Ierapetra on Euroopan eteläisin kaupunki

Kreetan kaakkoisosassa sijaitseva Ierapetra on saaren neljänneksi suurin kaupunki. Ierapetra sijaitsee etelärannikolla Kreetan kapeimmalla kohdalla, siinä, missä etelä- ja pohjoisrannikon välissä on maata vain reilun kymmenen kilometrin verran.

Ierapetra on Euroopan eteläisin kaupunki, ja sen sanotaan olevan myös maanosan aurinkoisin kaupunki. Mutta jos ei sentään koko Euroopan, niin ainakin Kreikan: Ierapetrassa sataa vähiten koko Kreikassa, ja siellä on eniten aurinkotunteja.

Ierapetra, Kreeta

Ierapetra, Kreeta

Ierapetra, Kreeta

Kun saavuin ensimmäistä kertaa Ierapetraan, tein pitkän kävelylenkin keskustassa sijaitsevalta hotelliltani rantaan. Kävellessäni rantatietä pitkälle itään päin, olin järkyttynyt: onpas ruma paikka! Olin kuvitellut Kreetan eteläistä kaupunkia eläväiseksi ja tunnelmalliseksi pikkukaupungiksi, mutta rantaraitin varrella Ierapetra näyttäytyi ankeana ja hiljaisena.

Illan tullen lähdin uudestaan kävelylle ja tutustumaan kaupunkiin lisää – rantaviivaa länteen päin tällä kertaa. Pimenevässä ja kuuman päivän jälkeen yhä lämpimässä Kreetan kesäillassa Ierapetra oli herännyt eloon, ja muuttunut paljon viihtyisämmäksi ja vilkkaammaksi rantaravintoloiden ja -baarien täytyttyä ihmisistä. Vaikutti siltä, että kaupungin kaikki lähes 13 000 asukasta sekä jokainen kaupungissa lomalla ollut ulkomaalainen oli lähtenyt kuljeskelemaan kaduille. Voltailemaan.

Ierapetra, Kreeta

Ierapetra, Kreeta

Ierapetra, Kreeta

Tajusin myös, että olin kävellyt päivällä väärään suuntaan: itään päin kulkeva pitkä ja autio rantakatu on huomattavasti ankeampi reitti kävellä kuin rantaviivaa toiseen suuntaan, kohti merenrannassa sijaitsevaa vanhaa linnaa. Täällähän se kaikki elämä on, rantakadulla ja sen vieri vieressä olevissa tunnelmallisissa ravintoloissa – eikä Ierapetra todellakaan ole ruma, vaan paikoin hyvinkin viihtyisä ja täynnä aitoa kreetalaista pikkukaupungin charmia.

Ierapetran linna, eli Kastro Kales, on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Linna rakennettiin venetsialaisten valtakaudella 1200-luvulla Ierapetran eteläisimmälle niemelle suojelemaan satamaa, ja se on vuosisatojen saatossa kokenut kovia niin voimakkaassa maanjäristyksessä kuin tuhoisten turkkilaisten käsissä. Nykyään linnaa käytetään kulttuuritapahtumiin.

Ierapetra, Kreeta

Euroopan eteläisin kaupunki

Euroopan eteläisin kaupunki

Euroopan eteläisimmän kaupungin nähtävyyksiin luetaan myös Napoleonin talo: tarinan mukaan heinäkuussa vuonna 1798 Napoleonin laivue pysähtyi Ierapetrassa yhden yön ollessaan matkalla Egyptiin, ja paikallinen perhe majoitti Napoleonin talossaan tietämättä kuka hän oli. Legenda kertoo, että aamulla lähdettyään Napoleon olisi jättänyt majapaikkaan ranskaksi kirjoitetun lapun: Jos haluatte tietää kuka vieraananne ollut muukalainen oli; nimeni on Napoleon Bonaparte.

Vaikka tarinaa ei ole pystytty todentamaan, on Napoleonin tarina jäänyt Ierapetraan. Kyseinen talo on vieläkin pystyssä Ierapetran vanhassa osaa kaupunkia, Kato Meran kaupunginosassa lähellä satamaa, ja se on nykyään Ierapetran kunnan omistuksessa.

Ierapetra | 3 vinkkiä

Ravintola | Massati: Viihtyisä ravintola ja hyvää ruokaa lähellä merta. Sijainti kartalla.

Kahvila | Elephant Street Espresso: Pieni kahvila, josta saa erinomaista kahvia ja terveellisiä välipaloja. Mainio henkilökunta! Sijainti kartalla.

Retki | Chrissi-saari: Asumaton ja kultahiekkainen Chrissi on must-see Ierapetrassa käydessä! Satamasta lähtee veneitä päivittäin. Lue lisää.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Olin lomalla vuosia sitten hersonissoksessa ja myöhemmin rethymnonissa. Varsinkin jälkimmäinen oli paras lomani. Rakkaan kotimaan ja synnyinseudun lisäksi jäin kaipaamaan valoa ja ystävällisiä ihmisiä. Jos tilanne olisi jotenkin toinen voisi olla että nimenomaan olisin koettanut jotenkin asettua sinne.ninenomaan Kreetalle. Ongelma olisi ollut vain yksinäisyydestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *