Kreetalla on turvallista? Älkää nyt viitsikö!

Keskiviikkona Suomen hallituksen tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin päätöksestä palauttaa rajavalvonta Suomen ja Kreikan väliseen liikenteeseen. Tämä nosti keskustelutulvan Facebookin Kreeta- ja Kreikka-ryhmissä, sillä päätöstä vastustettiin ja erityisesti Kreetalle matkustamista puolustettiin toistuvasti sillä, että Kreetalla on turvallista. Hei älkää nyt viitsikö.

Koko kevään ja kesän olen kannattanut Kreikkaan matkustamista ja samalla ollut vahvasti sitä mieltä, että jokaisen tulisi nyt vaan pysyä kotimaassaan ja jättää lomamatkat odottamaan parempia aikoja.

On ollut vaikea olla vain yhtä mieltä, sillä vaikka matkustaminen on näinä korona-aikoina mielestäni typerää ja itsekästä, tuo turismi leipää myös meidän pöytäämme. Kun normaalina vuonna kumppanini tekee matkailun parissa töitä noin seitsemän kuukautta, on hänen työjaksolla tänä kesänä hyvällä onnella pituutta puolet siitä.

Ja olen tietenkin ajatellut myös kreetalaisia, joista suuri osa tienaa elantonsa turismista: ilman turisteja heidän tulonsa jäävät minimaalisiksi, kun valtionkin avustukset ovat pikkusummia. On ollut vaikea olla matkustamista vastaan, kun on nähnyt läheltä kuinka voimakkaasti koronan aiheuttama asiakaskato on vaikuttanut paikallisiin.

Kreikan rajojen avaaminen tuntui oikealta päätökseltä, vaikka vastustajat syytti hallitusta rahanahneiksi ihmisten terveyden kustannuksella. Mutta oliko oikeasti muutakaan vaihtoehtoa, kun sadattuhannet kreikkalaiset elävät matkailusta?

Kreetalla on turvallista?

Olin iloinen, kun lennot Pohjoismaista vihdoin alkoivat, kumppanini pääsi pitkien kuukausien jälkeen töihin ja Kreeta oli jälleen täynnä elämää. Ei lähellekään tavallisen kesän tavoin, mutta jokainen katukuvassa näkyvä ulkomaalainen toi pitkän ja hiljaisen kevään jälkeen toivonpilkahduksen: ehkä tästä tulee sittenkin vielä ihan hyvä kesä.

Samanaikaisesti jännitin koronatapausten määrän lähtevän jyrkkään nousuun kun turistit lomatunnelmissaan unohtaisivat maskit ja turvavälit, tai toisivat viruksen mukanaan. Ruotsalaisten saapumista pelkäsin kaikkein eniten, nehän ovat eläneet jättisuurista tapausmääristä huolimatta koko koronakevään ilman rajoitteita ja huolen häivää!

Elokuuhun saakka koronatilanne pysyi maltillisena paria mantereen aluetta lukuun ottamatta, mutta sitten alkoi tapahtua koko maassa. Kreikkalaisten lomakuukausi toi mukanaan uudet koronaennätykset ja muutamassa päivässä myös Kreetalla koronaluvut lähtivät nousuun.

Kreikan mediassa alettiin puhua toisesta aallosta, ja samalla painotettiin sitä, että tämä tapausten nopea kasvu ei johdu turisteista ja rajojen aukaisemisesta niin kuin etukäteen pelättiin, vaan kreikkalaisista: lähes tulkoon kaikki uusista tapauksista on todettu paikallisilla. Siitäkin huolimatta muun muassa ruotsalaisilta alettiin vaatia koronatestissä käymistä jo ennen Kreikan-koneeseen astumista. Jotkut alkoivat epäillä tilastojen väärentämistä; ehkä tapauksia onkin turistien keskuudessa ilmoitettua enemmän?

Elafonisi, Kreeta

Suomalaiset kehuivat keskusteluryhmissä kilpaa kuinka Kreetalla on turvallista: täytyy käyttää maskia, rannoilla on väljää ja käsidesiäkin on tarjolla joka paikassa. Samaan aikaan Kreetalla uutisoitiin täyteen ahdetuista busseista, sakotettiin maskittomia ja minä käskin ruokakaupan jonossa niskaan hengittäviä suomalaisia pitämään kahden metrin turvavälin. Viikon lomalla on helppo kuvitella olevansa koronalta turvassa, mutta lomakuplan ulkopuolella totuus voi olla toinen.

Kreikassa on ollut nyt uusia tapauksia joka päivä yli 200, joista Kreetalla on päivittäin muutamia. Viikko sitten Kreetalla todettiin vuorokaudessa ennätykselliset 26 uutta tapausta. Sinänsä Kreetan luvut ovat pieniä edelleenkin, mutta koko koronakauteen verraten luvut ovat lähteneet jyrkkään nousuun ja enteilevät vielä suurempia tartuntamääriä.

Se, että keskusteluryhmissä mainostetaan että Kreetalla on turvallista, on harhaanjohtavaa. Turvallisuus tarkoittaa vaarojen ja uhkien poissaoloa, eikä Kreeta ole mikään lintukoto, jossa maailmalla mylläävän koronan voi unohtaa ja nauttia lomasta ilman huolen häivää. Ei Kreetalla ole turvallista, ei nyt ole täysin turvallista missään – eikä siihen uskoon saisi tuudittautua.

Kreetalla on turvallista?

Se, että hotellin ja ravintoloiden henkilökunta käyttää maskia, ei yksistään estä koronan leviämistä. Se, että viereinen aurinkotuoli on tyhjä, ei takaa sitä, että viikon lomalla ei saa koronaa. Se, että julkisissa sisätiloissa on maskipakko sakon uhalla, ei tee Kreikasta turvallista. Se, että Suomessa ei käytetä maskia, kello neljän ruuhkabussissa on täyttä ja yökerhot ovat auki, ei tarkoita sitä, että kannattaa matkustaa Kreetalle “turvaan”.

Se ennemminkin tarkoittaa juuri päin vastaista: jos et käytä Suomessa kasvomaskia, pidä turvavälejä ja vältä ruuhkaisia paikkoja, on itse asiassa parempi, että et tule tänne.

Saattaa olla, että koronatartunnan saaminen on Suomessa todennäköisempää ja siitä näkökulmasta on helppo ajatella, että Kreeta on turvallinen kun täällä on sakon uhalla pidettävä bussissa maskia ja yökerhotkaan eivät saa olla puolenyön jälkeen auki. Mutta entäpä jos Suomesta tulevien joukossa on viruksen oireettomia kantajia, jotka eivät päädy Kreetan päässä lentokentällä COVID-testiin ja jotka sitten kassajonossa hengittävät nenä paljaana edellä olevan niskaan turvaväleistä piittaamatta?

Kreetalla on turvallista?

Tällä hetkellä Kreikassa pelätään sitä, että tapausmäärät räjähtävät ja terveydenhoito ylikuormittuu. Pienillä saarilla tämä on ollut koko ajan hiuskarvan varassa, sillä sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden hoitoon ei ole kapasiteettia tai mahdolliset koronatapaukset vievät sairaalapaikan muilta sairastapauksilta. Tällaisissa tilanteissa potilaita joudutaan (ja on jo jouduttu) kuljettamaan helikopterilla isompien saarien sairaaloihin, esimerkiksi Kreetalle. Nämä tapaukset vievät sitten Kreetan tehohoitopaikkoja, joita ei muutenkaan ole suuria määriä.

Paikalliset tässä tietenkin surettavat edelleen. Suomen tapaan myös Norja kiristi tällä viikolla sääntöjään ja määräsi Kreikasta saapuvat karanteeniin, ja sen vuoksi suorat lennot sekä Suomesta että Norjasta ovat nyt tauolla. Kreikan oma päätös vaatia ruotsalaisilta negatiivinen COVID-testitulos ennen matkaa on aiheuttanut matkustajakadon myös ruotsalaisissa.

Vaikka Kreikka edelleen päästää suomalaiset matkailijat maahan, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että tänne kannattaisi tulla. Suomen päätös kiristää matkustusrajoituksia oli mielestäni oikea: koko Kreikan tilanne ei näytä hyvältä ja sen vuoksi on parempi olla nyt matkustamatta Kreetalle, tai muualle Kreikkaan, tai oikeastaan yhtään minnekään. Ei Kreetalla ole sen turvallisempaa kuin Suomessakaan, ja tartunnan voi saada mistä hyvänsä – vaikka jo lentokentällä.

Odotellaan rauhassa niitä parempia aikoja, kyllä ne sieltä vielä tulevat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

16 comments
  1. Hei Laura, kuinka vertaat Kreetan ja Suomen turvallisuutta? Oletan, että puhutaan nyt covidista.

   Koko Kreikassa todettiin elokuussa 5730 uutta tapausta, kun ajalla 26.2.-31.7. tapauksia todettiin 4587. Eli yhdessä kuukaudessa uusia tapauksia oli enemmän kuin ensimmäisen viiden kuukauden aikana yhteensä. Virukseen kuolleita elokuussa oli 65. Myös Kreetalla tapausmäärät lähtivät elokuussa jyrkkään nousuun; kun ensimmäisten koronakuukausien aikana oli vain muutamia tapauksia koko saarella, nousi luku lähes kolmeensataan elokuussa. Myös uusia rajoituksia asetettiin elokuussa, esimerkiksi Hanian ja Iraklionin lääneihin tuli maskipakko julkisten sisätilojen lisäksi myös ulos.

   Kreetalla on todettu joinakin päivinä yli 20 uutta tapausta, joka käsittääkseni on samaa suuruusluokkaa kuin joinakin päivinä koko Suomessa. En kylläkään seuraa Suomen tilannetta kovin aktiivisesti, joten olisi mielenkiintoista kuulla, mihin perustat väitteesi.

 1. Juuri näin. Ihmiset elävät ihme kuplassa välillä tämän asian suhteen. Karmeaa tämä on omienkin töiden näkökulmasta. Peruin juuri ensimmäisen Hkin reissun mikä piti tehdä sitten helmikuun, koska kotona nuhainen (koronatestattu, nega) lapsi. Kaikki messut yms. perutaan ja ihmisiltä lähtee työt. Kaikki Tampereen kaupungin tapahtumat peruttu. Lapin matkailu tiedotti, ettei selviä ilman konkursseja talven yli. Sama matkatoimistoilla. Onko ensi vuonna enää mitään jäljellä, pelottavaa. Mutta samalla – terveys on pakko laittaa kaiken edelle.

  Tsemppiä teille sinne, karmeita kuvia olen välillä nähnyt Instan kautta suljetuista ja autioista hotelleista. Tuntuu pahalta. <3

  Katja
  http://www.optimismiajaenergiaa.fi

  1. Kiitos Katja! <3 Toit hyvin esille myös tarinan toisen puolen: kuinka viruksen leviäminen vaikuttaa Suomessa. Luin joku aika sitten, että puolet Suomen tapauksista on ulkomailta, joten minä hämmästelen miten tällaisten uutisten keskellä halutaan vielä matkustaa...

   No joo, Kreetalta tai Kreikasta ei kai ole Suomeen tullut montakaan, jos yhtään, tiedettyä tapausta, joten ajatellaan että tänne voi tulla lomailemaan "turvallisesti". Pari viikkoa sitten yhdessä Hanian alueen hotellissa yli 10 työntekijää todettiin positiivisiksi. Jossain huhuttiin, että hotelli olisi ollut pohjoismaalaisia täynnä olevassa Plataniaksessa, joten tässä olisi voinut käydä huonosti myös suomalaisia ajatellen...

   Tsemppiä sinnekin!! Ihan hirveä tämä tilanne kyllä on. Toivottavasti sinun töiden suhteen alkaa tilanne parantua nopeasti. Ei ole yrittäjillä helppoa... :(

 2. Totta! 26 tapausta Kreetalla/vrk on aika paljon väestöön nähden.

  1. Just luin jossain keskustelussa kommentin, että “Kreetalla on minimaalisen vähän tapauksia”. Kai se riippuu, mihin vertaa, mutta minusta niitä on aivan liikaa…

 3. Erittäin hyvä kirjoitus, kiitos siitä. Hyvää kannattaa odottaa ja sitten kun on matkustus on mahdollista ja turvallista, siitä voi nauttia kaikin aistein.
  Toivotan sinulle, kumppanillesi, kissoille, naapureille ja saarelaisille onnellista ja lempeää syksyä.

  1. Kiitos Piipa! 🤗 💕

   Niinpä, hyvää kannattaa odottaa! Ja onhan se matkustelu niin paljon mukavampaa sitten, kun ei tarvitse jatkuvasti miettiä turvavälejä ja pitää maskia ulkona yli +30 C asteen helteessä, vaan voi rentoutua ja nauttia kunnolla 😊

 4. Kiitos hyvästä ja tärkeää viestiä sisältävästä blogistasi. Toivottavasti se leviäisi mahdollisimman laajalle, myös niille, jotka ovat protestoineet voimakkaasti suorien lentojen lopettamista. Suomen toimenpiteisiin verrattuna turvatoimet ovat tiukat, mutta todennäköisesti harva on oivaltanut sen kuinka paljon pienemmät sairaan- ja etenkin tehohoidon kapasiteetti esim. Kreetalla on. Yksityisillä lääkäriasemilla ei pystytä koronaan sairastuneita hoitamaan, joten matkavakuutuskaan ei tässä tilanteessa tuo lisähyötyä.

  1. Kiitos Ritva-Liisa! Tuo tehohoitopaikkojen vähyys on tärkeä pointti, jota tuskin moni matkusteleva miettii. Olen kuullut usein, kun jotkut vähät välittää rajoitteista sillä perusteella, että eiköhän jokainen tule viruksen jossain vaiheessa sairastamaan. Voi olla, mutta rajoitteilla yritetään hidastaa taudin leviämistä että sairaanhoidolla riittää kapasiteetti.

   Mutta ainahan niitä vastaan vänkääjiä riittää, ja niitä, jotka tekee oman mielen mukaan, muista välittämättä… Niiden mielipidettä voi olla vaikea muuttaa, mutta keskustelua tämä postaus on ainakin herättänyt 😊

 5. Hyvin kirjoitettu! Ja kun tuon kirjoitti Kreetalla asuva niin luulisi Olevan uskottava.
  Liikaa on tosiaan nähnyt kirjoituksia, että Kreetalla, Rohdoksella ym saarilla ollaan turvassa.
  Sujuvaa kirjoittamista sinulla👏🏼

  1. Kiitos Vappu! Minua toisinaan ihan ärsyttää turvallinen-sanan käyttö kun puhutaan koronasta… Haniassakin on tautimäärät lisääntyneet niin nopeasti, että tällä viikolla tuli koko lääniin maskipakko myös ulkona. En minä usko, että näitä sääntöjä ihan huvikseen laaditaan…

   Mutta toivottavasti tapaukset lähtevät pian laskuun, eikä enempää rajoituksia tule. Ja että ensi kesä olisi jo parempi…

 6. Kiitos todella hyvästä jutusta!
  Saman voisi kääntää myös tänne Teneriffalle: tilanne huomattavasti parempi kuin koko Espanjan luvut.
  Mutta kun valitettavasti emme elä omassa pienessä kuplassamme, ei saa tuudittautua luulemaan, että kaikki on nyt hallinnassa. Ja tartuntaluvut ovat lähteneet nousuun täälläkin….
  Tämä tuntuu unohtuvan helposti monilta.
  Jatketaan kuitenkin tätä arkielämäämme parhaalla mahdollisella tavalla.
  Paluuta entiseen ei ole, mutta se uusi normaalikin on aivan loistava.

  1. Kiitos Tutu! Minusta tuntuu, että ihmiset ovat jo niin kyllästyneitä koko koronaan, että jotkut eivät vaan enää jaksa välittää tai sitten keksitään syitä miksi oma käytös ja matkustelu on ok.

   Tällä viikolla Hanian lääniin tuli maskipakko myös ulkona, mutta todella huonosti sitä noudatetaan: kaikki ei käytä maskia, ja suuri osa joka käyttää, rokottaa sitä joko nenän tai leuan alla.

   Mutta eihän tässä muuta voi kun tosiaan elää omaa arkea parhaalla mahdollisella tavalla, kuten sanoit :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *