Kannattaako Kreetalle matkustaa tänä kesänä?

Olen saanut viime aikoina useita kyselyitä Kreetan tilanteesta, minun kokemuksista ja siitä, että kannattaako Kreetalle matkustaa tänä kesänä lainkaan. Viimeiseen kysymykseen vastaisin suoralta kädeltä että “kannattaa!” – mutta toki vasta sitten, kun viralliset tahot näyttävät vihreää valoa.

Sillä eihän tänne Kreetalle matkustaminen ole tietenkään minun suositusten ja mielipiteiden varassa, enkä missään nimessä edes suosittele reissaamaan yhtään minnekään niin kauan kuin viralliset suositukset puoltavat matkustamisen välttämistä.

Kannattaako Kreetalle matkustaa

Kreikka on hoitanut koronatilanteen mallikkaasti ja Kreetalla ei ole todettu uusia tapauksia moneen viikkoon, joten voisi kai siten sanoa, että Kreeta on ainakin lähes tulkoon – jos ei kokonaan – koronavapaa saari. Tämän perusteella Kreeta lienee viruksen suhteen Etelä-Euroopan turvallisimpia matkakohteita, mutta ei se siltikään tarkoita etteikö tartunta olisi matkan aikana mahdollinen. Ja näin saarelaisen näkökulmasta en myöskään halua, että paikallisten tartuntariski kasvaa jos turistit tuovat virusta mukanaan – ellei siis matkustajan viruksettomuutta varmisteta jatkossakin testein tai karanteenein.

Kreikka haluaa kyllä toivottaa turistit tervetulleiksi mahdollisimman pian, onhan matkailu erittäin tärkeä tulonlähde etenkin turismista suuren osan elannostaan saaville saarille. Monet päätöksistä on kuitenkin tehtävä EU-tasolla, joten saa nähdä kuinka käy Kreikan toiveelle avata matkailukausi viimeistään heinäkuun alussa. Nimittäin tuskin se riittää, että Kreikka avaisi rajansa, jos lähtömaa suosittelee pysymään kotikulmilla tai lomamatkan jälkeen kotimaassa odottaa kaksi viikkoa eristyksissä oloa.

Tilanne tietenkin elää jatkuvasti. Piakkoin Kreikka aikoo julkistaa suunnitelmansa kesän turistikauden varalle, mutta mahdollisia päätöksiä matkailurajoitusten höllentämisestä tuskin tullaan ottamaan käytäntöön vielä lähiviikkojen aikana. Haaveet Kreikkaan jo tässä kevään tai alkukesän aikana matkustamisesta kannattanee unohtaa, sillä elämä ei ole vielä normalisoitunut paikallisillekaan: tällä hetkellä odotetaan muun muassa ravintoloiden aukeamista ja liikkumisen vapautumista oman kunnan ulkopuolelle.

Kannattaako Kreetalle matkustaa

Avaan Kreetan ja Kreikan tämän hetkistä (17.5.2020) tilannetta hieman enemmän, niin on selvempää kuinka paljon rajoitusten purkamisia tarvitaan, jotta Kreikkaan lomalle tuleminen onnistuu. Jotkut rajoituksista ja säännöistä voi jäädä voimaan rajojen auettuakin, mutta jokainen voi sitten tehdä omat päätelmänsä, että kannattaako Kreetalle matkustaa vielä tänä kesänä vai onko parempi odottaa tilanteen palautumista koronaa edeltävään aikaan.

Vaikka tuskin kannattaa hengitystä pidättää sitä odottaessa, sillä on todennäköistä, että paluuta täysin entiseen ei enää ole.

Kolmas talvi Kreikassa

Kreikkaan matkustaminen

Kukaan ei vielä tässä vaiheessa tiedä, kuinka matkustaminen tulee muuttumaan sitten kun se taas on vapaasti mahdollista, mutta tuskinpa se tulee olemaan täysin samanlaista kuin ennen. Ehkä kotimaanmatkailu kasvattaa suosiotaan ja ulkomaille matkataan harvemmin, ehkä lentomatkailu kallistuu merkittävästi ja maata pitkin matkustaminen lisääntyy, ehkä matkustamiseen tulee uusia rajoitteita tai sääntöjä, joista tulee kohta yhtä normaaleja kuin vaikkapa aikanaan paljonkin päänvaivaa ja hämmennystä aiheuttaneet lentomatkustamisen nesterajoitukset.

Minun veikkaukseni on, että lennoilla maskien ja kertakäyttöhanskojen käyttö tulee olemaan ainakin jossain määrin pakollista pitkän tovin, ja epäilen sen jopa jäävän pysyväksi käytännöksi. On muuten hassua ajatella, että kun edellisen kerran lensin reilu kaksi kuukautta sitten, pyörittelin silmiäni sille muutamalle jotka olivat lentokoneessa hengityssuojain kasvoillaan. Ja nyt, vain joitakin viikkoja myöhemmin, tajuan, että sehän taitaakin olla meidän kaikkien tulevaisuutta.

Kreikka on väläytellyt ideaa siitä, että maahan saavat matkustaa vain ne, joilla on osoittaa negatiivinen COVID-19 -testitulos ennen Kreikkaan menevään lentokoneeseen astumista. Tästä käydään netissä jo vilkasta keskustelua, koska ilmeisesti testiä ei Suomessa niin vain saa. Mutta mitään ei ole vielä päätetty tai ainakaan julkisesti ilmoitettu, joten jää nähtäväksi tullaanko testitulos vaatimaan.

Ymmärtääkseni tällä hetkellä saarille saa edelleenkin matkustaa vain saaren asukkaat, joten edes kreikkalaiset eivät pääse liikkumaan saarten välillä vapaasti. Ulkomailta tulevien matka tyssää Ateenaan, jos ei ole painavaa syytä päästä saarille.

Kannattaako Kreetalle matkustaa

Karanteeni

Tällä hetkellä ulkomailta pääsee lentäen tietääkseni vain Ateenaan, jossa jo heti lentokentällä jokainen ulkomailta tullut testataan COVID-19 -viruksen varalta ja asetetaan valtion kustantamaan 14 päivän karanteeniin. Esimerkiksi Hanian kentällä testaaminen ei ole mahdollista, joten ulkomailta ei voi lentää suoraan Haniaan. Kreikan valtion maksaman kahden viikon “loman” kreetalaisen hotellin parvekkeella aurinkoa ottaen voi siis unohtaa.

Jotta Kreetalle kannattaa matkustaa, on karanteenipakon poistuttava.

Liikkumisrajoitukset

Ulkonaliikkumiskiellon poistumisen jälkeen vapaa liikkuminen on ollut sallittua vain oman prefektuurin alueella. Kreeta on jaettu neljään prefektuuriin, joten näin suurella saarella on neljännesosassakin ihan mukavasti aluetta liikkua. Hanian seudulla sallittu alue tarkoittaa sitä, että kun vetää karttaan viivan pohjoisesta etelään noin 20 kilometriä Rethymonin länsipuolelta, on kaikki viivan vasemmalle puolelle jäänyt vapaan liikkumisen aluetta.

Mutta riittäisikö se alue lomaviikon tai kahden ajaksi? Aivan varmasti!

Cabana Mare, Kreeta

Maskien käyttö

Tällä hetkellä hengityssuojaimien käyttö on pakollista “suljetuissa yleisissä tiloissa” ja julkisissa liikennevälineissä, mutta suositeltavaa kaikkialla ihmisten parissa liikkuessa. Kävin tällä viikolla Hanian keskustassa ensimmäistä kertaa yli pariin kuukauteen ja ei siellä juuri kellään ollut maskia kasvoilla. Joillakin se riippui kaulalla, joillakin oli jopa ihan kasvoilla, mutta suurin osa oli liikkeellä ilman hengityssuojainta.

Minä käytin maskia koko sen parin tunnin ajan kun Haniassa olin. Tämä oli ensimmäinen kokemukseni maskin käytöstä, koska en ole liikkunut ihmisten ilmoilla viikkoihin, mutta hiostavuuden lisäksi se ei tuntunut yhtään ahdistavalta eikä aiheuttanut sitä, että virus olisi ollut koko ajan päällimmäisenä mielessä. Totuin lähes puolet kasvoistani peittävään hengityssuojaan nopeasti.

Minulta on kysytty, että kuinka lomasta voi nauttia jos joutuu käyttämään maskia. Oman kokemuksen perusteella voin sanoa, että ihan hyvin: maskin käyttö ei minulla lisännyt koronapaniikkia ja unohdin sen todella nopeasti. Hengityssuojain ei ainakaan minulla estäisi matkustamista Kreetalle, sillä eihän sitä koko aikaa tarvitse edes käyttää!

Hotellit

Tällä hetkellä Kreikan hotellit ovat suljettu joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Olen kuullut, että hotelliöitä pystyisi kuitenkin varamaan ihan lähitulevaisuuteenkin, mutta älkää nyt hyvänen aika varailko yhtään mitään, ainakaan vielä lähiviikoille!

Nimittäin vasta kesäkuun ensimmäinen päivä saavat avata ympäri vuoden avoinna olevat hotellit, ja jossain vaiheessa heinäkuuta kausihotellit, joita suurin osa Kreetankin hotelleista on.

Sitten kun hotellit avaavat, on todennäköistä, että niissäkin tulee olemaan rajoituksia esimerkiksi ravintoloiden ja allasalueen käytön suhteen. Voi olla, että parin metrin etäisyyttä muihin ihmisiin tulee noudattaa, aurinkotuoleja on vähemmän turvavälin vuoksi, ja uimisessakin voi olla rajoitteita.

Mutta Kreetalla kyllä riittää rantaviivaa, joten hotellin uima-allas ei ole ainoa paikka jossa pääsee uimaan!

Sähköpyöräilyä Kreetalla

Paikallisten fiilikset

Yksi kysymyksistä on ollut, että kuinka paikalliset suhtautuisivat ulkomaalaisiin turisteihin. Itse olen kielitaidottomana kreetalaisten silmissä turisti, ja tulen aina olemaan vaikka asuisin täällä vuosikausia. Joten varmasti ulkomailta tuleviin turisteihin suhtauduttaisi samalla tavalla kun minuun ja kumppaniini nyt: aivan yhtä ihanasti ja vieraanvaraisesti kuin aina ennenkin!

Meitä ei karteta sen pelossa, että olisimme tuoneet koronan mukanamme kotimaastamme, vaan esimerkiksi muutaman päivän takaisella Hanian-reissulla tuntui, että paikalliset olivat entistä kiinnostuneempia meistä. Emme päässeet edes parkkihallista pois ennen kuin olimme vastanneet tyypillisiin “mistä olette kotoisin?” kysymyksiin ja hyvien päivän jatkojen toivotuksiin.

Ja nyt jos koskaan paikalliset kaipaavat turisteja kipeästi. Monet kreetalaisista saa elantonsa turismista, ja tämä kevät on ollut heille aivan kamala. Mietihän, että tekisit töitä vain sen seitsemän kuukautta vuodessa, ja joudut laskemaan rahoja talven yli. Ja sitten kun työsi olisivat jälleen taas alkamassa rahapussin pohjan pilkottaessa, saat tiedon että töiden alkaminen on siirtynyt jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Tässä epävarmassa ja epätoivoisessa tilanteessa elävät nyt tuhannet kreikkalaiset.

Teitä tarvitaan täällä! Joten sitten kun matkustaminen on taas mahdollista, tulkaa Kreetalle! Tai oikeastaan matkustakaa sitten minne vain, turisteja tarvitaan ihan kaikkialla.

Kannattaako Kreetalle matkustaa

Eli mitä mieltä minä olen – kannattaako Kreetalle matkustaa?

Jos nyt jäi vielä epäselväksi, niin selvennetään vielä: tällä hetkellä Kreetalle ei ole suotavaa – tai ei edes voi – matkustaa. Mutta sitten kun rajoitukset poistuvat ja matkustamisen katsotaan olevan koronaviruksen kannalta mahdollista, kannattaa Kreetalle ilman muuta matkustaa.

Joihinkin asioihin meidän kenties vain täytyy tottua – kuten maskin ja käsidesin käyttöön sekä etäisyyksien pitämiseen – eikä vain koronakaudella vaan jatkossakin. Mutta matkustaminen tuskin tulee kuitenkaan loppumaan.

Eivätkä Kreetan upeus ja kreetalaisten ainutlaatuinen vieraanvaraisuus ole kadonneet minnekään.


Seuraa blogia, sillä tulen päivittämään tänne kun uutta tietoa Kreikkaan ja Kreetalle matkustamisesta ilmenee!
Instagram | Blogit.fi | Facebook | Bloglovin


6 comments
 1. Hei Terhi!
  Mikä nyt on fiilis, ollaan tulossa Kreetalle lauantaina, onko ihmiset siellä innoissaan ottamaan turisteja vastaan vai pelätäänkö meidän tuovan koronaa sinne? Suomi jahkailee taas suositusten ja pakkojen kesken, ministeritasoa myöten! Ja lynkkausmieliala ulkomaille matkaavia, siis lomamatkalle, on aikamoinen.. en oikein tiedä,2 vk karanteeni viikon loman jälkeen voi olla haasteellinen.. siis mitä tekisin, lähteä vai ei…
  Kiitos kivasta blogista! Rakastamme Kreetaa, kolmas reissu olisi nyt tiedossa parin viime vuoden sisällä, on kiva lukea näitä postauksia ja fiilistellä vaikka ei itse pääsisi paikalle 😊

  1. Hei Mia-Maria! Kiitos kommentistasi ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Teillä on varmasti loma jo ohi (olettaen, että tulitte Kreetalle?), toivottavasti nautitte olostanne täällä :) Minun käsityksen mukaan turistien ei pelätä tuovan koronaa mukanaan, vaan matkailijoita on hiljaisen kevään ja alkukesän jälkeen kaivattu kipeästi. Mutta millainen oli teidän kokemuksenne?

 2. Eletään kyllä mielenkiintoisia aikoja, kun rajoituksia aletaan vähitellen kaikkialla purkamaan. Tuo maskiasia on kyllä suorastaan vähän huvittava, Suomessahan niiden käyttöä ei kai suositella ylipäätään missään, vaan asiaa tutkitaan. “Kaikissa” muissa maissa ne ovat jopa pakollisia useissa tilanteissa.

  Italia taisi nyt olla ensimmäinen, joka ilmoitti avaavansa rajat. Saa nähdä, miten lentoliikenne reagoi. Itseäni ei sinällään edes haittaisi, jos joutuisi Suomen päässä karanteeniin, kun tulee takaisin. Sen sijaan, jos kohdemaassa joutuisi karanteeniin, estäisi se tietysti reissun.

  Yksi näkökulma Kreetalle (ja muuallekin) matkustamisessa paikallisten suhtautumisen lisäksi on ihmisten suhtautuminen kotimaassa. Jos nyt yrittäisi Suomessa lähteä matkalle, niin kyllä se täällä yleisesti tuomittaisiin.

  1. Mä ymmärrän tavallaan tuon tuomitsemisen jos joku lähtee kielloista tai suosituksista huolimatta lomamatkalle. Mutta sitten kun matkustaminen on sallittua, on vähän ikävää jos reissussa käynyt tuomitaan yleisesti…

   No, aika näyttää milloin matkustaminen on taas mahdollista, ja kuinka ihmiset siihen suhtautuu. Voihan olla, että ensimmäiset saa tuta sen nahoissaan, mutta kohta onkin “kaikki” jo reissussa.

   Juuri luin tiedon, että ns. turistihotelli aukeaa täällä Kreetalla 1.7. Kuinkakohan on lentojen laita, sillä ilman lentoja hotellit eivät kyllä pysy kauaa auki!

   Maskeista tosiaan sanottiin alkuun, että ei niitä terveiden tarvitse käyttää. Mutta nyt niistä sanotaankin olevan hyötyä tartunnan ehkäisemisessä. Ja onhan sekin oleellinen asia, että monet kantavat virusta oireettomina – tällöin maskin käyttö vähentänee viruksen leviämistä!

   Kiitos Mikko kun kommentoit jälleen! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *