365 päivää joogaa: Kotijoogan hyödyt ja haitat

Kun viime vuoden maaliskuun viimeisenä sunnuntaina levitin hetken mielijohteesta joogamaton olohuoneeseen ja klikkasin pyörimään joogavideon YouTubesta, en olisi uskonut, että tekisin saman seuraavan vuoden aikana joka ikinen päivä. Kotijoogan hyödyt tulivat kuitenkin nopeasti selviksi, enkä kohta enää pystynyt luopumaan päivittäisistä joogatuokioistani.

Oli ensimmäinen koronakevät, Kreikka oli lockdownissa ja uutisissa lietsottiin paniikkia. Kaiken epävarmuuden keskellä kaipasin jotain rauhoittavaa – jotain, joka veisi ajatukset edes hetkeksi pois maailmaa myllertävästä viruksesta. Ilmeisesti jooga toimi tähän tarkoitukseen mainiosti, sillä levitin maton jälleen seuraavana päivänä, ja taas seuraavana. Tuli täyteen 100 päivää, sitten 200 – ja lopulta tein tietoisen päätöksen joogata joka päivä vuoden ajan.

Muistan menneeltä vuodelta vain yhden kerran, jolloin minulla oli oikeasti vaikeuksia saada päivän jooga-annos tehtyä: syksyllä patikoin Samaria-rotkon, ja käveltyäni kuusi tuntia ja käytettyäni koko retkeen 17 tuntia, olin myöhään illalla kotiin saavuttuani rättipoikki. Tuo joogahetki meni väkisin suorittamiseksi, pakolliseksi pahaksi ettei vain jäisi yksi päivä väliin.

Kotijoogan hyödyt

Ennen kotijoogailun aloittamista en ollut joogannut paria kertaa enempää enkä ollut harrastanut säännöllistä liikuntaa pariin vuoteen. Olin siis kokematon ja rapakunnossa, huonoryhtinen ja jäykkä. Aloitin kotijoogan suositun YouTube-joogin Adrienen ohjauksella, ilmeisestikin monen muun tavoin korona-aikaan: tämän vuoden aikana Yoga with Adriene -kanava on tuplannut katsojamääränsä, ja tällä hetkellä kanavalla on lähes 10 miljoonaa seuraajaa.

Tässä ajatuksia joogataipaleeltani: mitkä ovat kotijoogan hyödyt, kuinka säännöllinen jooga on vaikuttanut minuun ja mitkä ovat kotona joogailun miinuspuolet.

Kotijoogan hyödyt

Parasta kotona joogamisessa on se, että joogatakseen ei tarvitse lähteä minnekään, vaan joogasaliksi muuttuu käden käänteessä niin makuuhuoneen nurkkaus, olohuone kuin vaikkapa parvekekin. Kun oma joogaohjaaja kulkee kännykässä mukana, voi joogamaton levittää kodin lisäksi myös vaikkapa metsään, rannalle tai laiturinnokkaan.

Kotijoogan hyödyt eivät tietenkään liity vain sijaintiin, vaan säännöllisesti – niin kotona yksin kuin joogasalilla ryhmässäkin – harjoitetussa joogassa on lukuisia hyvinvointiin liittyviä hyötyjä. Yoga Nordic on laatinut kattavan listan joogan mahdollisista eduista, joista kokosin alle ne, joista olen samaa mieltä näin (nyt jo yli) 365 joogasession jälkeen.

Kotijoogan hyödyt

1. Jooga saa sinut hyvälle mielelle

Jooga todellakin saa hyvälle mielelle! Vaikka toisinaan maton levittäminen ja play-nappulan painaminen on viimeinen asia, minkä sillä hetkellä haluaisi tehdä, ei joogasession jälkeen ole koskaan kaduttanut. Joogan jälkeen on aina hyvä fiilis!

2. Jooga lisää liikkuvuutta

Ensimmäisiä kertoja – ja viikkoja – joogatessani osa liikkeistä oli todella epämukavia, ja jouduin esimerkiksi jättämään polvi-istunnan kokonaan väliin. Nykyisin rintaranka avautuu merkittävästi paremmin, saan kämmenet lattiaan eteentaivutuksessa seisten ja vaikkapa täysistuminen ei tuota lainkaan ongelmia.

Vaikka jumeja on edelleenkin ja joinakin päivinä kroppa tuntuu jäykemmältä kuin toisina, on ollut mahtavaa huomata, kuinka keho on tämän vuoden aikana jatkuvasti tullut liikkuvammaksi ja notkeammaksi. Muistan edelleen sen vau-tunteen, kun sain ensimmäistä kertaa kantapäät lattiaan alaspäin katsovassa koirassa!

Kotijoogan hyödyt

3. Jooga lisää voimaa

Ei tainnut mennä kuin kuukausi tai pari, kun huomasin olkavarsiini tulleen hieman muotoa. Myös epäkäslihakset olivat pullahtaneet näkyviksi. Lankuttaminen alkoi sujua kuin vettä vain keskivartalolihasten kehityksen myötä, ja soturit ja tuoliasento eivät enää polttaneet reisissä kuten alussa. Oli uskomatonta, että kropassa alkoi näkyä ja tuntua muutoksia vain rauhallisen ja helpolta tuntuvan joogan ansiosta!

4. Jooga auttaa keskittymään

Vaikkakin Yoga Nordicin artikkelissa viitataan hiljaiseen joogasaliin, jossa pääsee helposti “meditatiiviseen levon tilaan, mikä auttaa keskittämään mielen myös joogamaton ulkopuolella”, on minulla kotijooga opettanut keskittymään häiriötekijöistä huolimatta.

Alkuun ärsyynnyin, kun asuinkumppanini piti ääntä tai liikkui olohuoneessa minun joogatessani, mutta pian opin sulkemaan ympäröivät äänet ja häiriötekijät ja vain keskittymään omaan joogahetkeeni. Tästä taidosta on tullut kultaa myös avokonttorissa työskennellessä.

5. Jooga vähentää stressiä

Tämä on niin totta! Joogaan aina töiden jälkeen heti kotiin saavuttuani, ja jooga on mainio tapa saada työpäivän aikana kohonneet stressitasot alas. Vaikka alkuun saattaakin olla hankalaa työntää työasiat mielestä pois, ovat ne kadonneet joogahetken loppuun mennessä.

Jooga

6. Jooga parantaa ryhtiä ja tasapainoa

Ryhti on joogan aloittamisen jälkeen parantunut kuin itsestään, ja tämän huomaa etenkin istumatyössä. Vaikka toisinaan huomaankin istuvani huonossa asennossa, on asennon korjaaminen helppoa eikä ryhdikkäässä asennossa istuminen ole niin hankalaa kuin aikaisemmin heikoilla keskivartalon lihaksilla.

Tasapainoharjoitukset ovat ehkäpä suosikkejani, sillä niitä tehdessä täytyy keskittyä täysin, joten ajatukset eivät lähde harhailemaan, vaan mieli tyhjenee takuulla. Alkuun tasapainossa pysymistä haittasi kivuliaan heikot nilkat yhdellä jalalla seisoessa, mutta lihasten kehityttyä tasapainokin on parantunut.

7. Oma huomio: Jooga vähentää päänsärkyjä

Ehkäpä jopa kaikkein merkittävin joogan tuoma hyöty on minulle ollut päänsärkyjen selkeä väheneminen. Olen taipuvainen saamaan migreenikohtauksia helposti jos nukun liikaa tai liian vähän, syön epäsäännöllisesti, tai ollessani stressaantunut – tai toisinaan jopa ilman mitään selkeää syytä.

Tämän vuoden aikana migreenejä on ollut huomattavasti normaalia vähemmän, ja uskon syynä olevan sekä joogan stressiä lievittävän vaikutuksen että niska-hartiaseudun liikkuvuuden parantuminen. Joogaaminen on myös poistanut jo alkaneen päänsäryn lukuisia kertoja, joten särkylääkkeiden popsiminen on vähentynyt joogan ansiosta.

Kotijoogan hyödyt

Kotijoogan miinukset

1. Yksin treenaaminen ei sovi kaikille

Suomessa ja Australiassa asuessani olin jumppien suurkuluttaja, sillä tykkäsin treenata ryhmässä. Se, että samalla tunnilla oli minua voimakkaampia, notkeampia, parempikuntoisia jumppaajia, motivoi minua ylittämään itseni.

Joogassa toki ei ole kyse siitä, kuka on taitavin ja notkein, joten samanlainen itsensä äärirajoille puskeminen ei kuulu joogaan. Mutta monia motivoi ryhmäliikuntatunneille lähtemisessä se, että tapaa muita ihmisiä, ja tätä ei kotona treenaamisessa ole – jollei sitten kokoonnu joogaamaan tai jumppaamaan yhdessä kavereiden kanssa.

2. Riski tehdä asennot väärin

Vaikka olen tykännyt joogata kotona ja mielestäni kotijoogan hyödyt ovat haittoja suuremmat, on kuitenkin tärkeää ymmärtää että kotona joogaaminen ei ole se turvallisin tapa – etenkään, jos alla ei ole lainkaan kokemusta ohjaajan kanssa joogaamisesta.

Ennen kotona joogaamista olin käynyt vain muutaman kerran live-ohjatulla joogatunnilla, joten olin täysin aloittelija. Tein joitakin aloittelijoille suunnattuja videoita, joissa käytiin asentoja tarkemmin läpi ja käytin myös peiliä apuna, mutta oli silti vaikeaa olla varma, että tein asennot oikein.

Ensimmäisten kuukausien aikana onnistuinkin rikkomaan paikkoja: jossain vaiheessa alaselkä kipeytyi, sitten polvet ja nilkkakin vaivasi toisinaan. Tilanne parani, kun keskityin asentoihin kunnolla, ja ennemminkin siihen mikä tuntuu hyvältä, eikä siihen, että yritän vääntyä samannäköiseen solmuun kuin videon supernotkea koko elämänsä joogannut Adriene.

Untitled

3. Kodin häiriötekijät

Asumme kaksin, mutta pikkuruisessa talossa, joten täysin hiljaista joogaympäristöä on vaikea saada joka kerta, eikä toista voi käskeä pysymään hiljaa ja olemaan liikkumatta aina kun minun tekee mieli joogata. Alkuun äänet häiritsivät, mutta pian opin sulkemaan ne maton ulkopuolelle – tai ainakin olemaan ärsyyntymättä niistä.

Toinen häiriötekijä on minulla ollut lukuisat kissamme, jotka yleensä kylläkin vain nukkuvat joogahetkieni ajan, mutta villille tuulelle sattuessaan saattaavat olla enemmän tai vähemmän häiriöksi. Lukuisia kertoja joku kissoista on rapsutuksia vailla ollessaan hypännyt selkääni lehmä- ja kissaliikkeitä tehdessäni, tai reiden päälle askelkyykyssä. Tai sitten vain käynyt joogamatolle nukkumaan niin, että olen joutunut väistelemään pientä karvakerää.

4. Löysäily

Yoga with Adriene -joogat ovat enimmäkseen kevyitä ja helppoja, eli aloittelijoille sopivia. Pidin tästä etenkin alkuun, sillä videoita valitessani ei tarvinnut pelätä, että edessä olisi minun kunnolleni ja kyvyilleni liian rankka sessio.

Mutta nyt jälkeen päin ajateltuna pelkästään Adrienen kanssa joogaaminen oli virhe: menin helpoimman kautta, ja kehityttyäni en haastanut itseäni vaativampien joogavideoiden parissa vaan valitsin aina tutun ja turvallisen Adrienen. Olen varma, että olisin vuodessa kehittynyt huomattavasti enemmän, jos olisin tehnyt edes pari kertaa viikossa haastavamman joogatreenin.

Kreeta

Jatkanko jokapäiväistä joogaamista?

Vaikka olen huomannut jokapäiväisessä joogaamisessa enemmän hyötyä kuin haittaa, en todennäköisesti tule jatkamaan joogaa päivittäin. Motivaatiosta ei kylläkään ole puutetta, mutta koska olen viime kuukausina alkanut tehdä säännöllisesti myös HIIT-kotitreenejä, ovat joogailut jääneet aikaisempia vähintään tunnin mittaisia sessioita huomattavasti lyhyemmiksi.

Tarkoituksenani on tästä eteen päin jakaa jooga ja HIIT eri päiville, ja keskittyä täysillä vain yhteen treeniin päivässä. Tämä mahdollistaisi sen, että joogapäivinä minulla olisi energiaa joogata ainakin se tunti, ja keskittyä siihen tuntiin kunnolla.

Voisin varmasti jaaritella joogasta vielä vaikka kuinka pitkään, mutta sanotaan vielä loppuun se, että olen iloinen, että päätin viime vuoden maaliskuun viimeinen sunnuntai hetken mielijohteesta kokeilla joogaa. En edelleenkään ole supernotkea, enkä väitä tietäväni joogasta paljoakaan. Mutta uskon, että jooga on tullut elämääni jäädäkseen, joten onhan tässä aikaa oppia ja kehittyä.
Vaikka toisaalta: Ei joogassa ole kyse siitä, että siinä on hyvä. Vaan siitä, että on itselleen hyvä.
2 comments
  1. Todella inspiroiva ja silti kaunistelematon kirjoitus! Olen pitkään miettinyt kotijoogan aloitusta. Kävin vuosia sitten astangajoogasa ja tätä en silloin kokenut omakseni, mutta nyt olen alkanut kaipaamaan kehonhuoltoa ja rentouttavaa liikuntahetkeä juurikin kotona tehtäväksi. Tuo, että tekeekö liikkeet oikein, on minulla suurin päänsisäinen este aloitukselle. Tämä kirjoituksesi rohkaisi kuitenkin kokeilemaan ja toivottavasti koronatilanteen rauhoituttua sitä pääsisi myös perinteiselle tunnille.

  2. Hei Terhi. Kiitos taas mukavasta lukuhetkestä ja uutiskirjeestä. Toivon että tämän päivän retkestäsi “lumille” tulee onnistunut. Viimeksi kun itse siellä kävin tammikuussa 2020 lunta oli niin paljon, että autolla piti puikkelehtia kinosten välissä. Picnikille kuitenkin päästiin. Kaikkea hyvää sinulle. ps. ihanat kissat kuvissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *