Chrissi on kultahiekkainen autiosaari Libyanmerellä

Chrissi-saari

Chrissi on pieni ja asumaton Kreetalle kuuluva saari Itä-Kreetan eteläpuolella, Ierapetran kaupungin edustalla. Saari on kesäaikaan suosittu retkikohde, sillä Chrissin kultahiekkaiset rannat houkuttelevat auringonpalvojia.

Chrissi-saarelle pääsee veneretken kyydissä joidenkin lähteiden mukaan toisinaan myös Makrigialoksen ja Myrtoksen kylistä, mutta varmimmin paatin kyytiin pääsee Ierapetran satamasta, josta on päivittäinen veneyhteys Chrissille. Toki ympäri itäistä Kreetaa myydään myös retkiä joihin kuuluu bussikuljetus veneen lähtöpaikkaan, joten Chrissi-saarelle pääsee näin helposti kauempaakin.

Chrissi-saari, Kreeta Chrissi-saari, Kreeta Chrissi-saari, Kreeta Chrissi-saari, Kreeta

Ierapetrasta lähtiessäni retkilippua ei tarvinnut ostaa etukäteen, vaan riitti kun menin satamaan hyvissä ajoin ennen veneen lähtöä. Ierapetrasta Chrissille kulkee kaksi eri veneyhtiötä, ja etenkin näin pandemian aiheuttaman vähäisen turistimäärän vuoksi asiakkaita houkuteltiin veneisiin hyvinkin aggressiivisesti. Nopeasti hinta tippui pyytämättä reilusta paristakympistä viiteentoista euroon molemmilla firmoilla, ja lopulta valitsin sen veneen, jonne oli menossa vähemmän ihmisiä – ihan vain tukeakseni näinä vaikeina aikoina sitä yhtiötä, jolla on vähemmän asiakkaita.

Veneyhtiöllä ei sinänsä ole suurta merkitystä: matka Ierapetrasta Chrissi-saarelle kestää vain alle tunnin, joten suurin osa päivästä ollaan kuitenkin saarella, ei veneessä. Molemmissa veneissä on kioski eväiden ostamista varten, sekä WC:t. Veneen ulkokansi on aina se suosituin paikka viettää venematka, mutta sisätiloissa viihtyvä pääsee nauttimaan ilmastoinnista.

Chrissi-saari, Kreeta Chrissi-saari, Kreeta Chrissi-saari, Kreeta Chrissi-saari, Kreeta

Nettitietojen mukaan Chrissillä olisi taverna lounastamista varten, muttä minun siellä käydessäni ravintola oli kiinni. Joten suosittelen tarkistamaan ravintolan aukiolon etukäteen, tai varmuuden vuoksi ottamaan eväät ja riittävästi juomista mukaan. Ja aurinkorasvan, ehdottomasti! Rantojen kultainen hiekka heijastaa aurigonsäteitä joka suunnasta ja Chrissillä ei ole korkeita puita luomassa varjopaikkoja. Minun käydessäni Chrissillä siellä ei ollut lainkaan edes aurinkovarjoja, mutta nettitietojen mukaan rannoilla on tavallisesti mahdollista vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja.

Chrissi tarkoittaa suomeksi kultaista, ja saari onkin saanut nimensä sen kultaisesta hiekasta. Chrissin pohjoispuolella sijaitseva Golden Beach, kultainen ranta, on saaren suosituin ranta. Voimakkaan pohjoistuulen sattuessa Golden Beachilla on lähes mahdotonta olla tuulen ilmaan nostattaman hiekan vuoksi, mutta koska Chrissillä on rantoja ympäri saarta, löytyy sieltä aina tuuleton paikka auringonottoa ja uimista varten.

Chrissi-saari, Kreeta Kreetan saaret Kreetan saaret Kreetan saaret

Chrissillä on pituutta viisi kilometriä, ja leveydeltään se on noin kilometrin, joten saaren pystyisi retkipäivän aikana kävelemään ympäri niin halutessaan. Siellä ei ole teitä, vain kilometreittäin polkuja ja paikoin pitkospuita helpottamassa kauttaaltaan saaren peittävällä hienolla hiekalla kävelyä. Saaren kasvusto on pääosin matalaa katajaa ja korkeampaa – jopa 300 vuotta vanhaa – setripuuta. Arkeologisten löytöjen mukaan Chrissillä on ollut asutusta jo noin 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Chrissi hurmaa vaalealla hiekallaan ja upean turkoosilla vedellään, ja täällä pääsee kokemaan yhdet Kreetan upeimmista paratiisimaisemista. Chrissi-saari muodostaa viereisen Mikronisi-saaren kanssa Natura 2000 -luonnonsuojelualueen, eikä saarella ole sallittua yöpyä, eikä sieltä saa ottaa mitään mukaansa – ei edes kuolleiden simpukoiden kuoria, joita valitettavan moni turisti kielloista huolimatta kerää mukaansa.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *