Hetken aikaa jopa mietin suunnitelman muuttamista ja ajamista Bohinj-järveltä suoraan Kroatiaan. Pelkäsin, että Ljubljana olisi virhe ihanan ja rentouttavan luontoviikon jälkeen, sillä yhden yön pysähtyminen pääkaupungissa tarkoittaisi nähtävyyksien kiireistä kiertämistä ja vilkkaan kaupungin hälinän sietämistä. Entä jos Ljubljanassa pysähtyminen pilaisi fiiliksen koko Sloveniasta?

Asiaa tovin pähkäiltyämme päätimme kuitenkin ottaa riskin, mutta sovimme, että emme juoksisi nähtävyyksien perässä tai suunnittelisi visiittiämme turhan tarkkaan. Näkisimme mitä näkisimme, mutta stressaamaan emme alkaisi: halusimme Ljubljanan olevan miellyttävä jatko rennolle viikolle maaseudun rauhassa.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Bohinjilla oli ollut jo täysi syksy, mutta saapuessamme Ljubljanaan aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Hotelliin sisäänkirjautumisen jälkeen kävelimme parin kilometrin päähän keskustaan ja parkkeerasimme itsemme Ljubljanica-joen varrella olevaan Šuklje-viinibaariin. Olin maaseudulla ollessamme haaveillut hyvästä punaviinistä, joten viinibaarien verran olin ottanut Ljubljanasta etukäteen selvää: Šukljen lisäksi olin painanut mieleen Vinoteka Movia -viinibaarin nimen, joka kylläkin jäi lopulta kokeilematta.

Kun viinihampaan kolotus oli kaikonnut desillä herkullista slovenialaista punaviiniä, jatkoimme matkaamme joen reunaa pitkin. Tässä vaiheessa minua alkoi hieman naurattaa pelkoni suurkaupungin hälinästä: eihän noin 300 000 asukkaan Ljubljana mikään metropoli ole, vaan herttainen pikkukaupunki! Nopeasti tajusin myös sen, että vaikka olisimme halunneet nähdä kaupungin kaikki tärkeimmät nähtävyydet, ei siitä olisi mitään stressiä tarvinnut ottaa: Ljubljana on sen verran pieni kaupunki, että paikasta toiseen kävelee hetkessä. Ja eipä niitä nähtävyyksiä niin kovin paljoa edes olisi.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Pari Ljubljanica-joen ylittävistä silloista voi laskea nähtävyyksiksi. Kolmoissilta muodostuu vuonna 1842 valmistuneesta sillasta ja sen sivuille 90 vuotta myöhemmin lisätyistä kävelysilloista. Lohikäärmesilta on Ljubljanan tunnusmerkki ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä (vaikka minun mielestä lohikäärmepatsaiden lisäksi sillassa ei juuri nähtävää ole). Tarinan mukaan lohikäärmeet heiluttavat häntiään, kun neitsyt ylittää sillan.

Lohikäärmesillan vieressä on keskustori, jossa järjestetään viikonloppuisin ruokamarkkinat. Koska olimme Ljubljanassa perjantaina, pitihän nuo markkinat käydä katsomassa. Meillä oli käteinen vähissä, emmekä enää halunneet nostaa euroja, joten ikävä kyllä jouduimme syömään vain silmillämme. Tältä ruokatorilta olisi kylläkin löytynyt vaikka mitä herkkuja! Eniten kuolasin erilaisten leivosten ja parmesaanikiekossa valmistetun pastan perään…

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä on mäen päällä sijaitseva Ljubljanan linna. Me emme sinne asti kiivenneet, sillä mieluummin vain kävelimme kaupungin kapeilla kujilla. Ljubljana oli valloittanut meidät aivan totaalisesti, enkä voinut olla miettimättä, että olisikohan joskus mahdollista jopa asua täällä. Tai ainakin viettää kuukauden tai pari. Kenties ensi keväänä? Uudestaan tänne on joka tapauksessa päästävä, sillä yksi päivä ei Ljubljanan leppoisassa ilmapiirissä ollutkaan riittävästi.

Päivän alkaessa jo hämärtyä kävelimme keskustan toisella laidalla sijaitsevaan Tivoli-puistoon. Tämä valtava viheralue on kesäisin varmasti suosittu piknik- ja lenkkeilypaikka – ja lenkkeilijöiden määrästä päätellen jälkimmäistä myös tällaisena syksyisenä perjantai-iltana. Kävelimme Tivolissa puolisen tuntia, kunnes tajusimme katsoa kartasta puiston koon: viiden neliökilometrin suuruista aluetta ei pienen iltakävelyn aikana tutkita, vaan Tivolista riittää käveltävää moneen lenkkiin.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

En tiennyt Ljubljanasta etukäteen juuri mitään, ja ennakkoluulot hektisestä pääkaupungista olivat täysin pielessä. Ljubljana on herttainen pikkukaupunki, jossa on leppoisa mutta kuitenkin sopivan vilkas ilmapiiri. Pääkaupungissa vierailu oli sittenkin oikein hyvä päätös Slovenian kierroksellemme.

Ja kuten sanottua: Ljubljana, me näemme vielä!


Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Kroatian Split: viisi vinkkiä täydelliseen lomapäivään
FlixBus-bussilla Unkarista Serbiaan ja Romaniasta Unkariin

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

19 kommenttia

 1. Välimeren rannalta vuoristoon – kierros kauniissa Sloveniassa – Matkoja, retkiä, hetkiä

  14.2.2018 at 21:42

  […] Vagabonda-blogissa kierrellään kaunista Ljubljanaa: Ljubljana, oletpas herttainen! […]

  Reply
 2. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA

  4.11.2017 at 17:51

  En tajunnutkaan miten symppiksen näköinen paikka Ljubljana on, pitää muistaa tää tulevaisuudessa kun miettii Euroopan matkakohteita.

  Ihanat nuo vaunut, tuli heti mieleen Tuhkimon kurpitsakärryt!

  Reply
  • Terhi

   5.11.2017 at 12:04

   Ei minullakaan ollut mitään hajua, että tämä olisi näin ihana kaupunki! Ehdottomasti kannattaa pitää Ljubljana mielessä matkakohteita miettiessä! :)

   Reply
 3. Heidi/Himomatkaajan Turinoita

  3.11.2017 at 18:52

  Minä ja matkaporukkani tykkäsimme kovasti Ljubljanasta. Ja luettuani juttusi, teki lähteä sinne heti uudestaan. Tosin olimme reissussa talvella joten näkymät olivat tyystin erilaiset kuin sinulla. Ihana talvikaupunki kuitenkin!
  Jos haluat vilkaista juttuani, se löytyy täältä: http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/2016/12/19/hurmaava-ljubljana/

  Reply
  • Terhi

   5.11.2017 at 12:02

   Hrrr, kylläpäs näyttää kylmältä noissa sinun kuvissasi! Mutta tunnelmalliselta, joten ei välttämättä ole huono idea käydä Ljubljanassa talvellakaan :)

   Reply
 4. Anna-Katri / Adalmina's Adventures

  3.11.2017 at 07:32

  Ihana Ljubljana! Olen vieraillut siellä useita vuosia sitten, ja itseasiassa vähän aikaa sitten kun näin kuvia Lake Bledistä, tuli mieleen, että olisipa ihana matkata Ljubljanaan takaisin. Varsinkin nämä sinun kesäisen raikkaat kuvat viinilaseineen ja tunnelmallisine katuineen eivät ainakaan vähennä tätä intoa. :D Ihanaa matkan jatkoa sinne!

  Reply
  • Terhi

   5.11.2017 at 12:00

   Kiitos! :) ‘Tunnelmallinen’ on kyllä hyvä sana kuvailemaan Ljubljanan katuja! Voisin palata tuonne vaikka heti uudestaan. Tai no, ehkä ennemmin keväällä, kun aurinko paistaa varmemmin :)

   Reply
 5. Travelloverin Annika

  2.11.2017 at 20:30

  Ljubljanassa tosiaan ei ole kiireeksi asti nähtävyyksiä. Se on omiaan juurikin vain leppoisaan hengailuun. Olen muutaman kerran käynyt. Ruoka- ja juomapuoleltaankin se on herkullinen ja edullinen. Siellä on myös yksi kaikkien aikojen suosikkihotelleistani Antiq Palace & Spa.

  Reply
  • Terhi

   5.11.2017 at 10:55

   Pitääpäs pistää tuo hotellin nimi muistiin seuraavaa käyntiä varten! Jos vaikka silloin olisi reissukassaa enemmän kuin tällä kertaa :)

   Reply
 6. Sofia

  30.10.2017 at 20:28

  Onpas kyllä suloisen näköinen kaupunki kuvien perusteella! Slovenia on ollut pitkään haavelistallani Bled-järven vuoksi, mutta Ljubljanassakin varmasti saisi pari päivää kulumaan hyvin :)

  Reply
  • Terhi

   31.10.2017 at 11:37

   Kyllä, ehdottomasti kannattaa yhdistää Ljubljana samaan reissuun! Ja Bohinj-järvi myös! :)

   Reply
 7. Suunnaton

  30.10.2017 at 08:10

  Onpa suloinen, tosiaan! Tunnistin tuosta kokemuksesta vähän Zagrebia: aikoinaan Balkanin kierroksella päädyttiin Zagrebiin, ja olin kovin varautunut suurkaupungin suhteen. Sielläkin kuitenkin ihastuin pienipiirteisiin ja kauniisiin katuihin.
  Kiva kuulla, että Ljubljanakin on kokemisen arvoinen! Tähän mennessä Slovenian kokemukset kun rajoittuvat Mariboriin.

  Reply
  • Terhi

   31.10.2017 at 11:36

   Vitsit, olisi varmaan sittenkin pitänyt pysähtyä Zagrebissa kun oltiin matkalla Ljubljanasta Plitviceen! Ei vaan tullut mieleen, että sekin voisi olla ihan symppis kaupunki… No, seuraavalla kerralla sitten :)

   Reply
 8. sari/ matkalla lähelle tai kauas

  24.10.2017 at 22:20

  Jollain tavoin kaupungin tunnelma kuvissa muistuttaa Vilnan tunnelmaa….voisiko olla? No itäistä eurooppaa tuo on. Ihan näyttää kivalta paikalta.

  Reply
  • Terhi

   29.10.2017 at 22:53

   Vilnassa en ole käynyt, joten en osaa sanoa olisiko näissä samanlaista tunnelmaa. Mutta jos kuvien perusteella on, niin ehkäpä minun kannattaisi käydä myös Vilnassa :)

   Reply
 9. Katja/historiadeviajes

  24.10.2017 at 20:21

  Siitä asti kun tuli vierailtua Slovenian rannikolla on mieli tehnyt kyllä niin kovaa Ljubljanaan luontokohteiden lisäksi. Nyt tää kyllä vahvistaa sitä että nään niin silmissäni kuinka tuo on mun paikka!

  Reply
  • Terhi

   29.10.2017 at 22:52

   Minäkin haluaisin käydä Slovenian rannikolla! Tai oikeastaan ihan joka puolella Sloveniaa, etenkin luontokohteissa :) Tällä reissulla kävimme myös maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mariborissa, muta se ei ollut ihan Ljubljanan veroinen…

   Reply
 10. Elina Marjaana Travel Blog

  24.10.2017 at 05:41

  Oi Ljubljana! Oon viettänyt kaupungissa pari päivää ja ihastuin juuri samoista syistä. Todella sympaattinen pikkukaupunki! Jatkoin sieltä matkaa Bohinj-järvelle ja se oli myös toinen ihastumisenkohde Sloveniassa. Kertakaikkisen viehättävä ja jotenkin liian vähän huomiota saanut maa. 😍

  Reply
  • Terhi

   24.10.2017 at 16:45

   Aivan samaa mieltä: Slovenia on liian vähän huomiota saanut maa, sillä sehän on pullollaan aivan upeita paikkoja! Bohinj oli yksi kauneimmista paikoista, joissa olen koskaan käynyt ja Ljubljanakin on yksi ihanimmista näkemistäni pääkaupungeista. Varmasti tulee mentyä Sloveniaan vielä uudestaan! :) Kiitos kommentistasi!

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog