Falassarna Kreetalla – lähes kuin Karibialla olisi!

Karttasovellus antaa matka-ajaksi 45 minuuttia, kun syötän määränpääksi Kreetan luoteisosassa sijaitsevan Falassarna-rannan. Mietin pari kertaa, jaksanko sittenkään lähteä, sillä ulkona kesäkuun aurinko paistaa polttavan kuumasti ja sisällä hiljalleen huriseva ilmastointilaite on viilentänyt olohuoneen mukavan vilpoisaksi. Falassarna on kuitenkin ollut suunnitelmissani jo pitkään, joten hyppään kuumaan autoon, ajan kansallistielle ja suuntaan auton nokan kohti länttä.

Ajan Kissamoksen kaupungin läpi, jonka jälkeen tie jatkuu kapeana. Karttasovellus käskee kääntymään oikealle, mutta kyltit näyttävät suoraan. Eiköhän molemmat reitit veisi perille, mutta päätän tällä kertaa uskoa kylttejä ja nopeasti otan vilkun pois päältä ja painan kaasua. Taustapeilistä huomaan, että takana myöskin kääntymässä ollut auto tekee samoin ja jatkaa perääni suoraan.

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Ei tämä ole ensimmäinen kerta kun näen Kreetaa ympäröivän meren syvän turkoosina, mutta joka kerta näky saa minut huokailemaan ihastuksesta. On vaikea keskittyä luovimaan auto alas rannalle, kun katse toistuvasti hakeutuu ihailemaan alhaalla herkullisen värisenä hehkuvaa merta. Maisemaa pilaavat valkokattoiset kasvihuoneet, mutta annan sen anteeksi: täällä kasvaa kreetalaiseen keittiöön oleellisesti kuuluvia herkullisia tomaatteja, joita itsekin syön päivittäin.

Tie haarautuu kahdeksi, ja molempiin suntiin viitat ohjaavat rannalle. Valitsen summamutikassa teistä toisen, ja päädyn rannan pohjoispäätyyn isolle parkkipaikalle. Pitkän rannan tuntumassa näyttää olevan parkkipaikkoja reilusti, joten ongelmia tuskin on pysäköimisen suhteen edes elokuun piikkisesonkina.

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Falassarna on kaunis ranta, enkä voi olla vertaamatta sitä Karibialla näkemiini paratiisirantoihin: vesi on vähintäänkin yhtä turkoosia, hiekka hienoa, vaikkakin kenties paria astetta tummempaa. Miksi matkustaa maailman toiselle laidalle, kun näin ihana ranta löytyy Euroopasta? Täältä puuttuvat ainoastaan palmupuut ja lattarimusiikin rytmit, mutta ainakin jälkimmäisen voi helposti korjata itse vaikka Spotifyn avulla. Jos siis niin haluaa – minulle ääniksi kelpaavat aaltojen kuohunta ja tuulen humina.

Falassarnassa nimittäin tulee. Ajattelen sen olevan vain senpäiväistä, mutta netin keskustelupalstoilla valitetaan lukuisia kertoja rannan tuulisuutta. Minua pieni tuulisuus ei kylläkään haittaa, sillä iltapäivän aurinko on nostanut lämpötilan kauaksi hellerajasta ja tuuli vain tuo kaivattua viilennystä. Toki yhtään tuulisempina päivinä ihoa hakkaava ja hampaissa rouskuva hiekka saattaisi tehdä rannalla loikoilusta epämiellyttävää.

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Falassarna, Kreeta

Kolmen vartin matka ei loppujen loppuksi ollut aika eikä mikään, sillä määränpää olisi ollut pidemmänkin ajomatkan arvoinen. Näin kesäkuisena lauantaina Falassarna oli rauhallinen ja aurinkotuoleja oli reilusti vapaana, joten ranta oli aivan täydellinen tällaiselle ihmismassoja karttavalle. Seuraavan kerran tulen tänne jo aamupäivällä, ja vietän Falassarnassa kokonaisen rennon rantapäivän. Omia eväitäkään ei tarvitse mukanaan tuoda, sillä rannalla on useampikin taverna nälkäisten ja janoisten pelastuksena.

Jos rantapäivään haluaa yhdistää hieman historiaa, on rannan lähettyvillä Falassarnan muinaisen kylän rauniot. Minulta tuo paikka jäi näkemättä, sillä netin mukaan paikka on auki vain tiistaista torstaihin klo 9.00-15.00. Lue lisää.

4 comments
    1. Oi, miten ihanat muistot jäänyt tästä rannasta! :) Varmasti mahtava paikka nähdä auringonlasku, pitäisikin itsekin käydä katsomassa se joku ilta… Kiitos vinkistä! :)

  1. Miten ihanannäköistä! En ole ikinä ollut Kreikassa, mutta nyt viime aikoina se on alkanut maana kiinnostamaan. Ihan mielettömät näkymät ja paljon historiaa!

    1. Kreikka on kertakaikkisen mahtava maa: toinen toistaan upeampia rantoja, pikkukyliä, kaupunkeja ja luontopolkuja, hyvää ruokaa, ihania ihmisiä, ja mieletön historia! Kreikka on pakko kokea edes kerran (ja sen jälkeen sitä onkin sitten ihan myyty…) :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *