Paras kreetalainen valkoviini on Lumicino

Paljastin aikaisemmassa Manousakis-viinitilaa koskevassa postauksessa, että en ole suuri kreetalaisten viinien ystävä, sillä pidän täyteläisistä viineistä ja täällä viinit juodaan useimmiten nuorina ja raikkaina. Yksi poikkeus kuitenkin on, ja nyt juhannuksen kunniaksi kerron teille, mikä mielestäni on paras kreetalainen valkoviini!

Kreetan pääkaupungista Heraklionista noin kaksikymmentä kilometriä etelään sijaitsee pieni ja ulkoa vaatimattoman näköinen viinitila, Efrosini. Vuonna 1999 perustattu tila on verrattain nuori, ja monista muista kreetalaisista viinitiloista poiketen Efrosini teki heti alussa päätöksen viljellä kreetalaisten rypälelajien lisäksi myös kansainvälisesti tunnettuja lajikkeita.

Paras kreetalainen valkoviini

Joten Kreetalla perinteisesti viljeltyjen Kotsifalin, Liatikon, Vidianon ja Assyrtikon rypälelajien lisäksi Efrosini kasvattaa viinimaailman tunnetuimpia lajikkeita Cabernet Sauvignon, Syrah ja Chardonnay, joista jälkimmäisin on suosikkini valkoisista rypäleistä – kunhan se vain on kypsytetty tammitynnyrissä teräksisen sijaan.

Mutta ei sen enempää itse viinitilasta, vaan siirrytään itse Lumicino-viiniin, joka on näiden Kreetalla asumieni vuosien aikana maistamistani viineistä ehdottomasti kaikkein paras kreetalainen valkoviini!

Paras kreetalainen valkoviini

Tutustuin Lumicinoon ollessani eräänä talvisena ja sateisena päivänä reilu vuosi sitten viinimessuilla Minoa Palace -hotellissa Plataniaksessa. Hotellin tiloissa oli kymmenittäin kreetalaisia viinitiloja esittelemässä ja maistattelemassa viinejään. Päättelimme kumppanini kanssa, että jos Kreetalla on makuumme sopivaa valkoviiniä, on sen pakko olla täällä jossain näiden kymmenien tilojen ja satojen viinien joukossa.

Kiersimme pisteeltä toiselle ja selitimme millaista viiniä olemme etsimässä: täyteläistä, kermaista, ikääntynyttä… Meille pudisteltiin päätä: ei ole sellaista, mutta kävisikö nuori, hedelmäinen, raikas ja hapokas? Kunnes sitten osuimme Efrosini-viinitilan pisteelle, ja edustaja kaatoi laseihimme tilkat Lumicinoa. Nyt se löytyi!

Paras kreetalainen valkoviini

Luminicino on sekoitus Chardonnaytä (60 %) ja kreetalaista Thrapsathiria (40 %). Viini on kypsytetty ranskalaisessa tammitynnyrissä, ja on kuin sulatetun voin väristä: yleensä kreetalaiset valkoviinit ovat lähes veden värisiä, joten jo tästä erottaa että nyt ei ole kyseessä aivan tavallinen kreetalainen valkoviini.

En ole viiniasiantuntija, vaan pidän hyvistä viineistä osaamatta sen paremmin kuvailla, että miltä se hyvä suussani maistuu. Mutta yritän nyt kuvailla millainen on tämä paras kreetalainen valkoviini Lumicino: aromikas, hedelmäinen olematta hapokas, tamminen, täyteläinen, kevyesti kermainen, pehmeä… Ja kuiva, totta kai. Lumicino käy ennemmin illallisen pariksi, kuin kevyen kesälounaan kanssa.

Kreikkalaiset viinit

Efrosini toivottaa vierailijat lämpimästi tervetulleiksi viinitilalleen; tutustumaan tilan historiaan, viinituotantoon, ja maistelemaan niin montaa viiniä kuin haluaa – toisin sanoen nauttimaan kreetalaisesta vieraanvaraisuudesta. Sillä, kuten Efronisi nettisivuillaan sanoo: Kreeta on paremmin tunnettu vieraanvaraisuudestaan kuin viineistään.

Hanian alueella löydät Lumicinon ainakin täältä:

Kauppa | Viinikauppa Miden Agan, Daskalogianni-katu, Hania. Sijainti kartalla. Hinta: 15 € / pullo.

Ravintola | Kuzina Galerie, Agioi Apostoloi. Sijainti kartalla. Hinta: 21 € / pullo (ei myydä laseittain).

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *