Ulkonaliikkumiskielto öisin ja muita koronakuulumisia

Olen viime aikoina saanut lukuisia kysymyksiä Instagramin ja sähköpostin välityksellä Kreetan koronatilanteesta. Aihe ymmärrettävästi kiinnostaa paljon, sillä viime kesän jäätyä väliin on tänä kesänä monen reissujalkaa vipattanut sen verran paljon, että matkaan halutaan koronasta huolimatta – mutta mieluiten niin, että virus ja sen aiheuttamat rajoitukset hankaloittavat lomaa mahdollisimman vähän.

Kalives, Kreeta Kalives, Kreeta

Hanian kesän 2021 lomakausi alkoi tahmeasti ja vielä kesäkuussa Plataniaksen raitti oli surullisen autio. Sitten kesä-heinäkuun taitteessa, vain parissa päivässä, tilanne muuttui merkittävästi ja lomalaisia ilmestyi sankoin joukoin. Hanian rannikko alkoi näyttää yhtä eläväiseltä kuin normaalina kesänä konsanaan.

Hotellit, rannat ja ravintolat ovat vihdoin täyttyneet, ja paikalliset yrittäjät ovat saaneet nauttia jopa odotettua paremmista asiakasvirroista. Toivottavasti lomalaisten tulo saarelle jatkuu yhtä vuolaana kesän loppuun saakka, sillä surkean viime kesän jälkeen turisteja on kaivattu kipeästi.

Ulkonaliikkumiskielto Haniassa Ulkonaliikkumiskielto Haniassa

Hanian alueelle uusia rajoituksia

Ikävä kyllä korona ei ole Kreikassakaan ottamassa laantuakseen, vaan koko maan päivittäiset uudet tartunnat hipovat 3000 tapauksen rajaa, aivan kuten marraskuun 2020 alussa, jolloin maa asetettiin lopulta yli seitsemän kuukautta kestäneeseen koronasulkuun. Kreetalla tilanne on ollut ennätyshuono, ja uusia tapauksia on päivittäin todettu yli 300 – eli yli 10 % koko maan tapauksista (Kreetalla asuu n. 6 % Kreikan väestöstä).

Kreetan tilanne alkoi kesällä aluksi huonontua Iraklionin ja Rethymnonin alueyksiköissä, mutta sitten Hania otti kiriä ja meni lopulta ohi niin kirkkaasti asukaslukuun suhteutetuissa tapausmäärissä, että perjantaista 6.8. alkaen asetettiin Hanian alueyksikköön “mini-lockdown“.

Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas

Median käyttämä lockdown-sana Hanian uusien rajoitusten kohdalla on ollut mielestäni vain skandaalinhakuista klikkien keräämistä ja liioittelua, sillä en todellakaan vertaisi näitä uusia rajoituksia talven lockdowniin, jolloin pahimmillaan kotoa ei saanut poistua juuri muualle kuin töihin ja lähimpään kauppaan.

Perjantaiaamuna voimaan tulleet rajoitukset ovat nimittäin musiikin soiton kieltäminen ravintoloissa ja baareissa sekä yöllinen (klo 01.00-06.00) ulkonaliikkumiskielto Haniassa.

Totta kai nämä rajoitukset vaikuttavat lomaan, jos aikomuksena on ollut nauttia Kreetan yöelämästä ja pistää jalalla koreasti pikkutunneille saakka. Mutta jos tapanasi on nukkua öisin, eivät nämä uudet rajoitukset todennköisesti vaikuta lomaasi lainkaan. Tämä ns. mini-lockdown kestää näillä näkymin perjantaihin 13. elokuuta saakka, jolloin tilanne arvioidaan uudestaan ja päätetään mahdollisesta jatkosta.

Kalives, Kreeta Kalives, Kreeta

Maskien käytöstä: Maskipakko sisällä jatkuu

Yksi kaikkein eniten Facebookin Kreeta-ryhmissä puhuttanut asia on Kreikan maskipakko julkisissa sisätiloissa. Kyllä, Kreikassa maskia täytyy käyttää kaupoissa, julkisissa liikennevälineissa ja myös hotellin yleisissä sisätiloissa. Eri asia sitten on, kuinka tarkkaan maskin käyttöä esimerkiksi hotelleissa vahditaan, mutta moniin kauppoihin ei päästetä maskitta sisälle lainkaan.

Vaikka maskin käyttäminen ulkona ei enää ole pakollista, tulee sitä kuitenkin ruuhkaisissa paikoissa käyttää. Esimerkiksi Hanian vanhankaupungin kapeilla kujilla on nykyään sen verran paljon porukkaa, että itse en sinne massan sekaan maskitta työnny – vaikka en liiemmin maskinkaan kanssa, sillä välttelin Hanian kesäruuhkia jo ennen koronaa.

Tänä kesänä lämpötila on noussut +40 C-asteeseen jo useamman kerran, eikä maskin läpi hengittäminen ole silloin lainkaan miellyttävää. Mutta onneksi maskitta saa olla rannalla ja uima-altaalla, eikä hirmuhelteillä juuri muuta jaksakaan tehdä, kuin vain levätä varjossa, huolehtia nesteytyksestä ja pulahtaa säännöllisesti veteen.

Ulkonaliikkumiskielto Haniassa
Ulkonaliikkumiskielto Haniassa

Rokotuksista: Vain täysin rokotetut sisään ravintoloihin

Tällä hetkellä 50,5 % Kreikan väestöstä on täysin rokotettu ja 55,2 % on saanut vähintään yhden annoksen. Rokoteaktiivisuus on ollu vähäistä erityisesti nuorten keskuudessa, joten pari viikkoa sitten Kreikan hallitus aloitti Freedom Pass -kampanjan: jokainen 18-25-vuotias saa ensimmäisen rokotteen jälkeen 150 euron arvoisen digitaalisen maksukortin, jota voi käyttää mm. matkailu- ja kulttuuripalveluihin.

Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat saaneet ottaa sisätiloihin asiakkaikseen vain täysin rokotettuja heinäkuun puolivälistä alkaen. Tästäkin saatiin aikaiseksi raflaavia uutisotsikoita ja kuumana käyvää keskustelua Facebookin ryhmissä. Vaikka kyseessä ei edes ollut uusi rajoitus, vaan lievitys! Aikaisemmin kun sisällä asioiminen oli kielletty kaikilta, mutta nyt se sallittiin rokotetuille – mutta tätä ei tietenkään uutisissa mainittu, vaan klikkejä kalasteltiin otsikoilla tyyliin “Ei rokotuksia, ei illallista“.

Ja sitä paitsi: kuinka moni ruokailee Kreikan kesässä ravintolan sisällä? Ehei, kesällä syödään ja juodaan ulkona terasseilla, ei sisällä!

Prevelin palmumetsä Prevelin palmumetsä

Vaikka Kreetan ja erityisesti Hanian alueen koronatilanne on tällä hetkellä huonompi kuin se on koko korona-aikana ollut, voi täällä siltikin viettää mukavaa ja suhteellisen huoletonta lomaa. Kreeta on suuri saari, joten ruuhkaisia paikkoja ja ihmispaljouksia on helppo välttää. Paras tapa viettää terveysturvallista lomaa onkin vuokrata auto ja ajella vuorille, pieniin kyliin ja rauhallisille rannoille. Ne ovatkin sitä kaikkein parasta Kreetaa.

Huom! Tällä hetkellä Kreetalla on erittäin suuri maastopaloriski, ja sen vuoksi tarpeeton luonnossa kulkeminen on kielletty. Esimerkiksi suositut luontokohteet Elafonissi, Balos, Samaria ja Imbros ovat suljettu ainakin maanantaihin 9.8. saakka. Jos havaitset savua tai tulta, soita välittömästi numeroon 199.

11 comments
 1. Vähän myöhässä luin tätä, mä olen katsonut covid tilanteen täältä https://lab.imedd.org/covid19/?lang=en siinä mielessä näppärä, että voi kartalta klikkailla alueita, esim Kreetalta maakuntia. Ja vasemmalta voi vaihtaa edellinen päivä,edelliset 14vrk ja niin edelleen. Mukava lueskella näitä juttuja, siinä toivossa että josko jo ensi vuonna pääsisi…

 2. Kiitos tiedoista! Meillä on lennot varattuna syyskuun puoliväliin ja kovasti yritetään seurata, miten tilanne Hanian/Plataniaksen suunnalla kehittyy. On ollut vaikea löytää pelkkiä Kreetan tartuntalukuja.

  1. Hei!
   Apokoronas Our Home fb:ssä julkaisee joka ilta n klo 18:30 Kreetan tartuntaluvut.
   Coronavirus in Crete -sivusto julkaisee myös, heillä on tiedot verrattuna edellisen viikon vastaavaan päivään.
   Kaupunki/kyläkohtaisia tietoja ei ole vain läänitasolla tiedotetaan.
   Hyvää reissunodotusta!

   1. Kiitos vinkistä. FB:ssä en ole, mutta Apokoronas/Daily Bulletin sivuilta löytyvät päivittäiset lukemat.

  2. Hei! Vappu ehtikin vastata, että Kreetan tilastoja julkaistaan Facebookissa tuossa Apokoronas-ryhmässä! Myös nettisivusto Keep talking Greece julkaisee joka päivä alueyksiköittäin uudet tartunnat: https://www.keeptalkinggreece.com/ Kannattaa pitää mielessä, että kyseessä on blogi, eikä virallinen uutissivusto, mutta luvut pitänevät paikkaansa.

 3. Kiitos Terhi, taas hyvästä ja ajantasaisesta päivityksestä. Olemme tulossa Kreetalle Agia Marinan alueelle 19.8. ja suurin ”ongelma” nyt on saadaanko negatiiviset tulokset ennen lähtöpäivää..
  Olimme vuosi sitten viimeksi siellä ja kuten silloin, niin nytkin, olo on luottavainen ja ”turvallinen”. Meillä kun kotikaupunki huitelee kärkipaikoilla tartuntojen lisääntymisessä… tuntuu, että, jos kaikkien matkustajien pitää osoittaa negatiivinen testitulos, ollaan jopa turvallisemmalla alueella siellä kuin täällä :-D

  1. Kiitos, Mia-Maria! Olisi kyllä ikävää, että juuri lähdön hetkellä saisikin positiivisen testituloksen. Mutta mieluummin niin, että asia tulee ilmi kotona, eikä reissussa, Kreikan karanteenihotellit kun eivät kuulemma ole kummoisia… Suurin osa uusista tapauksista on paikallisilla, eli vaikka turistit testataan, ei se valitettavasti estä viruksen leviämistä. Eli ei kannata lomallakaan ihan täysin covidia unohtaa, vaikka mielellään sen kyllä välillä unohtaisi! :D Mukavaa loman odotusta, ei ole enää pitkä aika! :)

   1. Aivan näin ja toki pidetään vastuullisesti huolta itsestämme ja muista, maskit ja käsidesit mukana ja käytössä koko ajan, kuten täällä kotonakin :)
    Ihanaa kesän jatkoa ja kiitos vielä näistä postauksista ja upeista kuvista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *