Puolitoista vuotta Tanskassa – mikä maassa on parasta?

Vuosi sitten kirjoitin tarinan siitä lokakuisesta päivästä kun muutin Tanskaan. Tuo tarina on yksi henkilökohtaisimmista blogipostauksistani ja samalla yksi omista suosikeistani. Muuttaessani Tanskaan en tiennyt maasta lähes yhtään mitään. Kööpenhaminankin olisin sijoittanut jonnekin päin Jyllantia, jos en olisi muuttoa ennen katsonut kartasta tulevan kotikaupunkini sijaintia. Ajattelin Kööpenhaminan olevan kuin Tukholma; suuri, monipuolinen ja ihan kiva, mutta ehkäpä hieman mitäänsanomaton pääkaupunki. Kyllä minä voisin Tukholmassa asua, joten miksi en Kööpenhaminassakin?

Voi, kuinka väärässä olinkaan verratessani Tukholmaa ja Kööpenhaminaa! Olen käynyt Tukholmassa lukuisia kertoja, niin päiväreissulla risteilyn ohessa, muutamien päivien reissuilla kavereita moikkaamassa, työreissulla kuin parin viikon opintomatkallakin. Kiva kaupunki, mutta… Jotain puuttuu. Kööpenhamina taas – se vei sydämeni heti ensitapaamisella. Kuten koko Tanska.

Puolitoista vuotta Tanskassa asumista on hurahtanut kuin siivillä, enkä ole saanut kaupungista – tai sen lähialueista – tarpeekseni. Mutta mikä tästä pienestä hassua kieltä puhuvasta maasta tekee mielestäni niin mahtavan?

VÄRIKKÄÄT TALOT

imageGråbrødretorv, Kööpenhamina // Katu Helsingørissä

Katsokaa näitä ihanan pirteän värisiä taloja! Ei ihmekään, että Tanskassa asuu maailman onnellisin kansa, kun vanhoja ja värikkäitä taloja ei ole purettu uusien rakennusten alta, ja ne ovat edelleen väripilkkuina ja ihmisten ilona. Värikkäiden talojen lisäksi näkee monin paikoin vanhoja rakennuksia, joiden yksityiskohtia täynnä olevia julkisivuja voisi katsella vaikka kuinka pitkään. Ihanaa, kun vanhoja rakennuksia on edelleen pystyssä!

PUISTOT

imageFredensborgin linnan puisto // Dyrehaven

Tanskassa on useita puistoja ja luontoalueita, jotka kutsuvat viettämään aikaa ulkoilmassa. Kesäaikaan puistot täyttyvät piknikkiä viettävistä pareista ja kaveriporukoista – ja jopa syntymäpäiviä juhlivista perheistä. Kööpenhaminan keskustaan on jätetty useampikin puistoalue asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Suosittelen käymään etenkin Kasvitieteellisessä puutarhassa (Botanisk Have), Kuninkaan puistossa (Kongens Have), Østre Anlæg -puistossa ja Ørstedsparkenissa – ja Nørrebron kaupunginosassa Assistensin hautausmaa (Assistens Kirkegård) on etenkin aurinkoisena kesäpäivänä oiva piknikpaikka.

TIVOLI

image

Kööpenhaminan Tivoli on ihanin huvipuisto, missä olen koskaan käynyt! Eihän se mikään suuren suuri ole ja huvipuistohärveleiden faneille tuskin antaa maailman mittakaavassa kovinkaan suuria vauhtielämyksiä, mutta eivät laitteet olekaan Tivolin tärkein ominaisuus. Puiston tunnelma on aivan omaa luokkaansa, ja siellä viihtyy mainiosti vain fiilistä aistien, puistoa kierrellen, ravintoloissa ja kahviloissa istuen, sekä teatteriesityksiä katsellen. Tivolin sijainti keskellä keskustaa kertoo tanskalaisten ajattelutavasta: pääkaupungin ytimen ei ole tarkoitus olla liike-elämän keskus, vaan viihtyisä koko kansan tapaamispaikka.

KAHVILAT JA RAVINTOLAT

imageCafé Vanilla, Køge // Café Amalie, Lyngby

Monet varmasti tietävät, että Kööpenhamina on erinomainen ja monipuolinen ravintolakaupunki. Laadukasta ruokaa ei saa vain fine dining -ravintoloista ja Michelin-paikoista, vaan tässä kaupungissa saa huippuruokaa myös pienellä budjetilla, sillä suuren kilpailun vuoksi ravintoloilla ei ole vara tarjota keskinkertaista ruokaa. Ulkona syödään usein, herkullisia brunssilautasia on tarjolla lähes jokaisessa kahvilassa ja kahvi on lähes poikkeuksetta todella hyvää. Eikä näin ole vain pääkaupungissa, vaan kokemukseni mukaan myös lähialueiden ravintoloissa ja kahviloissa on panostettu laatuun.

LINNAT

imageFredensborgin linna, Fredensborg // Kronborgin linna, Helsingør

Kuka ei tykkäisi vanhoista linnoista? Ja Tanskassa niitä riittää: Kööpenhaminan keskustassa on muun muassa Rosenborgin ja Amalieborgin linnat sekä Christiansborgin palatsi, eikä tarvitse mennä kovinkaan paljoa pohjoiseen, kun voi nähdä Frederiksborgin linnan Hillerødissä, Fredensborgin linnan Fredensborgissa ja Kronborgin linnan Helsingørissä. Ihan vain pari mainitakseni.

MEREN LÄHEISYYS

imageDronningmøllen ranta ja rantatie Pohjois-Sjællandissa

Tanskalla on vain yksi maarajanaapuri – Saksa, jonka kanssa rajaa on vain 68 kilometriä. Muuten maata ympäröi meri, ja Jyllannin niemimaan ja 480 saaren ansiosta Tanskalla on rantaviivaa yhteensä noin 7 300 kilometriä. Mistään kohdasta Tanskaa ei merenrantaan ole matkaa enempää kuin 50 kilometriä. Vaikka en osaa päättää, pidänkö enemmän järvi- vai merimaisemasta, koen harvojen järvien maassa meren läheisyyden tärkeäksi. Ja onhan täällä meren ansiosta upeita rantoja!


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat Muru Mou -blogin lisäksi matkablogit Travellover ja Rimma+Laura. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT!


LUE MUITA #IGTRAVELTHURSDAY-POSTAUKSIA JA LISÄÄ LINKKI OMAAN POSTAUKSEESI!


42 comments
 1. Hei! Olen ajatellut itse muuttaa Tanskaan, mutta minua epäilyttää kuinka se onnistuisi. Löysin sieltä mukavan naisen ja haluaisin muuttaa sinne, mutta minulla ei ole siellä töitä. Onko sinne helppo muuttaa? Vähän pelottaa ajatus jos se ei onnistukkaan.

  1. Hei Timo! Itsekin muutin Tanskaan ilman tietoa töistä, ja hyvin sujui: sain parissa kuukaudessa työpaikan 7 kuukaudeksi, sen jälkeen parissa viikossa toisen työn. Ainakin Köpiksessä on suht helppoa suomalaisen löytää töitä, ainakin jos ei ole liian vaativa töiden suhteen. Suosittelen ehdottomasti muuttamaan Tanskaan, etenkin kun on hyvä syy muuttaa sinne ;) Olen varma, että kaikki menee hyvin!

 2. Miks mä en oo käynyt ikinä Köpiksessä?! Mä kysyn sitä usein itseltäni, mutta sitten varaan reissun johonkin kauemmas kun ajattelen, että sinne pääsee helposti joskus myöhemminkin. :D Nyt mä otan tavotteeks päästä tänä vuonna Tanskaan. Sun Tanskapostaukset ainakin auttaa fiilistelyssä.

 3. Köpis on liian lähellä :) Sinne ei vaan tule lähdettyä, vaikka kerran siellä käyneenä tykkäsin paikasta tosi paljon. Silloin vihmoi sade ja tuuli vei hatut mennessään mutta silti Köpis jätti hyvät vibat. Mites muuten siellä on tuo syksy, onko syyskuu vielä lämmin? Mietin, jos vaikka loppukesälle ostais lennot, Norwegian tarjoilee niitä aika halvalla…

  1. No sehän se monesti onkin, että lähellä oleviin kohteisiin ei vaan tule mentyä, koska “sinnehän nyt ehtii joskus myöhemminkin”. Ainakin viime vuonna syyskuu oli vielä lämmin, mutta silloinhan kesä alkoikin vasta elokuussa… Mutta kyllä mä uskon, että ihan yleisestikin syyskuu on varteenotettava aika Köpiksen visiitille :)

 4. En ole nähtävästikään viettänyt Köpiksessä tarpeeksi aikaa, vain muutamia tunteja välilaskulla ja päivän kaksi lapsena. Eittämättä sun kuvailun perusteella pitäisi palata Tanskaan uudelleen :)

 5. Ihanaa kuulla, että rakastuit kaupunkiin heti! Toki silläkin varmasti on vaikutusta, että sulla oli tavallaan myös hyvä “syy” rakastua siellä olemiseen. :) Monesti se oma fiilis kaupungeista ja maista perustuu niin moneen asiaan. Kööpenhamina näyttäytyi kyllä kivana, tosin jäätävän kylmänä, vuoden vaihteessa ja mieluusti kävisin siellä uudestaankin. Tukholmasta tykkään tosi paljon myös – niin paljon, että voisin vaikka muuttaa asumaan sinne vielä joku päivä :D

  1. Niin, totta! Ehkä mä olin jo etukäteen päättänyt tykätä Köpiksestä, kun kerta olin tänne muuttamassa, ja siksi ihastuin paikkaan heti. Mutta kyllä ne muut syyt on niitä, joiden vuoksi aloin rakastaa kaupunkia :)
   Ihmiset kokee kaupungit ja paikat eri tavoilla, mutta sitä, että millaisena paikka on siellä asuessa, on vaikea tietää ennen kuin on oikeasti ollut siellä pidemmän aikaa.

 6. Hyvin listasit parhaat jutut! Tykkään itse Kööpenhaminasta enemmän kuin Tukholmasta. Ehkä hassua, mutta Kööpenhaminassa on mielestäni jotenkin enemmän persoonaa :) Siksi tykkäänkin asua täällä paljon!

  1. Kiitos Tiia! Olen samaa mieltä, että Köpiksessä on enemmän persoonaa, sielua, monipuolisuutta :) Tukholma ei ole koskaan näyttäytynyt mulle mitenkään erikoisen mielenkiintoisena tai jännittävänä… Ennemminkin hieman tylsänä ja yllätyksettömänä.

 7. Täytyisi ehkä tosiaan ottaa joskus suunnaksi tuo Kööpenhamina, jotta pääsisi vertaamaan, onko se kivempi kuin Tukholma. Henkilökohtaisesti Tukholma on yksi suosikkikaupunkejani, vaikka ehkä siellä asuneena olen hieman puolueellinen asian suhteen :) Mutta Kööpenhamina olisi varmasti ainakin yhtä kiva!

  1. Hei, todellakin pitäisi sinun tulla Köpikseen, niin voit sitten sanoa kumpi kaupunki on mielestäsi kivempi :) Vaikka ymmärrän kyllä, jos Tukholma veisi silti voiton, sillä kyllähän entisen asuinpaikan näkee aina hieman eri valossa :)

 8. Kiitos siitä, että saamme lukea paljon hyviä Tanska-juttuja suomen kielellä :) Olen käynyt Köpiksessä pari kertaa lapsena ja pari kertaa aikuisena. Näin lapsiperheen matkakohteeksi Tanska on ihan parhaita, eikä pelkästään Legolandin ja Tivolin vuoksi. Saa nähdä, ehditäänkö sinne tulevana kesänä. Mun perinteenä on muuten syödä Köpiksessä aina hodari Kongens Nytorvilla :)

  1. Mun täytyy tunnustaa, että olen syönyt täällä hodaria vain kerran, ja sekin oli vasta muutama viikko sitten! Hyvää se oli, joten pitää kyllä syödä jatkossakin :) Harmittaa, kun en ole nähnyt Kongens Nytorvia oikeassa loistossaan, nyt kun se on ollut metrotyömaa koko sen ajan kun olen Tanskassa asunut :(

 9. Köpiksessä tuli käytyä nuorempana enemmän, kun isä asui Malmössä, mutta sittemmin on vierailut rajoittuneet harmillisesti lentöokentälle koneen vaihtoon. Nytkin tuli katsottua Rimman ja Lauran reissukuvia ja mitittyä, että sinne olisi ollut korkea aika palata jo kauan aikaa sitten. Haaveilen juuri värikkäistä taloista, kaiken maailman kahviloista ja erityisesti iltavalaistuksessa kylpevästä Tivolista:) Tässä postauksessa olikin monta hyvää syytä haaveilla lisää! Ja miksei matkustella tosiaan enemmänkin maassa, sillä voin vaan kuvitella kuinka upeita rantaviivoja sieltä löytyisikään.

  1. Ja vaikka olisikin käynyt Köpiksessä useamman kerran, kyllä täällä silti koettavaa ja fiilisteltävää riittää. Tai sitten voi tutustua muihin kaupunkeihin myös, sillä aika nopeasti täällä pääsee liikkumaan vaikka junalla paikasta toiseen :)

 10. Voi Tanska… tätä lukiessa en taas ollenkaan ymmärrä, miksen ole vieläkään sinne ehtinyt! Näyttää ja kuulostaa aivan valtavan ihanalta ♥

 11. Köpis kesällä kiinnostaa kovasti :) Reissu sinne on ollut usein puheissa, mutta vielä se on toteutumatta. Värikkäät talot, kauniit linnat ja ravintolatarjonta kuulostavat houkuttelevilta. Hassua muuten, että itselleni muu Tanska on täysin tuntematonta.

 12. Minun tuntemukseni Kööpenhaminassa ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, mutta täytyy sanoa että lämpenin ja jäi sellainen olo että sinne voisi mennä vaikka uudestaan. Mielenkiintoista kyllä miten ihmiset kokevat eri kaupungit.

  1. Harvoihin paikkoihin minäkään hetkessä ihastun, mutta joskus käy näin :) Kiva, että lämpenit Köpikselle kuitenkin ajan kanssa, ja ehkäpä jopa tulet uudestaan :)

 13. Ymmärrän niin täysin, että Tanska vei sydämesi. Niin se vei minunkin, tai siis Kööpenhamina nimenomaan vei, kun vuosi sitten siellä vierailimme. Harmitti oikein, kun reissu oli niin kovin lyhyt, ja siitä harmilliseen aikaan, että lähdettiin takaisin kotiin päivää ennen kuin Tivoli avasi porttinsa, ja kasvitieteellinen puutarhakin oli silloin vielä kiinni. Mutta eipä se mitään haittaa, onpahan monta hyvää syytä palata takaisin! :) Ihania kuvia sulla jälleen kerran.

 14. Kööpenhamina kuulostaa aivan ihastuttavalta paikalta asua! En ole vielä koskaan siellä käynyt (paitsi lentokentällä), mutta suunnitelmissa olisi kyllä. :)

 15. Todella kiva koostis Köpiksestä! Sinne onkin jo pidempään ollut suunnitelmissa tehdä viikonloppumatka. Olen joskus käynyt, mutta siitä on niin kauan, että uusinta on paikallaan mahdollisimman pian. Värikkäät talot, kivat puistot sekä hyvä ja myös kohtuuhintainen ruoka ovat ihan ykkösjuttuja, mitä tulee kaupunkien viihtyisyyteen. Köpiksessä taitavat olla kohdillaan!

  1. Köpiksessä on kyllä kaikki kohdillaan, vaikkakin ruoka saattaa toisinaan olla kalliin puoleista. Mutta hyvä juttu on se, että ns. halppisruokakin on todella hyvää. Eli tervetuloa Köpikseen! :)

 16. Ihana Tanska ja Köpis! Minäkin ihastuin Kööpenhaminaan heti, vaikkei se kenties näyttänytkään parhaita puoliaan viimaisena helmikuun viikonloppuna. Ruokamatkakohteena se on edelleen vertaansa vailla ja etenkin tämän postauksen jälkeen haluan ehdottomasti päästä käymään Tivolissakin. Se kun oli helmikuussa ymmärrettävistä syistä kiinni. Hmm, milloinkohan olisi seuraavan Köpiksen reissun vuoro.. Se houkuttelisi kieltämättä lyhyen lentoajankin vuoksi kun seuraavalla reissulla mukana tulee olemaan myös pienenpieni bloggaajavauva. :)

  1. Totta, ruokamatkakohteena Köpis on erinomainen! Ja lyhyen lentomatkan vuoksi sopii hyvin myös vauvan kanssa matkustaessa :) Suosittelen seuraavaa Köpiksen reissua sellaiseen ajankohtaan kun Tivoli on auki, eli kesällä, Halloweenin tai joulun aikaan! :)

 17. Hyi minua ja miestäni. Olemme käyneet Tanskassa kaksi kertaa, päiväreissulla Köpiksessä ja lentäneet Köpikseen + menneet lentokentältä suoraan satamaan, kun lähdimme Norjan vuonoristeilylle. Noista lyhyistä pyrähdyksistä tullut mielikuva Kööpenhaminasta (ja tietty yleistäen koko Tanskasta) oli sellainen, ettei Tanska nyt kuulu ihan ykkösvalintoihin reissullamme. Nuo kuvat ja sanomasi kyllä kumoavat mielikuvamme tehokkaasti. Oih, noita hellyyttäviä taloja!

  1. Ainakaan tuolla lentokentältä satamaan reitillä tuskin olette nähneet mitään ihmeellistä, joten ei ihmekään jos Tanska ei ole tehnyt suurta vaikutusta. Yksi päiväkin on liian lyhyt aika, joten ehkäpä teidän pitäisi tulla tänne joku kerta vaikka pidennetylle viikonlopulle :)

  1. Voi harmi! Täällä on todella suosittua pitää synttärijuhlat ulkona, jos on ollut onnekas syntyäkseen kesäkuukausina. Meidänkin talon sisäpihalla on naapurit järjestäneet toisinaan perhesynttäreitä: kannettu pöydät ulos, koristeltu tietenkin Tanskan lipuin ja ruokailun ohessa pelailtu erilaisia pihapelejä – ja vietetty laatuaikaa ystävien ja perheen kesken. Aivan mahtavaa :)

 18. Tanska oli kyllä uskomattoman ihana yllätys muutaman vuoden takaisella roadtripillämme! Aiemmilta reissuilta vain Köpis oli tuttu ja siitä tykkäsinkin, mutta se muu maa, vau <3. Todella kaunista rantaviivaa, aakeeta laakeeta ja söpöjä pikkukyliä ja maalaistaloja – kyllä, suosittelen maaseutumatkailua :)

  1. Minäkin olen yrittänyt tutustua parhaani mukaan Köpiksen ulkopuolisiin alueisiin, mutta Jyllanti on vielä kokonaan näkemättä. Se on tämän kesän agendassa, sillä sielläkin on ilmeisesti todella mahtavia maisemia :)

 19. Kiva kooste!
  minulle on henk.kohtaisesti tärkeitä ja upeimpia kaikki merimaisemat, missä tahansa. Järvet ja joet ovat kivoja ja harkitsen myös usein jokiristeilyä, mutta jotenkin vaan Valtameri risteily kiehtoo myös. Jostain syystä en ole itse koskaan jotenkin ihastunut Tukholmaan, siellä on jotenkin niin kiireinen tunnelma ja liikaa kauppoja ja liian vähän nähtävää. Moni tykkää Tukholmasta, mutta minä en ole onnistunut löytämään sieltä oikeen mitään nähtävää. Tanskasta pääsee myös Saksan Flensburgiin, jos haluaa käydä vaikkapa junalla ostos (ja ruoka) matkalla, menin sen reitin muutama vuosi sitten

  1. Kiitos Susanna! :) Oi, valtameriristeily kiinnostaisi minuakin! Yritin kerran ehdottaa poikaystävälle Atlantin ylitystä risteilyaluksella, mutta hän ei ymmärtänyt mikä hohto siinä olisi :D Todella moni tosiaankin tykkää Tukholmasta, ja onhan se minustakin ihan kiva, mutta Euroopassa on niin paljon upeampia kaupunkeja, että kavereitteni lisäksi en näe itselleni muuta syytä Tukholmaan menemiselle.
   Kiitos tuosta Flensburgin vinkistä, pitääkin googletella sitä :)

 20. Minä niin ymmärrän sinua! Kööpenhaminaa on helppo rakastaa. Totta kai on eri asia asua siellä kuin käydä turistina muutama päivä kerrallaan, mutta minäkin pidin siitä heti ensi hetkestä. En kokenut varsinaisesti sinne vetoa. Olin ollut lapsena, ja ajattelin, että se on ihan riittävästi. Sitten tuli viime vuosi ja Finnairin puolien pisteiden tarjousviikko. Sen jälkeen olen ehtinyt jo toistekin. :)

  1. Ei minuakaan Tanska kiinnostanut lainkaan, sillä ajattelin Köpiksen ja koko maan olevan Suomen ja Ruotsin kaltainen. Mutta sitten kun tulin tänne, ihmettelin miksei kukaan ollut kertonut kuinka kiva paikka tämä onkaan!? :) Kiva juttu, että sinäkin päädyit tänne – ja jopa toistekin – sillä onhan se kiva tietää, että näin lähellä Suomea on tällainen helmi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *