Cave Lera – jyrkän nousun palkitsee huikea näköala

Cave Lera, eli Lera-luola, sijaitsee Stavroksen kylässä Länsi-Kreetalla. Maisemat 70 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevasta luolasta ovat huikeat, joten reippailu ylös Lera-luolalle kannattaa ehdottomasti yhdistää Stavroksen kylässä vierailuun tai vierestä lähtevään patikointireittiin Katholiko-luostariin.

Stavros on kenties ainakin vanhemmille lukijoille tuttu Anthony Quinnin tähdittämästä elokuvasta Kerro minulle, Zorbas (vuodelta 1964). Elokuvassa tanssittiin Stavroksen rannalla ensimmäistä kertaa sirtakia, jokaisen Kreikan-matkaajan varmasti tuntemaa Zorbas-tanssia – sitä kun tanssitaan ihan jokaisessa kreikkalaisessa illassa ja tanssiin kuuluva musiikki on se kaikkein kreikkalaisin sävelmä.

Cave Lera Cave Lera

Lera-luola on aivan Stavroksen laguunin vieressä, jyrkän Vardia-vuoren rinteessä. Luola itsessään ei kenties ole kovinkaan mielenkiintoinen, vaikkakin se on aika iso ja muodostuu kolmesta onkalosta. Minä en edes yrittänyt mennä ensimmäistä huonetta syvemmälle, sillä pimeydestä päätellen luolan syvin osa on lepakkojen ja ties keiden epämiellyttävien olentojen asuttama…

Mutta Cave Lera ei olekaan näkemisen arvoinen luolan itsensä takia, vaan luolan suulta avautuvan näköalan vuoksi. Ylhäältä luolalta nimittäin näkee alas Stavrokseen ja pitkälle Kreetan pohjoisrannikkoa länteen, joten jos haluat upeita kuvia someesi tai loma-albumiisi – suuntaa tänne!

Stavros, Kreeta Cave Lera

Nousu luolaan näyttää alhaalta katsottuna haastavalta, ja sitä se paikoin onkin. Ylös kapuaminen on kuitenkin helpompaa kuin ensinäkemältä luulisi, sillä nousua ei tarvitse tehdä suoraan ylöspäin: luolalle kulkee nimittäin siksakkia menevä polku, joka toki tekee kävelystä metreissä pidemmän, mutta noususta huomattavasti loivemman.

Polkua voi olla alkuun vaikea hahmottaa, mutta kun sen löytää, ei siltä kannata poistua vaikka se tuntuisikin menevän vain vaakasuorassa eikä lainkaan ylöspäin. Me nimittäin teimme sen virheen, että emme luottaneet polkuun vaan nousimme suorinta reittiä ylös.

Suoraan ylöspäin kävellessä rinteen jyrkkyys ja kivikkoisuus alkoi meillä tuntua nopeasti poltteena reisissä ja hengästymisenä keuhkoissa, joten jouduimme pitämään puolisen tuntia kestävän nousun aikana useammankin tauon. Vasta ylhäältä katsottuna huomasimme rinteessä kiemurtelevan polun olevan kuin olevankin luolalle kapuamista varten – ilmeisestikin alhaalla ollessamme olimme vain keskittäneet huomiomme ylhäällä siintävään määränpäähän ja polun reitti oli jäänyt meiltä huomaamatta.

Stavros, Kreeta Cave Lera

Cave Lera | Kuinka sinne pääsee?

Cave Lera ja Stavroksen kylä sijaitsevat Haniasta noin 15 kilometriä koilliseen, lähellä Hanian lentokenttää Akrotiri-niemellä. Luola sijaitsee aivan Stavroksen rannan tuntumassa, ja sen näkee helposti mustana aukkona vuoren rinteessä.

Suuntaa kohti tätä taloa (linkki karttaan), jonka vieressä on aita ja portti josta täytyy mennä läpi. Aita on vain vuohia ja lampaita varten, eli siitä voi huoletta kulkea – kunhan vain muistaa laittaa portin perässään kiinni. Sitten vain kävele luolan alle, löydä polun pää ja lähde nousemaan kohti upeita maisemia! Suosittelen laittamaan hyvät kengät jalkaan; missään rantaläpsyissä ei tätä kivikkoista rinnettä kannata lähteä kiipeämään.

Akrotirille ei tarvitse mennä vain luolaan kiivetäkseen, sillä niemi on todella monipuolinen autoretkeilykohde. Tällä pallon muotoisella niemellä voi käydä upeilla rannoilla (kuten Seitan Limania, Marathi, Stavroksen ranta), luostareissa (Agia Triada, Gouverneto, Katholikon luostarin rauniot), patikoimassa, sekä syömässä tai kahvilla näköalaravintoloissa (Koukouvaya, Carte Postale). Näiden lisäksi näkemisen arvoinen kohde on kauniilla paikalla Soudan lahden poukamassa sijaitseva Liittoutuneiden sotilashautausmaa.

1 comment
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *