Patikointia Kreetalla: Deliana-rotko

Siitä verrattain pienestä määrästä, mitä olen ehtinyt kiertää Länsi-Kreetan lukuisia rotkoja, on yksi noussut ylitse muiden. Deliana-rotko on patikointireitti, joka ei helppoudestaan huolimatta petä upeita maisemia metsästävää samoilijaa.

Deliana-rotko, ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitseva samanniminen kylä ovat helposti saavutettavissa, sillä ne sijaitsevat vain hieman päälle puolen tunnin ajomatkan päässä Hanian alueelta. Delianan ja Mesavlian kylien välissä jylhää maisemaa halkova rotko on toiselta nimeltään Mesavlia-rotko – käytetty nimi riippuu siitä, kumman kylän asukkailta asiasta kysyy.

Patikoinnin voi aloittaa kummasta kylästä tahansa, mutta minä suosittelen starttaamaan Delianasta ainakin siinä tapauksessa, jos rotkolle saapuu pohjoisesta.

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Pienen Delianan kylän läpi ajettua pieni kyltti osoittaa vasemmalle, kapealle yhden auton levyiselle hiekkatielle. Halutessaan auton voi laittaa parkkiin pikkutien alkupäähän ja aloittaa patikoinnin jo tästä, mutta autolla pääsee vielä kilometrin verran rotkon aloituspistettä lähemmäksi.

Tiedoksesi, jos rotkokokemus kiinnostaa, mutta syystä taikka toisesta patikointi ei: koko rotkon voi kulkea kokonaan myös autolla, mutta tätä en kuitenkaan suosittele. Delianan kokee parhaiten rauhallista tahtia kävellen, suurenmoisista Kreetan luontomaisemista ajan kanssa nauttien.

Delianan maasto on enimmäkseen tasaista ja rotkon pohjalla kulkeva tie on osittain jopa päällystetty, joten tämä patikka on helppokulkuinen ja sopii myös lapsille. Kreetan moniin muihin rotkoihin verrattuna Deliana-rotko on pituutensakin puolesta oikein passeli koko perheen retkipaikka, sillä kahden kylän välissä kulkeva laakso on vain viiden kilometrin mittainen. Patikan pituuden pystyy päättämään itse: kääntyy vain paluumatkalle silloin kuin siltä tuntuu!

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana-rotko, Kreeta

Deliana ei ole yksi suosikkirotkoistani vain patikoinnin helppouden tai rotkon jylhien mutta vehreiden maisemien vuoksi, vaan yksi syy lisää Delianan erinomaisuuteen on se, että matkan varrella saattaa nähdä useita Kreetalle tyypillisiä eläimiä. Pienten ja vikkeläjalkaisten liskojen lisäksi olen onnistunut näkemään täällä käärmeen (vaarattoman, kuten kaikki Kreetan käärmeet), ja rotkossa laiduntavien lukuisten lampaiden ja vuohien kiviltä toisille hyppimisen seuraaminen tuo sekin kivan lisän luontoelämykseen.

Rotkossa kävellessä kannattaa muistaa välillä myös katsoa ylös taivaalle, etenkin rotkon alkupäässä: Deliana on nimittäin hanhikorppikotien pesimäpaikka, ja niitä voi usein nähdä liitelemässä rotkon yllä.


Päivitys 21.3.2020

Kävimme Deliana-rotkossa ensimmäistä kertaa helmikuun 2019 tulvien jälkeen, emmekä voineet uskoa näkemäämme: polku on kauttaltaan rikkotunut ja pelkkää kivenmurikkaa. Kävelemme ehkä kilometrin verran, aina toisinaan ylittäen joen kiveltä toiselle hyppien, parempaa kävelyreittiä etsien. Sitten oli pakko luovuttaa, kun polku ei käynyt lainkaan paremmaksi.

Kyllähän tästä Paul kommentissaan mainitsi, mutta en olisi voinut uskoa, että polku on näin rikki!

Deliana ei siis enää ole helppo patikka, eikä tätä rotkoa todellakaan enää kuljeta autolla…

Deliana 3/2020

Deliana 3/2020

Deliana 3/2020

Lue myös:

Patikointia Kreetalla: Elafonissista Kriosiin
Samaria-rotko on Kreetan upein patikkareitti!

6 comments
  1. Kiitos tästä! Olimme aikeissa lähteä Samarian rotkoon, mutta silloin olisin joutunut jättämään 6v kaksoset miehen kanssa ja olisin lähtenyt kahden vanhemman kanssa matkaan. Tämä postaus muutti suunnitelmat ja suuntasimme Devianaan, onneksi. Tuhot olivat nähtävissä, mutta paljon oli jo keritty korjata (autolla mahdotonta kulkea). Mahtava seikkailu lasten 6,6,8 ja 12v. kanssa. Upeita maisemia, korppikotkat, liskot, vuohet ja virkistävä pieni putous jonka juurella söimme eväät. Kävelimme vain 3,2km Devianasta päin ja takaisin, mutta kerkesimme nauttia maisemista. Kiitos siis tästä :)

    1. Ihana kuulla, että tämän postauksen vuoksi suunnitelmanne muuttuivat niin, että pääsitte koko perheen kanssa tutustumaan Kreetan luontoon! Se tässä rotkossa onkin mainiota, että ei tarvitse patikoida kilometrikaupalla, vaan parin kilometrinkin matkalla ehtii näkemään vaikka mitä! Kiitos kommentistasi Riikka :)

  2. Kiitos tästä vinkistä. Sen perusteella osaisimme tänään ajella Deliaan ja löysimme rotkon. Kävellen pääsi kyllä eteenpäin, mutta ei ollut pelkkää tasaista. :) (En ollut lukenut allaolevia kommentteja, joten ei tiedetty sortumista.) Teini-ikäiset ja aikuiset selviytyivät hyvin, mutta esim. polvivaivaisena tai ihan pienten kanssa en tuonne lähtisi. Eipä ollut ruuhkaa, mikäs sen hienompaa. Liskoja, perhosia ja lintuja nähtiin. Vuohet ja lampaat olisivat ehkä olleet pidemmällä. Käännyimme noin puolivälissä paluumatkalle kun alkoi tulla kivipeltoa vastaan. Hieno paikka silti.

    1. Hei, kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että piditte paikasta, vaikka olikin talven myrskyjen jäljiltä haasteellisempi reitti kuin tämän postauksen perusteella odotitte. On kyllä harmi, että tämä upea rotko ei ole enää helposti patikoitavissa… :(

  3. Eipä ole helppo enään. Tie hävinnyt vesimassojen vietyä tien. Isoja kiviä rotko täynnä. 500m ja sitten oli palattava takaisin autolle. Onneksi Imbroksen rotko pelasti rotko elämyksen seuraavana päivänä.

    1. Voi ei! Näinkin Facebookissa joitain kuvia Delianasta, ja ei tosiaankaan näyttänyt kävely- (saatikka autoilu-!) kelpoiselta. Todella harmi, sillä olisin halunnut käydä siellä tänäkin kesänä, ainakin kerran tai pari. Kiitos, että kommentoit, niin eivät tämän postauksen lukeneet mene Delianaan suotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *