa, joten senkin vuoksi ei kiinnostanut vierailla areenalla oli sitten kuinka vanha hyvänsä.

   Reply
 27. Aino

  29.1.2017 at 22:19

  Wow onpa henkeäsalpaavat maisemat!

  Reply
 28. Teija / Lähdetään Taas

  29.1.2017 at 19:41

  Pilvisellä säällä kuvista ei yleensä tule yhtä kauniita kuin auringossa, mutta täytyy kyllä sanoa, että noihin maisemiin pilvisyys sopii. Maisemasta tuli jotenkin hienon dramaattinen :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.2.2017 at 09:28

   Minä mietin, että tuleekohan näistä kuvista liian ankeita blogiin laitettavaksi, sillä aurinkoiset kuvat on toki kauniimpia. Mutta onhan tuollainen synkkä dramaattisuus myös jollakin tavalla upeaa :)

   Reply
 29. Merituuli

  29.1.2017 at 19:35

  Upeannäköinen paikka josta en ole ennen kuullutkaan. Jotenkin ei yhtään espanjalaisen näköistä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.2.2017 at 09:25

   Mä en enää edes tiedä, että mitä on “espanjalaisen näköinen”, sillä tajusin tällä reissulla, että Espanja on todella monipuolinen maa. Pelkästään pienen palan Andalusiaa kierrettyäni näin todella paljon erilaisia maisemia ja paikkoja :)

   Reply
 30. Esa | Reissuesan matkablogi

  28.1.2017 at 21:55

  Kävimme Malagan kielikurssillamme päiväretkellä Rondassa ja tykkäsin niin paljon, että otsikoin blogipostaukseni “Ronda on Andalusian upein kaupunki”. Käyntikohteitamme olivat näköalatasanne, viinimuseo ja härkätaisteluareena.

  http://www.matkablogi.fi/2013/02/ronda-on-andalusian-upein-kaupunki/

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   29.1.2017 at 14:13

   Kun googlettelin tietoa Rondasta ennen sinne menoa ja tätä juttua kirjoittaessani, tuli tuo sinun postaus aina hakutuloksiin. Joten olen lukenut sen läpi useamma kerran :)

   Reply
 31. Hanneli /duunireissaaja

  28.1.2017 at 17:56

  Mä itse asiassa olin yllättynyt miten iso Ronda oli. Luulin jostain syystä, että päädytään pieneen vuoristokylään, mutta sehän oli ihan oikea kaupunki. Tykkäsin paikasta tosi paljon.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   29.1.2017 at 14:10

   Ronda on aika sopivan kokoinen paikka roadtrippiä ajatellen: päivän aikana ehtii nähdä riittävästi, mutta tekemistä riittää pariksi päiväksi, jos haluaa tehdä pidemmän pysähdyksen. Ja jos patikontireittejä haluaa kiertää, niin tuollahan voisi viettää vaikka kuinka kauan aikaa :)

   Reply
 32. Jenna / With huge passion for life

  28.1.2017 at 09:44

  Voi vitsit, miten kaunista! Tavallaan Ronda näyttää uudenlaisen upeutensa sateessa. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   29.1.2017 at 14:06

   Ronda näyttää hieman karummalta sadepilvien alla kuin auringonpaisteessa, mutta toimiihan se näinkin :)

   Reply
 33. Pirkko / Schildt

  28.1.2017 at 08:58

  Taannoisella Fuengirolan reissullamme kävimme Mijaksessa, mutta Ronda jäi sillä kertaa vielä väliin.
  Nyt Cadizissa ja Jerezissä käydessämme Sevilla jäi väliin, joten olisikohan Sevillassa ja Rondassa ainesta vielä yhteen Andalusian reissuun lähivuosina :-) Taitaisi olla!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   29.1.2017 at 14:03

   Sevillasta olen kuullut niin paljon hyvää, että se pitää kyllä minunkin joskus nähdä. Jos samaan reissuun lisää vielä Rondan, on varmasti upea matka tiedossa! :)

   Reply
 34. Sari | SariKoo.fi

  27.1.2017 at 18:26

  Oiii! Pilvinen sää ei yhtään kyllä vähennä Rondan upeutta. En malttais odottaa, että pääsen itsekin sen omin silmin toteamaan :) Ja kiitos ravintolavinkistä, laitetaan ylös!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   28.1.2017 at 17:46

   Ronda oli nytkin ihana, mutta haluan kokea sen vielä joskus auringonpaisteessakin :) Kerrohan sitten, mitä tykkäsit ravintolasta, jos siellä käyt! :)

   Reply
 35. Jenni / Unelmatrippi

  27.1.2017 at 17:41

  Ronda on ihana! Käytiin juuri tammikuun alussa. Silloin osui upea sää, mutta kyllä tuolla tosi nätiltä näyttää pilviselläkin säällä. Olisi ollut tosi kiva olla yötäkin – ei muuten pahalta vaikuta tuo löytämänne hotelli! Me ei keretty kierrellä kuin kolmisen tuntia.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   28.1.2017 at 17:43

   Tuo hotelli oli aivan ihana verrattuna edellisen yön loukkoon Álorassa, joten senkin puolesta Rondan reissu oli täydellinen. Säällehän ei mitään voi, vaikka se itse asiassa vesitti minun patikointihaaveet, mutta olihan se omalla tavallaan kodikasta istua kahvilassa pitämässä sadetta :) Kolme tuntia on varmastikin ihan riittävästi, kun eihän Ronda iso paikka ole, mutta mä voisin viettää tuolla vaikka viikon :)

   Reply
   • Jenni / Unelmatrippi

    30.1.2017 at 13:10

    Kyllä kolmesta tunnista jäi vähän sellainen olo, että harmitti lähteä, vaikka toki siinäkin ajassa sentään jotakin ehti tehtä ja nähdä. Oli vaan niin ihana paikka, että olisin mieluusti ollut pidempäänkin. :)

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

     1.2.2017 at 10:15

     Siinähän on sitten syytä mennä Rondaan vielä toistekin :)

     Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog