Ljubljana, oletpas herttainen!

Ljubljana, Slovenia

Hetken aikaa jopa mietin suunnitelman muuttamista ja ajamista Bohinj-järveltä suoraan Kroatiaan. Pelkäsin, että Ljubljana olisi virhe ihanan ja rentouttavan luontoviikon jälkeen, sillä yhden yön pysähtyminen pääkaupungissa tarkoittaisi nähtävyyksien kiireistä kiertämistä ja vilkkaan kaupungin hälinän sietämistä. Entä jos Ljubljanassa pysähtyminen pilaisi fiiliksen koko Sloveniasta?

Asiaa tovin pähkäiltyämme päätimme kuitenkin ottaa riskin, mutta sovimme, että emme juoksisi nähtävyyksien perässä tai suunnittelisi visiittiämme turhan tarkkaan. Näkisimme mitä näkisimme, mutta stressaamaan emme alkaisi: halusimme Ljubljanan olevan miellyttävä jatko rennolle viikolle maaseudun rauhassa.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Bohinjilla oli ollut jo täysi syksy, mutta saapuessamme Ljubljanaan aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Hotelliin sisäänkirjautumisen jälkeen kävelimme parin kilometrin päähän keskustaan ja parkkeerasimme itsemme Ljubljanica-joen varrella olevaan Šuklje-viinibaariin. Olin maaseudulla ollessamme haaveillut hyvästä punaviinistä, joten viinibaarien verran olin ottanut Ljubljanasta etukäteen selvää: Šukljen lisäksi olin painanut mieleen Vinoteka Movia -viinibaarin nimen, joka kylläkin jäi lopulta kokeilematta.

Kun viinihampaan kolotus oli kaikonnut desillä herkullista slovenialaista punaviiniä, jatkoimme matkaamme joen reunaa pitkin. Tässä vaiheessa minua alkoi hieman naurattaa pelkoni suurkaupungin hälinästä: eihän noin 300 000 asukkaan Ljubljana mikään metropoli ole, vaan herttainen pikkukaupunki! Nopeasti tajusin myös sen, että vaikka olisimme halunneet nähdä kaupungin kaikki tärkeimmät nähtävyydet, ei siitä olisi mitään stressiä tarvinnut ottaa: Ljubljana on sen verran pieni kaupunki, että paikasta toiseen kävelee hetkessä. Ja eipä niitä nähtävyyksiä niin kovin paljoa edes olisi.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Pari Ljubljanica-joen ylittävistä silloista voi laskea nähtävyyksiksi. Kolmoissilta muodostuu vuonna 1842 valmistuneesta sillasta ja sen sivuille 90 vuotta myöhemmin lisätyistä kävelysilloista. Lohikäärmesilta on Ljubljanan tunnusmerkki ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä (vaikka minun mielestä lohikäärmepatsaiden lisäksi sillassa ei juuri nähtävää ole). Tarinan mukaan lohikäärmeet heiluttavat häntiään, kun neitsyt ylittää sillan.

Lohikäärmesillan vieressä on keskustori, jossa järjestetään viikonloppuisin ruokamarkkinat. Koska olimme Ljubljanassa perjantaina, pitihän nuo markkinat käydä katsomassa. Meillä oli käteinen vähissä, emmekä enää halunneet nostaa euroja, joten ikävä kyllä jouduimme syömään vain silmillämme. Tältä ruokatorilta olisi kylläkin löytynyt vaikka mitä herkkuja! Eniten kuolasin erilaisten leivosten ja parmesaanikiekossa valmistetun pastan perään…

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä on mäen päällä sijaitseva Ljubljanan linna. Me emme sinne asti kiivenneet, sillä mieluummin vain kävelimme kaupungin kapeilla kujilla. Ljubljana oli valloittanut meidät aivan totaalisesti, enkä voinut olla miettimättä, että olisikohan joskus mahdollista jopa asua täällä. Tai ainakin viettää kuukauden tai pari. Kenties ensi keväänä? Uudestaan tänne on joka tapauksessa päästävä, sillä yksi päivä ei Ljubljanan leppoisassa ilmapiirissä ollutkaan riittävästi.

Päivän alkaessa jo hämärtyä kävelimme keskustan toisella laidalla sijaitsevaan Tivoli-puistoon. Tämä valtava viheralue on kesäisin varmasti suosittu piknik- ja lenkkeilypaikka – ja lenkkeilijöiden määrästä päätellen jälkimmäistä myös tällaisena syksyisenä perjantai-iltana. Kävelimme Tivolissa puolisen tuntia, kunnes tajusimme katsoa kartasta puiston koon: viiden neliökilometrin suuruista aluetta ei pienen iltakävelyn aikana tutkita, vaan Tivolista riittää käveltävää moneen lenkkiin.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

En tiennyt Ljubljanasta etukäteen juuri mitään, ja ennakkoluulot hektisestä pääkaupungista olivat täysin pielessä. Ljubljana on herttainen pikkukaupunki, jossa on leppoisa mutta kuitenkin sopivan vilkas ilmapiiri. Pääkaupungissa vierailu oli sittenkin oikein hyvä päätös Slovenian kierroksellemme.

Ja kuten sanottua: Ljubljana, me näemme vielä!


19 comments
  1. Ei minullakaan ollut mitään hajua, että tämä olisi näin ihana kaupunki! Ehdottomasti kannattaa pitää Ljubljana mielessä matkakohteita miettiessä! :)

  1. Hrrr, kylläpäs näyttää kylmältä noissa sinun kuvissasi! Mutta tunnelmalliselta, joten ei välttämättä ole huono idea käydä Ljubljanassa talvellakaan :)

 1. Ihana Ljubljana! Olen vieraillut siellä useita vuosia sitten, ja itseasiassa vähän aikaa sitten kun näin kuvia Lake Bledistä, tuli mieleen, että olisipa ihana matkata Ljubljanaan takaisin. Varsinkin nämä sinun kesäisen raikkaat kuvat viinilaseineen ja tunnelmallisine katuineen eivät ainakaan vähennä tätä intoa. :D Ihanaa matkan jatkoa sinne!

  1. Kiitos! :) ‘Tunnelmallinen’ on kyllä hyvä sana kuvailemaan Ljubljanan katuja! Voisin palata tuonne vaikka heti uudestaan. Tai no, ehkä ennemmin keväällä, kun aurinko paistaa varmemmin :)

 2. Ljubljanassa tosiaan ei ole kiireeksi asti nähtävyyksiä. Se on omiaan juurikin vain leppoisaan hengailuun. Olen muutaman kerran käynyt. Ruoka- ja juomapuoleltaankin se on herkullinen ja edullinen. Siellä on myös yksi kaikkien aikojen suosikkihotelleistani Antiq Palace & Spa.

  1. Pitääpäs pistää tuo hotellin nimi muistiin seuraavaa käyntiä varten! Jos vaikka silloin olisi reissukassaa enemmän kuin tällä kertaa :)

 3. Onpas kyllä suloisen näköinen kaupunki kuvien perusteella! Slovenia on ollut pitkään haavelistallani Bled-järven vuoksi, mutta Ljubljanassakin varmasti saisi pari päivää kulumaan hyvin :)

 4. Onpa suloinen, tosiaan! Tunnistin tuosta kokemuksesta vähän Zagrebia: aikoinaan Balkanin kierroksella päädyttiin Zagrebiin, ja olin kovin varautunut suurkaupungin suhteen. Sielläkin kuitenkin ihastuin pienipiirteisiin ja kauniisiin katuihin.
  Kiva kuulla, että Ljubljanakin on kokemisen arvoinen! Tähän mennessä Slovenian kokemukset kun rajoittuvat Mariboriin.

  1. Vitsit, olisi varmaan sittenkin pitänyt pysähtyä Zagrebissa kun oltiin matkalla Ljubljanasta Plitviceen! Ei vaan tullut mieleen, että sekin voisi olla ihan symppis kaupunki… No, seuraavalla kerralla sitten :)

  1. Vilnassa en ole käynyt, joten en osaa sanoa olisiko näissä samanlaista tunnelmaa. Mutta jos kuvien perusteella on, niin ehkäpä minun kannattaisi käydä myös Vilnassa :)

 5. Siitä asti kun tuli vierailtua Slovenian rannikolla on mieli tehnyt kyllä niin kovaa Ljubljanaan luontokohteiden lisäksi. Nyt tää kyllä vahvistaa sitä että nään niin silmissäni kuinka tuo on mun paikka!

  1. Minäkin haluaisin käydä Slovenian rannikolla! Tai oikeastaan ihan joka puolella Sloveniaa, etenkin luontokohteissa :) Tällä reissulla kävimme myös maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mariborissa, muta se ei ollut ihan Ljubljanan veroinen…

 6. Oi Ljubljana! Oon viettänyt kaupungissa pari päivää ja ihastuin juuri samoista syistä. Todella sympaattinen pikkukaupunki! Jatkoin sieltä matkaa Bohinj-järvelle ja se oli myös toinen ihastumisenkohde Sloveniassa. Kertakaikkisen viehättävä ja jotenkin liian vähän huomiota saanut maa. 😍

  1. Aivan samaa mieltä: Slovenia on liian vähän huomiota saanut maa, sillä sehän on pullollaan aivan upeita paikkoja! Bohinj oli yksi kauneimmista paikoista, joissa olen koskaan käynyt ja Ljubljanakin on yksi ihanimmista näkemistäni pääkaupungeista. Varmasti tulee mentyä Sloveniaan vielä uudestaan! :) Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *