Patikointia Mallorcalla: Sóllerista Fornalutxiin

Mallorca on patikoijan paratiisi, ja etenkin kesäkauden ulkopuolella kannattaa harkita vakavasti patikointiloman viettämistä tällä upealla saarella, sillä silloin lämpötila on passeli pitkiin kävelylenkkeihin eikä luontopoluilla ole ruuhkaa.

Muutamien patikkareittien testaaminen oli minullakin talven suunnitelmana, mutta mistä tällaisen satunnaisen patikoijan kannattaisi aloittaa? Patikointireittejä eri tasoisille kävelijöille kulkee ristiin rastiin ympäri saarta, mutta autottomana halusin päästä lähtöpisteelle ja takaisin kotiin paikallisbussilla, joten päätin aloittaa patikkapolkuihin tutustumisen puolen tunnin bussimatkan päässä olevasta Sóllerin kylästä.

image

image

Thomas oli käynyt patikoimassa täällä jo aikaisemmin, ja hän osasi suositella minulle helppoa reittiä Sóllerista viereiseen Fornalutxin kylään. Matka-aika yhteen suuntaan on vain 45 minuuttia, joten reissu kaikkinensa tulisi kestämään vain parisen tuntia.

En löytänyt selkeitä ohjeita tälle reitille, joten päätin tehdä teille sellaiset siltä varalta, jos joku muukin innostuisi kävelemään tämän reitin. Tätä reittiä suosittelen etenkin sellaisille, joilla ei ehkäpä ole aikaa pitkään patikointiin, tai jotka eivät muuten vain ole innostuneet pitkistä samoiluista – mutta joiden silmiin eivät satu kauniit maisemat, eikä keuhkoihin pistä raikkaan vuoristoilman hegittäminen.

image

Saavuit sitten Sólleriin paikallisbussilla tai autolla, tulee ensimmäisenä suunnata Placa de sa Constitucio -aukiolle. Placaa komistaa suuri Sant Bartomeun katedraali, ja aukion laidalla on lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Marraskuisena lauantaipäivänä tämä kylän keskus oli täynnä elämää, joten voin vain kuvitella, kuinka vilkasta täällä on kesäkuukausina.

Patikkareitille päästäkseen aukiolta tulee poistua kuvassa näkyvästä nurkasta, Carrer de sa Lluna -kadulle. Tätä katua ei kuitenkaan kävellä pitkään, vaan jo heti toisesta risteyksestä käännytään vasemmalle.

image

Tiedät olevasi oikealla kadulla, kun vasemmalle puolellesi jää viihtyisä Café Scholl. Tämä on kiva paikka istahtaa hetkeksi ennen patikoinnin aloittamista, juoda vaikka lasillinen vastapuristettua appelsiinimehua ja pitää vessatauko, sillä reitin varrella ei ole lainkaan vessoja.

Tämän jälkeen matka jatkuu samaa katua pitkin muutama sata metriä, kunnes vasemmalle puolelle jää Spar-kauppa, ja pian tämän jälkeen ylitetään kuivunut joki. Heti ylityksen jälkeen käännytään oikealle ja kävellään joen viertä kulkevaa tietä pitkin.

image

Lopulta tie kaartuu oikealle, mutta edessä ovat upean vuorimaiseman lisäksi ylläolevat patikointikyltti ja vasemmalle osoittavat opasteet. Tästä eteen päin seurataankin näitä puisia patikointiopasteita, eikä eksymisvaaraa juurikaan ole – kunhan vain myös lukee opasteissa lukevat määränpäät, ja valitsee näin oikean reitin!

Vieläkin kuljetaan päällystettyä tietä, ja taival on alkanut viedä hiljalleen ylös päin. Tien varrella on muutamia taloja, lukuisia sitruspuita, eikä lähes yhtäkään ihmistä. Kannattaa välillä myös muistaa katsoa taakse päin, takaisin Sólleriin ja kylän takana näkyviä vuoria. Upeat maisemat!

image

image

image

Vaikka tämä patikkareitti ei olekaan pelkkää luontopolkua, vaan osa matkasta kuljetaan asfaltoitua tietä ja päällystettyjä polkuja pitkin, ei reitti Sóllerista Fornalutxiin häviä maisemien puolesta vaativimmille vuoristoreiteille.

Tämän lyhkäisen reitin varrella nimittäin pääsee ihailemaan mallorcalaista maalaismaisemaa ja Unescon maailmanperintölistalle kuuluvaa Tramuntana-vuoristoa, joten silmänruokaa ja valokuvattavaa riittää.

image

image

image

Kohta eteen tulee kiinni oleva portti. Itse olisin epäröinyt hetken matkan jatkamista portista sisään, jos Thomas ei olisi ohjeistanut minua tästä: portin tehtävänä on pitää lampaat sisäpuolella, mutta patikoijat kyllä pääsevät kulkemaan tästä, sillä portti ei ole lukossa.

Tästä itse asiassa alkaakin Sóllerista Fornalutxiin -reitin haasteellisin osio, sillä maasto muuttuu mäkiseksi, epätasaiseksi ja kivikkoiseksi. Tässä vaiheessa minun täytyi pitää ensimmäinen juomatauko ja ottaa pitkähihainen pois: kävelyn tuoman lämmön lisäksi marraskuun aurinko oli edelleenkin hyvin lämmin.

Vaikka lampaita ei välttämättä näykään, kuuluu niiden kaulassa riippuvien kellojen kolina lähes koko ajan. Lopulta on aika astua toisesta portista ulos, ja aloittaa reitin viimeinen etappi – ennen paluumatkaa siis.

image

image

image

Ylläoleva kirkko on ensimmäinen merkki siitä, että ollaan jo lähellä Fornalutxin kylää, ja muutaman minuutin kävelyn jälkeen oikealle puolelle jää kylän hautausmaa. Vielä muutama sata metri lisää, ja ollaankin jo noin 700 asukkaan kylän keskustassa.

Fornalutx kutsuu itseään Espanjan kauneimmaksi kyläksi, joten ennen paluumatkaa kannattaa ehdottomasti käydä kiertelemässä tässä pikkuisessa kylässä.

image

image

image

Pienen lepotauon jälkeen onkin sitten aika palata samaa reittiä takaisin Sólleriin, ja valita vaikka joku Placa de sa Constitucio -aukion ravintoloista lounaspaikaksi. Sillä vaikka patikointi Sóllerista Fornalutxiin ja takaisin ei rankka ollutkaan, on raikas ilma tehnyt sen, että ruoka maistuu varmasti!

10 comments
 1. Hei!

  Teimme vaelluksen eilen yli 35 asteen helteessä, joten pituus oli juuri sopiva. Kiitos hyvistä ohjeista! Tuskin olisimme löytäneen polun alkuun ilman niitä. Vuoristo on todella kaunis ja tuoksut ihania!

  Yt Minna

  1. Hei Minna, kiitos viestistäsi! Mahtavaa kuulla, että näistä ohjeista oli apua :) Huh, 35 astetta on aika kuuma sää patikoida! Nostan hattua, että teitte tämän reissun noin kuumalla, vaikka ei pitkästä matkasta olekaan kyse. Ihanaa loman jatkoa! :)

 2. Kiitos hyvästä vinkistä. Olen joulun aikaa Mallorcalla, joten täytyy kävellä tämä reitti!

  1. Jos myös Bilbaon seudulla näyttää tältä, haluan sinnekin kiertelemään kyliä! Taidan kyllä haluta koluta koko Espanjan… :D
   Kiitos tunnustuksesta! Tartun siihen heti kun reissukiireiltä ehdin :)

 3. Moikka, myös minä päädyin blogiisi sattumalta blogit.fi-sivuston kautta. Olipa ihanaa lukea vaelluksestasi ja katsella tuttuja maisemia. Asuin itse Mallorcalla puolisen vuotta viime vuonna. Aivan ihana saari, jossa valtavasti nähtävää ja koettavaa.

  1. Mahtavaa, että blogit.fi -sivustolta klikataan tänne! Kiitos Elina kommentistasi :) Mallorca on upea saari, ja ollaan me kyllä onnekkaita kun ollaan saatu asua siellä!

 4. Heipä hei! Törmäsin tähän blogiisi ihan sattumalta, kun lueskelin blogit.fi- sivuston uusimpia postauksia… Yleensä en lueskele matkailublogeja (saattaa puraista yhtäkkiä matkailukärpänen). Voi vitsit, kyllä silmät ja sielu lepää noissa kuvankauniissa maisemakuvissa! Ja oli kiva lukea matkastasi :)

  1. Hei Jasmina, kiva juttu että päädyit blogiini ja jätit kommentin – kiitos siitä! Sehän matkablogeissa saattaa olla vaarana, että reissukärpänen puraisee, mutta onneksi monesti toimii myös matkakuumeen lieventäjänä seuraavaa reissua odotellessa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *