Tanska, ota näissä asioissa Suomesta mallia!

Vaikka tykkäänkin Tanskasta kuin hullu puurosta, ja asiat ovat täällä kaiken kaikkiaan todella hyvin ja hommat toimii, tulee aina silloin tällöin Suomea ikävä. Suomessa kun jotkut asiat toimivat huomattavasti paremmin kuin Tanskassa (ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta katsottuna) ja toisinaan vieläkin, 2,5 vuotta täällä asuttuani, jaksan ihmetellä kuinka väärin jotkut asiat tehdään Tanskassa. Ja näissä asioissa Tanska voisi mielestäni ottaa Suomesta mallia.

Hassua on, että muissa maissa asuessani en ole tehnyt tällaisia vertailuja Suomeen, mutta veikkaan syynä olleen se, että edelliset asuinmaani ovat eronneet Suomesta kuin yö päivästä. Tanska Pohjoismaana on kuitenkin päällisin puolin hyvin samanlainen kuin Suomi, joten vertailu on helppoa ja sitä sitten usein tarttuukin niihin asioihin, jotka eivät sitten olekaan ihan niin kuin siellä koti-Suomessa.

image

Koska asuinkumppanini on tainnut jo aikaa sitten kyllästyä kuuntelemaan minun “Suomessa tämä on kyllä niin ja niin, ja siksi paljon paremmin” -nalkutusta, päätin ilahduttaa teitä valituksillani. Tässä muutama mieleeni tullut asia, jotka nyt vaan on Suomessa niiiin paljon paremmin. Ja nyt keskityn vain tällaisiin kevyisiin ja arkisiin juttuihin, ja yhteiskunnalliset ja poliittiset asiat jätän jonkun muun vertailtavaksi.

1. Asuntojen lämmöneristys

Olenkohan maininnut jo aikaisemmin, että Tanskassa talot on yllättävän huonosti eristetty? Olen varmaankin, mutta kun tämä asia ärsyttää joka talvi ja koko talven, niin valitetaan nyt vielä viimeisen kerran tälle talvelle.

Kun Suomessa on kaksikymmentä astetta pakkasta, voi sisällä hippaloida vaikka alasti ilman, että jäätyy kalikaksi. Kun Tanskassa ulkolämpötila laskee plus kymmenen alle, alkaa sisällä hengitys höyrytä. Tai ainakin melkein.

Vaikka Tanskassa ei yleensä päästä samanlaisiin pakkaslukemiin kuin Suomessa, kyllä täälläkin miinusasteita muutaman kerran talvessa on. Etenkin silloin kaipaisin tuplaikkunoita ja kylppäriin lämpöpatterin. Onneksi viltit ja lämpöiset tohvelit on keksitty – ja sähkölämmittimet.

image

2. Asiakaspalvelun taso

Olen kertonut jo aikaisemmin postauksen verran, kuinka Kööpenhaminassa asiakaspalvelu on todella heikkotasoista. Vaikka asiaan on tässä vuosien varrella jo kutakuinkin tottunut, kyllä se vieläkin aina silloin tällöin sapettaa kun kaupan kassa ei edes tervehdi ja muutenkin asiakkaat tuntuvan tuntuvat vain tuottavan kipua henkilökunnan takalistoon. Vaikka Suomessa kovin usein parjataan palvelun tasoa, on se kuitenkin todella hyvää Tanskaan verrattuna. Tanska, ota tässä Suomesta mallia!

3. Lihan laatu

En syö kovinkaan paljoa lihaa, mutta täällä sen syöminen on vähentynyt entisestään. Koska liha on täällä aivan kamalaa! Ravintoloissa saa käsittääkseni ihan syötäviä pihvejä (en ole testannut), mutta esimerkiksi työpaikan ruokalassa ja tanskalaisissa kodeissa tarjotaan liha läskeineen ja pahimmassa tapauksessa se on sitkeää ja kinnakkeista. Siis sellaista, jota ei saa pureskeltua pienemmäksi, vaan se vain muljuaa suussa ja lopulta se yököttävä klöntti pitää nielaista kokonaisena.

Jos liha itsessään sattuukin olemaan hyvää, täytyy siitä lautasella kuitenkin silputa ne kaikki roskaosat ja läskit irti. Tai siis minun pitää, tanskalaiset kun syö nekin. Yäk.

En minä muista, että olisin Suomessa saanut koskaan näin huonoa lihaa edes halvimmassa lounasbuffetissa. Vaikka se ei olisikaan ollut parasta filettä, on se ainakin ollut siivottua. Tanska, ota tässä Suomesta mallia!

image

4. Ei mainoksia -käytäntö

Suomessa on niin kätevää se, että jos ei halua postilaatikkoonsa mainoksia ja ilmaisjakeluita, laittaa vain laatikkoon tai luukkuun kiinni lapun asiasta. Tanskassa mainoksiinkin leimataan osoitteet, joten postilaatikkoon liimatut viestit ei auta, jos mainoskieltoa ei ole rekisteröity erikseen postille – ja se täytyy tehdä joka ikinen vuosi uudestaan.

Ja nyt kun vuoden vaihduttua unohdimme tehdä tuon ilmoituksen postille, tulee mainoksia aivan järkyttävä määrä! Siis kuka oikeasti lukee sellaisen määrän tarjousroskaa? Suurin osa mainoksista kun on vielä lähikaupan tarjouslehtisiä ja katalogeja, joilla ei tee yhtään mitään. Ilmaisjakelulehtiä ei taideta jakaa ollenkaan, ainakaan meidän alueella. Tanska, ota tässä Suomesta mallia!

image

5. Hanaveden laatu

Ei ole suomalaisen hanaveden voittanutta! Sitä, että hanasta tulee loputon määrä puhdasta ja hyvänmakuista juomavettä, ei oikeastaan osaa arvostaa kunnolla vasta kun on maassa, jossa joko a) vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, tai b) kraanasta tuleva vesi on pahanmakuista.

Tanska kuuluu jälkimmäiseen: hanavesi on kyllä juomakelpoista, mutta etenkin Kööpenhaminassa veden maku vaihtelee todella paljon ja paikoin se on niin pahaa, että se on jo lähes juomakelvotonta. Valitettavasti näin on kotonamme, enkä totutteluyrityksistä huolimatta pysty kahden vuoden jälkeenkään juomaan hanastamme tulevaa vettä sellaisenaan.

Kööpenhaminan kraanavesi on myös todella kalkkipitoista, minkä huomaa esimerkiksi vedenkeittimen pohjalle pian puhdistamisen jälkeen taas muodostuvasta kerroksesta, suihkun jälkeen äärettömän vaikeasti harjattavista ja takkuisista hiuksista ja jatkuvasti harmaaläikkäisestä suihkun hanasta. Tanska, ota tässä Suomesta mallia!

image

6. Kauppojen valikoima

Tanskassa on todella vähän valtavia hypermarketteja niin kuin Suomessa, vaan täällä tehdään ruokaostokset enimmäkseen pienissä tai keskisuurissa kaupoissa. Itse olen tämän kahden ja puolen Tanskassa vietetyn vuoden aikana käynyt vain kerran tai kaksi kertaa paikallisessa hypermarketissa, ja eikä edes ne vedä kokonsa puolesta vertoja Suomen Prismoille ja Cittareille.

Pikkukaupoissa asioiminen ei sinänsä ole ongelma, sillä niitä on lähes joka nurkalla. Kotoamme viiden minuutin kävelymatkan säteellä on yhteensä kahdeksan ruokakauppaa, joten vaihtoehdot eivät kovin helpolla lopu kesken. Ainoa huono puoli vain on se, että kaupoissa on suppeat valikoimat ja tämän vuoksi vain yhdessä kaupassa käyminen harvoin riittää.

Meidän kauppareissut koostuu usein kolmesta tai jopa neljästä kaupasta: yhteen mennään erinomaisten avokadojen vuoksi, toiseen hummuksen, fetajuuston ja viinitarjousten vuoksi, kolmannesta ostetaan perustarvikkeet – ja kenties mennään vielä neljänteen kun joku tuote on kolmannesta kuitenkin loppunut. Ja leivät käydään ostamassa leipomosta.

Onneksi kaikki kaupat ovat lähellä toisiaan, mutta kassajonoissa seisominen alkaa viimeistään kolmannen kaupan kohdalla ärsyttää ja alan kaivata Suomen valtavia marketteja, joista saa saman katon alta ostettua aivan kaikkea. Tanska, ota tässäkin Suomesta mallia!


Jos haluat tietää, mitkä asiat ovat Tanskassa mielestäni hyvin tai jopa paremmin kuin Suomessa, lue esimerkiksi postaukset Mikä Tanskassa on parasta ja 8 syytä miksi Tanska on hyvä maa asua.

18 comments
 1. Hei kokeile kalkkiseen veteen semmosta Britan filtterikannua! Meillä on myös tosi kova vesi, enkä olisi enää ilman kannua. Veden maku paranee jonkin verran, mutta suurin vaikutus on teen laadussa! Vedenkeitin ei ole heti kalkissa ja etenkin musta tee on oikeasti läpinäkyvää sellaisen samean, kitkerän litkun sijaan.

  1. ​Hei kiitos todella paljon vinkistä! Pitääkin tutkia saako tuota Köpiksestä, tai sitten tilata netistä! (Juuri juon tässä mustaa teetä ja se on lähes yhtä sameaa kuin kuravesi…)

 2. Hyvä postaus, näitä vertailuja lukee mielellään. Huomasin kanssa itse, että Kööpenhaminassa ei mitenkään erityisen hyvää palvelua saa, vaikka itse yritän aina olla asiakaspalvelijoille ystävällinen.
  Australiassa kanssa tuo talojen eritystys on ongelma, mutta en olisi uskonut, että Pohjois-Euroopassa voisi olla vastaavaa. Liha on täällä puolestaan yleensä erinomaista ja Suomeen verrattuna edullista, joten lihan kulutus tulee aina vähentymään, kun tulen Suomeen ja karitsa vaihtumaan jauhelihaan näin kärjistettynä.

  1. Mä oon välillä testannut, että auttaisiko se jos itse käyttäydyn asiakaspalvelijaa kohtaan erityisen ystävällisesti, mutta en ole huomannut mitään merkitysta saatuun palvelun tasoon.​ Täällä ei siis kannata edes yrittää alkaa heittää small talkia kenenkään kanssa :D Täällä ei asuntojen eristys ole sentään ihan Melbournen tasoa, mutta itsekin olin yllättynyt kuinka viileää talvisin on sisällä. Toki uusissa taloissa tilanne on eri, mutta kahdessa vanhemmassa asunnossa talven vietettyäni voin sanoa, että ilman sähkölämmitintä olisi kylmä kyllä tullut…

 3. Suomeen kyllä toivoisin pienempiä ruokakauppoja, useampia, jokaiselle asuinalueelle vierekkään ostoskeskuksessa nököttävien Citymarketin ja Prisman sijaan. Inhoan isossa ruokakaupoissa tavaroiden etsimistä – ja ehkä lähikaupan valikoimaankin voisi kauppiaan kanssa asiasta keskustelemalla vaikuttaa, Tanskassakin!

  1. En minäkään siitä tavaoiden etsimisestä pidä, mutta siitä tykkään, että on valinnan varaa. Ja jos jonkun merkin tuote on loppu, niin korvaava löytyy lähes takuuvarmasti. Muuten kyllä pienissä kaupoissa on miellyttävämpi asioida, ainakin ruuhka-aikojen ulkopuolella. Täällä kun on usein vain yksi kassa auki ja jonot saattaa yltää kaupan perälle saakka!

 4. Niin oli yks vinkki eli hiukset kannattaa kammata heti suihkussa käynnin jälkeen, se saattaa auttaa kalkin takkuamiin ennen kuin kuivuvat

  1. ​Kiitos vinkistä! Tämän olen kylläkin jo oppinut, sillä hiusten kuivuttua on suorastaan mahdotonta saada niitä enää selviksi!​

 5. Saksassa ja Itävallassa on kans lyhennetty kauppojen aukiloaikoja (varmaan siksi että saavat palkattua vähemmän työntekijöitä eli yhden työntekijän yhteen työvuoroon eikä illaksi toista) niin monet kaupat suljetaan jopa jo kuudelta ja seitsemältä Itävallassa. Hieman ihmetyttää mistä töistä palaavat saavat ostettua ruokaa, mutta varmaan pikaruokaloista tai joltain asemalta jossa kauppa pidetään auki myöhempään. Mutta joo, kyllä on tämäkin ihmetyttänyt kun Suomessa (ja Välimerellä) ruokakaupat on usein auki 9 ja ja jotkut jopa ympärivuorokauden. Maassa maan tavalla, mutta eniten tuossa ihmetyttää just tuo mistä työstä tulijat metsästävät ruokansa

  1. ​Samaa mietin minä! Jos itsekin on töissä vaikka kuuteen saakka, niin eipä siinä sitten kaupassa enää käydä kun kaikki on jo kiinni.​ Mutta ilmeisesti se ei sitten ole kannattavaa, sillä luulisi, että muuten olisi kaupat pidempään auki. Mä kyllä tykkään Suomen systeemistä, että yhdeksään saakka saa käydä ostoksilla :)

 6. Hanavesi on myös muualla Euroopassa, esim. Saksassa myös on todella paljon kalkkia. Olen huomannut että se näkyy myös harjassa. Ootko harkinnut jotain vedenpuhdituslaitetta?
  niin ehkä se maku katoaisi hanavedestä. Se kalkki on kyllä hyvää hampaille, mutta ei maistu niin hyvältä ja tarttuu ihoon.
  Oletko käynyt Fotexissa? siellä on ainakin kaksi kerrosta ruokaa ja tavaraa, mutta kallista on. Saksassa ja Wienissä on paljon alueita joissa on marketteja joissa myydään lähinnä vain sikaa, alkoholia, rasvaisia makeisia ja maitotuotteita, lähinnä kasvissyöjänä tuotti vaikeuksia löytää mitään syötävää. Hyllyjen täyttäjiäkään ei enää nykyään palkata erikseen Itävallassa ja Saksassa, joten loppuvat tuotteet loppuu jo iltapäivällä. Muistaakseni Tanskassa oli kuitenkin hyllyntäyttäjät? jotka laittavat loppuvia tuotteita ainakin jossain vaiheessa tyhjiin hyllyihin. Se on myös ärsyttänyt kun on mainoksia ja tarjoustuotteita ei laiteta ollenkaan myyntiin. En voisi asua ainakaan Saksassa ja olen todella kyllästynyt siihen. Muistaakseni Englannissa oli tähän mennessä parhaimmat ja monipuolisimmat ruokavalikoimat kaupassa! lähes mitä vaan löysi ja kaikkea oli runsaasti. Myös Italiassa löytyi ruokakaupasta ostettavaa ja aina jotain, ei tullut sitä ongelmaa että hylly aina tyhjä

  1. En ole miettinyt vedenpuhdistuslaitetta. Meillä oli sellainen Mallorcalla, mutta eipä se vesi kovin hyvältä siltikään maistunut. Mutta ehkä lähtökohta olikin vielä huonompi kuin Köpiksessä :D Føtexeissä tulee aina silloin tällöin käytyä kun ne on isoimmat kaupat meidän lähellä (niitä on kaksi parin kilometrin säteellä kotoamme). Mutta ne ei hinnoiltaan ole pienempiä kauppoja edullisempia, joten vaikka niistä varmasti löytyisi kaikki saman katon alta, en usein niissä käy kun muut kaupat on lähes kodin nurkalla. Hyllyntäyttäjiä täällä kyllä on, mutta välillä tuntuu että kaupoissa on niin nuorta porukkaa, joita ei juuri kiinnosta tehdä mitään ylimääräistä :D Ruokakaupoissa työskentely on käsittääkseni hyvin matalasti palkattua hommaa ja sen vuoksi enimmäkseen nuoret suostuu sitä tekemään.

 7. Voisin lisätä vielä yhden, minkä huomasin viime kesänä. Kaupat menee ihan liian aikaisin kiinni. Täällä Suomessa on tottunut siihen, että kaikki on vähintään yhdeksään auki ja jotkut vieläkin kauemmin.

  Ja joo onhan siellä seveneleven mut se vastaa lähinnä jotain R-kioskia.

  1. 7-elevenit on järkyttävän kalliita, niissä ei kannata asioida kuin hätätilassa! Mutta en tiedä missä päin Tanskaa olette kaupoissa asioineet, kun ainakin nämä meidän lähikaupat tässä Köpiksen keskusta-alueella on auki yleensä kymmeneen. Kaupungin ulkopuolella olevista kaupoista en tiedä, mutta meillä ei ole ollut ongelmaa että kaupat menisi liian aikaisin kiinni.

   1. Terveisiä täältä Jyllannista, jossa koko maailma sulkeutuu arkisin klo 16:30. Meille ei muuten tule mainoksia, mutta mitä niillä tekisikään, kun ei sinne kauppaan kerkiä ikinä, kun se on jo suljettu. :D
    Ja kiitos hyvästä postauksesta! Tän innottamana kirjoitin itsenyt postauksen niistä asioista, jotka mua ärsyttää Tanskassa. :)

    1. ​No huh huh, sielläpäs menee liikkeet aikaisin kiinni​! Täällä menee ostoskeskukset kahdeksalta, mutta ruokakaupat tosiaankin on yleensä auki yhdeksään tai kymmeneen. Pitääkin käydä lukemassa sinunkin ärsytyspostaus! :)

 8. Mun siippa on myös kyllästynyt näihin “Suomessa tämäkin on paremmin” – kommentteihin ja vuosien vieriessä niiden esittäminen vähenee, kun tuntuu, että ei ole. Moni asia tekee minut ennemminkin surulliseksi, kun ajattelen Suomen nykymeininkiä. Eri maista löytyy hyviä ja huonoja puolia eikä kaikkea voi aina niin verrata. Paitsi huumorilla ;)

  1. Aivan sama juttu, että moni asia Suomessa tekee ennemminkin surulliseksi. En minä Suomeen kaipaa, ja elämä on Tanskassa todella hyvää. Mutta kunhan pitää välillä jostain marmattaa – suurimmaksi osaksi huumorilla kuitenkin :) Käytyään pari kertaa Suomessa kumppani on monista näistä mainitsemistani asioista samaa mieltä, joten eipä tarvitse enää senkään vuoksi mainostaa kuinka Suomessa on hyvää hanavettä ja lämmintä sisällä :D Kiitos kommentista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *