Historian havinaa Andalusiassa: Córdoba ja La Mezquita

Córdoban kohtalona oli olla Andalusian-roadtripillämme pysähdyspaikkana heti Granadan ja Alhambran jälkeen, joten kaupungilla oli suuret saappaat täytettävänään. Ja eihän se niitä sitten ihan täysin täyttänytkään, vaikka yritti kyllä kovin.

Ei historiallinen Córdoba missään nimessä ole tylsä tai mitäänsanomaton kaupunki – päin vastoin! – mutta vietettyämme edellisenä iltana jokseenkin taianomaisen ja ikimuistoisen illan Granadan pimeillä ja pienillä valkoisten talojen reunustamilla kujilla ja täyteenahdetuissa bodegoissa, antoi Córdoba siihen kokemukseen verrattuna hieman vaisun ensivaikutelman.

Ja ensivaikutelma oli vaisu tosiaankin vain siksi, että minun odotukseni Córdoban suhteen olivat aivan liian korkealla. Ja tämähän on yksi suurimmista virheistä, jonka voi uuteen paikkaan matkustaessa tehdä.

image

image

image

image

Eihän se ole Córdoban vika, että Granada oli hurmannut minut niin, että etsin Granadaa sieltä, missä sitä ei ollut. Kyllähän minä sen lopulta ymmärsin – vaikkakin vasta sitten, kun olimme tuhlanneet etsimiseen useamman tunnin. Silloin vihdoin tajusin, että saadakseni Córdobasta jotain irti, minun täytyisi lopettaa paikan vertailu johonkin muuhun. Loppuillan osasinkin jo hieman paremmin nauttia Córdobasta ihan vain Córdobana.

Pimeän laskeuduttua Córdoban vanhakaupunki näyttäytyi oikein tunnelmallisena. Perjantai-illasta huolimatta oli rauhallista, joten saimme kävellä Euroopan toiseksi suurimmassa vanhassakaupungissa lähes keskenämme. Córdoban vanhakaupunki on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon, ja on luetteloon kuuluvista kaupunkialueista suurin.

image

image

image

image

Parien tapasten ja viinilasillisten jälkeen kävimme katsomassa ulkopuolelta seuraavan päivän vierailukohteemme La Mezquitan, eli moskeija-katedraalin, sekä roomalaisen sillan, Puente Romanon. Paras näkymä iltavalaistuksessa olevalle sillalle on viereiseltä sillalta, Puente Mirafloresilta. Koska olimme Córdobassa vain yhden yön, emme valitettavasti ehtineet käymään lainkaan Alcázarissa, eli keskiaikaisessa kuninkaiden linnoituksessa, joka sekin on yksi Córdoban tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Iltamme Córdobassa päättyi Puente Mirafloresin lähellä rantakadulla sijaitsevaan Confusion Clubin terassille keskiyön drinkeille lukuisten paikallisten sekaan. Jos Córdobassa tekee mieli cocktaileja, kannattaa suunnata tänne!

image

image

image

La Mezquita – Córdoban moskeija-katedraali

Seuraavana aamuna heti aamiaisen jälkeen suuntasimme takaisin vanhaankaupunkiin ja astuimme portista sisään La Mezquitan appelsiinipuiden, syprsessien ja palmujen koristamalle sisäpihalle. Kävimme ostamassa kahdeksan euron arvoiset sisäänpääsyliput, ja kuljimme pihan poikki moskeijan sisäänkäynnille.

En tiennyt, mitä odottaa astuessani sisään yli 1000 vuotta vanhaan moskeijaan, mutta sanattomaksi se veti. Rakennus on suurempi kuin se ulkopuolelta antaa ymmärtää, ja olisin voinut viettää siellä tuntikausia vain ihastellen yksityiskohtaisia koristeita, lukuisia karkkitankoja muistuttavia punavalkoisia kaaria ja seinämaalauksia.

image

image

image

Sisäänkäynti johtaa moskeijan vanhimpaan osaan, joka on rakennettu vuosina 786-788. Vain viittäkymmentä vuotta myöhemmin moskeijaa laajennettiin ensimmäisen kerran, sataa vuotta myöhemmin taas lisää, ja lopulta vuonna 991 moskeija saavutti nykyisen kokonsa. Kristittyjen tekemän Espanjan takaisinvaltauksen aikana La Mezquita muutettiin katoliseksi kirkoksi vuonna 1236. Varsinaisen katedraalin rakennustyöt aloitettiin kuitenkin vasta 1500-luvulla.

Saavuttuani moskeijan keskelle rakennettuun katedraaliin, istuin kirkonpenkkiin kuuntelemaan urkumusiikkia ja annoin katseeni vaeltaa kirkon tuhansissa yksityiskodissa. Kontrasti moskeijan ja katedraalin välillä on suuri, eikä vähiten siksi, että moskeija on hämärä ja paikoin nuhjuinen, ja katedraali valoisa ja pramea. Katedraali tuntuu olevan niin väärässä paikassa kuin olla vain voi.

image

image

image

Kun vihdoin maltoin poistua tästä mielenkiintoisesta rakennuksesta, harkitsin hetken aikaa kiipeäväni vielä La Mezquitan torniin, jonne pääsee kahden euron lisämaksusta. Matkaseuralaiseni ei kuitenkaan ollut kiinnostunut tornista, joten minäkin jätin sen väliin pitkähkön jonon vuoksi. Myöhemmin luin Ranskatar reissaa -blogista, että torniin myydään vain rajattu määrä lippuja, joten torniin halutessa kannattaa ostaa lippu hyvissä ajoin.

Poistuessamme moskeija-katedraalista takaisin kadulle, oli La Mezquitan aurinkoiselle ulkoseunustalle kerääntynyt lukuisia tortilloja syöviä ja olutta juovia seurueita. Ranskatar reissaa -blogin Hanna osasikin kertoa, että tämä on kuulemma pakollinen elämys Córdobassa käydessä, joten Santos-baarin tortillat menivät minulla Alcázarin kanssa listalle asioista, jotka aion seuraavalla kerralla Córdobassa käydessäni tehdä.

Sillä vaikka Córdoba ei hyvästä yrityksestään huolimatta päässyt ihan Granadan tasolle, kyllä sinnekin täytyy vielä uudestaan mennä, ja ihan ajan kanssa.

52 comments
 1. Ihanan värikästä, ja koristeellistakin! Ja nuo kujat… Tuli ihan itselle sellainen tunne kuin olisi siellä, pimeällä ja lämpimällä, vanhan aikaisten rakennusten keskellä, tunnelmassa kiinni. Ihania kuvia!

 2. Nyt on muuten pikkasen koree paikka! Ihan kaiken kaikkiaan! Oikein harmittaa kun ei ole lentolippua tuonne, ehkä se Nizzakin menee kuun lopussa :D 1000 vuotta vanha moskeija näyttää ja kuulostaa myös erittäin upealta, mielenkiintoiselta.

 3. Aika hulppeita paikkoja tuoltakin löytyy. Andalusia on itselleni vielä aivan tuntematonta seutua, mutta eiköhän tämä jossain vaiheessa korjaannu. Olisipa ihanaa kierrellä ja maleksia vaan tuntitolkulla tuolla vanhassakaupungissa, jos se on kerran Euroopan toiseksi suurin! Jotenkin nuo kuvasi oranssiraidallisista holvikaarista tai mitä ikinä ovatkaan, sykähdyttivät. Tuo moskeijakin on varmasti paikanpäällä myös upea.

  1. Jos tarkoitat oranssiraidallisilla holvikaarilla tuota kolmatta kuvaa, se on itse asiassa flamenco-ravintolan sisäänkäynti. Meillä jäi flamencot näkemättä, mutta juuri tuollaisessa paikassa haluaisin esitystä katsoa :) Moskeija oli mielenkiintoinen, suosittelen käymään!

 4. Suuret odotukset on kyllä kieltämättä vaikea lähtökohta, vaikka paikka olisi kuinka upea se saattaa silti tuntua pettymykseltä. Toisaalta reissua suunnitellessa tiettyjä odotuksia ei vaan voi välttää. Parasta on se kun joku paikka totaalisesti ylittää odotukset! Andalusiaan on kyllä ehdottomasti lähdettävä road trippailemaan, kuume nousee!

  1. Mä yritän olla innostumatta liikaa, jos kuulen hirveästi kehuja jostakin paikasta. Tai jos kuulee edes yhden kommentin, että joku ei tykännytkään siitä, saa mun odotukset hieman laskemaan, ja se on vain hyvä juttu. Sillä tosiaankin mieluummin niin, että omat odotukset on liian alhaalla, sillä odotusten ylittyminen on ilman muuta mahtavaa :) Andalusia on mahtava paikka roadtrippailulle!

 5. Sitä tulee kyllä aina välillä sorruttua siihen kohteiden toisiinsa vertailuun, vaikka pitäisi lähestyä paikkaa ihan omanaan. Hyvä että osasit kuitenkin lopulta katsoa Córdobaa omanaan. Viihtyisältä näyttää. :-)

  1. Vertailu ei kannata, mutta kaikkihan sitä taitaa aina toisinaan tehdä. Córdoba on viihtyisä, ja kyllä sinne voisi uudestaankin mennä :)

 6. Voikun sitä osaisikin lopettaa tuon vertailun, sama ongelma täällä :D ehkä se on luonnollistakin, että vertailee paikkoja keskenään, mutta sillon kun se on este uudesta nauttimiselle, niin on se vähän huono. Välillä pitäisi osata aloittaa ihan puhtaalta pöydältä. Täällä maailmanympärysmatkalla useita paikkoja kolutessa olen sortunut jonkun edellisen täydellisen rannan haikailuun, samaan aikaan kun makaan palmujen alla, ehkä vähän typerää😅

  1. Voi, kun osaisikin aloittaa aina puhtaalta pöydältä! Etenkin jos samalla reissulla näkee paljon saman tyyppisiä paikkoja, on vertailu lähes väistämätöntä… Heh, reissun loputtua kotona ollessa varmasti kaipaa myös sille vähemmän täydelliselle rannalla, joten yritähän nauttia siellä! :D

 7. Mulla on tuo seutu Espanjasta vielä näkemättä. Ihania nuo kapeat kujat ja kaunista siellä on ollut muutenkin. Teininä odotin kovasti pääseväni Lontooseen, mutta se ei sitten niin suurta vaikutusta tehnytkään. Sen sijaan Pariisi kolahti teini-Merjaan kovasti, vaikka en ollut kovin innoissani aluksi Pariisi osuudesta matkaohjelmassa. Näin ne joskus menee nurinkurin :)

  1. Mä en ole vielä käynyt Lontoossa, mutta pelkään, että tulen pettymään siihen. Mutta toisaalta, jos jo etukäteen ajattelee, että tuskinpa edes tykkään kaupungista, niin ehkä se sitten yllättääkin positiivisesti :D

 8. Meillä jäi viime kuun reissulla nämä kaikki isot kaupungit kokonaan väliin, kun piti huomioda niin ison porukan toiveet. Mutta Andalusia oli kyllä upeaa seutua.

  Harvoin joudun reissuilla kauheasti pettymään, ehkä mulla vaan on liiankin maltilliset odotukset. Bledin maisemat Sloveniassa olivat osin pettymys, kun odotin päätyväni idylliseen alppikylään vuoristoon ja päädyin hotellien reunustamaan aasialaisturistien täyttämään järvimaisemaan. Se odottamani tunnelma löytyi vasta viereiseltä Bohinjilta.

  1. Auts, ei ihmekään jos petyit aasialaisturistien ja hotellien seassa! Onneksi se odotusten mukaiset maisemat kuitenkin löytyi lähistöltä :) Taito pitää odotukset maltillisina on kyllä hyvä ominaisuus!

 9. Mukaansatempaava juttu, kiitos! Ihana lukea näitä Espanja-juttuja muutenkin! Onneksi tälle vuodelle on ainakin yksi Espanjavisiitti tiedossa mullekin :)

 10. Mekin pidimme Granadasta, kun poikkesimme siellä(kin) matkalla Alhamraan. Ehkä aloituksesi jutussa sai minutkin, joka en siis Cordobaa tunne, jotenkin lukemaan tätä siten, että ei kai tässä nyt sitten mitään kovin hyvää ole :-) Eli selvästikin blogijutun fiilis voi välittyä myös lukijalle!

 11. Kävin joitain vuosia sitten päiväsiltään Córdobassa Cádizista käsin, ja täytyy sanoa, että minulle tuli vähän sama pettynyt fiilis. Vaikka oikeasti onhan se upea kaupunki, mutta jotenkin ei se vaan sytyttänyt. Ja minulla on muuten ihan samoista paikoista otettuja valokuvia :D. Jos voisi laittaa näitä Andalucian kaupunkeja ihanuusjärjestykseen, niin ehdottomasti Granada olisi ykkönen, sitten Sevilla ja sitten Córdoba (siis näitä samantyyppisiä kaupunkeja). Cádiz on taas sitten oma ihanuutensa, joka ehkä kiilaisi näitten kaikkien ohi tai ainakin Granadan rinnalle… Joko sinä olet Cádizissa käynyt? En muista ainakaan lukeneeni sinun blogista siitä. Jos et, niin sinne sinun on vielä mentävä! (Paitsi pelottaa antaa näitä suosituksia, jos sitten toiselle käykin niin, että tulee se pettymys…)

  1. Cadizissa en ole vielä käynyt, sillä kuulinkin koko paikasta vasta nyt kun Annemaria siitä tuolla alempana olevassa kommentissa mainitsi. Mutta ehdottomasti meni käyntilistalle, aivan kuten Sevillakin, jossa en ole käynyt. Mielenkiintoista kuulla, että Cádiz on niin ihana, että menee vähintäänkin Granadan rinnalle! Meillä on uusi Andalusian-reissu suunnitelmissa ihan tässä kevään aikana, joten jos se toteutuu, tulen sitten kiertelemään Andalusiaa vielä paljon lisää! :)

 12. On vaikea laittaa näitä pakkoja paremmuusjärjestykseen. Jokainen mainitsemasi on omallalaillaan erityinen. Córdoba on ehkäpä kuitenkin minun suosikkini. La Mezquita on kuitenkin jotain niin uskomatonta.

  Monessa oppassa sanotaan Kaarle V katuneen Katedraalin rakentamista ja todenneen myöhemmin: “tuhonneensa jotain ainutlaatuista maailmassa”. Itse hitusen epäilen tätä tunnustusta, sillä 1200-luvun maailmassa, ei ollut kuin kaksi totuutta, kirkon ja hallitsijan ja kumpikaan tahoista ei varmastikkaan olisi myöntänyt tehneensä väärää päätöstä. Uskottavampi olisi mahdollinen tyytymättömyys yleisesti melko vaatimattomaan kirkkoon ja joissan lähteissä esitetty tokaisu: ”olette tuhonneet jotain sellaista, joka oli ainutkertaista, ja rakentaneet tilalle sellaista jota näkee kaikkialla”.

  Oma kirjoitukseni Cordobasta löytyy täältä:
  http://www.tamamatka.fi/cordoba-ja-la-mezquita-yksi-maailman-top-10-nahtavyyksista/

  1. Mielenkiintoista! Sinun teoriasi kuulostaa kieltämättä totuudenmukaisemmalta. Pitääkin käydä lukaisemassa teidänkin Córdoba-postaus – kiitos linkistä!

 13. Kivan näköinen paikka tuo kuitenkin on, ainakin kuvista päätellen! Mutta se on kyllä totta, että liian suuret kuvitelmat etukäteen voi latistaa tunnelmaa paikan päällä, ja saada sen näyttämään huonommalta kuin paikka itse asiassa on. Voisin kyllä tän postauksen perusteella matkustaa tonne paikkaan, etenkin tortillat ja olut houkuttais tällä hetkellä.. :D

 14. Vielä pahempaa kuin liian suuret odotukset etukäteen, on melkein tuo minkä viimeisimmässä kommentissa mainitsit, että harmittaa jälkikäteen ettei tajunnut ottaa kaikkea irti tai kävi väärissä paikoissa tms. Itse Córdoba näytti kyllä kivalta, etenkin tuo moskeija-katedraali.

  1. Niinpä, mulle on ikävä kyllä käynyt useammankin kerran niin, että olen tajunnut paikan upeuden vasta jälkeen päin, enkä siis ole osannut nauttia paikasta täysillä ollessani siellä. Ja sekös harmittaa!

 15. Upeita paikkoja Córdobassa! Moskeija on kyllä huokailuttavan hieno.

  Mistä siis tuo pylväs-kaariholvi-kuva on? Moskeijan sisäänkäynnistäkö? Ja moskeijan keskellä siis tuo ihan täysin erilainen katedraali? Vaikuttaa paikalta, mikä on pakko joskus vielä nähdä!

  1. Tarkoitatko siis noita ns. karkkitankoja? Niitä menee koko moskeijan läpi, ja niistä huomaa hyvin moskeijan laajennukset: heti sisäänkäynnin jälkeen kaaret ovat murtuneet ja vanhat, mutta paranee sisemmälle mennessä. Ja kyllä, tuo katedraali on keskellä moskeijaa! Ihan uskomaton paikka :)

 16. Cordoba vaikuttaa kyllä tosi kivalta. Andaluciassa itsellä on vielä paljon kohteita käymättä ja tämä on ehdottomasti yksi niistä. Nuo moskeijat ovat mielenkiintoinen lisä Espanjaan sen historiaan tututustumiseen. Upean näköinen rakennus kaiken kaikkiaan!

  1. Andalusiassa näkemistä riittää moneksi kerraksi! Ja moskeijat ja kaikki arabiajan vaikutteet tuovat todella mielenkiintoisen lisän kaupunkeihin ja niihin tutustumiseen :)

 17. Kivalta tuo kuvissa näyttää! Niin tunnistan tuon liian korkeat odotukset -jutun. Itse odotin opiskeluaikoinani kauan, että pääsen Nizzaan. Petyin ekalla visiitillä, vaikka halusin kovasti tykätä. Tokalla annoin armoa Nizzalle (ja itselleni :D) ja tykkäsin.

  1. Hyvä juttu, että annoit toisen mahdollisuuden Nizzalle! Samoin kävi poikaystävälleni tällä samaisella Andalusian-reissulla: hän kävi keväällä Málagassa, ei tykännyt paikasta eikä olisi nytkään halunnut mennä sinne. Sain onneksi suostuteltua hänet sinne pariksi yöksi, ja nyt hän huomasi, että kaupunkihan on aivan mainio! Aina paikat kuitenkaan ei saa sitä toista mahdollisuutta, joten niistä ensimmäisellä kerralla saatu huono kuva jääkin sitten pysyväksi mielipiteeksi…

 18. Mulle taisi käydä samoin Córdoban kanssa, odotukset Sevillan jälkeen olivat korkealla, eikä kaupunki sitten täysin täyttänyt niitä. Olihan se upea, mutta jotain uupui! Tortillat oli kyllä herkullisia katedraalin kupeessa, sinne ehdottomasti ensi kerralla :)

 19. Kaunista näyttää Córdobassakin olevan! Mutta se on kyllä paha, jos odottaa jotain tosi paljon. Mulle kävi niin Monacon kanssa, Nizza oli ihana ja jotenkin sitten odotin, että Monaco vie kyllä totaalisesti jalat alta. Ja pah. Voi olla, että kävin väärissä paikoissa, mutta ei vaan iskenyt. Nyt pelottaa, kun on aikasta kivoja kaupunkeja käyty tutkimassa, että onko se Costa del Sol sitten kuitenkaan meidän paikka. Mutta sen tietää vasta, kun on perillä ja asettuu aloilleen. Siihen asti pitää nauttia näistä hetkistä eri kaupungeissa!

  1. Mä uskon, että Costa del Solilta löytyy varmasti teillekin huippuja paikkoja. Kieltämättä joku Fuge ei kolahtanut pikaviisitillä yhtään, mutta sitten taas Malaga oli niin mahtava kaupunki, että voisin muuttaa sinne pidemmäksi aikaa. Ja parasta Aurinkorannikolla on meren läheisyys ja etenkin se, että sieltä pääsee näppärästi muualle Andalusiaan!

 20. Mulla kävi Cadizin kanssa vähän samoin. Olin juuri ollut Sevillassa, mihin rakastuin kerta heitolla ja sen jälkeen Cadiz ei vaan auennut. Niin moni on sitä kehunut, mutta itse en oikein päässyt kaupungin tunnelmaan sisään. Córdoba olis vielä käymättä, ainakin tuo huikea moskeija pitäis kyllä nähdä.

  1. Onhan se ikävää, että jotkut kohteet jäävät aikaisempien varjoon, vaikka muuten olisivatkin upeita. Mutta niinhän se on vähän kaiken kanssa, että kokemukseen vaikuttaa omat odotukset ja aikaisemmat kokemukset.
   Cadiz oli muuten mulle nimenäkin ihan tuntematon paikka, ja piti siksi googlettaa se. Kivalta näyttää, joten pitääkin pistää korvan taakse ja käydä joku kerta kokeilemassa pääsenkö minä kaupungin tunnelmaan sisään. Kiitos siis vinkistä! :)

 21. Mulla on vielä Granada näkemättä, mutta vastaavasti Cordoba hurmasi ihan kunnolla. Cordobaan haluan kovasti keväällä palata ja toivottavasti pääsisin vihdoin käymään myös Granadassa. Ehkä mulla on siis tässä oikea järjestys paikkojen suhteen jos Granada aikoo pistää vielä paremmaksi.

  1. Hyvä juttu, että menet Granadaan nähtyäsi jo Córdoban! Ja sitten varmaan käykin niin, että Granada on sulle pettymys :D No ei kai, vaan toivottavasti myös Granada hurmaa sinut :)

 22. Olipa kiva nähdä kuvia Córdobasta! Vasta äskettäin selailin omia, muutaman vuoden vanhoja kuviani sieltä. Hauska nähdä, miten erilaisia kuvia ihmiset ottaa samasta paikasta. Mulla oli Córdoban moskeija-katedraalia kohtaan tosi suuret odotukset, mutta paikanpäällä koin sen pettymykseksi. Näin jälkikäteen ajateltuna, olihan se huikea paikka, josta olisi pitänyt tajuta nauttia paremmin. Sama kohtalo kävi myös Granadalle ja Alhambralle. Niitäkin kohtaan oli tosi tosi suuret odotukset, ja paikanpäällä joutui pettymään, vaikka olihan ne hienoja paikkoja. Liian kovat odotukset on yksi pahimmista asioista, joihin voi matkaillessa langeta.

  1. Minulla on käynyt useasti juuri noin, että olen tajunnut paikan upeuden vasta jälkeen päin. Ja se kyllä harmittaa, varsinkin sellaisessa paikassa, jonne tuskin tulee mentyä takaisin. Andalusia on onneksi omalla kohdalla paikka, jonne tulen ihan varmasti palaamaan – ja näihin tällä reissulla käymiini paikkoihin myös :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *