Vinkki Plataniakseen: Snorklausretki lentokoneen hylylle

Kaakkois-Aasian ja Karibian snorklausvesien jälkeen eivät odotukseni olleet kovinkaan korkealla kokeillessani snorklausta Kreetalla. Mutta eihän aina olekaan kyse siitä, mitä siellä pinnan alla näkyy, vaan jo pelkästään ajatus rennosta päivästä veneellä sai minut varaamaan paikan SeaKingin järjestämälle snorklausretkelle.

Plataniaksen aukiolla toimistoaan pitävä SeaKing Adventures myy useampaa päivittäistä snorklaus- ja veneretkeä: on pidempää ja lyhyempää päiväretkeä sekä hieman ennen auringonlaskua tapahtuvaa iltaretkeä. Retkien ero on lähinnä vain venetyypissä ja ajankohdassa, sillä kaikki retket tekevät ainakin suurinpiirtein saman reitin Hanian rannikon edustalla sijaitsevan Thodoroun saaren ympäri.

Tarjolla olevien retkien määrä riippuu ajankohdasta, eikä alku- ja loppukesästä ole kaikkia lähtöjä saatavilla – ja liian tuulisina päivinä kaikki lähdöt saatetaan joutua perumaan. Näin kävi meille, ja jouduimme siirtämään retkeä parila päivällä. Tämän vuoksi paikka retkelle kannattaakin varata hyvissä ajoin ja jo loman alkuun, jos vain mahdollista: näin mahdollisessa peruutustilanteessa on lomaa riittävästi jäljellä retken siirtämiseen toiselle päivälle.

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Minä valitsin retkiseuralaisteni kanssa keskipäivällä alkavan kolmen tunnin retken. Meille ehdotettu toinen vaihtoehto olisi ollut sama retki nopeammalla veneellä, joten retken pituus olisi ollut vain kaksi tuntia. Emme kuitenkaan halunneet sitä, sillä meille ei ollut tärkeää kuinka nopeasti liikkuisimme pysähdykseltä toiselle, vaan halusimme viettää aikaa myös veneen kyydissä.

Lähtö SeaKingin retkille tapahtuu Plataniaksen satamasta. SeaKingin koju ja vene ovat helppo löytää pienestä satamasta – ja meille paikka oli muutenkin jo tuttu, sillä olimme käyneet samalla veneellä Thodoroun saarella sinä vuoden ainoana päivänä, jolloin saarelle sai mennä. Snorklausretken aikana ei saareen siis pääse, vaan veneellä seilataan Thodoroun ympäri ja pysähdytään saaren edustalle kahdesti snorklausta ja uintia varten.

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Veneelle kannattaa saapua jo ainakin puoli tuntia ennen ankkurin irrottamista jos haluaa saada mieluisat paikat. Yläkansi on veneretkillä aina suosituin paikka, sillä se on paras sekä näkymiä että auringonottoa ajatellen, ja siksi sen rajalliset paikat täyttyvätkin varjoisaa alakantta nopeammin.

Onneksemme me saimme yläkannelta todella hyvät paikat, ja istuimme niin, että näimme koko ajan suoraan edessämme kallioisena kohoavan Thodoroun saaren sitä kiertäessämme. Halusimme nähdä saarella asuvia harvinaisia kri kri -vuohia, joten yritimme silmät tarkkoina bongata noita karun saaren väreihin hyvin maastoutuvia uhanalaisia kippurasarvia.

Kun olimme kiertäneet koko saaren oli jo luopunut toivosta.  Mutta kun pysähdyimme ensimmäiselle snorklausstopille, meitä lopulta onnisti ja näimme kuin näimmekin kaksi kri kri -vuohta! Otukset olivat sen verran kaukana, että kuvia niistä ei saanut, mutta niiden näkeminen oli hienoa ilman kameran muistikortille tallentuneita kuvatodisteitakin.

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Snorklausta Kreetalla

Thodoroun edustalla vedet ovat kirkkaat ja näkyvyys snorklatessa on erinomainen. Kovinkaan spektaakkelimaista ei pinnanalainen elämä täällä kuitenkaan ole, mutta ei sentään aivan kalatontakaan. Kalojen ja pohjan kasvien sijaan mielenkiintoisin nähtävyys on kuitenkin saaren edustalla pohjassa makaava lentokoneen hylky. Kyseinen saksalainen kone ammuuttiin alas toisessa maailmansodassa käydyssä Kreetan taistelussa toukokuussa 1941.

SeaKingin olmen tunnin snorklausretki maksaa 25 euroa henkilöltä (kesä 2018) ja hintaan kuuluu snorklausvarusteiden lisäksi hedelmiä sekä viiniä ja rakia. Mistään juhlijoille suunnatusta booze cruisesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä tarjoilut ovat hyvin maltilliset – ja tämä kerrottiin meille rehellisesti jo lippuja ostaessamme, joten olimme varanneet mukaan omat eväät. Laivan kioskista saa toki ostettua limpparia ja vettä, joten janoisena ei veneellä tarvitse olla.

Jos on kiinnostusta kokeilla snorklausta Kreetalla, voin lämpimästi suositella SeaKingin retkeä Thodorou-saaren ympäri – vaikkakin veikkaan, että tuskinpa muiden järjestäjien retket ovat juurikaan erilaisia. Kolme tuntia oli juuri riittävä aika: retki ei tuntunut loppuvan kesken, mutta sitä ei kuitenkaan oltu venytetty tarpeettomasti.

Rento iltapäivä veneellä snorklaten ja auringosta ja lämmöstä nauttien – voiko mikään tuntua enempää lomalta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *