5 x Maailman parhaat matkakohteet (ja vaihtoehdot niille)

Matkailusivusto Tripadvisor on jälleen laatinut vuosittaisen Maailman parhaat matkakohteet -listansa sivuston käyttäjien arvosteluiden pohjalta. Lista kattaa 25 suosikkikohdetta ympäri maailman, mutta kärkiviisikkoa vallitsee Euroopan kaupungit: viiden parhaan joukkoon on mahtunut kolmen kaupungin lisäksi vain yksi eurooppalainen saari ja yksi Euroopan ulkopuolinen kohde.

Sinänsä mitään suuria yllätyksiä ei top viidessä ole, sillä se pysyi järjestystä lukuun ottamatta samana kuin edellisenä vuonna. Kohteet myös ovat tunnetusti pidettyjä, eikä ilmeisestikään syyttä: jos lähes 50 miljoonan yksittäisen kuukausikäyttäjän sivuston arvioiden mukaan nämä paikat ovat kärkikastia, eivätköhän ne sitten sitä myös ole. Ainakin siis siinä tapauksessa, jos Tripadvisorin luotettavuutta heikentävät feikkiarvostelut eivät ole näpelöineet likaisesti näitäkin tuloksia.

Koska tämän maailman parhaat matkakohteet -listan kärkiviisikon kaupungit ja saaret ovat minulle, ja todennäköisesti myös monelle teistä, enemmän tai vähemmän tuttuja, ehdotan niiden tilalle vaihtoehtoisia kohteita. Kuten tiedossa on, massaturismi kuluttaa kohdetta järkyttävällä tavalla, joten mikset seuraavalla kerralla valitsisi jotain muuta, edes pikkaisen vähemmän suosittua paikkaa lomallesi?

1. Lontoo

Maailman parhaat matkakohteet: Lontoo

Lontoo on, jos ei maailman suosituin, niin ainakin yksi kaikkein suosituimmista matkailukohteista. Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungissa vierailee vuosittain noin 30 miljoonaa ulkomaalaista turistia – ja siihen kun lisää päälle vielä kotimaan matkailijat, on kokonaisluku varsin hurja.

Itse olen käynyt Lontoossa vain pikaisella yhden yön reissulla, mutta ymmärrän kyllä kaupungin vetovoiman etenkin viikonloppukohteena. Halusit sitten syödä hyvin, kokea kulttuurielämyksiä tai shoppailla, tarjoaa Lontoo siihen erinomaiset puitteet. Mutta onhan sitä valikoimaa muissakin Euroopan kaupungeissa!

Vaihtoehto

Budapest, Unkari. Trendikkäitä baareja, kulttuuria ja historiaa. Huomattavasti Lontoota edullisemmin.

Lukuvinkki: Ilmainen kävelykierros Budapestissa

2. Pariisi

Pariisi

Pariisi on niin legendaarinen kaupunkikohde, että olisin ihmeissäni jos sitä ei maailman parhaat matkakohteet -listan kärkipaikoilta löytyisi. Vaikka kuuleehan siitä huonoakin: tympeät englantia taitamattomat paikalliset, Eiffelin tornin ympäristön huijarit ja lukuisat taskuvarkaat. Mutta niistäkin huolimatta: onhan Pariisi vaan niin romanttinen kaupunki!

Vaihtoehto

Ljubljana, Slovenia. Jos haluaa nauttia rauhallisista puistokävelyistä, joenvarsikahviloissa istuskelusta ja hyvästä viinistä, on Ljubljana oikein mainio idea viikonloppureissun kohteeksi. Ja täällä vältyt satapäisiltä turistijoukoilta, jonottelulta ja tungoksilta!

Lukuvinkki: Ljubljana, oletpas herttainen!

3. Rooma

Rooma

Elokuinen Rooma oli tukahduttavan kuuma ja ruuhkainen, eikä odotuksista huolimatta hurmannut minua. Mutta onhan se silti edes kerran elämässä nähtävä – ja sen jälkeen voikin suunnata muihin, ihanempiin, Italian kaupunkeihin.

Vaihtoehto

Firenze, Italia. Historiaa, taidetta, taivaallista ruokaa ja hieman Roomaa vähemmän ihmisiä – siis ainakin, jos poistuu Palazzo Pittin ja Piazza della Signorian väliseltä alueelta.

Lukuvinkki: Firenzestä tuli hetkessä suosikkipaikkani Italiassa

4. Kreeta

Falassarna, Kreeta

Vaikka olenkin täysin vakuuttunut Kreetan upeudesta, yllätti Kreikan suurimman saaren pääsy listan kärkiviisikkoon silti. Ja toisaalta taas ei yllättänyt. Kreetalla ei käsittääkseni ole nuoremman reissaajasukupolven silmissä kovinkaan cool maine ja saarta väheksytään ilman parempaa tietoa. Mutta Kreetalla käyneet sen tietävät: tämä saari on Euroopan paras rantalomakohde!

Vaihtoehto

Mikä tahansa Kreikan saari – mutta mitä tuntemattomampi, sitä parempi. Hyvää ruokaa, ihania ihmisiä ja upeita rantoja on koko Kreikka täynnä!

Lukuvinkki: Kaksin autiolla saarella – Missä ovat Lesboksen turistit?

5. Bali

Ubud, Bali

Kävin Balilla ensimmäisen kerran vuonna 2007, mutta en jostain syystä oikein innostunut saaresta. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kuitenkin palasin Balille useamman kerran, ja vihdoin viidennellä kerralla olin myyty: Bali on ihana! Toki turismi on täällä(kin) kaksiteräinen miekka, sillä vaikka se tuokin saarelle työpaikkoja, ei paratiisisaarena tunnetuksi tullut Bali ole säästynyt massaturismin haitoilta.

Vaihtoehto

Koh Phangan, Thaimaa. Rantabileita, joogaretriittejä ja smoothiekulhoja – ja samaan reissuun voi yhdistää kätevästi muitakin Thaimaan kohteita.

Lukuvinkki: Yllättävän upea Koh Phangan

 

Mitä sinä ehdottaisit vaihtoehdoiksi näille suosituimmille kohteille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *