Kesä Kreetalla: kesän 2018 kohokohdat

Nyt vihdoinkin alkaa kesä Kreetalla olla ohi – ainakin jos kesän loppu on virallista silloin, kun koulut taas alkavat kesäloman jälkeen. Kreetalla tuo päivä koitti viime viikolla, mutta säiden puolesta kesä jatkuu vielä tovin. Vaikka päivisin lämpötilat yltävät vielä reippaasti yli hellerajan, huomaa syksyn lähestymisen kuitenkin aikaisten aamujen raikkaammassa ilmassa.

Tämä oli minun kolmas kesä Kreetalla, ja vaikka en sanoisi sen olleen kaikkein paras tähänastisista, oli se kuitenkin enemmän kuin mukiinmenevä. Aikaisemmista Kreetan-kesistä on jo aikaa, joten ehkä aika on kullannut muistot, tai mikä jopa todennäköisempää: olen tulossa vanhaksi, enkä nauti pitkistä ja kuumista Välimeren kesistä enää samalla lailla kuin vielä joitakin vuosia sitten.

Paljon hyvää toki mahtui tähänkin kesään, ja päätin listata kohokohdat aakkosjärjestykseen. Tai totta puhuakseni: keksiä (lähes) jokaisella aakkosten kirjaimella alkavan huippujutun. Tällainen oli siis kesä Kreetalla vuonna 2018!

Kesä Kreetalla

Kesä Kreetalla

Kesä Kreetalla

Kesä Kreetalla

A – Agia Lake

Agia Lake, tai Agia-järvi, oli talvella suosikkipaikkojani, sillä rauhallinen järvi ja sen takana kohoavat lumihuippuiset Lefka Ori -vuoret muodostavat maiseman, jota voisin ihailla päivittäin.

Kesällä vuoret ovat lumettomat, järvi on kuivunut pienemmäksi ja turistien vuoksi järvellä ei ole ihan niin rauhallista kuin talvikuukausina, mutta kävin silti järvellä useasti. Yleensä menin sinne pyörällä Plataniaksesta alkavaa ja Drakiana-ravintolan ohi kulkevaa kaunista maalaisreittiä pitkin.

B – Blue Dome

Blue Dome on pikkuinen hotelli Plataniaksen rannalla. Joka kesämaanantai hotellin allasalueen vieressä olevassa ravintolassa järjestetään kreikkalainen ilta, jossa illallisen ohessa pääsee hämmästelemään tanssiryhmän esittämia vauhdikkaita kreikkalaisia ja kreetalaisia tansseja.

Eräänä heinäkuisena maanantai-iltana kävimme Blue Domen kreikkalaisessa illassa, tansimme pimenevässä illassa paikallisia tansseja esiintyjien opastuksella ja söimme kenties parasta buffet-ruokaa koskaan.

Kreikkalainen ilta, Blue Dome Platanias

C – Chardonnay

Suosin punaviiniä, mutta kesän lämpiminä iltoina valitsen lasiini useammin valkoviiniä. Suosikkirypäleeni on Chardonnay, ja mitä täyteläisempi sen parempi.

Kreetalaiset valkoviinit ovat kuitenkin hyvin raikkaita ja hedelmäisiä, jotka toki sopivat kuumaan kesäsäähän mainiosti, mutta kunnon voimaista valkkaria on toisinaan ikävä. Onneksi Lidl myy kelpoa australialaista Chardonnaytä hurjaan 2,99 euron pullohintaan, joten ei ole tarvinnut tyytyä pelkkiin kreikkalaisiin (ja minun suuhun huonosti sopiviin) viineihin.

D – Deliana-rotko

Alkukesästä kävimme kävelemässä Deliana-rotkon, joka helppona patikkareittinä mutta maisemiltaan upeana nousi yhdeksi suosikkirotkokseni.

Erityisen mieleenpainuvaa tuossa patikassa oli se, että saimme todistaa rotkossa laiduntavien vuohien ja lampaiden omistajan kutsuvan eläimiään koolle ruokintaa varten. Koko rotko kuuli, kun tämä farmari huusi toistuvasti lammasta imitoiden “bääää” kumealla ja kantavalla äänellä.

Ja vain hetkeä tai paria myöhemmin puskissa alkoi rytistä, kun eläimet saapuivat kiireen vilkkaan paikalle saadakseen vaihteeksi muutakin ruokaa kuin rotkon kasvillisuutta.

Kesä Kreetalla

E – Enasma Café

Agia-järvellä on kaksi kahvilaa, joista olen suosinut suurempaa sen terassilta avautuvan henkeäsalpaavan upean maiseman vuoksi. Muuten kahvila ei ole kummoinen; ylihintainen, sisustukseltaan tylsä ja usein meluinen lasten leikkipaikan vuoksi.

Nyt kesällä kävin vihdoin vaihteeksi siinä pienemässä kahvilassa, Enasmassa – ja sinne olen mennyt aina sen jälkeen.

Vaikka Enasmasta ei näe järveä eikä vuoria, on se muuten järven toista kahvilaa parempi. Enasma kuin rauhallinen ja vehreä keidas, täydellinen pysähdyspaikka pyörälenkillä siis!

F – Falassarna

En ole rannalla löhöilijä (en käynyt tänä kesänä kertaakaan rannalla ottamassa aurinkoa), mutta olen silti käynyt kiertämässä useamman Kreetan rannan. Vaikka auringon palvominen jäi opasvuosiini, tykkään käydä rannoilla uimassa, kävelemässä tai istuskelemassa auringonlaskun aikaan.

Elafonissia pidetään Kreetan upeimpana rantana, mutta minun silmissäni valtava väenpaljous vähentää rannan kauneutta. Tämän vuoksi kilometrien pituinen Falassarna voittaa Elafonissin – ja vähemmän ruuhkaisuuden lisäksi kultahiekkaisen Falassarnan valttina ovat aivan mielettömän huikeat auringonlaskut!

Falassarna, Kreeta

G – Gerani

Seuraava kylä huippusuositusta Plataniaksesta länteen on Gerani, jossa ei oikeastaan ole juuri yhtikäs mitään. Mutta muutaman syyn vuoksi olen pysähtynyt tässä uneliaassa pikkukylässä useammankin kerran:

 1. Geranissa sijaitsee Tuin valtava hotellikompleksi, jonka ansiosta pikkukauppojen valikoimiin kuuluu minun makeanhimon tyydyttävä valikoima suomalaisia (hot & sour Turkinpippurit), ruotsalaisia (salmiakki-Bilar) ja tanskalaisia (Blue Jeans) karkkeja.
 2. Konteka-leipomosta saa kenties koko saaren parasta leipää. Village rolls maistuu lähes yhtä herkullisilta kuin lähileipomomme ylikalliit luomusämpylät Kööpenhaminassa.
 3. Ravintola Bossa Nova yksi alueen suosikkiravintoloistani: hyvää ruokaa, yli 100 oluen valikoima ja biljardipöytä. Tarvitseeko selittää enempää?

H – Helle

Puuhaa, hellettä on riittänyt ihan riesaksi asti tänä kesänä! Vaikka olen valittanut kuumuutta sekä blogin puolella että IRL, valitsen silmääkään räpäyttämättä tämän kesän lämpötilat jos toisena vaihtoehtona on Köpiksen viimekesäinen sateinen koleus.

I – Ioánnis Daskalogiánnis

Hanian kansainvälinen lentoasema on nimetty sotasankari Ioánnis Daskalogiánniksen mukaan. Daskalogiánnis oli 1700-luvulla elänyt laivanvarustaja, joka nosti kapinan ottomaaneja vastaan. Vaikka antautumiseen päättynyt kapina koitui Ioánniksen kohtaloksi, ylistetään häntä edelleen.

Tänä kesänä kävin Ioánnis Daskalogiánniksen lentoasemalla lähtiessäni kahdelle Suomen-reissulleni ja palatessani niiltä. Kenttä on muuttunut huimasti vuodesta 2010, jolloin työskentelin kentällä viikoittain: vaikka tämä Kreikan viidenneksi vilkkain kenttä on edelleen todella pieni, on se nykyään huomattavasti siistimpi ja toimivampi kuin vain muutamia vuosia sitten.

Kesä Kreetalla

J – Juhannus

Juhannus Kreetalla ei tuntunut lainkaan juhannukselta, mutta silti se jäi muistoihin yhtenä kesän kirkkaimmista kohokohdista: varasimme yön viiden tähden hotellista Akrotiriltä ja tuntui kuin olisimme olleet pidemmälläkin lomalla. Näitä yhden yön hotellireissuja olisin halunnut tehdä enemmänkin kesän aikana, mutta juhannusaatto jäi koko kesän ainoaksi yhteiseksi vapaapäiväksemme.

K – Kantina

Laiskoina viikonloppuaamuina pyöräilin usein Agia Marinassa sijaitsevaan Kantina-ravintolaan myöhäiselle aamiaiselle. Kantinan brunssilautasella lähtee suurempikin nälkä pitkäksi aikaa – ainakin, jos sen jaksaa syödä kokonaan. Minä en jaksanut, joten seuraavilla kerroilla vaihdoin tilaukseni herkulliseen avokadotoastiin.

L – Lidl

En ole aikaisemmin arvostanut Lidl-ruokakauppoja, mutta nyt kun sellainen on kotimatkan varrella tuli sitten töistä tai Haniasta, olen ymmärtänyt kuinka mainio kauppa se onkaan. Ja mikä parasta näin kesäaikaan: Lidlissä on kattavin jäätelövalikoima!

Haluan toki suosia myös kreikkalaisia kauppoja, joten yhtä paljon kuin Lidlissä, käymme myös paikallisessa Synkassa. Ja pienemmissä ostoksissa suosimme myös pikkuista lähikauppaamme, joten emme me sentään kaikkia rahojamme vie saksalaiseen ketjuun.

Päivä Haniassa

M – Maleme

Hanian rannikon lomakylistä Maleme on kenties eniten mieleeni: se on ihanan rauhallinen ja pieni, mutta silti sen rantakadulla on mukavasti lomalaisten tuomaa vilinää ja pääkadun toisella puolella taas pääsee aistimaan paikallisten Kreetaa. Malemen rantakatu on ainutlaatuinen, sillä muissa alueen kylissä ei ole rannalla vastaavaa bulevardia ravintoloineen.

Kesäiltojen uintireissut tein lähes joka kerta Malemen rannalle juurikin sen rauhallisuuden vuoksi – ja sen, että Malemessa on aina tilaa parkkeerata auto aivan rannan viereen. Uimisen lisäksi kävimme Malemessa niin päiväkahveilla, illallisilla kuin auringonlaskun cocktaileillakin.

N – Nea Chora

Löysin Hanian kaupungin reunalla sijaitsevan Nea Choran oikeastaan vasta nyt kesällä. Tiesin kyllä tämän kesäisin hyvin eloisan kaupunginosan olemassaolon aikaisemminkin, ja olin käynytkin siellä muutaman kerran, mutta en ollut koskaan tutustunut siihen kunnolla. Nyt opin, että Nea Chora on mainio yhdistää päivään Haniassa, ja sen oivalluksen jälkeen olen usein hypännyt bussista pois jo ennen Haniaa ja haahuillut Nea Choran idyllisillä kaduilla ennen Hanian vilinään siirtymistä.

O – Ozark

Onko hieman noloa mainita Netflix-sarja kesän kohokohtien joukossa? No ei kai sentään! Ozarkin toista tuotantokautta olin odottanut jo tovin, eikä se elokuun lopussa ilmestyessään pettänyt odotuksiani, vaan oli yksi parhaimmista kesän aikana katsomistani ohjelmista. Ja uskotko kun sanon, että vertailukohteita on, sillä tuijotin Netflixiä tunnin jos toisenkin kuumimpina päivinä, kun en suostunut poistumaan ilmastoidun kotimme viileydestä!

Sähköpyöräilyä Kreetalla

P – Pyöräily

Kesä Kreetalla ei olisi ollut samanlainen ilman sähköpolkupyörää: kun vaapaapäivämme menivät Thomaksen kanssa aina ristiin ja toinen jäi kotiin ilman autoa, pelasti fillari mökkihöperyydeltä ja turisteja täyteen ammutuilta paikallisbusseilta. Monena viikonloppuna pyöräilin pitkin reittejä, joille olisin tuskin koskaan päätynyt autolla. Kiertelin pikkuruisia kyliä, päädyin ajelemaan oliivilehtojen läpi vain viljelijöiden käyttämiä sorateitä ja nousin kukkuloille ihailemaan mitä upeimpia kreetalaisia maalais- ja vuoristomaisemia. Pyörän selässä näin Kreetaa aivan uudesta vinkkelistä – ja joka pyöräreissulla rakastuin saareen entistä enemmän.

R – Rypäleet

Q jääköön mahdottomuutensa vuoksi välistä, ja hypätään ärrään, eli rypäleisiin – eli kreikkalaisten sympaattisuuden ylistämiseen. Aikaisemmin kesällä kerroin teille tarinan kananmunia tuovasta tuntemattomasta miehestä ja siitä, kuinka ihania kreikkkalaiset ihmiset ovat. Munamiehen lisäksi naapurin mummo on ilahduttanut meitä oman pihansa antimilla: kesän aikana olemme lukuisia kertoja saaneet hänen viiniköynnöksestä napsittuja valtavia rypäleterttuja ja sylillisen jos toisenkin vasta kerättyjä tomaatteja. Anna-mummo ei puhu lainkaan englantia, joten hänen kanssa keskustellessa olen saanut pinnistää kaikki (edelleen säälittävän vähäiset) kreikan kielen taitoni peliin.

S – Siesta

Kesä Kreetalla olisi ollut huomattavasti tuskaisempi, jos en olisi tajunnut viettää paikallisten tapaan siestaa – ainakin viikonloppuisin, arkisin kun se ei ole minulle töiden vuoksi mahdollista.

Se, että päivän kuumimmat tunnit on täysin hyväksyttävää viettää sisällä lepäillen, on aivan loistava tapa. Turistialueilla siestaa ei juurikaan huomaa, mutta muualla iltapäivän lepotauko on pyhä asia. Silloin ei ole suotavaa mettelöidä asuinalueilla, sillä asukkaille tulee antaa leporauha!

Thodorou, Kreeta

T – Thodorou

Thodorou on pikkuinen saari Hanian rannikon edustalla. Saari on rauhoitettu, joten siellä pääsee käymään vain kerran vuodessa. Tuo erikoinen päivä, perjantai 8. kesäkuuta, sattui olemaan minulla vapaapäivä, joten menin käymään Thodoroulla Kreetalla lomalla olleiden äitini ja kummityttöni kanssa. Muutamaa päivää myöhemmin kiersimme samaisen saaren veneellä ollessamme snorklausretkellä.

U – Uiminen

Kuten jo tunnustin, en ole rantaihmisiä, sillä en pidä auringonotosta, mutta en myöskään meressä uimisesta. Tai uiminen on sinänsä kyllä kivaa, mutta vihaan kuivuneen suolan aiheuttamaa tunnetta ihollani.

Kuuma kesä Kreetalla kuitenkin ajoi minut veteen vilvoittelemaan useammankin kerran, ja koska uima-allasta ei ollut lähellä, oli mentävä mereen. Työpäivän jälkeisistä uintireissuista muodostuikin sitten ihanasti rentouttava after work – ja kun rannalta hurautti autolla tai pyörällä suoraan kotiin suihkuun, ei iholle jäänyt suolakaan ehtinyt aiheuttaa ärsytystä.

V – Vuokrasopimuksen jatkaminen

Jo keväällä mainitsimme vuokranantajallemme kiinnostuksestamme jatkaa vuoden mittaista vuokrasopimustamme. Vaikka talomme omistaja suhtautui asiaan positiivisesti, ei ohimennen käyty keskustelu ollut vielä mielestämme riittävän varma lupaus siitä, että saisimme asua talossa vielä marraskuussa loppuvan vuokrasuhteen jälkeen. Olimme nimittäin kuulleet, että omistaja oli rakentanut talon itselleen, mutta päättänytkin sitten laittaa sen vuokralle. Mutta entäs jos hän yhtäkkiä haluaakin taloonsa asumaan?

Kesällä laitoimme asiasta vielä sähköpostia, johon saimme kirjallisen takeen, että voisimme jatkaa unelmiemme talossa asumista: omistaja oli jo vuokrasopimusta tehdessämme ilmoittanut verottajalle vuokrasuhteen pituudeksi kolme vuotta, joten ilmeisesti hänellä ei ole talon suhteen toistaiseksi muita suunnitelmia. Jes!

Kesä Kreetalla

W – Wave

Wave on Malemen paras ravintola, ehdottomasti! Kävin kesän aikana syömässä tässä rantaravintolassa lukuisia kertoja, eikä se pettänyt kertaakaan. Waven taso on tainnut kantautua Ruotsin hoviin saakka, sillä edellisenä kesänä ravintolassa oli käynyt syömässä prinssi Carl Philip Sofia-vaimonsa kanssa.

Y – Yksi unelma todeksi

Okei, aika heikoilla taidoilla rakennettu aasinsilta y-kirjaimen ja unelman toteutumisen välillä, mutta tämä kohokohta piti ilman muuta saada listaan mukaan ja kaikki muut kirjaimet oli jo varattu.

Jo lapsena Tuija Lehtisen teiniromaaneja lukiessani haaveilin isona kirjoittavani työkseni. Haave kuitenkin hautautui lukion jälkeen, kun kirjoittaminen unohtui kymmeneksi pitkäksi vuodeksi. Ensimmäisen varsinaisen blogin perustettuani huomasin kirjoittamisen olevan niin pitkän tauon jälkeen kauhistuttavan vaikeaa, mutta jatkoin sinnikkäästi. Jossain vaiheessa lapsuuden haaveeni palasi ajatuksiini, vaikka en enää pidäkään itseäni niin hyvänä kirjoittajana kuin vielä lukiossa.

Pieni (suuri!) pala haavettani kuitenkin toteutui tänä kesänä kun minua pyydettiin kirjoittamaan matka-artikkeli sanomalehden juhannusnumeroon. Ajattelin jutun tulevan vain lehden nettisivulle, mutta se tulikin printtiin ja netissä juttu pistettiin maksumuurin taakse. Minun kirjoittaman jutun pääsi lukemaan vain maksusta! Taisin hieman tuulettaa kun sain palkkakuitin: vaikka minusta tuskin kirjailijaa tai muuten työkseen (muuta kuin sähköposteja) kirjoittavaa koskaan tulekaan, niin olenpahan kirjoittanut edes yhden lehtijutun palkkiota vastaan!

Kesä Kreetalla

X – XÁPMA eli Charma

Perinteiset kreikkalaiset oluet Mythos, Alfa ja Fix eivät maistu juuri miltään. Varmasti kuumana kesäpäivänä nämä vetiset lagerit ovat monen mielestä erinomainen virkistysjuoma, mutta silloin kun minä juon olutta, kaipaan siltä makua.

Kreetalaisesta Charma-oluesta on tullut hanaoluiden suosikkini. Jos ravintolassa ei myydä Charmaa, valitsen sitten juomaksi ennemmin vaikka valkoviinin kuin mitään tylsää perusolutta.

Ä – Äänikirjat

Latasin BookBeat-äänikirjasovelluksen jo talvella, mutta en alkuun oikein innostunut äänikirjoista. Syynä taisi kuitenkin olla vain huonosti valittu ensimmäinen kirja, sillä kun kesällä annoin BookBeatille uuden mahdollisuuden toisen kirjan parissa, jäin täysin koukkuun. Sen jälkeen minulla onkin ollut koko ajan kirja kuuntelussa, ja kuuntelen kirjoja päivittäin: kun siivoan, teen ruokaa, ajan autoa ja käyn kävelyllä. Taidankin pian kirjoittaa postauksen äänikirjasuosikeistani, sillä pimeät syksyillat ovat parasta aikaa kirjoille!

8 comments
 1. Kivat kesä aakkoset. :)
  Tuo H – Helle ei kyllä yllätä että se on päässyt listalle. Jos Suomessa oli kuuma kesällä, oli siellä vielä kuumempi. Muistan kun sinne oli luvattu ihan kohtuuttomia helteitä. Onneksi niistäkin selvisitte. :)

  1. Kiitos Sisko! Huh, onneksi ne hirmuhelteet ovat nyt ohi. Tämä noin 25 astetta ja pilvistä on niin paljon mukavampi! :)

 2. Ei oo todellista! Mulla oli just tää sama idea mielessä Kreikasta!
  Kerran oon tehny vastaavan Aasian matkasta. Kreikka saa meidän ajatukset samalle aaltopituudelle. :-)
  Ihana juttu!

 3. Postaustesi myötä minäkin olen alkanut rakastua Kreetaan. Minäkin haluaisin olla siellä ajelemassa sähköfillarilla pieniä hiekkateitä oliivilehdoissa. Ja paljon onnea haaveen toteutumisesta! Se on iso juttu!

 4. Kiva kooste Kreikkalaisesta kesästä! Voi kunpa itsekin keksisi keinon työllistää itsensä vaikka hetkeksi jossain muualla kuin Suomessa. Tuo unelmasi toteutuminen on ihan parasta. Onnittelut! Ja sitten sähköpyörä. Sellaisen hankin myös. Ensi kesänä siis pyöräilyt jatkuvat täälläkin.

  1. Kiitos Sari! Sähköpyörä on oikein hauska keksintö: maisemat vaihtuvat juuri sopivalla vauhdilla, mutta treenin määrän voi päättää itse :) Toivottavasti unelmasi ulkomailla asumisesta ja työskentelystä toteutuu, sitten kun aika on oikea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *