Valkoiseksi kalkittuja taloja, sinisiä ikkunaluukkuja, kapeita pikkukujia, sinisen ja vihreän väreissä kimmeltävä meri. Ei autoja, ei nähtävyyksiä, ei tekemistä. Vain muutama taverna, pari pientä rantaa ja suosituimpana aktiviteettina rentoutuminen. Tällainen on Loutro, Kreetan ihanin kylä!
En muista tarkalleen, milloin kuulin tai luin ensimmäistä kertaa Länsi-Kreetan etelärannikolla sijaitsevasta Loutron pikkukylästä, mutta aika pian Kreetalle muuttomme jälkeen se oli. Kylä, jossa ei olisi autoja ja jonne pääsisi vain veneellä tai patikoiden, herätti jo sellaisenaan mielenkiintoni, mutta kun näin sinivalkoisten talojen koristamasta rantakylästä kuvia päätin, että tämä kuin postikortteja varten luotu kylä täytyy päästä näkemään itse.
Loutro antoi kuitenkin odottaa itseään, enkä mennyt sinne heti ensimmäisenä kesänä, enkä edes sitä seuraavana. Loutroon meneminen vaikutti niin hankalalta, että lykkäsin reissua viikonlopusta toiseen. Tai ei kai sinne saakka edes kannattaisi vain viikonlopuksi mennä, muutamaksi päiväksi vähintään! Joten lomalla sitten… Mutta sitten tulikin muita lomasuunnitelmia ja Loutro jäi jälleen seuraavaan kesään.
Keväällä kirjasin Loutrossa käynnin kesän 2020 bucketlistalle ja ehkäpä se auttoi, sillä muutama viikko sitten kävin kuin kävinkin vihdoin Loutrossa. Minilomallani tajusin, että eihän Loutroon pääseminen olekaan lainkaan hankalaa, eikä siellä välttämättä tarvitse viettää montaa päivää, vaan päiväreissullakin ehtii nähdä paljon.
Tai siis ehtii nähdä kaiken, ja moneen kertaan: Loutro on niin pieni, että sen kävelee viidessä minuutissa päästä päähän.
Miksi Loutrossa kannattaa käydä?
Mutta miksi siellä sitten kannattaa käydä, monivaiheisen ja ajallisesti pitkähkön matkan takana sijaitsevassa postimerkin kokoisessa kylässä? No siksi, että Loutro on vaan niin ihastuttava! Näin pittoreskissa ja tunnelmallisessa kylässä arki on helppo unohtaa, eikä Loutrossa edes pysty tekemään juuri muuta kuin vain nauttimaan olosta.
Loutro on aivan erilaista Kreetaa kuin pohjoisrannikon vilkkaat kylät, oikeastaan aivan toisenlainen kuin mikään kreetalainen kylä, jossa minä olen käynyt. Loutroon saapuessa tuntuu kuin olisi saapunut jollekin toiselle, Kreetaa paljon pienemmälle, saarelle. Kreeta yllättää monipuolisuudellaan jälleen kerran!
Ja ai niin: jos Loutroon menee Chora Sfakionista lähtevällä veneellä, pääsee ihanaan eteläkreetalaisen pikkukylän tunnelmaan jo siellä. Seuraavat kuvat ovat Chora Sfakionista, ehdin kävellä lähes kaikki pienen kylän kadut Loutroon menevän veneen lähtöä odotellessani.
Loutro on juuri sellainen kylä, joka monelle tulee helposti mieleen pientä kreikkalaista merenrantakylää ajatellessaan: valkoisia taloja sinisine ovineen ja ikkunoineen, uskomattoman kirkas meri ja kiireetön tunnelma.
Kreetan pohjoisrannikon kesälle tyypillisen vilskeen jälkeen Loutron rentoon ilmapiiriin saapuminen saa lomamoodin hetkessä päälle, ja tunnen olevani kauempana kotoa kuin vain parin tunnin matkan päässä. Vaikka kyllähän turistit ovat Loutroonkin löytäneet, mutta ei liian suurissa määrin – eikä pieneen kylään kovin paljoa lomalaisia mahtuisikaan.
Juuri tällaisesta minilomasta olin haaveillut: kiireettömistä päivistä ja rentoutumisesta keskellä postikorttimaisemaa. Kylässä, jossa ei ole juuri mitään tekemistä, askel ja ajatukset hidastuvat kuin itsestään.
Mitä Loutrossa voi tehdä?
Loutron pääkadun varrella on tavernoita, hotelleja ja muutama matkamuistomyymälä, sekä kylän pääranta. Pääkadun kävelee päästä päähän muutamissa minuuteissa, edestakaiseen matkaan saa hitaasti kävellen kulumaan ehkä vartin. Pääkadun takana kulkee muutama pienempi kuja, ja nekin on nopeasti tutkittu.
Pääkadun toisessa päässä on kylän pienempi ranta, ja toisessa päässä voi kiivetä Kastela-kahvilan luona olevalle näköalapaikalle. Ja näin on koko Loutro nähty, ja sitten voikin keskittyä vain joutenoloon: joko rannalla makoiluun tai meren äärellä olevissa kahviloissa ja tavernoissa istuskeluun, hyvästä kirjasta ja jääkahvista nauttien.
Tai jos olet kuin minä, jota rantaelämä ei kiinnosta, vaan lomalta kaipaa edes hieman aktiviteetteja, kannattaa laittaa lenkkarit jalkaan ja lähteä kävelylle! Loutrosta lähtee useita lyhyempiä ja pidempiä patikkapolkuja, ja jopa Euroopan kaukovaellusreitti E4 kulkee kylän kautta.
Yksi helppo ja lyhyt kävelyreitti kaikenkuntoisille suuntautuu viereiseen, Loutroa vieläkin pienempään kylään nimeltä Finikas (tai Finix, tai Phoenix englanniksi). Vain reilussa vartissa pääsee Loutron Stratis-tavernalta Mourinniemen läpi Finikasin rannalle, ja matka kulkee karun kaunista maisemaa halkovaa polkua pitkin, ohittaen turkkilaisten rakentaman linnoituksen rauniot. Jos Loutron rannat ovat täynnä, Finikasin rannalla on todennäköisesti aina tilaa!
Missä Loutro sijaitsee ja miten sinne pääsee?
Loutro sijaitsee eteläisellä Länsi-Kreetalla, Libyanmeren rannalla Chora Sfakionin ja Samarian vaelluksen päätepisteenä tunnetun Agia Roumelin kylien välissä. Hanian lentokentältä jos lähtisi linnuntietä lähes suoraan kohti etelää, päätyisi Loutroon noin 40 kilometrin jälkeen.
Alueen kylien välillä kulkee päivittäin veneyhteyksiä, joten Loutroon pääsee useammastakin rannikon kylästä. Lyhyin venematka on kuitenkin jo aikaisemmin mainitusta Chora Sfakionista, josta matka kestää vain 20 minuuttia. Veneaikataulut ja reitit näkee veneyhtiö Anendykin sivuilta.
Haniasta ja Hanian rannikolta ajaa henkilöautolla Chora Sfakioniin noin puolessatoista tunnissa, ja vain hieman hitaammin matkan taittaa paikallisbussilla. Haniasta lähtevien bussien aikataulut löytyvät KTELin sivuilta.
Minä hyppäsin aamuseitsemän bussiin Hanian linja-autoasemalta, ja yhdeksältä istuin jo Chora Sfakionin rantakahvilassa laivalippu kello 10.30 lähtevään laivaan ostettuna. Yhdeltätoista olin jo kävelemässä pitkin Loutron pääkatua, ihastellen sinivalkoista kylää ja turkoosia, pohjaan saakka kirkasta merivettä.
Jos aikaa on vain päivä, on Hanian alueelta mahdollista tehdä Loutroon päiväretki – ja siihenkään ei edes tarvitse vuokra-autoa tai järjestettyä retkeä. Ainakin nyt kesällä 2020 viimeinen laiva Loutrosta Chora Sfakioniin lähtee klo 18.10, ja viimeinen bussi Chora Sfakionista Haniaan lähtee kun laiva on saapunut ja halukkaat matkustajat päässeet bussiin.
Päiväreissulla Loutron pikkukylässä ehtii viettämään seitsemän tuntia. Eri asia tietenkin on, onko yksi päivä riittävästi tässä Kreetan ihanimmassa kylässä…
Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa
8 comments
Onko Loutron kylässä majoittumismahdollisuutta?
Loutrossa on useita hotelleja, löytyy esimerkiksi Booking.com-varaussivustolta!
Olemme yli kaksikymmentä vuotta käyneet Kreetalla ,majapaikkana Kato Stalos.Meillä on aina auto noin 10 päivää, jolloin ajelemme ympäri saarta ja koluamme rotkoja.Hora Sfakionista lähtee upea
tie Anapolisin kylään josta lähtee Aradenan rotko .Rotko päättyy lähelle Loutroa .Oli hienoa saada
kuvaus Lutrosta. Tänä vuonna meillä oli kolme lähtöä Haniaan ,kaikki peruuntuivat.Ensikevään reis
su on tilattu ja jos se onnistu suuntaamme Aranenan rotkolle ja sieltä Loutroon yöksi rotkoa pitkin
takaisin Ylös. Jatka kivoja kommentteja Kreetalta.
Näyttää kyllä todella viihtyisältä kohteelta. “Ei nähtävyyksiä, “ei tekemistä” ei kuulosta täysin siltä, mitä itse matkakohteilta haen, mutta kuvien perusteella sanoisin, että onhan siellä nähtävää! :) Ja itseäni kiinnostavaa tekemistäkin näköjään löytyy, sillä nuo patikat kuulostavat kiinnostavilta!
Haha, oikeassa olet: onhan siellä tekemistä ja nähtävää! Mutta ei ehkä sellaista, joiden vuoksi kannattaa eritoten Loutroon mennä. Mutta onhan kylä itsessään jo nähtävyys, ja patikointimahdollisuudet takaa sen, että siellä voi tehdä muutakin kuin “ei mitään”! :)
Kiva kirjoitus Loutrosta, joka on minullakin vielä käymättä lukuunottamatta lauttamatkan pysähdystä. Nyt olen suunnitellut tälle syksylle lauttamatkaa Paleohorasta Hora Sfakioniin, josta varmaankin pääsisi käymään Loutrossa myös jonkun paikallisen veneyrittäjän kyydissä.
Kiitos Margarita! Tuolla näytti olevan useampikin taksivene, joten luulisi onnistuvan matkan teko niilläkin tai sitten jonkun muun veneenomistajan kyydissä. Kesäkuukausina noita Anendykin veneitä ja lauttoja menee monta kertaa päivässä, mutta syksyllä voi tietenkin olla suppeampi aikataulu, jolloin pienellä veneellä oman aikataulun mukaan meneminen voi olla kätevämpää.
Luin Loutro-kuvauksesi uudestaan ja löysin samalla oman kommenttini. Niinhän siinä sitten kävi, etten ole vieläkään päässyt Loutroon koronarajoitusten vuoksi, nyt viime viikkoina emme ole oiekin ehtineet, ja kesäksi menemme nyt lopulta Suomeen. Mutta ensi syksynä uusi yritys! Loutro kun on kerran elämässä, ainakin, nähtävä ja koettava.