Viime vuoden toukokuussa Kreetalla – tai taisi jopa olla koko Kreikassa – järjestettiin viikonlopun kestävä tapahtuma, jossa viinitilat avasivat ovensa ja kutsuivat vierailijat ilmaiselle tutustumiskäynnille ja jopa viininmaisteluunkin. Minäkin otin tuolloin käyntikohteeksi Länsi-Kreetan viinitilat, ja ehdin vierailla päivän aikana kahdella viinitilalla; jo entuudestaan tutulla Manousakisin tilalla, ja uudeksi vierailukohteeksi valikoitui viinitila Karavitakis.
Pontikianan kylässä sijaitseva Karavitakis on pieni ja vähemmän tunnettu viinitila, mutta siltikin käymisen arvoinen jos liikkuu Kolymvarin lähistöllä tai jos on kiinnostunut tutustumaan pieniin kreetalaisiin viinintuottajiin. Vaikka Karavitakisin viinit eivät ole ponnistaneet samanlaiseen suosioon kuin esimerkiksi Manousakisin Nostos-viinit, ovat ne kuitenkin ihan kelpoja ja päässeet useammankin hanialaisen ravintolan viinilistalle (esimerkkinä Hanian venetsialaisessa satamassa sijaitseva uudehko ravintola AlmyVita).

Karavitakisin tila on ollut saman suvun hallussa jo sukupolvien ajan ja nykyinen viinintekijä Nikos Karavitakis on tunnettu kunnianhimoisuudestaan ja innovatiivisesta otteestaan. Viinitila itsessään on avattu 90-luvulla, mutta viinejä on valmistettu jo yli 80 vuoden ajan. Karavitakis on pysynyt pienenä perheomisteisena tilana, joka kunnioittaa vuosikymmenten mittaisia perinteitä, mutta ei kuitenkaan epäröi kokeilla uusia lajikkeita, tuotteita ja tekniikoita.
Kuten lähes kaikki Länsi-Kreetan viinitilat, myös Karavitakis pitää ovensa auki vierailijoille, ja vierailu pikkuruisella tilalla onkin elämys: viinimyymälä, maistelualue, pieni kappeli ja maalaismaisemat tarjoavat lämpimänä kesäpäivänä idyllisen ja rauhallisen ympäristön kreetalaisten viinien maisteluun.


Karavitakis yhdistää kreikkalaisia ja kreetalaisia lajikkeita kansainvälisiin rypäleisiin, luoden näin moderneja versioita kreetalaisista klasikkoviineistä – niin raikkaista valkoviineistä täyteläisiin punaisiin kuin myös makeisiin jälkiruokaviineihin. Valkoviineissä Kreetan oma lajike Vidiano on varma valinta kevyen Chardonnayn ystäville, ja sen lisäksi Assyrtiko ja Malvasia tarjoavat kukkaisia, mineraalisia ja raikkaita makuja, jotka sopivat kreetalaisen ruoan pariksi.
Punaviinien ystäville kreetalaiset lajikkeet Liatiko ja Kotsifali tarjoavat pehmeän mausteisia, hieman maamaisia aromeja, jotka heijastelevat saaren kuivaa, aurinkoista ilmastoa ja kivistä maaperää. Yhä useampi viinitila, Karavitakis mukaan lukien, yhdistää näitä perinteisiä lajikkeita moderneihin rypäleisiin, kuten Cabernet Sauvignoniin, Syrahiin ja Merlotiin, tuottaen tasapainoisia ja vivahteikkaita sekoitteita.


Kun vierailin Karavitakisin tilalla avoimien ovien päivänä, sain maistaa maksutta viittä eri tilan viiniä. Tein sen amatöörivirheen, että en ottanut pulloista kuvia ja kirjannut ylös suosikkejani, mutta luotin siihen, että muistaisin viinit ja ainahan voisin luntata tilan nettisivuilta. No, en enää näin vuotta myöhemmin tietenkään muista kaikkia maistelemiani viinejä, ja tätä kirjoittaessani viinien esittelyt puuttuvat hieman yllättäen viinitilan nettisivuilta.
Sen verran voin Karavitakisin viineistä sanoa, että (kuten kreetalaiset viinit yleensäkin), ovat viinit hyvin tuoreita ja raikkaita – eli helposti juotavia ns. kesäviinejä. Valkoviinit ovat yleensä edellisvuodelta, punaviinejä on saatettu malttaa kypsyttää vuosi pidempään. Minun makuuni toiset viineistä ovat aivan liian tuoreita, mutta on joukossa kyllä hyviäkin viinejä – ennen ostopäätöstä kannattaakin hyödyntää maistelumahdollisuutta, jotta viini varmasti on oman makuun mieluista.


Karavitakis sijaitsee siis lähellä Kolymvarin kylää (7 km), mutta ei Malemestakaan ole tänne pitkä matka (9 km) – tänne voisi siis vaikka pyöräillä! Pieni tila itsessään on hyvin viihtyisä ja tarjoaa kauniin ympäristön kreetalaiseen viininvalmistukseen tutustumiseen. Maistelutilaisuuksissa pääsee kokeilemaan useita viinejä kauniissa maalaismiljöössä, kuunnellen samalla viiniin intohimoisesti suhtautuvien työntekijöiden kuvausta tilan viineistä.
Vierailu Karavitakisilla onkin hieno tapa ymmärtää paremmin kreetalaista viinikulttuuria – ja ehkä löytää uusi suosikkiviini hotellin parvekkeella nautittavaksi tai kotiinviemiseksi. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että viinit kärsivät hetkellisesti lentämisestä, joten laadukkaat viinit tulisi antaa levätä ainakin 2-3 viikkoa lentomatkan jälkeen, perusviinit voi avata jo parin päivän päästä lennosta.
Jos Länsi-Kreetan viinitilat kiinnostavat enemmänkin, suosittelen Karavitakisin lisäksi käymään jo mainitulla Manousakisin tilalla sekä Dourakisin tilalla.
2 comments
Tuo kuulostaakin aika hauskalta, että on tuollainen tapahtuma, että kaikki viinitilat avaavat tiettynä viikonloppuna ilmaisille tutustumiskäynneille. Tuo muuten tulikin itselleni uutena tietona, että viinit kärsivät siinä mielessä lentämisestä, että niiden pitää antaa levätä muutamia viikkoja sen jälkeen – vaikka eipä viinejä ole tullutkaan kuljetettua,
Minäkään en tiennyt viinien kärsivän lennosta ennen kun eräs tanskalainen viinikauppias kertoi siitä kumppanilleni. Kumppani tuo usein viinejä tuliaisina Tanskassa käydessään, valikoima kun on siellä Kreetaa parempi (ja hinnat halvemmat kuin Suomessa, joten minä harvoin tuon Suomesta).
Vielä ei ole tietoa, järjestetäänkö samanlaiset avoimet ovet tänäkin vuonna, olisi kiva vinkata siitä täällä silloin lomaileville.
Kiitos kommentistasi! 😊