8 syytä miksi Tanska on hyvä maa asua

Maailmalla ollessani etsin aina sitä paikkaa, mihin sitten isona haluaisin asettua aloilleni. Suomesta lähdön jälkeen en enää uskonut muuttavani sinne takaisin, ainakaan lähivuosien aikana. Kahdeksassa maassa asuttuani ainoastaan Australia oli sellainen maa, missä olisin voinut nähdä itseni asuvan pidempäänkin, mutta valitettavasti viisumin saaminen siihen maahan on hieman kiven alla. Tuolloin Tanskassa asuminen ei ollut edes käynyt mielessä.

Olen aikaisemminkin kertonut, että Tanskaan muutto oli täysin sattumien summa, eikä missään nimessä koskaan varsinaisesti mikään haave. Ajattelin aina asettuvani aloilleen johonkin lämpimään maahan, enkä kylmään Pohjolaan. Mutta toisin kävi, täällä ollaan, ja vaikka tanskalaistumista on takana vain muutama kuukausi, olen hyvin tyytyväinen uuteen kotimaahani. Tässä 8 syytä, miksi Tanska on minun mielestä erittäin hyvä maa asua.

Dragør, Tanska

1. Korkea palkkataso

Tanskan palkkataso tuli mulle todellisena yllätyksenä, olin kuvitellut sen olevan samaa tasoa kuin Suomessakin. (Vaikka mistä minä enää Suomen palkkatasosta tiedän, viimeksi olen siellä töitä tehnyt lähes yhdeksän vuotta sitten). Kun multa puhelinhaastattelussa nykyiseen duuniini kysyttiin palkkatoivetta, ei minulla ollut mitään tietoa mitä vastaisin. Heitin lonkalta kolme tonnia, ja varsinaisessa haastattelussa haastattelija kertoi hymyissä suin, että palkkatoiveeni oli naurettava. Ei kukaan vastaavassa työssä tienaa noin vähää. Ai eikö?

2. Ilmainen terveydenhuolto

Kun olin aikani ollut dollarinkuvat silmissä palkkatasosta kuultuani, tajusin kysyä sen oleellisen kysymyksen: paljon se veroprosentti sitten on? Poikaystävä valaisi minua, että veroja tässä maassa maksetaan noin 40 prosenttia. A-haa! Dollarinkuvat katosi silmistä hyvin äkkiä.

Mutta: veroilla kustannetaan esimerkiksi täysin ilmainen ja yksityinen terveydenhuolto. Jokaisella on omalääkäri, jonka luokse pääsee hyvinkin nopealla varoitusajalla (ajan saa yleensä joko samalle tai seuraavalle päivälle). Ei tarvitse istua terveyskeskuksessa aamukahdeksasta ties minne saakka odottamassa, milloin lääkäri ehtii ottaa vastaan, vai ehtiikö ollenkaan. Jo pelkästään tämän edun vuoksi maksan veroni mukisematta.

Ribe & Christiansfeld

3. Muodin mekka

Skandinaavinen tyyli ylipäänsä on tunnettu ympäri maailman, ja Tanskalla tietenkin on omia huippumerkkejä kuten SAND ja Samsøe Samsøe ja Moss Copenhagen ja Day Birger & Mikkelsen ja ja ja… Itse en niinkään ole skandityylistä välittänyt ja aluksi etenkin värien puute pukeutumisessa häiritsi. Tanskassa pukeudutaan tyypillisesti vain mustaan ja harmaaseen, mutta olen itsekin alkanut huomaamattani pukeutua tummiin, selkeisiin vaatteisiin värien sijasta. Tanskalaiset osaa pukeutua, joten mielellään niistä mallia ottaakin!

4. Upea arkkitehtuuri

Siis nämä rakennukset täällä vaan on niin kauniita! Ei nyt ne uusimmat, mutta todella paljon vanhoja taloja ja rakennuksia on säästetty, eikä niitä ole purettu betonilaatikoiden tieltä. Upeita vanhoja kirkkoja, mahtavia linnoja ja ihanan kodikkaita mökkejä ja taloja. Olen valinnut ehkä jo viitisenkymmentä taloa, missä haluaisin asua. Ja sisätiloista sen verran, että rakastuin heti meidän puulattiaan. Poikaystävä pyöritteli päätään ja naureskeli, että puulattiat on täällä hyvin yleisiä..

image

5. Keskeinen sijainti

Tanskan sijainti on erinomainen, oli sitten menossa minne päin maailmaa tahansa. Helsinkiin pääsee lentäen vain reilussa tunnissa ja Euroopan suuriin kaupunkeihin pääsee parissa tunnissa. Autolla ajaa hetkessä Ruotsin puolelle, ja Saksan kautta pääsee kaikkialle Eurooppaan. Meillä onkin jo suunnitteilla roadtrip tai pari kesäksi.

6. Suomalaiset herkut

Totta kai niitä suomalaisia herkkuja, ruisleipää ja salmiakkia, kaipaa vaikka olisikin asunut ulkomailla jo vuosia. Ruisleipää, siis sellaista ruispalojen tai jälkiuunileivän korviketta, ei ole niin helppo löytää, mutta parissa kaupassa olen törmännyt hyvin samankaltaisiin vaihtoehtoihin. Niin samanlaisiin, että niillä kyllä pärjään ennen kuin pääsen taas käymään Suomessa tekemässä täydennysostoja.

Salmiakin lisäksi karkit ylipäänsä ovat lähellä sydäntäni ja kokemukseni mukaan vain Pohjoismaissa osataan valmistaa kunnollisia makeisia! Täällä onneksi on Makuunin irtokarkkiosaston korvikkeita, saa ihan oikeeta suomalaista Fazerin salmiakkia ja Pandan lakuja, ja löytyy täältä myös Candy King! Ja kun bongasin vielä Bilkasta (paikallinen Prisma) Taffelin juustonaksut, olin varma, että Tanska on kuin luotu mulle.

Stevns Klint, Tanska

7. Erinomainen kielitaito

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että tanska on vaikea kieli. Ruotsia osaavalle kielioppi ja monet sanat on tuttuja, mutta se ääntäminen! Miten sen voi oikein oppia? No, onneksi sitä ei tarvitse, ainakaan välttämättä. Nimittäin täällä kaikki puhuu todella hyvää englantia! En ole tavannut vielä yhtäkään henkilöä, jonka kanssa en olisi pystynyt kommunikoimaan englanniksi (okei, poikaystävän mummo, mutta siinäpä se), ja tämä on helpottanut huomattavasti kotiutumista tähän maahan.

8. Suomalaiselle työntekijälle kysyntää

Tämä myöskin tuli mulle (iloisena) yllätyksenä. Täällä oikeesti haetaan suomenkielentaitoisia töihin (ainakin Kööpenhaminassa), ja usein ilman että vaadittaisi Tanskan kielen taitoa. Ja vaikka täällä suomalaisia onkin todella paljon, ei suomenkielisiin töihin kuitenkaan ole niin paljoa hakijoita. Vähäinen kilpailu mahdollistaa sen, että täällä saattaa päästä todella hyviin duuneihin käsiksi.

Vieläkö epäröit, olisiko Tanskassa asuminen sittenkään sinun juttusi? Siinä tapauksessa lue myös muut Tanskassa asumista käsittelevät juttuni täältä!

 

12 comments
 1. Olen perheeni kanssa muuttamassa Tanskaan osaisko joku neuvoa muutossa? Olen siis laittamassa yritystä köpikseen mutta ei harmainta hajua kuinka muutto sinne päin toimii

  1. Hei Kimi! Muutto itsessään sujuu helposti, sillä sitten kun on asunto, niin menee vain alueen borgerservice-virastoon passien kanssa (ja kenties vuokrasopimuksen kanssa? tästä en ole ihan varma) ja rekisteröityy asukkaaksi Tanskaan. Pohjoismaiden välillä tieto kulkee hyvin, eli Suomeen menee samalla tieto siitä, että asutte Tanskassa. Ja samalla reissulla saa mukaansa CPR-numeron, eli henkilötunnuksen. Myöhemmin postitse lähetetään sairasvakuutuskortti, jolla sitten pääsee käyttämään mm. lääkäripalveluita. Ja kun on CPR-numero, voi avata pankkitilin jne. Kaikki nämä hommat sujuu Tanskassa todella iisisti, mutta (ainakin Kööpenhaminassa) suurin ongelma on varsinainen asunnon hankinta. Asuntoja voi etsiskellä vaikka sivulta http://www.boligportal.dk/.

 2. Ihana teksti! Lisäsi entisestään muuttohaluja! Tällä hetkellä on hakemus vetämässä ja unelma Tanskaan muutosta lähempänä! Saako sua privaatista vaivata liittyen tuohon palkkatoiveeseen? Kaipaan hiukan näkökulmia etten ihan utopisia summia mene pyytelemään :D

 3. Moikka!
  Ihanaa lukea sun tekstiä, antaa mulle voimia päätökseeni.
  Olen muuttamassa elokuussa köpikseen. Saako sulle kirjoittaa privatisti ja kysellä kaikkea mahdollista Tanskasta? Sillä on paljon asioita mitkä askarruttaa:)
  t.henna

 4. Tama oli mielenkiintoinen juttu ja hyva pitaa kylla mielessa! Oon kaynyt Kopiksessa kerran ja pidin siita. Me asutaan talla hetkella Teksasissa mun (amerikkalaisen) miehen kanssa, ja haluaisin kovasti jossain vaiheessa muuttaa lahemmas Suomea (mutta en kuitenkaan Suomeen). Oon miettinyt, etta miten paikkoja lahtis etsimaan ja valitsemaan, ja nyt tan luettuani Tanska/Kopis vois olla yksi vaihtoehto… :) (Toinen asia taitaakin sitten olla tuon amerikkalaisen viisumi-ja tyolupa-asiat!)

  1. Kiva, jos tästä oli apua uuden asuinmaan mietinnässä. Tykkään Tanskasta ja etenkin Kööpenhaminasta todella paljon, ja etenkin siitä, kuinka kansainvälinen paikka tämä onkaan. Eli varmasti myös amerikkalaisen olisi helppo sopeutua tänne, eikä edes kielen oppiminen olisi välttämättömyys!

  1. Kannattaa tsekata sivut http://www.jobsincopenhagen.com ja http://www.jobindex.dk . Jälkimmäinen sivu kattaa koko maan, ja siellä on tuhottomasti työpaikkailmoituksia. Kokeile vaikka hakemalla sanalla “Finnish” tai “English” niin ei tarvitse kaikkia tanskankielisiä ilmoituksia kahlata läpi. Jobs in Copenhagen on tarkoitettu kansainvälisille työnhakijoille/työnantajille pääkaupunkiseudulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *