Ilmainen kävelykierros Budapestissa

Useammallakin kaupunkilomalla suunnitelmissani on ollut testata ilmainen kävelykierros, mutta kertaakaan en ole vielä saanut aikaiseksi. Nyt, kun Budapestiin saavuttuani hostellin henkilökuntaan kuuluva tyttö suositteli sellaista heti loman alkuun, ja kun lähtöpaikkakin vielä oli aivan hostellin kulmilta, en keksinyt yhtäkään syytä olla osallistumatta. Ja ainahan sitä voisi jäädä matkasta, jos niikseen tulisi.

Seuraavana aamuna kierrokselle osallistujia oli niin paljon, että porukka jaettiin neljään ryhmään. Minun ryhmäni sai oppaakseen ihanan Angien, jonka ilo oli tarttuvaa eikä hiipunut edes lähes kolmetuntisen kävelyn lopussa. Meillä muilla olivat hymyt kadonneet matkan varrelle, sillä kävely lähes neljänkymmenen asteen helteessä vei voimat totaalisesti – siitäkin huolimatta, että Angie yritti pitää tauot varjossa ja välillä pystyimme jopa huilahtamaan puun alla varjossa istuskellen hänen kertoessa tarinoitaan. Mutta uupumisesta huolimatta kierrokselle osallistuminen kannatti!

image

image

imageRakkauslukkoja Erzsebetin puistossa

Kartasta katsoessa kierros ei ollut pitkä. Lähtöpaikalta Vörösmartyn aukiolta Tonavan rannalle, sieltä takaisinpäin Erzebetin aukiolle, Pyhän Tapanin basilikan kautta takaisin joelle, ja ketjusiltaa pitkin Budan puolelle. Ylös Linnavuoren kuninkaanlinnalle ja Matiaksen kirkolle, ja kierros loppui Kalastajalinnakkeelle.

Kaiken kaikkiaan pysähdyksineen kierros kesti sen kolmisen tuntia, ja matkalla opas osasi kertoa mielenkiintoisesti Unkarin historiasta, näkemistämme rakennelmista, unkarilaisista ruoista ja juomista sekä suositella muita käymisen arvoisia kohteita. Saimme tietoa juuri sopivan määrän: sen verran, että kierrokselle kannatti lähteä, mutta ei niin paljoa, että olisi tuntuntut siltä kuin olisin käyttänyt puolet lomapäivästäni kuivalla historialuennolla.

imagePyhän Tapanin basilika / Patsas, jonka vatsaa hierominen lupaa hyviä ruokia

imageLinnavuori

imageKetjusillalla

Hostellin tyttö oli oikeassa: kävelykierros on hyvä startti ensimmäiselle Budapestin reissulle, ja se kannattaa tehdä heti ensimmäisenä päivänä. Ja näin yksin matkustavana oli myös mukava saada juttuseuraa muista ryhmään kuuluvista (enimmäkseen aina niin kovin sosiaalisista jenkeistä).

Ilmaisten kävelykierrosten toiminta perustuu tippeihin: kierros ei maksa mitään, mutta opas odottaa saavansa työstään edes jonkinlaisen palkkion. Oppaamme Angie teki selväksi, että tipin suuruudella ei ole väliä, ja jokainen tippaa mielensä ja budjettinsa mukaan. Monet näytti jättävän 1000 forintin setelin (n. 3 €), niin minäkin, vaikka jälkeenpäin jateltuna olisin voinut kyllä antaa enemmänkin.image

imageTonava ja Parlamenttitalo ketjusillalta kuvattuna

imageNäkymä Linnavuorelta: ketjusilta ja Pest

Edellisenä iltana olin kysynyt hostellin työntekijältä sopivasta tipin suurudesta kävelyretken oppaalle. Hän ei osannut sanoa tarkkoja summia, mutta pohjoismaalaiselle riittävän tuntuinen summa on unkarilaiselle varmasti tarpeeksi. Unkarissa kun palkatkin on hieman eri luokkaa: esimerkiksi kuuden tunnin työvuorosta hostellilla hän sanoi tienaavansa vain 10 euroa.

Ja sitten hän kertoi kun hän oli kerran ollut Kööpenhaminassa ja osallistunut siellä ilmaiselle kävelykierrokselle. “Mä vähän niin kuin eksyin ryhmästä siinä lopussa, joten en ollut maksamassa tippiä. Ei minulla olisi ollut varaa maksaa Tanskassa oppaalle sellaista tippiä, joka olisi sillä jossakin tuntunut. Joten karkasin paikalta. Mutta mä olenkin unkarilainen, meillä on pokkaa”. Ja tyttö nauraa räkätti päälle.

Vaikka olinkin miettinyt jättäväni kierroksen kesken jos en siitä pitäisi, niin ei minulla olisi ollut pokkaa liueta paikalta antamatta ensiksi tippiä. Ja ehkä olisin silti mennyt sisulla kierroksen läpi välttääkseni sen kiusallisen tilanteen, kun pitäisi kertoa oppaalle, että kiitos hei, minulle riitti. No, onneksi ei tarvinnut miettiä sellaisia, sillä tämä kävelykierros ylitti ennakko-odotukseni!

imageNäkymä Linnavuorelta: Parlamenttitalo / Kalastajalinnake

image

Käytännön vinkkejä:

Tavallinen Free Budapest Walking Tour -kävelykierros lähtee suihkulähteen vierestä Vörösmarty-aukiolta Vaci-kadun päästä päivittäin klo 10.30 ja 14.30. Lisäksi samasta paikasta pääsee osallistumaan kommunismikierrokselle ja kierrokselle juutalaisalueelle (molemmat päivittäin sekä klo 10.00 että klo 15.30).

Linnavuorelta pääsee takaisin Pestin puolelle joko kävellen tai bussilla nro 16 (lähtee Matiaksen kirkon vierestä ja menee Deak-aukiolle). En nähnyt lippuautomaatteja, joista olisi saanut bussilipun 350 forintilla, mutta kuljettajalta voi lipun ostaa 450 forintin hintaan. Mielellään tasaraha.

Mitä mukaan: kamera täydellä akulla ja tyhjällä muistikortilla, sopivasti käteistä tippiin, vesipullo (vesipisteitä on reitillä useita, joten pullon pystyy aina tarvittaessa täyttämään), hyvät kengät, kesällä aurinkorasvaa ja hattu.


Onko sinulla kokemusta ilmaisista kävelykierroksista?

2 comments
  1. Kävin Baltian pääkaupungeissa tässä kuussa ja kaikissa kolmessa kaupungissa osallistuin ilmaiselle kävelykierrokselle. Ne olivat niin kivoja, että tästä lähin varmasti aina matkustellessani pyrin niille osallistumaan jos kohteessa niitä järjestetään. Budapestin kierros saattaakin olla jo seuraava :)

    1. Kiva kuulla, että oot tykännyt ilmaisista kävelykierroksista! Olen nyt Firenzessä ja googleteltuani tämän kaupungin ilmaisesta kierroksesta, se ei ollut saanut kovinkaan hyviä arvosteluita, niin jätin väliin. Olis ehkä pitänyt huonoista kommenteista huolimatta osallistua… :) Mutta tätä Budapestin kierrosta voin suositella lämpimästi! Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *