Alhambran palatsi on Espanjan suosituin nähtävyys

Minä en ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan Alhambran palatsista, ja lähellä oli, että en vieläkään siitä tietäisi. Koko Granadaan meno nimittäin oli äkillinen päähänpisto, mutta pikaisen googlettelun jälkeen oli selvää, että kaikista kaupungin nähtävyyksistä Alhambra on se, mitä Granadassa käydessä ei missään nimessä kannata jättää jättää väliin – onhan kyseessä koko Espanjan suosituin nähtävyys ja Unesco-kohde.

image

image

image

Mikä ihmeen Alhambra?

Granadan Sabika-kukkulalla oli ollut jo 800-luvulta saakka vaatimaton Alcazaba-linnoitus, jonka jatkeeksi Granadan emiraattia hallitseva Nasrid-dynastia alkoi rakennuttaa Alhambran palatsia 1200-luvulla. Islamuskoinen Nasridien dynastia hallitsi Granadan emiraattia vuosina 1238–1492, ja tuona aikana hallitsijat rakensivat palatsia lisää ja vahvistivat sitä muun muassa rakentamalla sen ympärille muurin. Vuonna 1492 kristityt valtasivat Alhambran, jonka jälkeen palatsiin muutti hallitsijapari Ferdinand ja Isabella.

Palatsialue on laaja, ja sinne mahtui jopa 40 000 ihmistä asumaan. Alhambra on vaatimattomampi kuin monet muut maurilinnoitukset, sillä Nasridien dynastia ei ollut kovin varakas – mutta kaunis Alhambra on silti. Huokeista rakennusmateriaaleista huolimatta Alhambra on maailman ainoa nykypäivään asti säilynyt keskiaikainen muslimipalatsi. Palatsi julistettiin kansalliseksi muistomerkiksi vuonna 1870, ja vuonna 1984 se lisättiin Unescon maailmanperintölistalle.

image

image

image

Alhambralle pääsee kävellen, autolla tai bussilla

Olimme Granadassa vain yhden yön, ja Albaicínin arabikaupunginosan ja bodegoiden iltaelämään tutustumisen jälkeen seuraavana päivänä oli vuorossa Alhambran palatsissa käynti. Bib-Ramblan aukion kahvilassa nautitun aamiaisen jälkeen kirjauduimme hotellista ulos, ajoimme Sabikan kukkulalle ja jätimme auton Alhambran maksulliselle parkkipaikalle. Erikoista henkilöautolla Alhambralle menemisessä on se, että vain kivenheiton päässä hotellistamme sijaitsevalle linnoitukselle ei niin vain henkilöautolla ajetakaan, vaan jouduimme kiertämään yli kymmenen kilometrin lenkin.

Sabika-kukkulalle ja Alhambraan pääsee keskustasta myös kävellen 15-20 minuutissa, mutta koska matkamme jatkui Córdobaan heti Alhambran jälkeen, oli meidän helpompi ottaa auto palatsille mukaan. Kolmas vaihtoehto olisi ottaa minibussi C3 Isabelan aukiolta.

Lue lisää tavoista päästä Alhambralle täältä.

image

image

image

Pääsyliput

Olin netistä lukenut, että sisäänpääsyliput kannattaa varata etukäteen nähtävyyden suosion ja rajallisen päivittäisen lippumäärän vuoksi, mutta en uskonut marraskuussa olevan ongelmia saada lippuja vasta ovelta. Etenkin kesäkuukausina on kuitenkin suositeltavaa varata liput etukäteen, lue lisää pääsylipuista täältä.

Olin onneksi arvelujeni kanssa oikeassa, sillä alle puolen tunnin jonottamisen jälkeen pääsimme lipunmyyntipisteelle. Lippujen ostovaiheessa kannattaa huomioida se, että Nasridin palatsiin pääsee vain lipussa merkittynä aikana, joten tuo aika kannattaa kysyä ennen lippujen ostamista. Meidän tapauksessa kävi nimittäin niin, että vierailuvuoromme Nasridiin olisi ollut vasta myöhään iltapäivällä, eikä meillä ollut mahdollisuutta (tai edes halua) viettää Alhambrassa useita tunteja.

Nasridin palatsi jäi siis tällä kertaa väliin, mutta onneksi pystyimme ostamaan pääsyliput ilman Nasridia puolet halvemmalla (7 € / 14 € – katso voimassaolevat lippujen hinnat täältä). Tärkeintä meille kuitenkin oli se, että ylipäänsä pääsimme palatsin alueelle ja näimme edes Generalifen ja Alcazaban.

image

image

image

Generalife

Hieman erillään Alhambran alueen muista rakennuksista sijaitseva Generalifen palatsi rakennettiin Nasrid-hallitsijoiden kesäasunnoksi ja virkistyspaikaksi 1300-luvun alussa. Palatsin puutarhat ovat yhdet vanhimmista jäljelle jääneistä maurilaisista puutarhoista, ja niiden on jopa sanottu kuuluvan maailman kauniimpien puutarhojen joukkoon. Minä en niitä kuitenkaan ihan niin korkealle arvottaisi, ainakaan marraskuisen visiitin perusteella.

Alcazaban linnoitus

Alcazaban linnoitus on Alhambran sotilasalue ja koko palatsialueen vanhin rakennelma. Linnoituksen vartiotornista, Torre de la Velasta, on upea näköala sekä alas Granadaan että myös Sierra Nevadan vuoristoon. Vaikka torniin johtavat portaat ovat aika jyrkät, kannattaa 25 metriä korkeaan torniin kavuta vain maisemien vuoksi.

image

image

image

Kiertelimme Alhambrassa yhteensä parisen tuntia, mutta jos aikeissa on käydä myös Nasridin palatsissa, kannattaa vierailuun varata vähintään kolme tuntia aikaa. Ja jos upeat puutarhat ja historialliset rakennukset kiinnostavat keskivertoa enemmän, suosittelen käymään täällä kahtena päivänä, sillä vaikka kuinka olisi koko päivä aikaa, saattaa aluetta yhdellä kertaa kiertäessä tulla ähky. Niin ainakin kävi minulle ja luulin nähneeni parissa tunnissa riittävästi, mutta tätä tekstiä kirjoittaessani tajusin, että olisihan tuolla ollut vaikka kuinka paljon lisää nähtävää.

Onneksi jo Granada itsessään teki minuun sellaisen vaikutuksen, että tämä yhden yön pikastoppi ei varmasti jäänyt viimeiseksi käynniksi tässä upeassa kaupungissa. Joten eiköhän sitä tule Alhambrassakin vielä uudestaan käytyä – kun jäi se Nasridin palatsikin näkemättä.

52 comments
 1. Hienon näköinen paikka ja upeat maisemat alas tuolta ylhäältä! En ole koskaan käynyt Granadassa mutta jos sinne tie käy, niin tämä pannaan ehdottomasti listalle. Ompas aika suosittu paikka kun tuolla tavalla liputkin loppuvat kesken.

  1. Vuonna 2014 Alhambrassa kävi 2,4 miljoonaa vierailijaa, joten ei ihmekään, että lippujen myyntiä täytyy rajoittaa. Hurja määrä!

 2. Alhambra on tuttu nimenä, mutta sitä en tiennyt, että liput ovat noin kiven alla. Entinen englannin opettajani oli käynyt lomallaan Alhambrassa ja oli aivan haltioissaan. Näytti kuvia ja kertoi historiaa, silloin kuulin paikasta ensimmäisen kerran (noin viisi vuotta sitten). Tämä oli hyvä informatiivinen postaus, joka tulee muistaa, jos Alhambraan joskus tie vie.

  1. Kuka ei tykkäisi Granadasta, se on aivan mahtava kaupunki! :) Kannattaa mennä sinne ihan ajan kanssa, meidän vuorokausi oli aivan liian vähän!

 3. Mekin kävimme tuolla joku vuosi sitten marraskuussa – ja vaikka sattui hiukan pilvinen ja ajoittain sateinenkin päivä, niin sekään ei tuon palatsin kauneutta pilannut millään lailla. Oikeastaan marraskuu, pieni sääriski ja vähemmän ihmisiä, on tuonne ihan hyvä yhdistelmä :-)

 4. Meillä jäi nyt tällä reissulla koko Granada näkemättä, joten tämä palatsi myös. Kenties palaamme joskus korjaamaan tilanteen. Vanhat palatsit puutarhoineen vain ovat niin ihania. Paljon mielenkiintoisempia kuin kirkot, jotka nykyään ohitan yleensä sisälle menemättä!

  1. Harmi, että ette ehtineet Granadaan saakka. Mutta Andalusiassa on niin paljon nähtävää, että ei sitä yhden reissun aikana millään joka paikkaan ehdikään. Ehkä sitten seuraavalla kerralla :)

 5. Komea pytinki! En ole kyllä minäkään kuullut ennen, mutta Euroopan matkailu onkin jäänyt aika vähälle. Espanjassa riittää nähtävää ja houkuttelisi kovasti, milloinkohan sinnekin ehtisi…

  1. Sama mulla, että Euroopan matkailu jäi aikaisemmin vähemmälle kun kaukomaat kiinnostivat enemmän. Nyt on Euroopan vuoro, ja hyvä, että saan pikku hiljaa paikattua näitä sivistyksessäni olevia aukkoja :D

 6. Kauniita kuvia! Nasridin palatsi on se paras (koristeellisin) osa Alhabraa, harmi, että se jäi sinulta näkemättä. Itse tykästyin Granadaan kovasti – koko vanhakaupunki, ja etenkin arabialaistyyliset korttelit teetupineen olivat todella kivoja. Siispä uutta matkaa suunnittelemaan! :)

 7. Tuo lippujen hankkiminen etukäteen on aina niin…. kaksipiippuista. Kun toisaalta on kiva, että on jotain sovittuna ja tietää silloin minne mennä ja että varmasti pääsee, mutta…. äh, sitten kuitenkin tulee semmoinen olo, että entäs jos ei just silloin ole sitä fillistä? Tai onkin selvinnyt joku muu meno, mikä olis siistiä tehdä just samana päivänä? Tai että ärsyttää, kun tuon yhden varauksen mukaan nyt pitää sitten suunnitella koko reissu. Nyt taidan olla ensimmäisen maailman ongelmien parissa – vahvasti. :D

  1. Niinpä, olen ihan samaa mieltä: entäs jos ei just sitten olekaan fiilistä, tai tulee jotain muuta?! Sama koskee mulla esimerkiksi pöydän varaamista ravintolasta montaa päivää aikaisemmin. Etenkin reissussa kun saattaakin olla just silloin jotain muuta mielenkiintoista tekemistä, ei ole nälkä tai tekeekin mieli jotain muuta ruokaa. Tykkään mennä fiiliksen mukaan :) Hehe, todellakin ensimmäisen maailman ongelmia… :D

 8. Aika outoa, ettet ole aiemmin kuullut Espanjan kuuluisimmasta nähtävyydestä. Samalla mietin, onko itselläni vastaavaa aukkoa sivistyksessä. Tai no, on, koska minulle Cannery Row oli ihan tuntematon, kunnes, no, olin Cannery Rowlla. Tuollaista saattaa sattua, jos tai kun ei lue perusmatkaoppaita tiiviisti.

  1. No, mulla on tällaisia aukkoja sivistyksessä varmaan enemmänkin… Yleensä opin maasta/kohteesta enemmän vasta sitten, kun menen sinne.

 9. Onhan tuo upea paikka, ei siitä pääse mihinkään! Hieman kyllä jäi ihmetyttään se, että kommenttienkin perusteella aika harva tuntui edes paikasta kuulleensa. Eli erittäin hyvä, että sinne menit ja kirjotit siitä jutunkin, niin tulee tästä mestariteoksesta tietoutta lukijoille! On muuten Lonely Planetin koko Espanjan listalla vinkkinä nro 3 :-)

  1. Oon todella iloinen, että menin tuonne, vaikka olikin aivan ex tempore -päätös koko Granadaan meno. “Hei, mitens olisi joku Granada, mentäiskö seuraavaksi sinne? Siellä on joku palatsi, Unesco-kohde, joten kai sen vois käydä katsomassa.” Okei, Granadasta olin sentään kuullut aikaisemmin :D Mutta tulipahan sivistettyä itseäni, ja muutamaa muuta tämän postauksen myötä :)

 10. En ollut tästä paikasta kuullutkaan. Palatsit ja erilaiset linnoitukset ovat kyllä yleensä todella mielenkiintoisia vierailukohteita. Jännä kuitenkin, että tuo on Espanjan suosituin nähtävyys. Toisaalta en mä oikeen tiedä, mitä ne Espanjan muut nähtävyydet ovat. :-p

  1. Hehe, en minäkään oikein tiedä! :D Huomaa kyllä, että mulla on Espanjan kohdalla aikamoinen aukko sivistyksessä, mutta ehkä sen voi selittää sillä, että tämä tosiaankin oli minun ensimmäinen kertani manner-Espanjassa, enkä siksi ole oikein täysillä perillä siitä, mitä kaikkea se tarjoakaan :)

 11. Kääk, Espanja kuume kovimmillaan ja tällaisia maisemia joutuu katselemaan :) Tiedän päätyväni Granadan kukkuloille vielä joskus, joten eiköhän tännekin tie vielä kulje. Ihania kesäisiä kuvia tänne talven, kylmyyden ja flunssan keskelle!

  1. Mullakin on mieletön Espanja-kuume, vaikka vastahan täällä oltiin! Säät suosi mukavasti maraaskuussakin, ja vaikka Granada taisi olla koko Andalusian-matkan kylmin paikka, ei se näistä kuvista näy! Ihana aurinko, tuollainen valo- ja lämpöhoito kelpaisi nyt! :)

  1. Mielenkiintoinen paikka se tosiaankin on, ja etenkin tällaisena aurinkoisena päivänä todella kaunis! Keväällä ja kesällä varmasti kukkaloistossaan vieläkin upeampi :)

 12. Yllättävää, että tämä on Espanjan suosituin nähtävyys, siis ihan vain siksi kun siellä olisi niin paljon muitakin potentiaalisia suosikkeja! Hyvä tietää, että liput pitää ostaa jopa viikkoja ennakkoon, jos tulee tänne tulevaisuudessa mentyä!

  1. Mä myös olin yllättynyt, kun minulle selvisi, että tämä on koko Espanjan suosituin nähtävyys. Siellä kun on vaikka mitä muutakin nähtävää! Aina oppii uutta ;)

 13. Mä valitsin Granadassa mieluummin Alhabraa vastapäätä sijaitsevan valkoisen kaupungiosan, Albayzinin, joka on myös Unescon kohde. Oli syyskuu ja meilläkin aikaa Granadassa vain yhden päivän verran. Ei haluttu käyttää sitä johonkin yhteen suureen nähtävyyteen eikä varmaan olisi edes päästy sinne, kun näitä kommentteja lippujen saannin hankaluudesta luin. Ja nyt sun kuvat nähtyäni olenkin “melkein” käynyt siellä. :-) Albayzinistä sai muuten upeita kuvia kohti Alhambraa.
  Granadassa oli muihin Andalucian kaupunkeihin verrattuna tosi itämainen tunnelma, tykkäsin!

 14. Meille kävi aikoinaan Alhambrassa niin, ettei päästy koko paikkaan edes sisälle. Oli huippusesonki meneillään ja liput olisi pitänyt varata jo pari viikkoa aikaisemmin. Eli ei oikein sovellu extempore matkustajille. Mukavaa nähdä kuviasi paikasta!

  1. Ei todellakaan sovi ex tempore -reissaajille etenkään keskellä vilkkainta sesonkia. Meillä siis kävi uskomaton tuuri, ja sen olen tajunnut vasta näitä kommentteja lukiessani!

 15. Mahtavaa! Olen Alhambrasta haaveillut jo pitkään, varmasti hieno paikka. Hyvä tietää (tästä viestiketjustakin) lippujen saannista myös tuohon Nashridien palatsiin: pitäisiköhän vain ensin varata lippu sinne, ja vasta sen perusteella matka Espanjaan? ; )

  1. Suosittelen ainakin tsekkaamaan lipputilanteen ennen matkan varaamista, sillä näköjään vaihtelee jonkin verran kuinka helposti lippuja saa. Siis meillä kun ei ollut mitään ongelmia, mutta monilla muilla on näyttänyt olevan! Tai sitten meillä kävi ainutlaatuinen tuuri! Joka tapauksessa suosittelen lämpimästi käymään sekä Alhambrassa että Granadassa. Ihana kaupunki!

 16. Kaikki erilaiset vanhat rakennukset on kyllä kiinnostavia, tuonnekin olisi kiva päästä joskus. Ja hyvä tietää, että tuonne ei saakaan niin helposti lippuja, jos tulee joskus käytyä.

 17. Upea ja siis noin iso paikka! (Ja joo – enpä ollut minäkään koskaan kuullut aikaisemmin paikasta, kiitos kun taas opin uutta :) )

 18. Liput kannattaa ehdottomasti hankkia etukäteen. Reilu vuosi sitten marraskuun alussa pääsin noin 10 metrin päähän lippuluukkua, ennen ilmoitusta että kaikki päivän liput on myyty. Harmitti niin vietävästi, mutta onpahan hyvä syy matkustaa Granadaan uudelleen. Mielenkiintoinen kaupunki, jossa olisin viihtynyt pidempäänkin.

  1. Kiitos tiedosta, että liput kannattaa ostaa etukäteen jopa marraskuussa! Meillä ilmeisesti kävi vain todella hyvä tuuri, että tuona päivänä oli hieman rauhallisempaa… Tosi ikävä juttu, että et päässyt sisälle asti :( Mutta onpahan siinä tosiaankin hyvä syy matkustaa uudestaan Granadaan – siellä kun varmasti viihtyy useammankin kerran :)

 19. Ei oo pelkästään kesällä ongelma toi lippujen loppuminen :D Mä oon tällä hetkellä Granadassa ja seuraavat liput jotka sisältää Nashridin palatsin saisi vasta viikon päähän. Tyydyin siis samaan lippuun kuin tekin (nääkin monelle päivälle loppuunmyyty) ja oli kyllä tosi positiivinen yllätys miten kiva paikka toi oli! Granada on kyllä kokonaisuudessaan ollut tosi upea paikka. Mä varasin tänne kolme kokonaista päivää ja silti tuntui menevän tiukille että ehdin tehdä kaiken haluamani :D

  1. Ohhoh, vasta viikon päähän? Taitaa tämä loppuvuosikin olla sitten ihan vilkasta sesonkiaikaa siellä. Tai sitten meillä vaan kävi todella hyvä tuuri, että satuttiin paikalle sellaisena päivänä, jolloin ei ollut ihan noin vilkasta… Granada on aivan ihana, ja meidän vuorokausi siellä ei kyllä ollut lainkaan tarpeeksi – kolme päivää voisi olla minimi! :)

 20. Onpa hienon oloinen paikka. Tuonne on päästävä, kun Espanja kutsuu. Jostain kumman syystä aina vaan tulee muuta. Onkohan niin, että kesällä matkaajat kuumudesta johtuen ei jaksa kuin makoilla rannalla ja siksi kaikki hienot paikat jää näkemättä?

  1. Heh, voi olla! :D Andalusia on hyvä paikka mennä talvella, koska silloin ei ole liian kuuma ja jaksaa kierrellä nähtävyyksiä. Aurinko siellä kuitenkin paistaa usein talvellakin. kuten näistäkin kuvista näkyy :)

 21. Mua vähän harmittaa, etten päässyt syksyn aikana ollenkaan Granadaan asti, sillä Alhambra on ollut jo pitkään toivelistalla! Upeita kuvia :) Mulle kävi myös Sevillan Alcazarissa niin, etten ollut tajunnut, että sinne palatsin kuninkaalliselle puolelle tarvii erillisen lipun, joka olis pitänyt netistä ostaa. Jäi sitten se näkemättä, samoin Córdoban katedraalin torni, jonne myös myytiin vain rajallinen määrä lippuja päivässä. Täytyisi välillä muistaa selvitellä tällaisia juttuja etukäteen, mutta monesti vain suuntaan suoraan portille ja toivon parasta :D

  1. Kiitos Hanna! Mä pähkäilin Córdoban torniin menoa, mutta sitten se jäi kun matkakumppani ei jaksanut jonottaa. Myöhemmin mulle selvisi, että tuskin olisin siltikään sinne päässyt kun en ollut ostanut lippua etukäteen. Onneksi en siis tuhlannut aikaani turhaan jonottamiseen! Mutta joo, tällaisia juttuja pitäisi tosiaankin selvitellä etukäteen, mutta ei tule aina mieleen :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *