Agia-järvi on mainio retkikohde Länsi-Kreetalla

Pikkuinen Agia-järvi sijaitsee Länsi-Kreetalla, noin seitsemän kilometrin päässä Plataniaksen ja Agia Marinan suosituista lomakylistä. Aikaisemmin alue oli suota, mutta siitä tehtiin tekojärvi kun paikalle päätettiin perustaa vesivoimala. Nykyään voimala ei ole enää käytössä, mutta järvestä on tullut suosittu vierailupaikka sekä paikallisten että lomailijoiden keskuudessa alueen rauhallisuuden ja upean maiseman vuoksi.

Noloa myöntää, mutta emme olleet kuulleetkaan koko Agia-järvestä, vaikka olemme molemmat asuneet Kreetalla aikaisemmin. Luulin pitkään, että Rethymnonin lähellä oleva Kournas-järvi on Kreetan ainoa järvi, mutta väärässä olin – tai ainakin osittain, sillä onhan Kournas Kreetan ainoa luonnonjärvi.

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Onneksi tällä kertaa pian Kreetalle muutettuamme Agia-järvi pisti silmään karttaa tutkiessani, sillä ensimmäisen kerran jälkeen olemme käyneet järvellä usein: joko kävelemässä järven ympäri sunnuntain ratoksi, tai vaikka vain kahvilla työpäiväni jälkeen. Auringossa kimmeltävä järvi, sen takana pehmeästi kumpuileva maa ja kauimmaisena jylhät valkohuippuiset Lefka Ori -vuoret on ehdottomasti yksi suosikkimaisemistani Kreetalla.

Järven kiertää kävellen ehkäpä puolessa tunnissa, joten mistään pitkästä lenkistä ei ole kyse. Järven kiertäminen ei edes ole välttämättömyys, sillä parhaimmat maisemat avautuvat Agia Lake -kahvilan terassilta, jossa aurinkoisena päivänä istuskellessa mielellään maksaakin kahvista ylihintaa. Syömään tänne ei kuitenkaan kannata tulla, vaikka kahvila ruokaa tarjoaakin, sillä ruoka ei ole hääppöistä.

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Agia-järvi, Kreeta

Näin talviaikaan järvellä ei ole näkynyt liikaa muita ihmisiä, vaan aurinkoisinakin päivinä olemme saaneet nauttia koko järvialueesta lähes keskenämme. Kesällä tilanne on varmasti toinen, etenkin kun Plataniaksesta lähtevä minijuna pysähtyy järvellä kierroksellaan – onneksi kuitenkin vain kerran päivässä ja lyhyeksi ajaksi, sillä toivon tämän minun rentoutumispaikkani pysyvän mahdollisimman rauhallisena kesälläkin.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *