Paleochora – kylä, joka hellii kaikkia aisteja

Paleochora sijaitsee Lounais-Kreetalla Libyanmereen kurottavalla pienellä niemellä. Suurehkoon, noin parintuhannen asukkaan, kylään ajaa Hanian rannikolta hyväkuntoista tietä vain reilussa tunnissa, joten läntisellä Kreetalla Paleochora on mainio vaihtoehto vaikka vain päiväretken kohteeksi.

Vielä paremmin Paleochora kuitenkin sopii useamman päivän mittaiseen lomailuun, sillä tunnelmallinen ja eläväinen kesäkylä on yllättävän monipuolinen: tässä kylässä hellitään vierailijan kaikkia aisteja.

Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta

Idyllisten kujien Paleochora tarjoaa karkkia silmille

Paleochora on kylä, joka ei tuota pettymystä heille, jotka haluavat kreikkalaisen kylän näyttävän kreikkalaiselta kylältä: kapeita kujia, kukkaruukkuja, ihmeköynnöksiä, kaduille pöytänsä levittäviä tavernoita… ja tietenkin sinisiä ovia. Paleochoraan tullessa kannattaa varmistaa, että kameran muistikortilla on tilaa ja akku on täynnä, sillä viehättävillä kujilla on vaikea kulkea ilman kuvien ottamista.

Upeita näköaloja kaipaavien kannattaa kavuta ylös venetsialaisen Selino Kastelli -linnoituksen raunioille, sillä täältä näkee koko Paleochoran ja loputtomiin merta. Lomailtojen elämyksiin kannattaa sisällyttää Paleochoran upean auringonlaskun näkeminen.

Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta

Rantahiekan karheutta varpaiden alla

Meren ympäröimässä Paleochorassa on rantoja moneksi: kylän länsipuolella on suosittu ja pitkä Pachia Ammos -ranta, ja niemen itäisellä puolella on pientä kiveä oleva ranta Chalikia. Sijainnin vuoksi ranta on Paleochorassa aina lähellä, joten tuntoaistille on tarjolla sekä karhean hiekan tuntua jalkojen alla että merituulen lämpimiä henkäyksiä iholla.

Jos kylän keskustan rannat eivät riitä tai toisinaan voimakkaastikin puhaltavat tuulet häiritsevät rannalla oloa, kannattaa vaihtaa rantaa – sillä niitähän Paleochorassa riittää! Länteen suunnatessa rantoja on lähes kymmenen kilometrin verran, ja vain kivenheiton päässäkin on niin monia rantoja, että ei niitä ehdi yhdessä lomassa kiertää.

Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta

Yrttien tuoksuja rantaviivan polkuja patikoidessa

Paleochoran suosituimpiin aktiviteetteihin kuuluu patikointi, sillä kylän kautta kulkee Euroopan halkova ja Kreetan läpi lännestä itään kulkeva kaukovaellusreitti E4.

Paleochoran paikkeilla vaellusreitti kulkee rannikkoa pitkin, joten patikoinnin ajan pääsee tuoksuttelemaan raikasta meri-ilmaa ja polkujen varrella kasvavia yrttejä, sekä nauttimaan vaikuttavista näköaloista Libyanmerelle.

Paleochorasta itään päin patikoidessa E4-reitti kulkee muinaisen Lissoksen kautta Sougian kylään. Vaellus on n. 15 kilometriä, ja matkalla voi pysähtyä uimaan.

Paleochoran länsipuolella suositeltava reitti lähtee supersuositulta Elafonissin rannalta ja päättyy Kriosin rannalle: Paleochorasta voi mennä Elafonissiin laivalla, ja Kriosin rannalta voi ottaa taksin takaisin Paleochoraan. Tämän vaellusreitin pituus on n. 8 km. Minulla tämä patikka ei mennyt kovin hyvin (lue täältä), mutta maisemien vuoksi haluan kävellä reitin uudestaan!

Paleochora ei unohda myöskään rotkoista pitäviä, sillä vain kolmen kilometrin päässä kylän itäpuolella on Anidrin rotko, joka sekin on suosittu patikointikohde.

Paleochora, Kreeta Paleochora, Kreeta

Paleochora soittaa Kreetan ääniä

Kreetan – ja siten myös Paleochoran – kesän ääniin kuuluvat ehdottomasti (mutta ei aina niin mieluisasti) kaskaiden siritys. Siellä missä on puita, on siellä lukuisia kaskaita – ja kovaääninen luonnon konsertti.

Toinen Kreetalle tyypillinen ääni erityisesti maaseudulla on lampaiden määkiminen – niin hauska ääni, että se saa hymyn väkisinkin huulille. Etenkin patikoidessa lampaiden näkeminen – tai vähintäänkin kuuleminen – on hyvin yleistä. Toisinaan Paleochorassa on laiduntanut lampaita jopa niemen kärjessä olevalla alueella, joten aina ei edes tarvitse lähteä kylän ulkopuolelle kuulemaan hupaisaa määkimistä.

Paleochoran niemen kärjessä tyypillinen ääni on myös saapuvien ja lähtevien laivojen äänet: Paleochorasta nimittäin pääsee vesiteitse muihin etelärannikon kyliin, kuten Chora Sfakioniin, Loutroon, Agia Roumeliin ja Sougiaan, sekä Euroopan eteläisimmälle saarelle Gavdosille. Katso reitit ja aikataulut täältä.

Kreetan kylät Kreetan kylät Kreetan kylät data-recalc-dims=