Muistilista Kreetan-lomalle kesällä 2020

Kreetalle saapui tänään kesäkauden ensimmäinen suora lento Suomesta. Normaalina kesänä suorat lennot alkavat jo maalis-huhtikuun vaihteessa, joten tänä vuonna suomalaisten tulo saarelle viivästyi lähes neljällä kuukaudella. Vaikka Haniassa kesä tuntuu turistien paljouden vuoksi jo lähes tavanomaiselta, ei tämä edelleenkään ole normaali kesä: Kreetalle lomalle tulijan tulee tietää useampikin uusi asia sekä ennen Kreetalle saapumista, että myös sen jälkeen.

Kreetalle lomalle lähtijän tulee muistaa seuraavat kuusi kohtaa kesällä 2020!

Kolmas talvi Kreikassa

1. Täytä netissä Passenger Locator Form (PLF)

Heinäkuun alusta alkaen jokaisen Kreikkaan tulevan on täytynyt täyttää Passenger Locator Form, PLF-lomake. Nettilomakkeessa kysytään muun muassa lentotietoja, edellisiä matkakohteita ja osoitetta Kreikassa.

Lomake tulee täyttää vähintään 24 tuntia ennen Kreikkaan saapumista, ja ennen reissua matkustaja saa sähköpostiinsa lomakkeeseen syötettyjen tietojen perusteella luodun QR-koodin. Lomakkeen tietojen kautta algoritmit nimittäin selvittävät mahdolliset COVID-kantajat, ja Kreikkaan saavuttuaan he osataan ohjata QR-koodin avulla suoraan testiin.

Tämän vuoksi koodi täytyy olla Kreikkaan saapuessa joko tallennettu puhelimeen tai paperille tulostettuna, sillä kaikki koodit skannataan Kreikan päässä. Olen kuullut kahta tietoa siitä, mitä tapahtuu jos lomake ei ole täytettynä eikä koodia ole: lennolle ei joko pääse lainkaan, tai sitten Kreikkaan saavuttua joutuu maksamaan 500 euron sakot.

Itse en ottaisi selvää, kumpi väittämistä on totta, vaan täyttäisin lomakkeen hyvissä ajoin ennen matkaa. Lomake ja tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

Päivitys: 18.7. | PLF-lomakkeen täyttämisen aikarajaa on yksinkertaistettu niin, että se tulee viimeistään täyttää Kreikkaan saapumista edeltävänä päivänä, eikä sen täyttämisellä ole siis tunneissa määritettyä takarajaa.

Kolmas talvi Kreikassa

2. Maski(t) pakollinen lennolla

Lennoilla jokaisen matkustajan (lukuun ottamatta pikkulapsia) täytyy käyttää kasvomaskia, jonka hankkiminen on matkustajan omalla vastuulla. Kannattaa tarkastaa lentoyhtiön nettisivuilta tarkemmat ohjeet maskiin ja lentomatkustamiseen liittyen.

Maskeja kannattaa varata pelkästään lennolle useampi kappale, sillä oikeaoppisesti käytettynä se tulee vaihtaa riittävän usein: kun maski likaantuu, kostuu, tai kun otat sen pois kasvoiltasi. Eli jos ruokailet lentokoneessa, tulisi ruokailun jälkeen laittaa uusi, puhdas maski kasvoille.

3. Jos sinut testataan kentällä, joudut karanteeniin

Päivitys: 9.8. | Karanteenipakko ei pidä enää paikkaansa: testiin joutunutta suositellaan pitämään turvavälit muihin ihmisiin – mutta tämähän koskee jokaista, niin turisteja kuin paikallisiakin.

Kreikkaan saavuttua viranomaiset ohjaavat matkustajat COVID-testiin PLF-lomakkeeseen syötettyjen tietojen perusteella. Vuoden ensimmäiseltä Helsinki-Hania -lennolta testiin joutui uutisen mukaan vain yksi henkilö, joka on mielestäni todella pieni määrä: näin Kreetalla asuvan mielestä kun jokaisen saarelle tulevan voisi testata, sillä täällä ei ole ollut koronatapauksia juuri lainkaan koko pandemian aikana, eikä niitä kyllä enempää kaivatakaan.

Kreetalle lomalle tulijan on tärkeää tietää se, että jos sinut testataan Kreikan lentokentällä, tarkoittaa se automaattisesti 24 tunnin karanteenia. Tai näin ainakin väittävät minulle puhelimeen säännöllisesti tulevat tekstiviestit, mutta hallituksen sivut on vastikään päivitetty muistuttamaan vain turvavälistä.

Oletan, että testiin joutunut saa tarkat, senhetkiset ohjeet, joita tulee noudataa. Suosittelen Kreetalle lomalle tulijan kuitenkin varautumaan siihen, että ensimmäisen vuorokauden aikana ei ole asiaa ravintoloihin, kauppoihin tai ylipäänsä ihmisten sekaan.

Jos testitulos on negatiivinen, ei siitä ilmoiteta erikseen, vaan vuorokauden päästä testistä voi poistua majapaikasta ja lähteä ihmisten ilmoille noudattaen Kreikan yleisiä ohjeita. Jos testitulos on positiivinen, ottavat viranomaiset yhteyttä ja siirtävät karanteenihotelliin. Hanian alueella karanteenihotelli sijaitsee Kalivesissa.

Kreetalle lomalle

4. Maski pakollinen bussissa, taksissa ja kaupoissa

Kuten myös lennolla, lentokentältä poistuessa tulee käyttää maskia: lähdit lentokentältä sitten matkanjärjestäjän kuljetuksella, paikallisbussilla tai taksilla, on kasvomaskin käyttö pakollista. Ja pliis: älä käytä sitä samaa maskia kuin lennolla, vaan heitä se roskiin, pese kädet, ja ota käyttöön uusi ja puhdas maski.

Myös lentokenttäkuljetuksen jälkeen on (puhtaille) maskeille käyttöä: jos käytät loman aikana paikallisbusseja, retkibusseja ja takseja, tulee jokaisella matkustajalla olla kasvimaski käytössä. Henkilökohtaisesti suosittelen maskin käyttöä muutenkin ruuhkaisissa sisätiloissa, kuten ruoka- ja vaatekaupoissa – mutta myös vaikkapa Hanian keskustassa, jonka kapeilla kaduilla on jo nyt niin paljon väkeä, että turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kreetalla voit ostaa lisää maskeja mm. apteekeista.

Päivitys: 18.7. | Lauantaista 18.7. astui voimaan sääntö, että ruokakaupoissa kaikkien tulee käyttää maskia.

Päivitys: 28.7. | Keskiviikosta 29.7. alkaen maskia tulee käyttää edellä mainittujen lisäksi kaikissa vähittäiskaupoissa, kampaamoissa, kauneushoitoloissa, leipomoissa ja hisseissä. Maskin käyttöä suositellaan kahviloissa, ravintoloissa, kirkoissa ja portaissa.

Lue maskinkäyttökokemuksista Kreetalla täältä!

5. Suosi pienyrittäjiä

Kevään koronarjoitteet ja matkailukauden viivästyminen ovat vaikuttaneet suuresti monien kreikkalaisten ja etenkin matkailusta riippuvaisten kreetalaisten tuloihin.

Matkailijana tuet parhaiten kreetalaisia valitsemalla pienen perheomisteisen hotellin ketjuhotellin sijaan, käymällä paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa all inclusive -hotellin ravintolan sijaan, tekemällä ostoksia paikallisten omistamissa kaupoissa kansainvälisten liikeketjujen sijaan… Siis yksinkertaisesti ostamalla mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita, ja paikallisista liikkeistä kansainvälisten ketjujen sijaan.

Haniasta autolla: Agia Triadan luostari

6. Nauti upeasta Kreetasta!

Kaikista suosituksista, rajoitteista ja maskien käytöistä huolimatta olen varma, että Kreetalle lomalle saapuva pystyy nauttimaan aina niin upeasta, mutta nyt vain normaalia kesää rauhallisemmasta saaresta aivan yhtä paljon kuin aina ennenkin! Ja jos mahdollista, kreetalaiset ovat tänä kesänä jopa entistä vieraanvaraisempia, sillä teitä lomalaisia on odotettu. Joten ei muuta kuin hyvää lomaa!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa

4 comments
 1. Saavuimme 9.8. Finnair koneella Iraklioniin. Meidät ja suuri joukko (jopa kaikki?) meidän koneesta testattiin kentällä. Emme saaneet sieltä mitään ohjeistusta. Vähän sekavan oloista touhua ja sisään /testiin jonottaessa turvaväleistä ei tietoakaan. Meillä oli testillä vahvistettu korona huhtikuussa. Tuo kentän testi sipaistiin vain nielurisoista. Suomessa otettiin huolellisesti syvältä nenä-nielusta. Joka tapauksessa, meillä nyt negatiivinen, kun muuta ei ole ilmoitettu. Itseltä otettiin uusintatesti (negatiivinen) Suomessa 2,5 viikkoa sitten. Nyt nautitaan lämmöstä ja noudatetaan yleisesti annettuja ohjeita.

  1. Minäkin olen ihmetellyt tuota, että kentällä näyte otetaan suun kautta, eikä nenä-nielusta niin kuin yleensä. Ehkä se on nopeampi niin, mutta onko luotettava? Mielestäni kun yllättävän vähän on todettu tapauksia turistien keskuudessa, joka tietenkin on hyvä asia, mutta jotenkin vain on alkanut epäilyttää tuo suutestin luotettavuus…

   Ehkä noita ohjeistuksia ei kentällä anneta, koska eipä niitä oikein olekaan (ja PLF-lomakkeen täytön yhteydessä ne käsittääkseni pitäisi lukea): samat säännöt kuin muillekin ja saa liikkua vapaasti. Monilta saattaa kyllä saattaa jäädä se tieto huomaamatta tai pistämättä muistiin, että n. 24 h testin jälkeen voi olettaa tuloksen olleen negatiivinen, jos siis ei ole viranomaiset olleet yhteydessä.

   Hyvä, että jo sairastettu virus ei näyttänyt teillä enää positiivista, se kun saattaa testissä vielä näkyä jonkun aikaa vaikka ei tautia enää levittäisikään. Tämä on käsittääkseni ollut tilanne täällä Haniassa nyt kahden ruotsalaisen positiivisen suhteen: eli olivat jo sairastaneet viruksen ja tulivat Kreetalle oireettomina. Mutta lentokentän testi näytti positiivista, joten joutuivat karanteenihotelliin ja rantaloma loppui siihen…

   Kiitos kommentista ja mukavaa ja lämpöistä lomaa teille! :)

 2. Hei,
  Elokuun alussa Helsingin lennolta testattiin 2 henkilöä ja minä olin toinen. En saanut mitään ohjeita, esim. ilmoittavatko tuloksesta tms. eikä ohjeita 24h karanteeniin. Jäi hämmentynyt olo. Muutoin mahtava loma ollut ja olemme noudattaneet turvallisuusohjeita erittäin tunnollisesti. Turvavälejä on helppo noudattaa, ihmisiä ei olen tungokseksi asti.

  1. Hei! Olen käsittänyt että PLF-lomaketta täyttäessä tulisi lukea maahan saapumista ja mahdollista testaamista koskevat säännöt, ja pitäisi laittaa raksi ruutuun sen merkiksi että ne on lukenut. Eikö näin kuitenkaan olekaan? Periaatteessahan mitään papereita ei saisi jealla (eikä ravintoloissakaan saisi olla edes ruokalistoja), joten sen vuoksi olisi loogista jos kaikki informaatio annetaan matkustajailmoituksen teon yhteydessä.

   Karanteenia ei tosiaan enää ole, jos testiin joutuu. Pitääkin päivittää se tähän vielä selkeämmin.

   Kiva kuulla, että teillä on ollut mukava loma upealla Kreetalla! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *