Agios Georgioksen kukkula, Platanias – Kapuamisen vaiva palkitaan ylhäällä

Pieni yksinäinen kirkko korkean kukkulan päällä. Kreikan sinivalkoinen lippu liehuu tuulessa ja kiertyy välillä narunsa ympärille, kunnes tuuli kiepauttaa lipun takaisin auki. Kaukana edessä näkyy Plataniaksen rantaa, Thodorou-saari, ja Välimerta kauaksi horisonttiin. Kesäkuisena sunnuntaiaamuna Agios Georgioksen kukkula on autio, ja saan rauhassa tasailla jyrkästä noususta vimmastunutta hengitystäni ja kuivailla lämpimän aamuauringon otsalle nostattamaa hikeä.

Reilu viikko sitten kerroin Geranin salaisesta helmestä, Modin ulkoilualueesta. Postausta kirjoittaessani löysin YouTubesta videon, jossa näkyi huikaisevan kaunis Agios Georgioksen kukkula (video myös tämän jutun lopussa). Olin Modissa käydessäni nähnyt kukkulan ja sen valkoisen kirkon kaukana keskellä oliivilehtoja, mutta vasta videon nähtyäni päätin lähteä katsomaan paikan päälle, että mikä tämä jylhä kukkula kirkkoineen oikein on.

Agios Georgioksen kukkula Agios Georgioksen kukkula Agios Georgioksen kukkula

Kuten Modin näköalapaikasta, ei tästä Vrisesin kylän lähellä sijaitsevasta kukkulasta löydy netistä juuri mitään tietoa. Siis ei ainakaan englanniksi, joten upea paikka ei taida olla ulkomaalaisten yleisessä tiedossa. Vaikka pitäisi kyllä olla, sillä tämähän on aivan upea näköalapaikka vain kivenheiton päässä Hanian rannikon suosituista lomakohteista Plataniaksesta ja Geranista!

Agios Georgioksen kukkula on itse asiassa minun soveltama nimi, sillä en onnistunut löytämään jylhälle vuorelle oikeaa nimeä – jos sillä nimeä edes on. Kukkulan laella on Agios Georgioksen pikkuinen kirkko, joten mikseipä sama nimi sopisi myös kukkulalle, jolla tämä Pyhän Yrjön kirkko seisoo.

Päästäkseen näihin upeisiin maisemiin täytyy hieman nähdä vaivaa. Ja tosiaan vain hieman, sillä vaikka matka ylös on jyrkkä, sen kävelee vain kahdessakymmenessä minuutissa. Suosittelen kuitenkin ajoittamaan tämän pikku patikan aamupäivään, jolloin lämpötila ei ole ehtinyt päivän maksimiin: vaikka nousu on lyhyt, tekee kuuma aurinko varjottomasta reitistä raskaamman.

Kreetan nähtävyydet Kreetan nähtävyydet Kreetan nähtävyydet

Agios Georgioksen kukkula – Kuinka sinne pääsee?

Koska kukkulasta löytyy vähän tietoa, on vielä vähemmän saatavilla vinkkejä siihen, mitä kautta ylös kirkolle oikein pääsee. Vrisesin kylästä toki, mutta mistä sieltä?

Plataniaksesta päin Vrisesiin saapuessa on lähes heti vasemmalle kyltti Agios Georgioksen kirkolle. Minä olen joskus yrittänyt lähteä kulkemaan kävellen kyseistä tietä, mutta vastaantullut vihaisena haukkuva koira pakotti minut kääntymään takaisin.

Tuo kuitenkin lienee se virallinen – ja pidempi – reitti kukkulalle, mutta minulla on parempi ehdotus jos olet liikkeellä autolla: aja Vrisesin kylän läpi ja käänny hautausmaan kohdalta vasemmalle. Parin mutkan jälkeen tulee näkyviin tämä talo (linkki karttaan). Talon jälkeen on tien laidassa tilaa pysäköidä auto.

Agios Georgioksen kukkula Agios Georgioksen kukkula Agios Georgioksen kukkula

Talolta on kukkulan laelle matkaa se n. 20 minuuttia, eikä reitillä ole yhtäkää taloa (eikä siten vihaista vahtikoiraakaan!). Reitti on asfaltoitua tietä, ja kun vain pysyy koko ajan samalla tiellä eikä poikkea sivupoluille, ei eksymisen vaaraa ole. Asfalttitien päätyttyä osoittaa kyltti oikealle kohti Pyhän Yrjön kirkkoa, ja tästä kuljetaan vielä loppurutistus kapeaa ja entistä jyrkempää polkua pitkin ylös.

Kapuamisen vaiva palkitaan ylhäällä, kun eteen avautuvat komeat panoraamamaisemat. Upeiden maisemien ja kirkon lisäksi ylhäällä on pari pöytää penkkeineen, joten halutessaan täällä voi pitää pienen evästauon samalla kuin antaa tuulen kuivattaa hikeä ja jalkojen levätä ennen matkaa alas. Eikö olekin upea paikka?

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
2 comments
  1. Hienoa, kun kirjoitat Kreetan patikointireiteistä. Tietoa minne mennä ei ole ihan helppo kaivaa muuten, kun haluaa vain vaellella luonnossa.

  2. Wau! Tuo Agios Georgioksen kukkula on tosi hieno! Täytyy tsekata ensi kerralla! Oltiin 1 kk sitten Rethymnonin alueella. Hyvää kesää kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *