Iraklionin arkeologinen museo

Iraklionin arkeologinen museo

Täytyy myöntää, että en ole kovinkaan aktiivinen museoissa kävijä, enkä matkoillakaan usein päädy kiertelemään museoita – etenkään historiallisia; taidemuseoita toisinaan kylläkin. Kreetan historia on sen verran merkittävä, että siihen kannattaa Kreikan suurimmalla saarella ollessa tutustua. Erityisen mainio paikka Kreetan historiaan tutustumiseen on Iraklionin arkeologinen museo, ja edellisellä Iraklionin-reissullani tajusin minäkin vihdoin käydä siellä.

Kreetan pitkän historian mielenkiintoisin ajanjakso on minolainen aika – tai minolainen kulttuuri – joka vaikutti Kreetan lisäksi eräillä muilla Egeanmeren saarilla vuosina 3100–1100 eaa. Tunnetuin minolaiseen kultturiin liittyvä nähtävyys on minolaisaikainen palatsikeskus Knossos, ja merkittävin aikakautta esittelevä museo on Iraklionin arkeologinen museo.

Iraklionin arkeologinen museo Iraklionin arkeologinen museo Iraklionin arkeologinen museo

Iraklionin arkeologinen kokoelma perustettiin vuonna 1883, ja ensimmäisten vuosikymmenten aikana kokoelma kasvoi ensiksi yksityisten lahjoitusten myötä, ja sitten Kreetalla alkaneiden suurten arkeologisten kaivausten seurauksena. Nykyään Iraklionin arkeologinen museo on yksi Kreikan suurimmista ja merkittävimmistä, ja maailman merkittävin minolaista kulttuuria esittelevä museo.

Museo on ollut samalla paikalla Iraklionin keskustassa toisesta maailmansodasta lähtien, ja vuosina 2006-2013 se remontoitiin täysin. Museossa käyntiin kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä se kattaa kaikkiaan 27 huonetta. Museon läpi kulkiessa pääsee aikamatkalle, sillä huoneet esittelevät Kreetan historiaa aikajärjestyksessä. Esineistö käsittää muun muassa työkaluja, aseita, taidetta ja keramiikkaa yli 5 000 vuoden ajalta.

Knossoksen härkäfresko Iraklionin arkeologinen museo Iraklionin arkeologinen museo

Museon merkittävimpiin esineisiin kuuluvat Knossoksen delfiinifresko ja härkähyppyä esittävä seinämaalaus, Faistoksen kiekko, minolaiset korut kuten Maliasta löydetty upea kultainen mehiläisriipus, Knossoksen Käärmejumalatarpatsaat ja Kamares-keramiikka.

Iraklionon arkeologinen museo kannattaa yhdistää Knossoksen palatsilla käymiseen. Knossos sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Iraklionista ja sinne pääsee paikallisbussilla tai taksilla. Kesäaikaan museolippu maksaa 12 €, ja kolme päivää voimassa oleva yhdistelmälippu sekä museoon että Knossokseen 20 € (tarkasta voimassa olevat hinnat täältä).

Käärmejumalatarpatsaat Iraklionin arkeologinen museo Iraklionin arkeologinen museo

Tämän jutun artikkelikuvana (ylin kuva) on kuva ajanjaksolta 1800–1625 eaa. peräisin olevasta Faistoksen kiekosta, jossa on molemmin puolin spiraalin muodossa kulkevia kirjoitusmerkkejä. Kiekon käyttötarkoitusta ei tiedetä eikä sen tekstiä ole pystytty tulkitsemaan, joten Faistoksen kiekon sanotaan olevan yksi arkeologian suurimmista arvoituksista. Kiekko löydettiin vuonna 1908 Kreetalta Faistoksen minolaisesta palatsikeskuksesta.

Iraklionin arkeologin museo
Museon nettisivut
Osoite: Chatzidaki 1
, Iraklion
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *