Chora Sfakion: Viisi syytä mennä Kreetan etelärannikon pikkukylään

Kreetalla on satoja pieniä kyliä niin meren rannoilla, vuorten rinteillä kuin vehreissä laaksoissakin. Toiset kylät ovat vain muutamien talojen kokoisia, toisiin on turismi tuonut kaikki palvelut. Toiset kylät ovat ankeita ja rumia läpiajopaikkoja, ja toiset taas värikkäitä ja idyllisiä – tai sinivalkoisia kuin kauneimmasta Kreikan postikortista. Jälkimmäisiin kuuluu Kreetan etelärannikon Chora Sfakion.

Chora Sfakion – tai ihan vaan Sfakia – ei yllä aivan minun Kreetan suosikkikylien kovimpaan kärkeen (siellä ovat ainakin Loutro, Panormos ja Paleochora), mutta mikään harmaa ja ankea kylä tämä ei kuitenkaan ole. Tässä viisi syytä, miksi Chora Sfakion kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee Kreetan-lomaa!

Chora Sfakion, Kreeta Chora Sfakion, Kreeta

1. Chora Sfakion on kuin postikortti

Vuoristoisen Sfakian kunnan kuntakeskus, Libyanmeren rannalla sijaitseva Chora Sfakionin pieni kylä on kuin puoli vuosisataa vanhoista kreikkalaisista postikorteista – niistä sellaisista, joita läheteltiin lomalta kotiin aikoina, jolloin koko Kreikka oli autenttisia pikkukyliä täynnä; ilman mainoskylttejä, matkatoimistoja, ja suuria hotellikomplekseja.

Vain reilun kahdensadan asukkaan Chora Sfakionin talot ovat valkoisia ja ikkunaluukut sinisiä – aivan kuten kreikkalaisten pikkukylien talot usein mielletään. Tässä etelän rantakylässä on aika kulkenut vuosien varrella pohjoisrannikon kyliä hitaammin, ja täällä voi edelleen kokea sen, millaista Kreetalla oli muutamia vuosikymmeniä sitten.

Chora Sfakion, Kreeta

2. Ajomatka Chora Sfakioniin on huikea!

Tie pohjoisesta Chora Sfakioniin on hyväkuntoista ja helposti ajettavaa, mutta varoitus loppupätkälle: viimeiset kymmenen kilometriä on aikamoista serpentiiniä, kun tie lähtee laskeutumaan ylhäältä vuoristosta kohti alas merta. Mutta tämän tieosuuden maisemat ovat mielettömän upeat, kun alhaalla rinteessä näkyy kiemurteleva, pieneen kylään päättyvä tie ja sivuikkunasta merta, merta, ja vielä lisää merta horisonttiin saakka.

Chora Sfakion, Kreeta Chora Sfakion, Kreeta

3. Chora Sfakionista on veneyhteys muihin ihaniin kyliin

Chora Sfakion on suosittu läpikulkupaikka, sillä täältä lähtee laivayhteyksiä niin muihin Kreetan kyliin kuin myös Gavdoksen saarelle, eli Euroopan eteläisimmälle pisteelle. Aamuisin satamassa onkin vilskettä, kun matkaajat ostavat lippuja eri kohteisiin meneviin laivoihin, ja laivoja tulee ja lähtee.

Chora Sfakionista pääsee laivalla Gavdosin saaren lisäksi Kreetan etelärannikon kyliin Loutroon, Agia Roumeliin, Sougiaan ja Paleochoraan. Aikataulut ja reitit näkee täältä.

Sfakian piiras, Kreeta

4. Sfakian piiras on herkku, joka maistuu parhaimmalta Sfakiassa

Juustopiiras hunajalla ei välttämättä ensikuulemalta herätä suurta kiinnostusta, eikä ehkä vielä sittenkään kun näkee, millaisesta piiraasta on kyse: Sfakian piiras on kuin lettu, mutta sen välissä on pehmeää misithra-juustoa ja päälle on valutettu kreetalaista hunajaa.

Mutta ai että, kuinka hyvää tämä yksinkertaisen näköinen piiras onkaan! Piiras tarjoillaan lämpimänä, joten juusto on erityisen pehmeää ja piiraan kuori on rapea. Makoisa hunaja kruunaa koko herkun. Sfakian piiras ei maistu missään niin hyvältä, kuin sen synnyinsijoilla Sfakiassa!

Imbros, Kreeta

5. Chora Sfakion on Imbrosin rotkon päätepiste

Imbrosin rotko sijaitsee aivan Chora Sfakionin pohjoispuolella, ja se on Samarian ohella suosituin vaelluskohde järjestetyllä retkellä. Yhdeksän kilometrin pituinen Imbros on Samariaa lähes puolta lyhyempi, ja siksi monille mieluisampi vaihtoehto.

Järjestetyillä Imbrosin-retkillä on yleensä patikan päätteeksi käynti Chora Sfakionissa, ja suosittelen sitä myös silloin, jos rotkon kävelee omatoimisesti: Chora Sfakion on nimittäin erinomainen huilahduspaikka vaelluksen jälkeen ja ennen omalle hotellille paluuta. Lyhyessäkin ajassa ehtii kierrellä Sfakian pienillä kujilla, käydä uimassa ja syödä Sfakian piiraan!

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Kalimera Terhi
    Sfakia on meidän listalla aina kun olemme Kreetalla, ihan niinkun Paleochorakin.
    Joku siinä viehättää ja Imbrosin vaelluksen jälkeen ollaan jääty yöksi ja nautittu hyvät sapuskat ja aamulla leipomon kautta matka jatkunut. Tie sinne on aivan huikea, vahva suositus tällekin.
    Kiitos taas hienoista kuvista ja mukavaa kesää sinulle.
    -Jaana-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *