Kaksin autiolla saarella – Missä ovat Lesboksen turistit?

Kun odottelen koneeseen nousua Kööpenhaminan kentän portilla A22, kiinnitän huomiota ihmismäärän vähyyteen: lomalento Kreikan kolmanneksi suurimmalle saarelle, Lesbokselle, ei tulisi tänään olemaan täynnä. Saari ei ole tällä hetkellä kovinkaan suosittu lomakohde – siitä kielii uutisten lisäksi valmismatkojen järjettömän alhaiset hinnat.

Olin kuitenkin ajatellut, että hintojen halpuus olisi auttanut ennakkoluulojen heittämisessä romukoppaan, mutta ilmeisesti pakolaiskriisin aiheuttama tahra Lesboksen maineeseen ei ole vielä alkanut haalistua edes siitä huolimatta, että netin keskustelupalstoilla ja blogeissa kerrotaan Lesboksen olevan edelleenkin erinomainen lomakohde.

Koneeseen noustessani mietin niitä satoja ja tuhansia lesboslaisia, jotka kipeästi kaipaavat turisteja saadakseen leivän pöytään. Tunnen, kuinka kulmani kurtistuvat ja kulmien väliin jäävä huoliryppy alkaa syventyä.

image

Bussimatkalla Mytilinin lentokentältä Molivoksen kylään tanskalainen opas kertoo saaren tilanteesta parilla lauseella, mutta minä ymmärrän vain sanan “pakolaisongelma” – ja näen sen vuoksi punaista. Jälkeen päin pyydän Thomasta kertomaan mitä opas oli pakolaistilanteesta sanonut, mutta ilmeisesti hän oli maininnut tästä niin sanotusta ongelmasta vain sen, että pakolaisten vuoksi turismi on saarella vähentynyt ja hyvä, että edes me olemme nyt siellä tuomassa rahaa paikallisille.

Mutta miksi opas käyttää sanaa ‘ongelma’, kun kerran mitään ongelmaa ei ole? Älä nyt herranen aika laita ikäviä sanoja muiden suihin, sillä kun tämä bussilastillinen menee kotiin ja kertoo tuttavilleen lomastaan, saattavat hekin mainita sanan “pakolaisongelma”. Ja se tuskin lisää muiden halua matkustaa tälle jo entuudestaan autiolle saarelle. Kulmani kurtistuvat taas vähän lisää.

image

Ihastumme Molivoksen kylään heti. Ihanat idylliset talot ja kujat, kirkas merivesi, pikkuinen satama ja ylhäällä kukkulalla oleva linnoitus saavat meidät haukkomaan ihastuksesta henkeä ja kamerani käy kuumana ottaessani kymmeniä kuvia. Kreikkalainen ruoka on yhtä hyvää kuin muistinkin, ja ihmiset jopa ystävällisempiä kuin muistikuvissani. Olemme valinneet aivan mahtavan kohteen lomallemme!

Satamassa näemme pienen myytävänä olevan liikehuoneiston. Kurkkiessamme ikkunoista sisään viereisen tavernan omistaja tulee kysymään olisimmeko kiinnostuneita ostamaan joko myytävänä olevan liikkeen, tai kenties hänen? Hän vie meidät sisälle ravintolaansa ja esittelee meille kettiötään ja maalailee mieliimme kuvia, millaisen ravintolan tai baarin voisimme siihen avata.

image

Ajatus oman paikan avaamisesta voisi houkutellakin, mutta kuinkas on asiakasmäärien laita? Miehen silmiin nousee huoli ja jopa suru: viime vuonna Lesbokselle tuli 30 lentoa viikossa, mutta tänä kesänä lentojen viikottainen määrä on tippunut kahdeksaan. Asiakkaita ei ole, sillä ihmiset eivät halua lomallaan miettiä ikäviä asioita tai edes nähdä pakolaisia. Emme ole tähän mennessä nähneet yhtäkään, emmekä edes mitään viitteitä siitä, että pakolaiset olisivat matkailijoille harmiksi.

Huoliryppyni syvenee taas hieman lisää ja sydäntäkin puristaa. Kaikkialla on niin autiota, ravintolat ovat tyhjillään ja kaupoissa ei näy ketään. Välillä tuntuu kuin olisimme kaksin hylätyllä saarella. Vaikka rakastammekin rauhaa, ei meitä haittaisi jos täällä olisi muitakin. Ja se ei todellakaan haittaisi paikallisiakaan.

image

Löydän netistä Ylen viime marraskuussa julkaiseman artikkelin Lesboksen pakolaisista. Teksti on karua luettavaa, mutta tilanne näyttää parantuneen puolessa vuodessa. Ainakaan Molivoksen rannalla ei pakolaisveneitä tai pakolaisleirejä näy. Kyllä tänne voi lomalle tulla. Täällä tarvitaan meitä.

Lue myös:

 1. Mitä maksoi viikko Kreikassa?
 2. Viisi hyvää syytä matkustaa Kreikkaan
 3. Polkupyöräily Pohjois-Lesboksen rannikolla yllätti rankkuudellaan
37 comments
 1. Juurikin nyt Petrassa. Molivoksen naapurikylässä. Turisteja on ihan mukavasti, mutta myös tilaa, joten paikallisille yrittäjille sopisi isompikin määrä. Ihmiset todella ystävällisiä, kuten kreikassa yleensäkin. Mitä venepakolaisiin tulee, niin heitä ei
  Petran rantakadulla näy. Autoillessa törmäsin/osuin täysin vahingossa Morin pakolaisleiriin. Siinä telttakylässä asuu vielä paljon ihmisiä, jotka eivät ole saaneet turva/tms.paikkaa muualta euroopasta. Siis nyt lauantaina 15.6.2019. Varmaankin saaren kuumin ja karuin vuorenrinne, jossa aikas vaatimattomat olot. Ei siellä kukaan voi huvikseen yrittää pysyä hengissä. Pohjoisrannikolta on Turkkiin matkaa vain 7 kilometriä, ja kun heitä tuli sitten yli puoli miljoonaa, niin melkoinen kaaoshan tuo on kolme vuotta sitten ollut. Täällä kuitenkin suurimmalla osalla henki säilyi, muuta ei sitten olekkaan. Lesvoksen saari on jokatapauksessa hyvä valinta lomakohteeksi.
  Kuinkahan meillä suomessa kävisi, jos vaikkapa Hailuotoon tulisi muutamassa päivässä 560.000 pakolaista. Ja sitten vielä ne, jotka eivät matkasta selvinneet, ajaituisivat aikanaan rantaan Vaasasta pohjoiseen. On nämä kreikan saarilla olevat ihmiset selviytyjä porukkaa, on sitten paikallinen tai turkkilaisten mereen ajama syyrialainen.

 2. Ihana, surullissävytteinen juttu. Kun minä kerroin matkustavani tänä kesänä Keikkaan, kuulin muutaman kerran kommentin, “ettet kai sinne, missä on niitä pakolaisia” tai “onko siellä nyt turvallista”. Lesbos on selvästi ollut tosi hyvä kohde! Ja kuvatkin on niin ihania. Toivottavsti mekin kohtaamme Kreikan matkallamme yhtä ystävällisiä ihmisiä – ainakin s.postiviestien perusteella hotellin väki on todella sympaattista :). Enää kaksi yötä… :)

  1. Samanlaiset kommentit tulivat meillekin tutuiksi kertoessamme matkasuunnitelmistamme. Mutta aina kannattaa lähteä reissuun avoimin mielin, ilman ennakkoasenteita – niin tässäkin tapauksessa, sillä meillä oli aivan mahtava reissu!
   Olen varma, että tekin tapaatte Kreikassa aivan ihania ihmisiä! :) Ihanaa reissua!

  1. Niin minäkin toivon! Tämä meidän matkanjärjestäjä Spies on julkaissut lehdistötiedotteen Lesboksen tilanteesta, joten toivon, että se vaikuttaisi ainakin tanskalaisten lomapäätöksiin.

 3. Olipas mielenkiintoinen juttu. Luulisi, että niiden “tavallisten” turistien sijasta saari houkuttelisi nyt pakolaistilanteesta kiinnostuneita. Toisaalta ehkä he eivät tosiaan riitä korvaamaan aikaisempaa turistimäärää… Ps. Kiva lueskella näitä sun Kreikka-postauksia muutenkin, koska loppukesästä saatan itsekin lähteä Kreikkaa tutkimaan:)

  1. Ihana kuulla Pinja, että sinusta on kiva lueskella näitä Kreikka-aiheisia postauksia :)
   Pakolaistilanteesta kiinnostuneita ei taida olla ihan niin paljon kuin niitä, jotka eivät halua lomallaan ajatella/nähdä pakolaisia… Vaikka siis niitähän ei tällä hetkellä enää Lesboksella ole, mutta monet matkanjärjestäjät ehti jo perua tämän kesän matkat.

 4. Kävin tuolla parikymmentä vuotta sitten. Silloin tosin saarta myytiin Suomessakin Mytilinin nimellä – sateenkaariväen vapautuminen ei ollut vielä tapahtunut.

  Muistan että saari oli aika karu, ja rannalla seuraamme lyöttäytyi pieni yksinäinen koiranpentu, jota ystäväni kanssa ruokimme ja ihan vakavissamme mietimme sen Suomeen tuontia (vaikka meillä ei ollut mitään käsitystä tuonnin vaatimasta byrokratiasta). “Hentun Liisa” jäi kuitenkin sinne rantaan lähdettyämme – seikka joka kaikkien näiden vuosien jälkeen edelleen kaduttaa.

  1. Voi ei, mikä tarina! On ollut varmasti kauheaa jättää Hentun Liisa sinne… Molivoksen kylässä oli useita vapaina kulkevia koiria, en tiedä oliko ne varsinaisesti kulkukoiria, vai muuten vaan päivät vapaina juoksentelevia. Mutta suloisia ne olivat kaikki! :)

 5. Mun ystävä on ollut Lesboksella tekemässä juttua pakolaistilanteesta ja tämä kaikki on tosi kiinnostavaa ja surullistakin. Juuri niin sanotusti hädässä olevia kohteita kannattaisi aina suosia. Tällaisissa paikoissa turismia arvostetaan ja kohtelu on todella hyvää. Maa, joissa turisteja on jo riesaksi asti ovat aika toisenlaisia esimerkiksi aidon ystävällisyyden kannalta. Toisaalta, tällainen muutos mahdollistaa Lesbokselle vaikka aivan uudenlaisen tavan toimia matkakohteena. Tyhjästä voi aloittaa mitä vain! Minä kyllä menisin Lesbokselle, ihan milloin vain! :)

  1. Kyllähän sen huomaa esimerkiksi Thaimaassa, mitä runsaat turistilaumat on tehneet paikallisten ystävällisyydelle niillä alueilla. Ei se hymy ole enää aina niin aitoa! Mutta toisin on sitten niissä paikoissa, missä turistivirrat on pienemmät, eikä niistä ole riesaa.
   Mä toivon, että Lesboksella on vielä asukkaita jäljellä kun sinne sitten joskus turistivirrat palaavat. Toivottavasti pärjäävät edes seuraavaan kesään, sillä ehkä sitten tilanne on jo parempi.

 6. Hyvä postaus ja kiva että joku tuo reaalista tilannetta esille! Harmittaa todella paikallisten puolesta, joten toivottavasti ihmiset päätyisivät nyt tuonne matkaamaan. Uutisointi kyllä vaikuttaa ihan liikaa meidän ajatelluun ja ei kukaan kerro miten asiat todellisuudessa ovat. Kreetan matkaa varatessamme mietimme kanssa pakolaistilannetta, mutta ainakin silloin asia vaikutti olevan halussa, saas nähä miten on sitten ennen matkaa! :)

  1. Minua harmittaa ihan todella paljon paikallisten puolesta, etenkin kun tietää kuinka ihania kreikkalaiset ovat. He tekevät kaikkensa (ainakin Lesboksella) auttaakseen pakolaisia, mutta sitten turistit hylkäävätkin koko saaren. Ei ole reilua, ei…

 7. Kiitettävästi yrität saada ihmisiä matkustamaan (taas) Kreikkaan! Meilläkin Ateena (ja siihen liitettynä) Spinalonga on “listalla”, mutta toistaiseksi muut ovat ajaneet ohi. Ehkä ensi vuonna sitten? Eikä viivyttelymme johdu pakolaisista vaan oikeasti vaan siitä, että lomaideoita on liian paljon lomapäiviin nähden :-(

  1. Teen sen minkä pystyn :) Spinalonga on kyllä mielenkiintoinen, ja varmasti etenkin jos on lukenut kirjan tai katsonut tv-sarjan. Minä en ole kumpaakaan, mutta oppaana ollessani perehdyin kyllä saaren synkkään historiaan. Kannattaa sitten kun sinne menette majoittua Itä-Kreetalle, sillä länsipuolelta saarta on liian pitkä matka!

 8. Onpas surullista. Tekisi mieli matkustaa tuonne ihan vaan tukemaan paikallisia. Ihan sairaan halpoja äkkilähtöjä Kreikan saarille kyllä on tällä hetkellä, lentoja saa halvimmillaan 45 eurolla (meno-paluu). Jos en olisi itse täysin rahaton, niin lähtisin samantien 8).

  1. Minunkin tekisi mieli lähteä uudestaan, ihan vaan tukemaan paikallisia. Jätettiin jopa päiväretki Turkkiin tekemättä, koska haluttiin sekin aika olla tuhlaamassa rahojamme Lesboksen kahviloihin ja ravintoloihin :)

 9. Uutisointi vaikuttaa todella paljon. Meilläkin alkuvuodesta lomasuunnitelmia tehdessä hinku Balkanille oli suuri, mutta uutisoinnin vuoksi päädyttiin Keski-Eurooppaan. Raja-aitojen rakentaminen, pakolaisten massat pitkin Balkania, ja ihmisten epätoivo eivät houkutelleet. Nyt olen useampaan otteeseen harmitellut omaa pelkuruuttani, vaikka hieno reissu meille varmasti tulee näinkin.
  Hienoa kun lähditte Lesbokselle, toivottavasti muutkin lähteävät!

  1. Totta kai uusitointi vaikuttaa ihmisten toimintaan, ja mä ymmärrän kyllä täysin, että lomalla ei välttämättä halua olla todistamassa pakolaisten epätoivoa. Mutta kuten olen useamman kerran harmitellut, ei medialla näytä olevan mitään vastuuta uutisoida silloin, kun kaikki on taas hyvin :(

 10. Mielenkiintoinen juttu! Turistien katoaminen on tosi ikävä ja huono juttu paikallisten kannalta. Mediassa totta kai pakolaisilla pelotellaan, vaikka todellisuus esimerkiksi juuri Lesboksella voi olla aivan toinen. Hyvä että blogeista voi lukea mikä tilanne oikeasti on, kyllähän Lesbokselle voivi lähteä jos tulisi mahdollisuus :)

  1. Niin, etenkin kun mediassa ensiksi kauhistellaan tilannetta suureen ääneen, mutta sitten kun tilanne on rauhoittunut, ei siitä mainita mitään. Jätetään vaan ihmiset siihen luuloon, että saarella on edelleenkin kaaos, vaikka kaikki olisikin palautunut normaaliksi. Ärsyttävää… :(

 11. Hyva postaus, toivottavasti ihmiset innostuisivat sinne matkaamaan viela keslomasesongilla. Hyva te! Itsella ei Kreikka ole tana vuonna suunnitelmissa, mutta joskus taas on paastava Kreikan saaristoon!

 12. Huomaan itsekin ahdistuvani pakolaisista. Selkeää on, miksi he lähtevät, mutta epäselvää on, miksi he tulevat Kreikkaan tai ylipäätään Eurooppaan. Ennen kaikkea, en halua ajatella sitä. Eikös valtiot ole sitä varten, että ne hoitavat sen homman, ja nyt on ilmeistä, että ne ja koko EU on taas kerran sössineet sen asian. Sotaa pakeneville pitäisi olla ovet apposellaan, mutta mitään enempää on vaikea luvata. Etenkin sen pitäisi olla asia, millä yksittäisen kansalaisen ei pitäisi vaivata päätään. Tervetuloa meille, mutta älä pyydä mitään, äläkä vaivaa minua ongelmillasi.
  Lesbos on tietysti lesbokohde, koska Sapfo. Mutta on sanottu, että Sapfon runot kirjoitti Sapfon mies, joten ne, jotka tulevat Lesbokselle Sapfon perässä, ovat tietämättömiä. Vähän niin kuin ne pakolaiset, jotka luulevat EU:n kunnioittavan ihmisoikeuksia ja tarjoavan työtä.

  1. Ainakin Lesbokselle ovet ovat oikeasti olleet pakolaisille apposillaan avoinna: “Lesboslaiset ovatkin uskomattomassa määrin avanneet ovensa pakolaisille, ottaen heitä kanssaan asumaan tai ainakin tarjoten heille mahdollisuuden käydä peseytymässä, hakemassa puhdasta vettä ja ruokailemassa. Jos siis kaipaat lomapuitteita, joissa voit sulautua paikallisen väestön joukkoon ja ottaa mallia loputtomasta sydämellisyydestä, saattaa Lesbos olla itsellesi juuri oikea kohde. Lesbos on pakolaisasenteensa ansiosta viimeisen vuoden aikana kohonnut lähes tuntemattomuuden syövereistä niin sanotun länsimaisen sivilisaation ruumiillistumaksi, jossa vapaus, veljeys ja tasa-arvo edelleen tunnetaan.” http://kreikkaan.net/pakolaistilanne-kreikan-saarilla
   Mulla on sivistyksessä aukko Sapfon kohdalla, enkä edes ehtinyt lukea siitä ennen reissua. Mutta pitäis kyllä lueskella… Eresoksen kaupunki taitaa olla Lesboksella lesboturismin pääkohde, koska käsittääkseni se on Sapfon synnyinpaikka.

   1. Upea homma tuo lesboslaisten sydämellisyys! He ovat itse omin silmin nähneet nääntyneiden pakolaisten tulon heidän rannoilleen ja jotkut jopa osallistuneet pelastustoimiin. Mitenhän olisi, jos pakolaiset tulisivat Suomenlahden yli suomalaisten uimarannoille, uskaltaisinko edes kuvitella sellaista.

 13. Silmiä avaava postaus, kiitos! Täytyy tunnustaa, etten minäkään kesälomia suunnitellessa edes harkinnut matkustavani perheen kanssa tuolle suunnalle, osittain uutisten takia. Näin Välimeren rannalla asuvana noita uutisia kun tulee luettua liiankin kanssa, monen eri maan lehdistä, ja onhan se uutisointi ollut sellaista, että mieluummin loman lähtee viettämään jonnekin muualle. Hienoa siis kuulla, että tilanne on tuolla rauhallinen ja että sinne todellakin voisi turvallisin mielin mennä! Toivottavasti tämän postauksen lukee joku, jonka lomasuunnitelmat ovat vielä hakusessa ja kohde päättämättä!

  1. Mä en ollut edes hirveästi lukenut Välimeren saarten tilanteesta, etenkään Lesboksen, mutta ainahan se juttu kääntyi pakolaistilanteeseen kun kerroimme tuttaville matkasuunnitelmistamme. Ennakkoluulottomina lähdettiin, ja monta kertaa loman aikana kyllä juttelimme, että onneks lähdettiin :) Ja toivottavasti muutkin lähtisi :)

 14. Tulin juuri samokselta ja siellä tilanne oli vähän sama. Kuulemma puolet vähemmän turisteja kuin viime vuonna tähän aikaan. Media on pelotellut pakolaistilanteesta, niin etteivät ihmiset uskalla matkustaa. Minä en nähnyt yhtään pakolaista vaikka kiersin saaren kolme kertaa. Samokselta on lyhimmillään turkkiin vain 1,5 km meriteitse, joten pakolaisia on kuulemma tullut, mutta ei enää, koska heidät palautetaan turkkiin.

  Minulle tuli tosi paha mieli kreikkalaisten puolesta. Useita hotelleja oli suljettuna, ravintolat lähes tyhjiä… Kreikkalaisten pelko turistien puuttumisesta oli aistittavissa. Kaikki kreikkalaiset olivat yliystävällisiä, ehkä toivoivat että viemme kotiin viestiä että Kreikkaan on edelleen turvallista matkustaa. Tekisi mieli tehdä vielä toinen reissu Kreikkaan tänä kesänä, koska maa on rakastan kreikkaa. Tuo lesboksen saari kuulosti kivalta, siellä en vielä ole olutkaan.

  1. Se on ärsyttävää, että media kyllä pelottelee pakolaistilanteella, mutta sitten kun tilanne on parempi, siitä ei mainita mitään. Kauhukuvat myy lehtiä paremmin kuin se, että “kaikki on hyvin ja Kreikkaan kannattaa matkustaa”. :(
   Täällä Lesboksella minulle on sanottu ihan suoraan, että kerronhan sitten kotona, että tänne voi tulla ja mitään ongelmaa ei ole. Turistien vähyys vaikuttaa niin moniin asioihin, että kaikkia emme välttämättä edes ymmärrä. Eräskin ravintolan pitäjä kertoi kyynelsilmin, että hänen sydäntään särkee kun turistien vähyyden vuoksi hänen pojat on muuttamassa Ateenaan töiden perässä.
   Minunkin tekisi mieli tulla Kreikkaan toisenkin kerran tänä kesänä… Vaikka Samokselle, koska olen kuullut siitä niin paljon hyvää :)

  1. Nyt jos koskaan kannattaa matkustaa Lesbokselle : on rauhallista, paikalliset kiittää ja heillä on kunnolla aikaa jutella meidän turistien kanssa ja kertoa upeasta saarestaan :)

 15. Hyvä kirjoitus! Harmi että kesän matkakohde tuli jo valittua, muuten olisimme rauhaa rakastavina suunnanneet ehkä tänne.

 16. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja tilannekatsauksesta Lesbokselle! Tuo turistien katoaminen on kutakuinkin pahinta, mitä tavallisille kreikkalaisille voi tapahtua. Ensin matkailijoita peloteltiin talouskriisillä, sitten pakolaisilla. :( Paras tapa auttaa kreikkalaisia on kuitenkin matkustaa Kreikkaan. Minäkin matkustan toivottavasti syksyllä, kun on mahdollista pitää lomaa!

  1. Kyllä, näissä turistikohteissa meistä lomalaisista ollaan riippuvaisia, sillä ei näillä saarilla usein ole kovin paljoa muutakaan tulonlähdettä. Kun turistit kaikkoavat, sitten kaikkoavat paikallisetkin ja upeat saaret hiljenee entisestään. Ja vaikka esim. Kreetalla ja Rodoksella turismi alkaa taas kukoistaa talouskriisin aiheuttaman kadon jälkeen, toivoisi, että matkailijat levittäytyisi tasaisemmin ympäri Kreikan saaria. Kiitos kommentistasi! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *