Széchenyin kylpylä: rentoutumista Budapestissa

Szechenyin kylpylä, Budapest

Viime kesän Budapestin-reissulla jäi kylpylöiden testaaminen väliin, sillä olin reissussa yksin ja ajattelin altaissa lillumisen olevan todella tylsää puuhaa vain omassa seurassa. Koska kylpylät kuitenkin ovat Budapestin se juttu, oli kylpylässä käynti tällä kertaa koettava, etenkin kun tällä kertaa oli seuralainen mukana.

Unkarilainen kaverini suositteli menemään Lukácsiin, sillä se ei olisi niin täynnä porukkaa kuin Széchenyin kylpylä yleensä on. Kuulemma Széchenyi on niin turistien kansoittama, että paikalliset eivät siellä enää tykkää käydä, vaan suosivat ennemmin pienempiä ja vähemmän tunnettuja kylpylöitä. Koska meillä oli aikaa käydä vain yhdessä kylpylässä, halusimme varoituksista huolimatta kuitenkin käydä siinä kaikkein tunnetuimmassa – sekin kun kuulemma olisi ihan ok, jos sinne menisi aikaisin aamulla.

Széchenyin kylpylä, Budapest

No, meidän aikaisin aamulla ei ollut ihan niin aikaisin, kuin olimme suunnitelleet, vaan saavuimme Széchenyiin vasta yhdentoista aikaan. Paikka aukeaa jo kuudelta, jolloin varmastikin kylpylässä saisi olla aivan rauhassa, mutta meidän saapuessamme porukkaa oli jo ihan kiitettävästi ja lisää tuli jatkuvasti.

Olin etukäteen lukenut Pallontallaajien keskustelupalstalta Budapestin kylpylöistä ja kylpyläetiketistä, ja olin sen vuoksi varautunut epäselvyyksiin ja hankaluuksiin. Joku ei kuulemma ollut löytänyt pyyhkeenvuokrauspistettä mistään ja oli päätynyt kuivaamaan itsensä hiustenkuivaajilla, ja pari muuta kertoi hirveän hankalasta lokeroiden lukituksesta.

Kun meni pukuhuoneeseen ja laittoi tavarat koppiin, niin sitten piti pyytää pukukoppinainen laittamaan kaappi lukkoon. Itse piti muistaa numero, joka kirjoitettiin kaapin sisäpuolelle, jotta kaapin sai sitten auki. Tosin taisi pitää muistaa myös kaapin ulkopuolinen numero, että osasi pyytää oikeaa kaappia auki.

Siis että mitä? Päätimme ottaa oman kabiinin, sillä se ei maksa kuin pari euroa normaalia lippua enemmän, eikä silloin tarvitsisi miettiä mitään ihmeellisiä lokeroiden numerointeja, pukukoppinaisia sun muita. Vai lieköhän tilanne nykyään jo eri, sillä näkemäni lokerot näyttivät moderneilta ja sisäänpääsyrannekkeella toimivilta aivan niin kuin meidän vuokraama privaattikoppikin?

Paikallinen kaverini oli suositellut ottamaan kahden tunnin lipun, josta kyllä maksaisimme normaalin päivälipun hinnan, mutta saisimme lippuluukulta osan rahoista takaisin jos olisimme takaisin kahden tunnin sisällä. Tämä ei näköjään ole enää Széchenyissä käytäntönä, vaan jouduimme ostamaan normaalit liput 5400 forintin hintaan (n. 18 €/hlö). Nettisivujen mukaan kahden tunnin lipun voi ostaa ainoastaan aamulla kello kuuden ja kahdeksan välillä, mutta hintaero ainakin Széchenyissä on todella pieni, että niin aikaisin kannattaisi mennä vain säästön vuoksi.

Rannekkeilla pääsimme portista sisään, ja vastassamme oli tyttö joka kysyi olimmeko ottaneet käyttöömme kopin. Hän aktivoi rannekkeen ja kertoi koppimme numeron. Heti portin vieressä oli huone, josta pystyimme vuokraamaan pyyhkeet 1000 forintin hintaan (lisäksi täytyi maksaa panttia 2000 forinttia/pyyhe). En ymmärrä, miten paikkaa oli muka niin vaikea löytää, että joku on oikeasti joutunut kuivaamaan itsensä hiustenkuivaajalla?! Eikö hän ollut vaivautunut kysymään keneltäkään neuvoa?

Széchenyin kylpylä, Budapest

Széchenyin kylpylä, Budapest

Opasteet täällä kyllä olivat todella huonot ja monin paikoin vain unkariksi, enkä ensiksi meinannut löytää vessaa, enkä sen jälkeen naisten suihkuja. En tiedä, suihkuttelinko lopulta väärässä paikassa, sillä suihkuja oli vain kolme ja siellä ei ollut ketään muita, mutta homma tuli kuitenkin hoidettua. Tämän jälkeen piti löytää reitti ulkoaltaille, sillä olimme sopineet näkevämme siellä. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä ensikertalaisesta koko Széchenyin kylpylä vaikutti hyvin sekavalta labyrintiltä!

Löydettyäni vihdoin ulos ja Thomaksen, oli aika hypätä altaisiin. Hyvin pian muistin, että kylpylät eivät oikein ole minun juttuni. Kyllästyn nimittäin todella nopeasti pelkkään lillumiseen, ja Széchenyin ulkoaltaista tuli lähinnä mieleen suurehkon hotellin uima-allasalue – sillä erotuksella, että täällä ei soinut bilemusiikki ja altaiden vesi oli vilvoittavan sijaan kesäsäähän turhan lämmintä.

Sisäaltaissa oli sama juttu: vesi oli joko lämmintä tai  jopa kuumaa paria miellyttävämpää allasta lukuun ottamatta. Széchenyin kylpylä onkin lämminvesikylpylä, joten kesäkuuman sijaan paikka on talvella varmasti aivan ykköspaikka käydä lämmittelemässä kylmettyneitä luita.

Széchenyin kylpylä, Budapest

Széchenyin kylpylä, Budapest

Minä olen ehkä hieman erikoinen siinä mielessä, että en pidä saunomisesta, sillä kuumassa minulle tulee huono olo. Sama juttu oli myös näiden lämpimien altaiden kanssa, etenkin kun ilma oli lähes yhtä lämmin ja aurinko porotti täyttä päätä. Tämän vuoksi aina muutaman minuutin kuumassa vedessä olon jälkeen jouduin pulahtamaan viileään altaaseen saadakseni oloni paremmaksi. Pian aloinkin jo vihjailla, että eiköhän kohta jo lähdettäisi pois. Koska Thomaskaan ei pidä saunomisesta, jätimme kylpylän lukuisat saunat kokonaan väliin.

Pari tuntia me lopulta jaksoimme altaissa lillua. Széchenyin kylpylä on kyllä ihan kiva paikka, mutta tosiaankin ainakin keskipäivän aikaan porukkaa riittää – ja varmasti iltapäivällä vielä enemmän. Jos olisimme halunneet aurinkotuolit käyttöömmee, olisimme saaneet pari heti saavuttuamme, mutta myöhemmin kaikki paikat näyttivät olevan täynnä ja jotkut jopa makoilivat maassa pyyhkeiden päällä.

Sanoisin, että parhaiten Széchenyin kylpylä sopii heille, jotka haluavat kaupunkilomallakin ottaa aurinkoa ja pulahdella altaisiin.

Margitinsaari, Budapest

Kylpylävierailun jälkeen olo oli rentoutunut, eikä loppupäivänä olisi jaksanut tehdä mitään kovin aktiivista. Onneksi meillä olikin suunnitelmissa vain mennä viinipullon kanssa Margitinsaarelle (saman asian ajaisi myös ihana Kaupunginpuisto, jossa Széchenyin kylpylä sijaitsee!): viltti puun alle varjoon, ja viimeistelimme rentoutuspäivän juomalla kivennäisvedellä jatkettua valkoviiniä. Tyypilliseen unkarilaiseen tapaan siis.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa

17 comments
 1. Minäkin olen toistaiseksi jättänyt kylpylät väliin Budapestissa. Ja meillekin paikallinen suositteli jotain muuta (nimeä en muista) kuin tätä turistimagneettia… :-) Aika harmi oikeasti, miten tässäkin on käynyt niin, että paikalliset ovat alkaneet karttamaan paikkaa turistien vallattua sen. :(

  1. Joo, samaa mietin minä, että kuinka ikävää, että turistien vuoksi paikalliset ovat joutuneet siirtymään muihin kylpylöihin. Onneksi kylpylöitä kuitenkin Budapestissa riittää, joten eivät paikallisetkaan ihan ilman jää :)

 2. Kylpylä ei kyllä näyttänyt ulkoa ainankaan kovin kummoiselta paikalta :D Jännä, että altaat on lämpimiä.. Voisi tulla itsellekin vain ahdistus niissä. Oon käynyt Budapestissa, mutta kylpylät jäi näkemättä kokonaan :/ Ehkä pitää tehdä vielä semmoinenkin reissu :D

  1. Budapestissa riittää näkemistä useammaksikin kerraksi, joten ihan hyvällä syyllä voi mennä sinne uudestaan ja testata sitten kylpylöitä :)

 3. Olen lukenut täsä kylpylästä parikin postausta, ja epäilen, että tää olisi just mun juttu. Varsinkin, jos olisi pyörinyt kaupungilla nähtävyyksiä katsellen edelliset päivät, olisi altaissa rentoilu mainio tapa lopettaa reissu. :D Täytyy käydä kokeilemassa kun reissu Budapestiin koittaa.

  1. Totta, kylpylässä käynti on varmasti oikein mainio tapa päättää kaupunkiloma! Eikä tarvitse edes potea huonoa omaatuntoa kun ei vielä viimeisenäkin päivänä kierrä tehokkaasti kaupungilla, kun kylpylät ovat kuitenkin Budapestin must see :)

 4. Omalla viime vuotisella Budapestin reissullamme suunnittelimme myös tuonne menemistä, mutta luimme useammasta paikasta, että kyseistä kylpylää ei suositella lapsille. Päädyimmekin sitten Margitinsaarella sijaitsevaan Palatinukseen, joka on jonkinlainen kylpylän ja maauimalan sekoitus. Siellä oli sekä tavallisia altaita että kuumavesialtaita ja lisäksi lapsille paljon kaikkea kivaa aktiviteettia (aaltoallas, vesiliukumäkiä jne.), joten valinta osoittautui meillä tosi sopivaksi. Jopa niin sopivaksi, että kävimme siellä kaksi kertaa viikon loman aikana :)

  1. Niin se taitaa olla, että kylpyjä ei suositella alle 14-vuotiaille lapsille, ja pikkulapsilta on pääsy kokonaan kielletty koska vesi on liian kuumaa pienille naperoille. Mutta kiva, että löysitte kuitenkin toisen paikan, joka olikin ilmeisesti parempi vaihtoehto teille :)

  1. Kiitos, Timo! Huomasin Flickrin kuvastasi, että olet käynyt Balaton-järvellä. Toivon mukaan mekin ehditään käydä siellä!

   1. Jonkin navigointiajattelemattomuuden takia tuli mentyä vieläpä lautalla sen poikki, kun reittilaskuri olikin ottanut sen laskelmiinsa. Mutta ihan hauska niin! ^_^

 5. Kiitos, sattuipa todella ajankohtainen juttu! Olen pian menossa ensi kertaa Budapestiin ja juuri tätä kylpylää mulle ja Reissusiskolle suositeltiin. Tosin ne kaverit palelivat matkallaan joulukuussa.

 6. Kävin tuolla kerran kahdesti viikon sisään, ja maaliskuussa meininki oli loistava. Ei liikaa turisteja, mukavan lämmintä, ja saunaosasto vasta viimassa kylmettynyttä suomalaista ilahdutti. Koijasimme myös suomikaverin kanssa ulkomaalaisia ystäviä, kun teeskentelimme olevamme ihan fine yli sata-asteisessa saunassa. Oikeasti teimme kuolemaa, mutta saksalaiskaverit vielä enemmän. Suomalaiset wonder womanit!

  Unkarin toiseksi isoimmassa kaupungissa Debrecenissä oli myös huikea kylpylä! Ja todella paljon halvempi.

  1. Kylminä talvipäivinä kuuma kylpylä on varmasti the place to be! Nyt kesäkuumalla oli mulle liikaa kuumuutta, ja lämpöherkälle tuli tukala olo :)

   Haha, totta kai sitä pitää näyttää ulkomaan eläville, että suomalaiset (mukamas) vaan nauttii yli sadassa lämpötilassa! Voi sakasalaisraukkoja :D

   Olen menossa muutaman päivän päästä Debreceniin, täytyykin pitää mielessä kylpylässä käynti. Kiitos siis vinkistä!

 7. Vierailimme tuolla kesäkuussa ja silloin kirjoitin näin: “Vaikka vannoinkin, että en tänne tulisi uudestaan, niin vain marssimme kylpylään poikieni kanssa. Aikaa ei ollut kulunut kuin vuosi edellisestä vierailusta, mutta tuntuu silti, että moni asia on muuttunut positiiviseen suuntaan. En oikein osaa eritellä mikä oli nyt paremmin, mutta yleinen vaikutelma oli siistimpi, järjestyneempi ja miellyttävämpi kuin ennen. Myös uusia houkuttimia, kuten olutkylpy oli tullut vuoden aikana.” – Eli siis Pallontallaajissa oleva tieto lienee muutaman vuoden takaista.

  Olemme kiertäneet Budapestin kylpylöitä ahkerasti ja tässä juttua kuudesta eri kylpylästä: http://www.tamamatka.fi/budapestin-kylpylakokemuksia/

  1. Mä kävinkin lukemassa ennen kylpylään menoa sinun postaukset. Olin hieman epäileväinen Széchenyin siisteyden ja yleisen fiiliksen suhteen, mutta ihan ok paikka se oli. Ilmeisesti paikka siis ryhdistäytynyt viime aikoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *