Passi meni vanhaksi ja olen Kreetalla – Mitäs nyt?

Minun passi meni vanhaksi tänään. Passin voimassaolon päättyminen ei ollut mikään yllätys, vaan olin muistanut asian pitkin kesää. Tein kuitenkin tietoisen päätöksen olla uusimatta passia sen voimassaolon aikana, mutta nyt en ole lainkaan varma, että oliko se sittenkään hyvä idea. En nimittäin saa uusittua passia täällä Kreetalla, vaan joudun menemään Ateenaan sitä varten. Mutta pääsenkö minä mantereelle ilman passia tai henkilökorttia?

Kreikassa suomalainen voi uusia passin vain Suomen suurlähetystössä Ateenassa. Passin uusiminen maksaa suolaiset 140 euroa ja siihen päälle vielä viiden euron postituskulut, jos passia ei halua hakea henkilökohtaisesti. No hinta on mikä on, sillehän ei mitään voi, joten varasin ajan passin uusimiseen lokakuun ensimmäiselle perjantaille. Pyysin päivän töistä vapaaksi ja suunnittelin viettäväni Ateenassa pitkän viikonlopun.

 

Ateena, Kreikka

Ateena, Kreikka

Tämän jälkeen aloin katsella lentoja. Edullisimpien lentojen aikataulut olivat todella huonot: saapuisin Ateenaan torstain ja perjantain välisenä yönä ja paluu olisi sunnuntaina kukonlaulun aikaan. Nämäkin lennot maksoivat yhteensä noin 150 euroa, joka oli mielestäni aivan liian korkea hinta – etenkin kun en edes pidä Ateenasta, joten en ollut kovinkaan innoissani viettämässä siellä viikonloppua.

Sillä välin kun googletin metroaikatauluja saadakseni selville, että pääsisinkö Ateenan lentokentältä ja sinne takaisin julkisilla keskellä yötä vai kannattaisiko sittenkin ottaa kalliimmat lennot, nousivat lentojen hinnat vieläkin järjettömimpiin summiin. Puff vain, ja kaikki lennot olivat kymppejä kalliimmat! Hittolainen, pitääkö minun maksaa lähes kaksisataa euroa maan sisäisistä lennoista?!

Noin tyyriillä lennoilla ja majoitus mukaan lukien passin uusimisreissuni tulisi maksamaan vähintään 500 euroa. Damn, damn, damn!

Passi meni vanhaksi

Aloin kallistua lauttamatkaan: muutamalla kympillä pääsisin Hanian Soudasta Ateenan Pireaukseen. Ainoa miinus lautalla matkustamisessa on se, että se kestää koko yön. Ja se, että edullisimmalla lipulla yön pääsee viettämään vähemmän mukavasti lattialla.

Koko reissu alkoi tuntua vähemmän ja vähemmän houkuttelevalta. Mutta koska passi on uusittava, on reissu tehtävä – ja kyseinen viikonloppu on ainoa vaihtoehto. Vai onko?

Kaverini kertoi, että kun hänen passi meni vanhaksi, ei hänellä ollut mitään ongelmia lentää Ateenaan vanhalla passilla. Suurlähetystöstä oli hänelle jopa luvattu, että siinä ei ole mitään ongelmaa. Jos voisin mennä uusimaan passini jokin toinen kerta, voisin valita ajankohdan kun lennot ovat mahdollisimman edulliset ja näin saisin kalliin passinuusintareissun edes hieman edullisemmin.

Lisäksi jonakin toisena ajankohtana saisin Thomaksen mukaani, ja voisimme vaikka vuokrata auton ja ajaa heti passihakemuksen jättämisen jälkeen Ateenan ulkopuolella sijaitseviin pikkukyliin viikonlopuksi. Näin saisin passireissusta irti muutakin kuin vain tylsältä kuulostavan sooloviikonlopun Ateenassa.

Passi meni vanhaksi

Minulle suurlähetystö ei osannut vastata, onko passitta lentäminen mahdollista, joten kysyin asiasta Hanian lentökentältä. Minulla siis ei ole edes henkilökorttia, vaan vanhaksi menneen passin lisäksi ainoastaan suomalainen ajokortti ja Kreikan poliisin myöntämä oleskelulupakortti, jos sillä edes on mitään arvoa henkilöllisyyden todistamisessa. Kuulemma tässä ei kuitenkaan olisi ongelmaa: kyllä minut Ateenaan saadaan. (Ja toivottavasti myös takaisin Kreetalle.)

Päätin siis lykätä passin uusimista. Nyt en kylläkään enää tiedä, että oliko se sittenkään niin hyvä idea. Rahallisesti todennäköisesti kyllä, mutta hieman minua ahdistaa pelkästään se fakta, että passi meni vanhaksi. Uskon, että passin uusiminen ei tule olemaan ongelma, sillä kokemuksesta uskallan väittää Kreikassa kaiken aina järjestyvän, ennemmin tai myöhemmin (yleensä kylläkin myöhemmin).

Mutta ajatus siitä, että nyt en pääse ulkomaille niin halutessani aiheuttaa pienoista ahdistusta: olen jumissa Kreikassa! Taidankin tästä mennä kiireesti varaamaan Ateenan-lentoja, marraskuussa näyttäisi pääsevän alle satasella…

2 comments
  1. Olen käynyt Piraeuksella sataman alue on hieno, joten sitä voi suositella. Siellä on sivummalla kiva kävelyreitti jossa näytti olevan viihtyisiä kahviloita kukilla ja sivummalla myös rantoja. Mutta ainoa harmi oli piinaavat kerjäläiset, jotka hyökkäävät erityisesti risteilylaivaturistinaisten kimppuun myymään hajuvesiä satamassa.. mutta muuten alue oli kiva ja käymisen arvoinen, en kadu käymistä. Toivottavasti onnistut saamaan passin

    1. Minäkin olen kerran käynyt Pireauksen satamassa; silloin kun olimme tulossa auton kanssa Kreetalle noin vuosi sitten. En erityisemmin pitänyt satamasta, sillä se oli kovin ruuhkainen ja saasteinen. Mutta en tajunnut lähteä sivummalle vaan vietimme muutaman tunnin lähes satamassa sijaitsevassa kahvilassa. Kiitos siis vinkistä, seuraavalla kerralla pitääkin lähteä syrjempään kävelylle! :) Kiitos, toivottavasti marraskuun aikana saan passin tilaukseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *