Thodorou – Kreikan saari, jonne pääsee vain yhtenä päivänä vuodessa

Läntisen Kreetan pohjoisrannikolla, vain 400 metrin päässä Agia Marinan ja Plataniaksen rannoista, sijaitsee pieni ja karu saari. Tämä merestä jyrkkänä kalliona nouseva saari kiinnostaa monia, sillä sitä ei voi olla huomaamatta Hanian lomakylissä ollessa. Monien hämmästykseksi saarella ei sen läheisestä sijainnista huolimatta kuitenkaan niin vain pääse käymään. Tämä saari, Thodorou, on nimittäin rauhoitettu, eikä sen rantoja saa tulla sataa metriä lähemmäksi.

Vain alle neliökilometrin kokoinen Thodorou on osa Euroopan Unionin Natura 2000 -hanketta ja BirdLife Internationalin lintuprojektia, eli saari on  kansainvälisesti tärkeä lintualue. Erilaisten lintujen lisäksi saarella asuu noin sata yksilöä erittäin uhanalaista kri kri -villivuohta, ja harvinaisten asukkaidensa vuoksi saarelle ei ole menemistä. Kuitenkin, yhtenä päivänä vuodessa, on saari yleisölle avoinna.

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, joka tunnetaan myös Theodoroina, on nimetty Pyhän Theodoroksen mukaan. Aikoinaan saarella oli hänen kunniakseen rakennettu kirkko, mutta nykyään siitä on jäljellä enää vain perustukset ja kirkon virkaa hoitaa pikkuruinen kappeli. Kesäkuun 8. päivä on Pyhän Theodoroksen päivä, ja se on se ainoa päivä vuodessa, kun saarella pääsee luvallisesti käymään.

Ei ole vaikea arvata, että tuona päivänä saarelle riittää halukkaita. Paikalliset venefirmat järjestävät aamupäivän ajan non stop -kuljetuksia saarelle ja takaisin. Plataniaksen satamasta lähtevän veneen kyytiin pääsee viidellä eurolla, ja kun hinta kattaa sekä menon että paluun, on tämä harvinainen saariretki erityisen kukkaroystävällinen. Minä hyppään veneeseen puoli yhdentoista maissa, ja kuulen kyydin olevan päivän viimeinen saaren suuntaan.

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Theodoroi, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Venematka kestää vartin verran, ja saarta lähestyessä katse kiinnittyy kallioisessa seinässä ammottavaan suuren luolan suuaukkoon. Koska kreikkalaiset pitävät tarinoista, on tälle luolalle ja siten koko Thodoroun saaren synnylle tietenkin oma tarinansa:

Legendan mukaan Thodorou ei ole ollut Kreetan edustalla niin kauan kuin ihmiset sen muistavat, vaan aikaisemmin Hanian rannikon asukkaat näkivät edessään saarettoman merimaiseman. Yhtenä päivänä tämä kuitenkin muuttui, kun kyläläiset huomasivat mereltä uhkaavasti lähestyvän hirviön. Alueen miehet kävivät taistoon pelastaakseen kotisaarensa, mutta miesten aseet eivät olleet riittävät merihirviön pysäyttämiseksi. Pelottavan hahmon tullessa entistä lähemmäksi, päättivät miehet perääntyä.

Rantakylien naiset eivät kuitenkaan suostuneet pakenemaan, vaan polvistuivat niille sijoilleen ja rukoilivat apua Pyhältä Yrjöltä. Vain muutaman sadan metrin päässä oleva hirviö oli juuri karjumassa kita ammollaan, kun ihme tapahtui ja merihirviö muuttui kiveksi. Hirviö oli tietenkin Thodorou, ja saaren suuri luola sen kita.

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodoroun saari on paikan päällä aivan yhtä karu kuin Plataniaksen rannalta katsottuna voi arvatakin. Jyrkähkö nousu laiturilta kappelille on varjoton ja keskipäivän kuuma aurinko pakottaa tekemään useita juomataukoja, vaikka matka ei pitkä olekaan. Joku ympärillä kasvavista yrteistä tuoksuu aivan ruisleivältä ja saa veden herahtamaan kielelle. Kuulen jonkun puhuvan salviasta – lieköhän sen tuoksusta kyse?

Kappelin luona riittää väkeä. Sisällä on pappi, jolle vieraat toivottavat onnea, chrónia pollá. Ulkopuolella sytytetään tuohuksia ja pöydällä oven vieressä on pussillinen leivänpaloja, joita kirkossa käyneet napsivat suuhunsa. Jotkut ovat pystyttäneet piknikin mäntypuun varjossa olevalle pöydälle. Ihmisiä ja hälinää on paljon, joten arkoja kri kri -vuohia ei arvatenkaan näy.

En kävele kappelia pidemmälle, enkä edes tajua katsoa, jatkuisiko polku vielä sen kauemmaksi. Vähän matkan päässä on näköalatasanne, jonka varjoisalta penkiltä näkee kilometreittäin Hanian rannikkoa. Vietettyäni Thodoroulla noin tunnin, päätän palata takaisin Plataniakseen.

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Thodorou, Kreeta

Vaikka Thodoroun saarella ei sinänsä nähtävää olekaan (paitsi ne kri kri -vuohet, mutta niiden näkeminen voi olla varmempaa mereltä käsin, kuten sain huomata muutamaa päivää myöhemmin osallistuessani snorklausretkelle), oli saarella käyminen leppoisa puolipäiväretki ja hauska kokemus. Moni tietää saaren, mutta harva on siellä käynyt – ja nyt minä voin sanoa siellä käyneeni.

Enää onkin vain noin 5 991 Kreikan saarta käymättä.

6 comments
  1. Aikamoinen ryhmä saaria, siinähän olisikin urakkaa kun jokaisella kävisi. Luulen , että saarelle on hyväksi, tuo vierailukielto. Tuskinpa ne eläimet suorastaan riemastuvat turistilaumoista, arkoja jos ovat.

    1. Olen ihan samaa mieltä, että vierailukielto on todellakin vain hyväksi. Ja mahtavaa, että uhanalaisen lajin säilyttämiseksi on toimittu, eikä vain annettu asian olla. Käsittääkseni vuoheja vietiin Thodoroulle alunperin vain kolme, mutta nyt niitä on siellä se noin sata.

  2. “Enää onkin vain noin 5 991 Kreikan saarta käymättä.” Haha, loistava lopetus! :) Siinä vähän työnsarkaa.

    En voi uskoa, etten ole vielä koskaan päätynyt matkoillani Kreikkaan. Tänä vuonna se olisi kuitenkin suunnitelmissa. Näenkin tuolla oikealla sivupalkissa houkuttelevan “Kreikka”-osion. Täytyy tutustua ja inspiroitua! ;)

    1. No hyvä, että tänä vuonna vihdoinkin pääset tutustumaan Kreikkaan! Ei tämä ihana maa suotta ole matkakohteiden klassikko ja hurmannut turisteja jo vuosikymmeniä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *