Geranin salainen helmi: lenkkeile oliivilehtojen läpi näköalapaikalle ja luolakirkkoon

Geranin nähtävyydet: lenkkeile näköalapaikalle, vieraile pikkuisessa luolakirkossa ja patikoi oliivilehdoissa.

Kirjoittamani Kreeta-vinkki, josta olen kenties eniten saanut viestejä ja kiitosta, on kävelyreitti Plataniaksesta Drakiana-tavernalle. On ollut ilahduttavaa kuulla, että moni on käynyt kävelemässä reitin blogipostaukseni innoittamana, ja nähnyt näin toisenlaisen puolen Plataniaksen lomakylästä. Puolen, joka ilman keskustan hulinasta poistumista olisi saattanut jäädä kokonaan näkemättä, ja jota ilman Plataniaksesta olisi voinut jäädä aivan toisenlainen mielikuva (kuten tässä postauksessa on monelle jäänyt).

Modi, Gerani Geranin nähtävyydet - lenkkeile Modiin Geranin nähtävyydet

Lenkkeily ja pyöräily ovat mainioita tapoja tutustua lomakohteeseen sen vilkkaimman keskuksen ulkopuolella. Sen vuoksi haluankin vinkata toisen upean lenkkipolun, joka sopii parhaiten Plataniaksen naapurikylässä Geranissa lomaileville, ja joka kattaa parhaimmat Geranin nähtävyydet. Toki tämä paikka kannattaa laittaa korvan taakse muidenkin Hanian rannikolla lomailevien, sillä polun lähtöpaikalle pääsee autolla kauempaakin.

Tämä uskomattoman kaunis luontoalue sijaitsee Geranista vain kaksi kilometriä etelään, pikkuisen Modin kylän laitamilla. Alue on harvojen tietämä, joten täällä voi rauhassa kävellä kilometrikaupalla pitkin oliivilehtojen ympäröimiä polkuja, nauttien kumpuilevan maaston kauneudesta ja kreetalaisesta luonnosta. Tai sitten voi vain mennä näköalapaikalle piknikille tai lukemaan kirjaa, ja piipahtaa pienen matkan päässä kurkkaamassa pääsisikö luolakirkkoon sisään.

Geranin nähtävyydet: Näköalapaikka Modi, Gerani Luolakirkko, Modi

Kävelyreitti alkaa Modin kirkolta (sijainti kartalla), jonka eteen voivat autolla tulevat laittaa kulkupelin parkkiin. Geranissa lomailevat eivät välttämättä tarvitse autoa, sillä pari kilometriä Geranista Modiin taittunevat kävellen, tai vaikkapa polkupyörällä.

Polku lähtee kirkon vasemmalta nurkalta (kun seisoo kirkon edessä ja katsoo kohti kirkkoa), ensiksi alas päin kunnes lähtee nousemaan ylös kohti näköalapaikkaa. Polku on periaatteessa ajettavissa autolla, mutta on niin huonossa kunnossa, että kävellen sen kulkee huomattavasti huolettomammin.

Modin kirkolta näköalapaikalle, jossa on myös evästaukoa varten penkkejä ja pöytiä, on matkaa vain 1,6 km. Näköalapaikalta näkee Plataniaksen yli Thodorou-saaren, ja toisessa suunnassa kohoavat pitkälle kevääseen lumihuippuisina pysyvät Lefka Ori -vuoret. Ja joka suuntaan näkyy oliivipuita silmänkantamattomiin!

Modi, Gerani Geranin nähtävyydet Modi, Gerani

Kun polkua jatkaa muutama sata metriä alaspäin, päätyy pikkuiselle Agios Gerasimos -luolakirkolle. Jos taas lähtee kävelemään näköalapaikkaa ennen olevasta polkujen risteyksestä oikealle vievää hiekkatietä, voi lenkkiä jatkaa mielensä mukaan niin pitkälle kuin jaksaa.

Lenkkimaisema on mitä parhainta kreetalaista maaseutua oliivi- ja appelsiinipuineen. Siellä täällä näkyy vihreänä kumpuilevassa maastossa kirkkoja sekä pieniä taloryppäitä kylien merkkinä, mutta polun varrelle ensimmäiset asutut talot osuvat vasta viiden kilometrin kohdalla. Muutaman talon jälkeen oliivilehtojen läpi kiemurteleva tie taas vain jatkuu, ja jatkuu.

Alla olevalla huikealla drone-videolla näkyy valokuvia paremmin, kuinka upeasta alueesta onkaan kyse. Siis näin mieletön patikointiparatiisi on vain kahden kilometrin päässä Geranin hotelleista, ja alle viiden kilometrin päässä Plataniaksesta! Alueesta ei löydy netistä juuri mitään tietoa, joten taisin juuri paljastaa teille Geranin upeimman salaisuuden…

Sijainnit kartalla:
Modin kirkko
Näköalapaikka
Agios Gerasimos -luolakirkko

Videon alussa näkyvä kirkko ei ole osa tätä Modin ulkoilualuetta, sillä se sijaitsee viereisessä kylässä Vrisesissä. Mutta siitä on tulossa oma postauksensa vielä kesäkuun aikana, joten pysyhän kuulolla!

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
5 comments
 1. Hei, kiitos tästä, harmittavasti hieman myöhässä luin, mutta ensi kerralla sitten. Kävelin aamuisin Geranin ja Modin kyliin Plataniaksesta, joka aamu lähdin heti kuudelta liikkeelle, kun oli vielä ihanan viileää. Ensi vuonna tämä hieno reitti edessä!

 2. Kiitos reittivinkistä! Kävelimme näköalapaikalle ja luolakirkolle puolipilvisellä säällä kesäkuussa 2023. Lämpötila oli noin 23 astetta. Onneksi saimme tällaisen sään retkipäivään. Vettä kului paljon ja eväshetki oli paikallaan perillä. Nousut oli paikoin raskaita, mutta rauhallinen ympäristö luonnonäänineen ja oliivi- ja hedelmäpuuviljelmien näkeminen oli ehdottomasti vaivan arvoista! Suositus reitistä niille, jotka haluavat nähdä Kreetasta muutakin kuin turisteille suunnatut kohteet ja palvelut!
  Luolakirkon ovessa oli avain. Emme rohjenneet avata ovea, mutta se olisi ollut varmaan sallittua. Kirkon edustalla oli myös vesihana, johon vesi taisi tulla lähteestä tai vuorilta.

 3. Moi Terhi!
  Kiitos blogista! Lähdettiin eilen Modin kirkolta kävelemään, käveltiin näköalapaikalle ja luolakirkolle, sitten sieltä vielä Vrisesin kylään ja tuonne ylös pienen kirkon luo. Reitti on tosiaankin upea! Päivän päätteeksi menimme vielä Plataniasiin mereen uimaan ja katselemaan auringonlaskua. Ihan täydellinen lomapäivä 😎

 4. Kalimera Terhi
  Upeeta, samaa mieltä, kyllä aina kannattaa poistua kylän hulinasta ja lähteä tutkimaan polkuja.
  se jos mikä on ihanaa!! Mitkä maisemat!!
  Mukavaa viikkoa sinulle.

  1. Kalimera Jaana! Näin se on, ei koskaan tiedä mitä ihanaa löytää kun poikkeaa hieman syrjään niiltä suosituimmilta ja vilkkaimmilla alueilta 😊 Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *