12 viikkoa koronasulkua – Nyt alkaa mennä jo naurettavaksi!

Siitä on jo lähes 12 viikkoa kun Kreikassa alkoi kolmen viikon koronasulku. Arvelin jo silloin, että sitä tullaan varmasti jatkamaan, ja niinhän siinä kävikin – vaikka en olisi uskonut, että rajoitukset jatkuisivat myös seuraavan vuoden puolelle. Lockdownille ei näy vieläkään loppua, mutta koko touhu alkaa saada jo hieman naurettavia piirteitä.

Tämänkertainen koronasulku on pituudestaan huolimatta yllättäen sujunut helpommin kuin kevään 2020 kuusiviikkoinen lockdown. Vaikka ruokakauppoja lukuun ottamatta lähes kaikki on kiinni ja kodin ulkopuolista liikkumista on rajoitettu, on suurin pelastus ollut viime keväästä poiketen löyhemmät rajoitteet ulkoliikunnan harjoittamisen suhteen: kun mitään muuta ei saa tehdä, voi ainakin mennä kävelylle ja nauttia Kreetan upeista talvipäivistä ja vehreästä luonnosta!

Kun keväällä ulkona liikkumisen täytyi alkaa kotiovelta, on nyt ollut sallittua ajaa liikuntakenttien ja luontopolkujen luokse autolla, kunhan vain pysyy omassa alueyksikössä. Tai siis korjataanpas: toisille on sallittua, toisia sakotetaan, ja toiset saa liikkua urheilun perässä koko oman alueyksikön alueella, toiset vain kunnan piirissä. Siis kuinka…?

Agii Apostoli, Kreeta

12 viikon koronasulku

Kreikan koronasulku – Säännöt ja rajoitukset

Ennen kuin alan puida tarkemmin koronasääntöjen naurettavia epäkohtia, on hyvä selventää Kreikan koronasulun sääntöjä hieman myös heille, jotka eivät ole lukeneet aikaisempia lockdown-postauksiani.

Koronasulun aikana saa siis poistua kotoa vain välttämättömissä asioissa, kuten ruokakaupassa, apteekissa ja lääkärissä käyntiä varten – ja jo mainitun urheilun vuoksi. Omasta alueyksiköstä ei saa poistua ilman pätevää syytä, ja joka päivä klo 21.00-05.00 on ulkonaliikkumiskielto, jolloin on sallittua olla ulkona vain lemmikin pikaista ulkoiluttamista varten tai hätätilanteessa. Kreeta on jaettu neljään alueyksikköön (Hania, Rethymnon, Iraklion ja Lasithi), joten esimerkiksi meillä hanialaisilla liikkumisalaa on 2376 neliökilometrin verran.

Joka kerta kotoa poistuessa täytyy lähettää tekstiviesti ja ilmoittaa, kuka on ja minne on menossa. Myös käsin kirjoitettu lappu käy, jossa näkyy kotoa poistumisen syy ja kellonaika. Näitä sitten poliisi tarkistelee, ja jakelee sakkoja jos syy ei ole pätevä tai kotoa on oltu liian kauan poissa. Myös maskitta liikkumisesta napsahtaa tuntuva 300 euron sakko.

12 viikon koronasulku

Lockdown 2020-2021

Kuka tietäsi, missä oikein saa urheilla?

Se, että urheilu on sallittu missä päin omaa alueyksikköä tahansa, selvisi kansalle vasta sitten, kun päämäministeri Kyriakos Mitsotakisin tekemästä retkestä tunnin ajomatkan päähän kotoa nousi hirmuinen haloo. Vasta sen jälkeen tiedotettiin, että kyllä vain, jokainen saa matkustaa omassa alueyksikössä patikkapolkujen tai pyöräilymaastojen äärelle. Tässä vaiheessa koronasulkua oli takana jo muutama viikko.

Tätä vapautta aloimme mekin hyödyntää heti, ja olemme liikuntasyyn varjolla käyneet kävelyillä pitkin Hanian vanhaakaupunkia, Agii Apostolin poluilla ja rannoilla, Kissamoksen alueella, Agia-järvellä… Kauemmaksikin olemme miettineet lähtevämme, patikoimaan vaikka Elafonissin seudulle, mutta toistaiseksi olemme kuitenkin pysyneet pohjoisrannikolla. Täälläkin kun riittää lukuisia mainioita lenkkeilyreittejä vain kymmenen kilometrin säteellä kotoa – ja meille tärkeintä on kuitenkin ollut se, että ulkoilumahdollisuudet eivät ole rajoittuneet kodin välittömään läheisyyteen, vaan on ollut laajempi valikoima lenkkeilykohteita. Kotioveltamme lähtevät lenkkireitit kun eivät ole kummoisia, ja nekin ovat tulleet jo tylsän tutuiksi.

Viime viikolla sain kuitenkin lukea uskomattomia uutisia: Omaloksessa oli sakotettu ihmisiä siitä, että he olivat ajaneet autolla vuoristokylään patikoidakseen alueella. Poliisia ei ollut kiinnostanut, että lehdissä oli mainittu sen olevan sallittua ja itse pääministerikin ajaa autolla Ateenan ulkopuolelle liikkuakseen luonnossa, vaan kreetalaisen poliisin mukaan Omalokseen saa tulla patikoimaan vain, jos sinne kävelee kotoaan. Sakkoa 300 euroa jokaiselle, olkaa hyvät!

Lockdown 2020-2021

Lockdown 2020-2021

Näistä uutisista kirposi keskustelua myös meillä töissä. Yksi selvitti asiaa poliisilta (liikunta sallittua vain oman kunnan alueella – ei alueyksikön!), toinen lääkäriltä (liikunta sallittua koko alueyksikössä – kunhan vain ei mene liian kauas kotoa! Epäselväksi jäi, mitä tämä “liian kauas” takoittaa…), kolmas muisteli kuulleensa jo pari viikkoa sitten, että liikunnan vuoksi kotoa poistumista on rajattu vain kodin läheisyyteen. Mistään näistä väittämistä en löydä virallista tietoa. Kukaan ei tunnu oikeasti tietävän, missä saa urheilla ja missä ei, mutta omia tulkintoja ja olettamuksia jaetaan faktoina sen minkä keretään.

Oli virallinen sääntö sitten mikä on hyvänsä, on minusta aivan naurettavaa, että keskellä korpea patikoivat saavat sakot, mutta Hanian rannikolla ei sääntöjen rikkojia huomautella lainkaan. Tämä onkin toinen asia, joka minua ottaa päähän: sääntöjen noudattamista ei juurikaan valvota, joten yhä useampi on niitä noudattamatta. Ja koska sääntöjä ei noudateta, on suunnitteilla nostaa sakko 500 euron suuruiseksi. Se on saman verran kuin joidenkin nettopalkka!

12 viikon koronasulku

Agii Apostoli, Kreeta

Sääntöjen noudattamista ei valvota

Tämän lähes 12 viikon aikana minulta ei ole tarkastettu kertaakaan lupalappua, vaikka poistun kotoa joka päivä. En edes tunne ketään, jonka poliisi olisi pysäyttänyt. Sakottamista kyllä tapahtuu, sillä uutisissa kerrotaan päivittäin kuinka montaa on Hanian alueyksikössä sakotettu joko maskin tai oikean liikkumisluvan puuttumisesta. Luvut ovat kuitenkin todella pieniä, vain kourallinen päivittäin, vaikka sääntöjen rikkomista tapahtuu jatkuvasti. Kreikkalaiset eivät muutenkaan välitä sääntöjen noudattamisesta, saati silloin kun rikkomuksista tulee seuraamuksia vain hyvin pienellä todennäköisyydellä.

En toivo, että sakkojen jakamista lisättäisi, sillä 300 euroa on mielestäni liian suuri rangaistus siitä, että kotoa lähtiessä on unohtunut lähettää tekstiviesti tai kirjoittaa käsin lupalappu. Mutta jos poliisi olisi näkyvillä ja antaisi ihmisille edes varoituksia, uskoisin useamman noudattavan sääntöjä. Sakkosumman nostaminen tuntuu hurjalta, erityisesti näinä aikoina kun yksi jos toinenkin on taloudellisesti tiukoilla.

Kävellessäni sunnuntaina Agii Apostolista Nea Choraan, puuttui maski arviolta joka kolmannelta lenkkeilijältä ja lopuilla se roikkui nenän tai leuan alla. Uutisissa kauhistellaan, kuinka kauppojen edessä jonotetaan turvaväleistä välittämättä, ja lupalappujen kanssa huijataan sen minkä ehditään. Kun viikko sitten avattiin vihdoin vaatekaupat, mutta shoppailuaika kotimatkoineen rajoitettiin kahteen tuntiin, ovat monet tuplanneet ajan lähettämällä toisen tekstiviestin tai kirjoittamalla uuden lupalapun.

Miksi noudattaa sääntöjä, kun ei niitä kukaan edes valvo? Ja koska sääntöjä ei noudateta, ei lockdownia lopeteta…

Agii Apostoli, Kreeta

Agii Apostoli, Kreeta

Ravintoloita ja kahviloita ei avata, mutta kauppoihin jonotetaan ilman turvavälejä

Vähittäiskaupan liikkeet saivat avata ovensa maanantaina 18. tammikuuta, ja kuten arvata saattaa, riensi koko Kreikka shoppailemaan. Olen käynyt Hanian keskustassa pari kertaa kauppojen aukeamisen jälkeen, ja iltaisin ja viikonloppuisin touhu on ollut järjetöntä: kauppojen edessä on useiden metrien mittaiset jonot, sillä sisälle pääsee vain liikkeen kokoon suhteutettu määrä asiakkaita. Jonoissa ei välitetä turvaväleistä, vaan seisotaan lähes yhtä lähekkäin kuin normaalisti. Kreikkalaisten oman tilan koko on suomalaisiin nähden pieni, joten ei ole tavatonta, että takana jonottava astuu kantapäille tai tökkii selkään.

Minua ei niinkään vaatekauppojen avaaminen lohduttanut, vaan enemmän odotan kahviloiden ja ravintoloiden aukeamista. Tämä ei kuitenkaan näytä tapahtuvan ihan heti, vaan ensiksi huhut kertoivat ruokapaikkojen ulkotilojen aukeavan helmikuun puolivälissä, sitten helmikuun lopussa, ja viimeisin aiheesta lukemani uutinen epäili, että ehkä maaliskuussa.

En ymmärrä, kuinka shoppailun ajatellaan olevan turvallisempaa kuin kahvilan tai ravintolan terassilla istuminen. Terassillahan istutaan omassa pöydässä, ja etäisyys toisiin pöytiin ja ihmisiin olisi helppo pitää. Ilman maskia siellä toki istuttaisi, mutta maskitta ihmiset ovat nytkin take away -kahviensa ja tupakoidensa kanssa, joko Hanian kapeilla kaduilla tai niissä vaatekauppojen jonoissa.

Ja entäs sitten yöllinen ulkonaliikkumiskielto! Kun päivällä on pyörinyt ympäri kyliä shoppailemassa satojen muiden ihmisten seassa, täytyy klo 21 lukita itsensä kotiin koronan pelossa. En usko, että ulkona liikkuisi kovinkaan suuria ihmislaumoja myöhään illalla vaikka ulkonaliikkumiskieltoa ei olisikaan, sillä eihän mitkään paikat ole auki eikä juuri minnekään saa mennä. Mutta olisi edes se mahdollisuus, että voisi vaikka käydä iltakävelyllä, jos siltä tuntuisi.

Lockdown 2020-2021

Lockdown 2020-2021

Kreetalla ei ole lähes lainkaan koronaa, joten kaikki nämä rajoitukset tuntuvat naurettavilta

Olen ollut hyvin kärsivällinen koronarajoitusten suhteen, ja noudattanut sääntöjä tunnollisesti. Olen välttänyt paikkoja, joissa on paljon ihmisiä ja käynyt kaupassa vain silloin, kun on oikeasti tarve. Olen käyttänyt maskia jatkuvasti, pessyt käsiä ja pitänyt etäisyyttä muihin ihmisiin.

Mutta nyt alkaa olla mitta täysi, enkä jaksaisi tätä hemmetin lockdownia enää päivääkään. Ainoa henkireikä on ollut se, että on voinut tehdä liikunnan varjolla retkiä lähialueille, mutta nyt tuntuu, että sekin ilo on poistunut epäselvien sääntöjen vuoksi. Todennäköisesti tulen näitä reissuja kuitenkin jatkamaan, vaikka Omaloksen lumisissa maisemissa käynti taitaa tänä talvena jäädä väliin siellä innokkaasti sakkoja jakelevan poliisin vuoksi. En halua ottaa riskiä siitäkään huolimatta, että asun samassa sekä alueyksikössä että kunnassa jossa Omalos sijaitsee, joten siellä käynti pitäisi olla sallittua…

Suurin syy alkaneeseen koronakapinaani on se, että Kreetalla koronamäärät ovat olleet koko ajan verrattain pieniä, ja nyt viime aikoina koko saarella on todettu vain muutama uusi tapaus päivässä. Hanian alueyksikössä on monena päivänä tilastot näyttäneet nollaa, joten koronasulku on alkanut tuntua todella turhalta.

Lockdown 2020-2021

12 viikon koronasulku

Ymmärrän toki, että rajoituksilla halutaan estää Kreetallekin rantautuneen brittimuunnoksen leviämistä ja tehdä kaikki mahdollinen, että Kreikan on mahdollista avata kesän turistikausi. Mutta nyt valitettavasti alkaa oma kisakunto olla pohjalukemissa ja on vaikea tsempata itseä – ja muita – että kyllä me selvitään tästäkin lockdownista. Tällä hetkellä uutisissa ei anneta mitään toivonpilkahduksia sulun loppumisesta, vaan ennemminkin epäillään tämän jatkuvan ainakin kevääseen.

Toivoisin, että koronasuluista tulisi alueellisia: riskialueilla selkeät ja yhtäläiset rajoitteet jatkuisivat (näiden sekavien sääntöjen sijaan), mutta niillä saarilla ja alueilla, jotka ovat lähes koronavapaita, voisi alkaa liikkua vapaasti ilman lupalappuja ja ulkonaliikkumiskieltoja. Ja että niillä alueilla myös aukeaisivat ravintolat, kahvilat, kuntosalit, teatterit, museot…!

Nyt kun on vielä edes joitain, mitä avata. Kohta tuskin enää on.

Lue myös:

 1. Lunta Kreetalla (eli päiväretki vuorille)
 2. Patikointia Kreetalla: Elafonissista Kriosiin
 3. Koko Kreikka jälleen koronasulkuun
6 comments
 1. Mitenkä siellä muuten koronarokotukset ovat lähteneet liikkeelle?

  On mielenkiintoista lukea eri maiden rajoitustilanteesta ja suhtautumisesta koronaan. Suomessa on se hyvä puoli, että ihmiset luonnostaankin pitävät toisiinsa keskimääräistä enemmän etäisyyttä monissa tilanteissa. Onhan se todella hölmö tilanne, että on tiukkoja rajoituksia, mutta sitten niitä ei kuitenkaan täysimääräisesti noudateta ja tilanne on jokseenkin epämääräinen.

  Manner-Kreikassa koronatilanne taitaa olla huonompi?

  1. Rokotukset ovat lähteneet aika hitaasti liikkeelle. Tällä hetkellä on rokotettu noin 400 000 ihmistä, joka ei taida olla kovin paljoa lähes 11 miljoonan asukkaan maassa. Koronatilanne on alkanut nyt huonontua koko maassa, mutta pahin tilanne on Manner-Kreikassa Ateenan ja Thessalonikin kaupunkien alueilla. Haniassakin on todettu nyt viimeisen 24 h aikana 15 uutta tapausta, joka on enemmän kuin moneen viikkoon…

   Tuo on niin totta, että Suomessa pidetään luonnostaankin paremmin etäisyyttä toisiin kuin vaikkapa täällä Kreikassa. Vaikka alusta asti on ohjeistettu välttämään lähikontaktia ja esimerkiksi kättelyä, on muun muassa poskipusut edelleen ihan jokapäiväisiä.

 2. Täytyykö siellä olla se ns.kirurgin maski vai käykö myös kangasmaskit? näistäkin on paljon epäselvyyksiä, itse en käytä maskia kun ei ole pakko enkä edes tiedä kumpi niistä “pitäisi” olla. Täällähän on myös kielletty matkustelu lähes täysin ja nyt sallittu vain työmatkat. Tuskin korona kuitenkaan sillä täysin loppuu. Siitä huolimatta kaikki kaupat ja bilepaikat kuitenkin ovat auki, mikä ihmetyttää. Täällä on myös vähän sellainen meno että jotkut joilla on maskit saattavat katsoa vihaisesti niitä ihmisiä joilla ei ole, vaikka ei se maski yksistään riitä ja suojaa. Jotkut myös huutelevat pitäkää turvaväli, vaikka moni ei pidä turvaväliä sitä huudetaan muille kaupoissa. Olen kyllästynyt sellaiseen syyllistämiseen, kun usein jätetään huutamatta sairaille jotka yskivät ja terveille huudetaan. Suomessa kun yrittää matkailla kotimaan matkoja, niin sitäkään eivät kaikki siedä. Matkustamisesta on tullut kuin joku synti, vaikka korona leviää myös kotimaassa baareissa yms. ilman matkoja. Ei kaikkea voi lopettaa viruksen takia, mutta matkat halutaan lopettaa täysin. Olen lukenut maskeista paljon ja tullut siihen lopputulokseen että käytön aloitan jos pakko tulee, esim. hengitys voi olla hankalaa maskin alta? kyllä noissa maisemissa kelpaa retkiä tehdä, jos vaan voi. Toivottavasti tilanne olisi pian ohi ja rokote tehoaisi niille jotka sen ottavat.

  1. Hei Susanna! Minä käytän vain kangasmaskeja, sillä en halua kuormittaa luontoa kertakäyttöisillä maskeilla. Mulla on maskeja iso läjä, joten ei tarvitse olla jatkuvasti pesemässä. Onhan sen läpi tietenkin vaikeampi hengittää kuin ilman maskia, mutta ei se ole niin vaikeaa että estäisi maskin käytön. Täällä Kreikassa on tosiaan maskipakko sekä ulkona että yleisissä sisätiloissa (käytän kaikkialla muualla paitsi omalla työpisteellä), ja jopa autossa, joten ei ole tuollaista samanlaista syyllistämistä jos joku kulkee maskitta. Siinäpähän sitten maksaa 300 euron sakon, jos poliisi sattuu sakottamaan!

   Viime kesänä, kun Kreikkaan pystyi matkustamaan ilman karanteenia (tällä hetkellä pakollisena on neg-testitulos ja 7 päivän karanteeni), ei matkailijoiden mukana tullut kovinkaan paljoa koronaa. Suurimmaksi osaksi tauti levisi paikallisten keskuudessa. Joten tämän perusteella en tuomitse matkailua (kunhan vain huolehtii kaikista turvatoimista!), ja toivotan kesälläkin kaikki turistit tervetulleeksi, jos ne annetaan tänne tulla :)

 3. Hei!
  Kuulostaa järjettömältä! Täällä Etelä-Karjalassa korona rokotukset kiihtyvät ja saan itsekin ekan ensi kuussa. Olen terveydenhuollon työntekijä . Agia Marinaan olisi meillä uusi yritys 17.6.??? Saa nähdä kuin käy…😎🙏
  Tsemppiä kaikille!

  1. Kiitos Jyrki! Toivottavasti reissu toteutuu ja pääsette Kreetalle! Jos olisi varmaa, että kesän turistikausi aukeaisi jos vaan jaksetaan olla koronasulussa, olisin mukisematta kotona kesään saakka. Turisteja nimittäin tarvitaan täällä kipeästi, joten kesän on pakko olla edes suht normaali matkailijoiden suhteen! Mutta ikävä kyllä mikään ei ole varmaa, ja kesään on vielä pitkä aika…

   Voihan olla, että rokotetut pääsevät matkustamaan vapaammin, joten siinä tapauksessa sinunkin reissu voisi onnistua :) Toivotaan näin! Hanian alueyksikössä oli taas eilen nollapäivä uusissa tapauksissa, ja sormet ristissä toivon, että tämä jatkuu :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *