Paleochora sijaitsee Lounais-Kreetalla Libyanmereen kurottavalla pienellä niemellä. Suurehkoon, noin parintuhannen asukkaan, kylään ajaa Hanian rannikolta hyväkuntoista tietä vain reilussa tunnissa, joten läntisellä Kreetalla Paleochora on mainio vaihtoehto vaikka vain päiväretken kohteeksi.
Vielä paremmin Paleochora kuitenkin sopii useamman päivän mittaiseen lomailuun, sillä tunnelmallinen ja eläväinen kesäkylä on yllättävän monipuolinen: tässä kylässä hellitään vierailijan kaikkia aisteja.
Idyllisten kujien Paleochora tarjoaa karkkia silmille
Paleochora on kylä, joka ei tuota pettymystä heille, jotka haluavat kreikkalaisen kylän näyttävän kreikkalaiselta kylältä: kapeita kujia, kukkaruukkuja, ihmeköynnöksiä, kaduille pöytänsä levittäviä tavernoita… ja tietenkin sinisiä ovia. Paleochoraan tullessa kannattaa varmistaa, että kameran muistikortilla on tilaa ja akku on täynnä, sillä viehättävillä kujilla on vaikea kulkea ilman kuvien ottamista.
Upeita näköaloja kaipaavien kannattaa kavuta ylös venetsialaisen Selino Kastelli -linnoituksen raunioille, sillä täältä näkee koko Paleochoran ja loputtomiin merta. Lomailtojen elämyksiin kannattaa sisällyttää Paleochoran upean auringonlaskun näkeminen.
Rantahiekan karheutta varpaiden alla
Meren ympäröimässä Paleochorassa on rantoja moneksi: kylän länsipuolella on suosittu ja pitkä Pachia Ammos -ranta, ja niemen itäisellä puolella on pientä kiveä oleva ranta Chalikia. Sijainnin vuoksi ranta on Paleochorassa aina lähellä, joten tuntoaistille on tarjolla sekä karhean hiekan tuntua jalkojen alla että merituulen lämpimiä henkäyksiä iholla.
Jos kylän keskustan rannat eivät riitä tai toisinaan voimakkaastikin puhaltavat tuulet häiritsevät rannalla oloa, kannattaa vaihtaa rantaa – sillä niitähän Paleochorassa riittää! Länteen suunnatessa rantoja on lähes kymmenen kilometrin verran, ja vain kivenheiton päässäkin on niin monia rantoja, että ei niitä ehdi yhdessä lomassa kiertää.
Yrttien tuoksuja rantaviivan polkuja patikoidessa
Paleochoran suosituimpiin aktiviteetteihin kuuluu patikointi, sillä kylän kautta kulkee Euroopan halkova ja Kreetan läpi lännestä itään kulkeva kaukovaellusreitti E4.
Paleochoran paikkeilla vaellusreitti kulkee rannikkoa pitkin, joten patikoinnin ajan pääsee tuoksuttelemaan raikasta meri-ilmaa ja polkujen varrella kasvavia yrttejä, sekä nauttimaan vaikuttavista näköaloista Libyanmerelle.
Paleochorasta itään päin patikoidessa E4-reitti kulkee muinaisen Lissoksen kautta Sougian kylään. Vaellus on n. 15 kilometriä, ja matkalla voi pysähtyä uimaan.
Paleochoran länsipuolella suositeltava reitti lähtee supersuositulta Elafonissin rannalta ja päättyy Kriosin rannalle: Paleochorasta voi mennä Elafonissiin laivalla, ja Kriosin rannalta voi ottaa taksin takaisin Paleochoraan. Tämän vaellusreitin pituus on n. 8 km. Minulla tämä patikka ei mennyt kovin hyvin (lue täältä), mutta maisemien vuoksi haluan kävellä reitin uudestaan!
Paleochora ei unohda myöskään rotkoista pitäviä, sillä vain kolmen kilometrin päässä kylän itäpuolella on Anidrin rotko, joka sekin on suosittu patikointikohde.
Paleochora soittaa Kreetan ääniä
Kreetan – ja siten myös Paleochoran – kesän ääniin kuuluvat ehdottomasti (mutta ei aina niin mieluisasti) kaskaiden siritys. Siellä missä on puita, on siellä lukuisia kaskaita – ja kovaääninen luonnon konsertti.
Toinen Kreetalle tyypillinen ääni erityisesti maaseudulla on lampaiden määkiminen – niin hauska ääni, että se saa hymyn väkisinkin huulille. Etenkin patikoidessa lampaiden näkeminen – tai vähintäänkin kuuleminen – on hyvin yleistä. Toisinaan Paleochorassa on laiduntanut lampaita jopa niemen kärjessä olevalla alueella, joten aina ei edes tarvitse lähteä kylän ulkopuolelle kuulemaan hupaisaa määkimistä.
Paleochoran niemen kärjessä tyypillinen ääni on myös saapuvien ja lähtevien laivojen äänet: Paleochorasta nimittäin pääsee vesiteitse muihin etelärannikon kyliin, kuten Chora Sfakioniin, Loutroon, Agia Roumeliin ja Sougiaan, sekä Euroopan eteläisimmälle saarelle Gavdosille. Katso reitit ja aikataulut täältä.
Makuelämyksiä ravintoloissa
Niin rantakaduilla kuin kylän keskustassakin on lukuisia ravintoloita, joissa pääsee hemmottelemaan makunystyröitä kreikkalaisilla herkuilla ja merenelävillä. Monen hyvän ravintolan joukosta mainitsen ThirdEye -kasvisruokaravintolan, sillä vaikkapa et olisikaan vegetaristi, ovat lihattomat ateriat paikallaan jokaiselle edes silloin tällöin – ja erityisen hyvin ne maistuvat helteisinä kesäpäivinä.
ThirdEye on omien sanojensa mukaan koko Kreikan ensimmäinen vegerafla, ja se onkin toiminut jo vuodesta 1990. Kurkkaa herkullinen menu täältä.
3 comments
Moikka! Sulla on kiva blogi ja bongasin jo monta hyvää tipsiä suunnitelmissa olevalle reissulle :) Tarkoituksena olisi tänä kesänä suunnata reissu Kreetalle tukikohtaan, josta on hyvä lähteä päiväpatikoinneille. Suosittelisitko tällöin juuri Paleochoraa yöpymispaikaksi? Noiden mainitsemiesi patikointien lisäksi kiinnostaa mm. Samarian rotko, jonne ilmeisesti pääsee tuolta suht kätevästi myös. Ja lisäksi mietinnässä pakettimatka vai omatoimi. Onnistuuko julkisilla liikkuminen helposti Haniasta Paleochoraan? Autoa en aio vuokrata, ehkä korkeintaan skootteri lyhyempiä siirtymisiä varten, mikäli sellaisella uskaltaa tuolla ajella :)
Hei Terhi. Kiitos taas postauksesta. Kyllä jokaisella Kreetan reisulla auton nokka on kohti Paleochoraa ja joskus ollaan jääty yöksi vaikka majapaikka on ollut ihan muualla. Vuosia sitten kun tehtiin vielä matkatoimiston matkoja, niin silloin iski ihastus tähänkin kohteeseen. Ihana paikka ja mitkä rannat!!
Oi kiitos🌞nyt taidan tietää, että seuraava lomakohde Kreetalla on Paleochora. Niin mielenkiintoiselta kuulostaa. Todella erilaisia nämä Kreetan kylät ja kaupungit,jotain samaa mutta sitten kuitenkin niin erilaisia.