Patikointia Mallorcalla: Sóller – Port de Sóller

Vietettyäni viime syksynä pari kuukautta Mallorcalla opin ymmärtämään saaren erinomaisuuden patikointilomakohteena. Olinhan minä toki tiennyt aikaisemminkin, että saari on tunnettu patikkareiteistään, mutta en siltikään ollut osannut arvata, kuinka ihania luontopolkuja saarella todella on. Pittoreskien pikkukylien lisäksi upea luonto nouseekin Mallorcaa ajatellessani päällimmäisenä mieleen – ja etenkin Unesco-kohteenakin tunnetun Serra de Tramuntana -vuoriston maisemat saaren luoteisosassa.

Vuoristossa on lukuisia patikointireittejä eri kuntoisille. Aikaisemmin kerroin helposta patikkareitistä Sóllerin pikkukaupungista Fornalutxin kylään, joka ei kylläkään ole vuoristoreitti, mutta upeista Tramuntanan maisemista pääsee silläkin pätkällä nauttimaan.

image

image

Nyt kuitenkin lisätään hieman haastetta sekä vuoristoisemman että pidemmän patikkareitin muodossa, ja kuljetaan jalkapelillä Sóllerista meren äärelle Port de Sóllerin kylään. Ei kylläkään lyhyintä reittiä, sillä se olisi maantietä pitkin ja vain muutaman kilometrin mittainen, vaan noustaan vuoristoon ikivanhalle hevospolulle.

Korkeusvaihteluista huolimatta tämäkin reitti sopii ihan normaalikuntoisille, eikä aikaisempaa patikointikokemusta tarvita. Reitin käveleminen kestää noin 2,5 tuntia – vaikka meillä kylläkin matkaan meni yli tunnin verran enemmän, koska pysähdyimme vähän väliä ihastelemaan maisemia ja pidimme myös pienen evästauon.

Reitin aloituspisteelle, Sóllerin kylään, pääsee kätevästi paikallisbusseilla: esimerkiksi Palmasta puolessa tunnissa bussilla numero 211 (bussilipun hinta on tällä hetkellä 2,65 €, tarkista aikataulut ja hinnat täältä). Palmasta voi hypätä myös sata vuotta vanhan junan kyytiin, mutta matka on hidas ja hintava (16 € yhteen suuntaan, 22 € meno-paluu – lue lisää täältä).

image

image

Jos saavut Sólleriin Palman suunnasta bussilla, ohitat kylän bensa-aseman paria minuuttia ennen Sóllerin bussipysäkille saapumista. Patikkareitin aloitus on tuota Repsolin bensa-asemaa vastapäätä, tien toiselta puolen. Kyseessä on asvalttitie, ja heti ensimmäisestä risteyksestä käännytään oikealle ja lähdetään kapuamaan ylläolevassa kuvassa näkyvää loivaa mäkeä ylös.

Pian asvalttitie muuttuu kivistä tehdyksi metsäpoluksi. Matkan varrella on kylttejä Deiàan, joita tulee seurata alkumatkan ajan. Hieman hämäävästi kylteissä lukee Deiàn alla joko “Camí des Rost” tai “Camí des Mont-reals”, sillä nämä nimet eivät tietämättömälle (eli minulle) sano yhtään mitään, mutta kyseessä on siis kaksi eri patikkareittiä. Niistä ensimmäinen, Camí des Rost, on se, jota tulee seurata. Aina kylteissä ei edes lue mitään, vaan toisinaan polun varrella on vain tolppa, jonka päähän maalattu nuoli nuoli kertoo oikean suunnan.

image

image

image

image

Jossain vaiheessa kivetty polku päättyy hetkeksi, ja alkaa tasaisempi polku, joka halkoo vuoristoista maaseutua: aidan takana määkivät lampaat, jossain haukkuu koira, ja ympärillämme on satoja oliivipuita. Tuntuu, että olemme keskellä ei mitään, mutta täällähän onkin asutusta – ja erikoiseksi asian tekee erityisesti se, että olemme paikassa, jonne ei edes pääse autolla!

Olemme jo sen verran korkealla, että ilma on viilentynyt parin asteen verran ja joudun laittamaan takin päälleni ja kaulahuivin kaulaan. Etenkin näin marraskuussa on hyvä varautua lämpimin vaattein, vaikka lämmittävät auringonsäteet silloin tällöin pilkahtelevatkin pilvien takaa.

image

image

image

Muutamia muitakin on päättänyt lähteä tuona marraskuisena päivänä patikoimaan Tramuntanan vuoristopoluille, mutta mitään tungosta täällä ei tosiaankaan ole. Suurimman osan ajasta saammekin olla aivan kaksin, kuunnellen luonnon ääniä ja nauttien näistä mielettömmän kauniista maisemista.

Reitti on suurin piirtein puolessa välissä, kun kohdalle tulee Son Castellón kappeli. Ovi on lukossa, joten emme pääse näkemään kappelia sisältä, mutta ulkoa rakennus näyttää yllättävän hyväkuntoiselta. Yllättävän siksi, että kännykkääni tallentamani reittiopas sanoo 1600-luvulla rakennetun kappelin olevan hyvin huonossa kunnossa. Kappeli on aikoinaan ollut sekä alueen kirkko, että sen myötä myös sosiaalinen keskus, joten paikallisille ilmeisen merkittävästä rakennuksesta on siis kyse.

image

image

image

Pidämme täällä evästauon, jonka jälkeen jatkamme matkaa ohittaen kappelin oikealta puolelta. Tässä vaiheessa kannatta huomioida se, että enää ei pidä seurata Deiàn kylttejä, tai muuten matka ei tule päättymään Port de Sólleriin.

Seuraavaksi on vuorossa suunnistamisen kannalta kenties reitin hankalin vaihe – ainakin jos haluaa vielä pysyä luontopolulla asvalttitien sijaan: alla olevassa kuvassa näkyy Deiàan (ja Port de Sólleriin) menevä autotie, ja kun polku yhdistyy tiehen, näkyy puinen patikointireitin kyltti osoittavan autotien suuntaisesti. Kannattaa jättää kyltti huomioimatta, sillä tässä vaiheessa tulee ylittää tie, ja mennä kuvassa näkyvän rakennuksen, Son Bleda -hotellin, pihaan ja kävellä ravintolan terassin ohi. Pian näkyykin taas patikkapolkua kuvaava tolppa nuolineen.

Vinkki! Ennen autotielle saapumista on kyltti Finca Son Micoon. Poikkea tänne, jos haluat huilahtaa tuoreen appelsiinimehun, kakkupalan ja upeiden maisemien äärellä! Meiltä jäi paikka väliin, mikä harmittaa nyt, kun löysin Shelly’s Humble Kitchen -blogin postauksen ja upeat kuvat paikasta!

image

image

image

image

Nyt reitti viettää selvästi alaspäin, joten merta – ja Sóllerin satamaa – kohti ollaan selkeästi menossa. Matkaa on kuitenkin vielä jokunen tovi jäljellä, ja tällä loppupätkällä maisema ehtii muuttua useaan otteeseen: ensin on metsikköä, tämän jälkeen kävelemme finca-alueen läpi lampaita väistellen, ja sitten pääsemmekin ihastelemaan jylhän kallioista maisemaa. Lopulta laskeudumme asvalttitielle ja lähdemme kävelemään vasempaan, kohti merta.

Saavumme Port de Sóllerin rannan eteläpäähän. Edellisen kerran kylässä käydessäni oli kesä ja rantakatu täynnä turisteja, mutta nyt suurin osa rannan hotelleista ja ravintoloista on kiinni, eikä vastaan kävele kovinkaan montaa ihmistä. Onneksemme löydämme kuitenkin auki olevan viihtyisän kahvilan, jossa viltteihin kääriytyneinä katsomme laskevan auringon mukana hämärtyvää talvista Port de Sólleria.

image

image

Palaamme Sólleriin sata vuotta vanhalla raitiovaunulla, joka puksuttaa kylien välisen muutaman kilometrin matkan kiireettä. Jos haluat lukea enemmän matkustamisesta näillä Sóllerin erikoisuuksilla, eli vanhoilla junilla ja ratikoilla, kurkkaa Lähdetään taas -blogin postaus.

Tämän päivän jälkeen olen entistä vakuuttunempi siitä, että Mallorca on hyvin erityinen saari. Niin monipuolinen, niin upea. Ja näitä luontopolkuja haluan päästä patikoimaan lisää.

52 comments
 1. Hei, kiitos hyvästä postauksesta ja patikkaohjeista. Lähdimme kävelemään tämän ohjeen mukaan ja noudatimme ohjeen lausetta “lähdetään kapuamaan ylläolevassa kuvassa näkyvää loivaa mäkeä ylös.” Tämä vie kuitenkin “cami de rocafort” -reitille, joka on noin tunnin pidempi kierto. Tässäkin tulee siis seurata “cami de rost” -kylttiä, eikä lähteä ylös mäkeen, ellei halua pidempää lenkkiä.

  1. Mahtavaa kuulla, että tästä postauksesta oli apua ja kävitte patikoimassa saman reitin! Eikö ollutkin upeita maisemia? :) Kiitos tarkennuksesta reittiohjeeseen!

 2. Kesällä matka käy juuri tuonne samalle alueelle, jee. Ja patikointi olisi suunnitteilla. Kertoisitko, mistä sait hankittua näin hyvät patikointiohjeet, että tiesitte minne täytyy mennä ja mistä reitti kulkee? Saakohan paikan päältä selkeitä karttoja?

  1. Ikävä kyllä mitään hyviä patikointiohjeita en onnistunut netistä löytämään vaan tämän avulla mentiin: http://www.walkingmallorca.co.uk/ruta_01.html Ei todellakaan ollut mikään paras ohje ja kartta, mutta kun lisäksi oli kännykkään tallennettu Googlen offline-kartta, niin hyvin pärjäsi. Uskon, että Mallorcasta on tehty ihan patikointiopaskirjoja ja kenties paikan päältäkin voi saada hyviä karttoja. Niistä ei mulla valitettavasti ole kylläkään sen parempaa tietoa, mutta eiköhän niitä löydy hotellilta tai turisti-infosta kysymällä. Ihanaa reissua, on aivan mahtava paikka! :)

  1. Eipä kestä! Kiva kuulla, että suunnittelet Mallorcalla patikoimista, sillä silloin pääsee parhaiten nauttimaan saaren upeasta luonnosta :)

 3. Ollaan Mallorcalle menossa maaliskuussa. Tuskin lähdemme puskuttamaan tuota reittiä läpi, mtta kiva oli nähdä maisemia jo etukäteen. Ehkäpä sieltä löytyy hoku hieman lyhyempi polku meille : )

  Ja mitä tulee saarten maineeseen, niin olen jo vuosia yrittänyt kertoa, että Teneriffa, Gran Kanaria jne. ovat mainioita kohteita muuhunkin kuin vain auringonottoon.

  1. Lyhyempiäkin polkuja on aivan varmasti, ja suosittelenkin edes jonkun pikkureitin kävelemistä. Mä jään mielenkiinnolla odottamaan teidän Mallorca-postauksia!

 4. Mahtavan näköisiä maastoja. Viimeksi Mallorcalla harmitti, kun Port de Sóller jäi kokonaan käymättä. Golfin peluu vei liikaa aikaa ja esim. siitä syystä tuo jäi väliin. Ensi kerralla voisikin patikoida saman ajan golfkenttien sijasta luontoreiteillä :-)

  1. Golfin pelaaminen tosiaankin näyttää estävän kohteeseen tutustumisen ihan kunnolla :D Hyvä idea patikoida välillä luontopoluillakin, niin näkee todennäköisesti maisemia huomattavasti monipuolisemmin :)

 5. Reissu oli harkinnassa, mutta niin monen eri saarilla vietetyn loman jälkeen nyt on aika koluta Euroopan mannerta autoillen. Mutta sitten kun on taas saarien aika, suuntaan varmasti myös tänne.

 6. Ihanan idyllisen näköistä maaseutua ja todella kiva patikkapolku tuolla vuoristossa. Nämä vinkit on aina tervetulleita, joten täytyy pitää tämäkin mielessä! :)

 7. Tällaiset patikkareitit, joissa ei tarvitse pelätä kunnon loppumista ja järkyttävää puuskuttamista sopisivat oikein mukavaksi päiväretkikohteeksi. Mallorca näyttää kyllä hienolta ja kuten Mika tuossa ylhäällä sanoikin, alkaa paikka näyttämään entistä houkuttelevammalta näiden postausten myötä. Mallorcalle olisi myös kiva päästä pyöräilemään, vaikka se kyllä taitaa sitten vaatia sitä puuskuttamista hiukan enemmän.

  1. Minäkään en tykkää liian rankoista reiteistä, joissa kunto meinaa loppua kesken. Kuka sellaisista nauttii :D Ja sekään ei ole kivaa jos patikointikaveri haluaa mennä niin lujaa, että ei edes ehdi ihailla maisemia. Rauhallinen tahti ja helpohko reitti takaa erinomaisen patikoinnin :) Ja joo, Mallorcalla pyöräileminen (etenkin näillä vuoristoseuduilla) vaatii tosiaankin hieman kovempaa kuntoa!

 8. Kiva uusi näkökulma Mallorcaan mistä minulla vain ennakkoluuloisia mielikuvia kun en ole koskaan itse käynyt :)

 9. No nyt ei kyllä marraskuulta näytä. Ehkä vaatetuksen osalta, mutta muutoin ihanan aurinkoista ja vehreää! Kyllähän tuolla patikoisi mielellään. :-)

  1. Mallorcalla voi olla talvellakin ihan mukavat säät, ja auringon paistaessa ei tarvitse edes takkia – paitsi kun lähtee vuoristoon :)

 10. Tämä kuten se aiempikin postaus helpommasta patikkareitistä ovat aivan ihania! En kestä noita maisemia, jotenkin vaan sopii omille silmilleni hyvin. :)

 11. Tämä postaus vahvisti sitä mielikuvaa, että jo nähdyn Palman lisäksi saarta on nähtävä muutenkin. Tykkään patikoida, ja tässä tuli kivoja vinkkejä tuonne samalla. Kauniideen kuvien lisäksi :) Kiitos!

 12. Vaikuttaa upealta reitiltä! Ja voin vannoa, että meilläkin hurahtaisi varmasti ekstratunti jos toinenkin käppäilyyn, kun pitäisi koko ajan pysähtyä ihastelemaan ja ikuistamaan hienoja maisemia.=)

  1. Tällaisille reiteille kannattaa tosiaankin varata reilusti aikaa, että ehtii nauttia maisemista ja ottaa niin paljon kuvia kun mieli tekee :)

 13. Onpas kivannäköinen patikointireitti. Oon selvästi huonosti kärryillä asioista, kun olin olettanut, ettei Mallorcalta löytyisi tällaisia maisemia. :D

  1. Todellakin on muutakin: vuoristoa, pikkukyliä, luontoa, historiaa… ja lisäksi 400 000 asukkaan Palma antaa oman lisänsä. Mallorcalla voi tehdä vaikka mitä! :)

  1. Rantalomaankin Mallorca sopii mainiosti, ja upeita rantoja saarella onkin lukuisia. Jos menet joskus uudestaan, niin suosittelen kiertämään saarta enemmän! :)

 14. Mallorca vaikuttaa kyllä tosi monipuoliselta saarelta! Itse olen käynyt siellä joskus alakouluikäisenä, joten ihan kamalasti ei muistikuvia ole. Eikä varmasti mummoni kanssa mitään ihmeellistä tehtykään!

  Nuo vanhat ratikat on kyllä ihania, tykkään matkustaa sellaisilla kiireettömillä puksuttelijoilla ja uppoutua ajatuksiin maisemia katsellessa.

  1. Mallorca on yllättävänkin monipuolinen saari. Monet pitävät sitä vain rantalomakohteena, mutta siellä voi oikeasti viettää aktiivisempaakin lomaa. Ja se on niin kaunis saari, että on sääli jos sinne menee pelkästään makoilemaan rannalle.

 15. Oi, mitkä maisemat! Terveyteni ei salli kovin paljon rehkimistä, mutta nämä kuvat ja teksti antoivat sen verran selkeän kuvan patikoinnista, että voisin itsekin harkita lähteä Mallorcalle vaikka ihan vaan luontomatkalle.

  1. Suosittelen! :) Mallorcalla on eritasoisia reittejä, joten varmasti sinullekin sopivia löytyy. Ja esimerkiksi Sóllerista ei tarvitse edes kovin kauas mennä kun pääsee jo luontoon, eikä siis mitään patikkareittiä edes välttämättä tarvitse lähteä kiertämään, vaan voi kävellä sen verran minkä tykkää ja vain nauttia upeasta luonnosta :)

 16. Vaikuttaa tosi kivalta reitiltä, ihania maisemia! Tykkään just tuollaisita patikoista joista normaalikuntoinenkin selviää muutamassa tunnissa :)

  1. Minäkään en ole niin hyväkuntoinen, että jaksaisin lähteä tuntikausiksi haastavaan maastoon. Tällainen helppo reitti on just passeli mulle :)

  1. Kiva kuulla, että patikointipostaukset kiinnostaa :) Minä en ole mikään kovan luokan patikoija, mutta tällaisissa maisemissa rauhallisesti edeten samoilee mielellään!

 17. Aivan ihanan raikkaita kuvia! Kyllä Mallorcasta on moneksi, sieltä löytyy niin rantoja kuin patikointimaastoja.

 18. Vietimme toissakesänä Mallorcalla vaan juhannuksen + muutaman päivän ja jaoimme sen Palman ja saaren pohjoisrannan välillä + yhden päivän verran autoretkeilyä, pohjoisesta, mm. Solleriin. Pohjoisen melko tasaisella rantaviivalla pyöräilimme – ja pidimme siitä, mutta automatkallamme kun ajoimme tuota Serra de Tramuntanan aluetta, niin ihmettelimme kyllä kovakuntoisia pyöräilijöitä, jotka onnistuivat etenemään noissa maisemissa! Jos joskus palaamme Mallorcalle paremmalla ajalla, niin tällaiset kävelyretket voisivat kyllä olla kiva lisä ohjelmaan!

  1. Mallorca on tunnettu myös pyöräilykohteena – jopa niin hyvin, että muutama vuosi sitten Australiassa työkaverini oli haltioissaan kun kuuli minun käyneen Mallorcalla. On kuulemma hänen bucket listillään päästä pyöräilemään Mallorcalle. Kuntoa noilla vuoristoteillä kyllä vaaditaan!

 19. Vaikuttaa tosi kivalta ja kauniilta paikalta, täsmäohjeiden ansiosta reittikin löytyisi varmasti aika hyvin. Itsekin patikoinut Madeiralla ja Teneriffalla joskus kauan sitten. Se on mitä parasta puuhaa noin kauniissa maisemissa.

 20. Mukaansatempaava postaus! Tämän ansiosta Mallorca alkaa vihdoin omissakin silmissäni näyttää houkuttelevalta. Oma patikointiparatiisini on Madeiralla, mutta kyllä Mallorcallekin olisi mukava joskus päästä. Molemmilla saarilla on omat ongelmansa maineensa kanssa, Madeira mielletään mummokohteeksi ja Mallorca tuo mieleen 80-luvun rantalomat, mutta saarilla on niin paljon muutakin tarjottavaa. Vähän sama juttu tuo Teneriffakin, joka yllätti itseni positiivisesti ja niin ilmeisesti sinutkin.

  1. Kiitos Mika! Mallorca on oikein hyvä ja monipuolinen lomakohde, joten suosittelen ehdottomasti siellä käymistä! Madeiralla en ole vielä ollut, mutta patikointiloma siellä on kyllä haaveissani. Totta, mainitsemiesi saarten maineet eivät ole kovinkaan mairittelevat, mutta onhan niillä niin paljon muutakin tarjottavaa, kun monet luulevat. Eikä ne syyttä ole suosittuja lomakohteita :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *