Päivä Haniassa: kierrä ainakin nämä viisi paikkaa!

Länsi-Kreetalla lomaillessa on aivan must viettää ainakin yksi päivä Haniassa, Kreetan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Haniassa menisi kyllä helposti useampikin päivä – etenkin, jos shoppailu kuuluu loman aktiviteetteihin – mutta mitä kaupungissa kannattaa nähdä, jos aikaa on vain yksi päivä? No, minäpä kerron!

Koska suurin osa lomalaisista saapuu Haniaan bussilla kaupungin länsipuolella sijaitsevista lomakylistä, kulkevat seuraavat vinkit lännestä itään: nämä paikat voi siis kiertää juuri tässä järjestyksessä! Jutun lopussa on kartta, josta näkee tarkan reitin.

1. Nea Chora

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Nea Chora on Hanian länsikyljessä sijaitseva rantaresortti, joka on jotain aivan muuta kuin tunnetummat lomakylät etäämpänä lännessä. Nea Chora on paikallisten asuinalue, jonka ranta on hanialaisten suosiossa – vaikka toki kesäisin täälläkin on paljon turisteja. Mutta missäpä ei Kreetalla olisi?

Plataniaksesta päin bussilla tullessa suosittelen jäämään kyydistä ennen Haniaa (esimerkiksi London-kahvilan luona) ja kävelemään Nea Choran idyllisten ja kapeiden kujien läpi rannalle, josta voikin jatkaa rantakatua pitkin kohti Haniaa. Nea Choran rannalta Hanian venetsialaiseen satamaan on matkaa vain kilometrin verran, mutta tämä pieni kävelylenkki antaa aivan toisenlaisen kuvan Hanian kaupungista – joka siis on paljon muutakin kuin vain listan kaksi seuraavaa ja kaikkien tuntemaa Hanian must see -paikkaa.

Vinkki: Nälän yllättäessä pysähdy syömään Nea Choran rannan itäpäässä sijaitsevassa Portes-ravintolassa!

2. Vanhakaupunki

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Vaikka venetsialaisen sataman lisäksi vanhakaupunki on se paikka, jonne kaikki turistit varmasti löytävät ilman sen suositteluakin, ei Hanian vanhaakaupunkia kuitenkaan voi tällaisessa postauksessa jättää mainitsematta. Minä en ole edes näin lähes vuoden jälkeenkään saanut Hanian vanhastakaupungista tarpeekseni, vaan poikkean sen kapeilla ja värikkäillä kaduilla aina lähistöllä ollessani.

Nea Chorasta päin rantakatua pitkin tullessa kannattaa kääntyä vanhaankaupunkiin ennen kuin rantakatu kääntyy satamaan, juuri ennen San Salvatoren linnoitusta. Välillä voi poiketa ihastelemaan venetsialaisen sataman elämää ja palata sitten takaisin vanhoille kujille esimerkiksi Karaoli ke Dimitrou -katua pitkin. Tältä kadulta kannattaa kääntyä pienille, salaisuuksia ja historiaa pursuaville kaduille – ja eksyä vanhojen rakennusten sekaan.

3. Venetsialainen satama

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Venetsialainen satama on Hanian suosituin nähtävyys, ja siksi siellä riittää vilinää ja vilskettä riesaksikin saakka, mutta ei sitä siltikään kannata jättää välistä. Värikkäät rakennukset, satama-altaassa laineileva meri ja edessä komeileva majakka tekevät satamasta mainion paikan pysähtyä kahville tai lounaalle – eikä mereltä puhaltava tuuli tee sekään huonoa kuumana kesäpäivänä.

Kannattaa kuitenkin huomioida se, että osa sataman ravintoloista on kehnoja turistiloukkoja, eikä ruoka ole niissä hääppöistä. Jos haluaa syödä satamassa, suosittelen joko Aromaa, Palazzoa, Pallasta tai ihastuttavaa pikkuista La Bodegaa. Kadun verran syrjässä on ravintola Tamam – ei siis meren äärellä, mutta ruoka on täällä niin hyvää, että suosittelen harkitsemaan paikkaa vakavasti!

4. Koum Kapi

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Päivä Haniassa

Vanhankaupungin ja vanhan sataman itäpuolella on Sabbionaran muuri, josta jatkamalla itään rantakatua pitkin pääsee Koum Kapin rannalle. Ranta itsessään on mitäänsanomaton, joten tänne ei kannata tulla viettämään rantapäivää, mutta jos päivä Haniassa vaatii pienen viilentävän pulahduksen, sopii Koum Kapi siihen mainiosti.

Parasta Koum Kapissa on kuitenkin sen rantakadun lukuisat kahvilat ja ravintolat. Kun venetsialaisessa satamassa suurin osa ihmisistä on turisteja, on Koum Kapin kahvilat täynnä paikallisia: tänne tullaan freddon äärelle vaihtamaan kuulumisia, pelaamaan backgammonia ja syömään sokeriöverit Estrella-ravintolan pannukakuilla.

5. Lauantaimarkkinat ja kauppahalli

Jos olet Haniassa lauantaina, kannattaa käydä kurkkaamassa Minoos-kadun markkinat. Vihannesten ja hedelmien lisäksi aikaiseen iltapäivään saakka auki olevilla markkinoilla on myynnissä muun muassa juustoja, hunajaa ja oliiviöljyä.

Jos markkinat menivät sivu suun (ja vaikka eivät menisikään!), on Hanian sata vuotta vanha kauppahalli Agora käymisen arvoinen paikka. Agorasta saa vatsansa täyteen herkkuja ja matkalaukun pullolleen kotiinviemisiä.

Jos tämän kierroksen jälkeen on vielä energiaa, voi kauppahallin edestä menevää tietä kulkea tovin kohti länttä ja käyttää loppupäivän vaateostoksilla: Skalidi-kadun varrella ovat lähes vieri vieressä vaatekaupat Attr@ttivo, Jennyfer, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius ja Zara.


Mitäpä olisi päivä Haniassa ilman kahvitaukoa – tsekkaa siis myös Hanian kahvilasuosikkini!

Hanian kahvilat: 3+1 suosikkiani (älä kerro näistä muille!)

2 comments
  1. Aivan turhat markkinat! Paikallisille tuoretta kalaa ja vihanneksia, turisteille kiinalaista krääsää ja pirattituotteita!

    1. Ne ovat paikallisten markkinat, joista Hanian asukkaat käyvät ostamassa ruokatarvikkeita. Koska turisteja kiinnostaa käydä markkinoilla, ovat krääsäkauppiaat ilmeisestikin huomanneet markkinaraon. Mutta ei näitä markkinoita siis muuten pidetä ulkomaalaisten tarpeita silmällä pitäen, joten turistin silmissä ne voivat olla “turhat”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *