En olisi ihan heti uskonut, että minä alan jakaa reseptejä täällä blogissa, mutta italialaisen (lohtu)ruoan suurena ystävänä jouduin olosuhteiden pakosta* opettelemaan risoton valmistuksen, ja onnistuinkin siinä erinomaisesti heti ensiyrittämällä. Nyt, kun olen tässä viimeisen parin kuukauden aikana kokannut risottoa yhteensä kokonaisen armeijan tarpeisiin, voin luottavaisin mielin sanoa, että tällä reseptillä (ja ripauksella varmuutta omista keittotaidoista) mehevän ja täyteläisen risoton valmistaminen onnistuu kehnommaltakin kokilta.
Jos haluat tarkkoja grammamääriä, lämpötiloja ja minuuttiaikatauluja, ei tämä resepti kuitenkaan ole sinua varten. Eihän tämä edes ole varsinainen resepti, kunhan vaan huiskitaan tavaraa pannuun oman maun mukaan! Ja juuri näin onkin paras tapa kokkailla, sillä ruoanlaiton ei pidä olla mitään vakavaa puuhaa. Ja vaikka tämä ohje on suurpiirteinen, onnistuu risotto tällä silti varmasti.
(*Olosuhteiden pakosta = kotimme läheinen Grød-puurobaari suljettiin, enkä pärjännyt ilman viikottaista risottoannostani.)
Risotto on minulle kasvisruoka, enkä voisi kuvitellakaan laittavani siihen lihaa tai kanaa, mutta toki jokainen voi valmistaa juuri mieleisensä risoton. Ja sehän siinä onkin mahtavaa, eikä erilaisten variaatioiden vuoksi risottoon kyllästy koskaan!
Riisiksi sopii parhaiten lyhytjyväinen riisi. Itse käytän puuroriisiä, sillä meidän lähikaupassa ei ole kovinkaan kummoiset riisivalikoimat, mutta asiantuntijat suosittelevat arborio- ja carnaroli-riisejä. Ennen kokkaamisen aloittamista laitan musiikin soimaan ja kaadan lasillisen valkoviiniä: ruoanlaitto on mukava tapa rentoutua.
Helppo risotto kahdelle (tai lisukkeeksi neljälle)
Valmistusaika noin 45 minuuttia
Raaka-aineet
Oliiviöljyä ja/tai voita
1-2 sipulia
2-5 valkosipulinkynttä
2 dl lyhytjyväistä riisiä (esim. puuroriisiä)
valkoviiniä
10-12 dl kasvislientä
kasviksia oman maun mukaan (esim. juureksia, tomaattia pinaattia, basilikaa, sieniä…)
parmesaania kourallinen tai pari raastettuna
Valmista kasvisliemi. Nestettä tulee olla riittävästi, joten itse valmistan yhdestä kasvisliemikuutiosta 12 dl lientä, että se ei vain lopu kesken. Joskus menee kaikki, joskus jää desi tai pari jäljelle. Sähköliettä käyttäessä tarve voi toki olla hieman eri (vähäisempi, veikkaisin). Pidä liemikattila miedolla lämmöllä koko risoton valmistuksen ajan.
Pilko haluttu määrä sipulia ja valkosipulia, ja kuullota ne paistinpannulla miedolla lämmöllä reippaassa määrässä oliiviöljyä ja/tai voita. Itse käytän molempia.
Kun sipuli on pehmennyt, varmista, että pannulla on vielä mukavasti rasvaa, ja lisää sitä tarvittaessa. Nakkaa sekaan pari desiä riisiä, ja paista usein sekoitellen noin minuutin verran. Kun riisit ovat imeneet rasvaa niin, että ovat muuttuneet lähes kokonaan läpikuultaviksi, kaada joukkoon 1-2 desiä valkoviiniä (esim. Chardonnay).
Kun viini on haihtunut, lisää joukkoon kasvislientä parin kauhallisen verran. Sekoittele välillä, ja lisää lientä kauhallinen tai pari aina kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. Monet luulevat, että risotto vaatii jatkuvaa vahtimista ja hämmentämistä, mutta näin ei ole. Risoton valmistaminen on kiireetöntä ja rauhallista puuhaa, ja aikaa kyllä riittää kasvisten pilkkomiseen, viinin siemailuun ja musiikin tahdissa jammailuun – kunhan vain pitää huolen siitä, että riisi ei ota pohjaan kiinni missään vaiheessa.
Lisää kasvikset sen mukaan, kuinka kauan aikaa käyttämäsi kasvikset vaativat kypsyäkseen. Minä laitan aina porkkanaa, sillä vaikka Thomas ei tykkää al dente -riisistä ja haluaa risottonsa himpun verran ylikypsänä, jotain hän haluaa hampaissaan kuitenkin tuntevan. Vaikka laitan porkkanaviipaleet riisin sekaan heti ensimmäisten kasvisliemikauhallisten jälkeen, eivät ne ehdi kypsyä aivan pehmeiksi, vaan jäävät antamaan hampaille pientä työtä.
Pilkotut kirsikkatomaatit (n. 6-8 kpl) lisään joukkoon valmistuksen puolessavälissä, ja pinaatin tai basilikan lähes lopuksi, juuri ennen parmesaania.
Kun riisi on omaan suuhun sopivan kypsää, lisää risottoon noin ruokalusikallinen voita, sekä pieneksi muruksi paloiteltu parmesaani. Sekoita muutaman kerran, että voi ja juusto ovat sulaneet ja levittyneet ruokaan tasaiseti, ja risotto on valmista. Tarjoile heti. Ruokajuomaksi käy mainiosti valkoviini.
Huom. Minä en käytä mausteina mitään muita kuin edellämainittuja, mutta jos olet tottunut suolaisempaan ruokaan, voit ilman muuta lisätä sitä ja vaikka pippuria valmistuvaiheessa. Suosittelen kuitenkin lisäämään niitä vasta valmiiseen ruokaan, sillä silloin suolaa tulee yleensä käytettyä vähemmän. Myös loraus oliiviöljyä annoksen päälle antaa ihanan maun.
6 comments
Kiitos risotto-ohjeesta. Tuli kyllä aivan ihanaa! Muokkasin ohjetta parissa kohtaa; punasipulia, itävaltalaista kovaa juustoa, kuivaa roseviiniä ja vain kirsikkatomaatteja. ☺️
Vau, sun tekemät muutokset kuulostaa herkullisilta! Kiva kuulla, että tästä ohjeesta oli hyötyä ja tykkäsit lopputuloksesta :)
Kuulostaa herkulta! Kiitos ohjeesta. Mä oon kanssa aika suurpiirteinen keittiössä: harvoin mittailen raaka-aineita tai kyttään tarkkaan kelloa, joten tää resepti varmasti sopisi mulle just hyvin. :)
Ole hyvä! :) Mä teen usein niin, että saatan katsoa parit ohjeet ja sitten kokkaan niitä soveltamalla. Ja yleensä vielä niin, että mitä niistä resepteistä on jäänyt mieleen. Ennen ensimmäistä risottokokeiluani katsoin yhden YouTube-videon, ja sen pohjalta sitten syntyi tämä resepti. Ja ilmeisen onnistunut onkin, sillä poikaystävä voisi syödä tätä joka päivä :D
Mmah! On kokeiltava <3
Jes, kiva juttu! :)