Hanian paras leipomo on Red Jane

Yksi asia, jota olen täällä Kreetalla asuessani kaivannut, on kunnollinen leipä. Lähes kaikkea muuta täältä saa, mutta paikallinen leipä ei ole tehnyt vaikutusta. Ruisleivästä ei edes kannata haaveilla, ainakaan sellaisesta suomalaiseen vaativaan makuun kelpaavasta, mutta vaaleakaan leipä ei täällä ole yleisesti ottaen kovinkaan kummoista. Lidlin paistopisteestä saa kyllä ihan kelvollisia sämpylöitä, ainakin minun mielestäni, mutta tanskalaisessa leipomokulttuurissa hemmoteltu kumppanini ei hyväksy edes niitä.

Tämän vuoksi olimmekin innoissamme, kun viime kesänä avattiin uusi hapanjuurileipiin erikoistunut leipomo Haniassa. Etenkin sitten, kun tästä leipomosta kirjoitettiin jopa The New York Timesissa, oli pakko lähteä Haniaan katsomaan, että mistä tässä Red Jane -leipomosta on oikein kyse. Sittemmin sadat hanialaiset ja turistit ovat löytäneet leipomon, ja jatkuvista jonoista päätelleen Red Janesta on tullut suosituin leipomo Haniassa. Mekin käymme Red Janessa viikoittain, yleensä lauantaiaamuisin ostamassa viikonlopun leivät ja herkut.

Leipomo Haniassa Leipomo Haniassa

Kidonias-kadulla, vain parin korttelin päässä Hanian bussiasemasta, sijaitseva Red Jane on leipomo, jota minä kutsuisin hipster-leipomoksi. Mutta jätän kutsumatta, sillä hipsteriys taisi jäädä 2010-luvulle, ja oikeampi termi lienee artesaanileipomo. Eli paikka, jossa tehdään käsityönä ja ammattitaidolla, ylpeydellä sekä pieteetillä sitä, mihin on erikoistuttu – eli tässä tapauksessa leipiin.

Red Jane ei ole tyypillinen leipomo Haniassa, ei edes julkisivunsa puolesta: tätä hylättyyn 1930-luvun konepajaan avattua leipäpuotia ei mainosta isot ja värikkäät kyltit, vaan ränsistyneen näköisen julkisivun ohi kävelisi helposti, jos ei huomaisi leipomon sisällä – ja usein myös ulkopuolella – käyvää kuhinaa. Leipomon nimi liikkeen seinässä on kuin huolimattomasti tussilla sutaistu, ja vaikka suuret ovet ja ikkunat on uusittu, eivät ne erotu hylätyn rakennuksen fasadista. Vain ikkunan alla oleva kivipenkki näyttää rakennusta huomattavasti uudemmalta.

Sisältä Red Jane on minimalistisen tyylikäs punaisine marmoritiskineen ja rouheine tiilikattoineen. Vaikka voileivän, kanelipullan tai croisantin kylkeen voi ostaa kahvin, ei leipomon sisustusta ole suunniteltu niin, että se kutsuisi jäämään paikan päälle herkuttelemaan. Ulkona on yksi penkki, sisällä toinen, ja ikkunan alla on pieni pöytäkaistale, jonka edessä voi syödä ja juoda seisten. Eli paras onkin ottaa ostokset mukaan ja mennä syömään herkut jonnekin muualle, rauhassa ja ajan kanssa.

Leipomo Haniassa Leipomo Haniassa Kreeta data-recalc-dims=

Kokeile näitä | Red Jane -leipomo Haniassa

  • Hapanjuurileipä siemenillä | Suomen leipävalikoimaan tottuneelle tämä tuskin aiheuttaa samaa innostusta kuin meille puolipaikallisille, sillä loman aikana ei vielä ehdi kaivata hyvää leipää. Mutta tämä on kuitenkin parasta leipää, jota Kreetalta saa!
  • Täytetyt voileivät | Tämän hetken suosikkini on avokadolla täytetty ruokaisa dikokko-leipä, sitä ennen manouri-juustolla, pestolla ja tomaateilla täytetyn focaccia.
  • Maritozzi | Roomalainen versio laskiaispullasta. Näitä ei ole hetkeen näkynyt Red Janen valikoimissa, mutta jos näet kassan luona lasikuvun alla halkaistuja pullia, joista pilkottaa paksulti kermavaahtoa, suosittelen testaamaan.
  • Suklaakeksit | Nämä vegaaniset keksit on herkkua jopa muuten makeista leipomuksista harvoin pitävän kumppanini mielestä. Ne eivät nimittäin ole liian makeita, mutta kuitenkin ihanan suklaisia!

Red Jane Bakery
Osoite: Kidonias 101, 73136 Chania
Aukioloajat: Ma-La 07.30-16.30

2 comments
  1. Kalimera Terhi
    Testattu on aina kun käydään Haniassa ja todettu hyväksi. Siemenleipä on minun makuuni eikä leivonnaissakaan ole valittamista. Saa vähän erilaista kun pikkukylien leipomoista, vaikka nekin on kyllä hyviä.
    Mukavaa kesää sinne, syksyn matkaa odotellessa.

  2. Kieltämättä näyttää oikein herkulliselta. Suolaiset leipomukset ovat varmaankin enemmän omaan makuuni. Minkähän takia Kreetalta ei saa hyvää leipää.. Luulisi ainekset olevan kuitenkin vastaavia ja toisaalta samanlaista osaamista…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *