Fiilistelijän Ateena: kuusi vinkkiä rentoon päivään

Ateena jakaa mielipiteitä: toiset ihastuvat tähän tuhansia vuosia vanhaan kaupunkiin ikihyviksi, ja toiset ihmettelevät kuinka henkeäsalpaavan kauniin saariston omaavan maan pääkaupunki voikin olla niin kovin harmaa ja ankea.

Minä kuulun jälkimmäiseen porukkaan. Olen käynyt Ateenassa kolmesti, ja kolmesti olen todennut kaupungin rumaksi, tylsäksi ja mitäänsanomattomaksi. Jokaisen kerran jälkeen olen poistunut kaupungista ajatellen, että eipä enää tarvitse sinne palata. Ateenalla ei ole minulle mitään annettavaa; minun Kreikkani on saarilla.

Viimeksi kävin Ateenassa ollessamme matkalla Kreetalle. Viivyimme pääkaupungin hälinässä kolme päivää, ja vaikka Ateena näyttäytyi yhtä värittömänä kuin aikaisemmillakin käynneillä, onnistuin saamaan kaupungista irti enemmän kuin kahtena muuna kertana.

Ateena, Kreikka

Ateena, Kreikka

Nyt ei nimittäin tarvinnut välittää pakollisista nähtävyyksistä, sillä ne oli jo nähty, vaan pystyin paneutuman kaupunkilomien lempipuuhaani: hyvien kahviloiden metsästykseen, niissä istuskeluun, herkutteluun, fiilistelyyn, laiskaan ja päämäärättömään kävelyyn ja vain kaupungin tunnelman aistimiseen.

Näin sain Ateenasta irti paljon enemmän kuin tuijotellessani ikivanhoja kivikasoja tai kävellessäni Plakan ruuhkaisia rihkamakorujen reunustamia kujia. Ei Ateena siltikään noussut Euroopan kaupunkien top-listallani yhtään korkeammalle, mutta näin sentään edes vilaukselta sitä Ateenaa, johon voisin jopa pikkaisen ihastua.

Ja nyt ainakin tiedän, kuinka aion seuraavan Ateenan-reissuni viettää. Sillä vaikka kuinka vannon, että en Ateenaan enää palaa, päädyn aivan varmasti vielä monta kertaa nykyisen asuinmaani pääkaupunkiin. Ja ne kerrat tulen viettämään hyvin pitkälti tämän hyväksi todetun kaavan mukaan: herkutellen ja rennosti fiilistellen.

Ateena, Kreikka

1. Herkullinen aamiainen katukahvilassa

Aamu alkaa leppoisasti kahvilan terassilla istuskellessa ja ohi kiirehtiviä ateenalaisia katsellessa. Just made 33 on tähän tarkoitukseen aivan erinomainen paikka, sillä kahvilan sijainti kolmen kadun risteyksessä takaa hyvät puitteet ihmisbongaukselle, kahvihampaan kolotuksen saa kuriin hyvällä kahvilla ja herkullisia nälänkarkoittajia on listalla lukuisia.

Just made 33
Osoite: Evaggelistrias 33

Ateena, Kreikka

Ateena, Kreikka

2. Päiväkävelylle idylliseen Anafiotikaan

Plaka on Ateenan vanhakaupunki ja kuuluu ehdottomasti jokaisen Ateenan-kävijän käyntikohteisiin – ja siksi siellä onkin vilkkaimpina aikoina kadut niin täynnä, että ei juuri eteenpäin pääse. Rauhallisempien kujien toivossa kannattaa kiivetä hieman ylemmäksi kohti Akropolista; sinne, missä talot ovat valkoisia ja kujat ovat kenties kaupungin kapeimpia.

Tämä osa Plakasta, Anafiotika, on kuin kreikkalaisen saaren pieni kylä – mutta aivan Ateenan sydämessä! Vaikka luulisi, että Plakan ja Akropoliin välissä sijaitseva Anafiotika olisi jatkuvasti turisteja täynnä, emme nähneet täällä kuin pari hassua ihmistä. Mainio paikka fiilistelylle siis!

Ateena, Kreikka

3. Lounaalla The Clumsiesissa

The Clumsies on täydellinen valinta laiskan iltapäivän viettämiseen: cocktaileistaan tunnettu baari on päivällä rento kahvila, jossa paikalliset istuvat tuntikausia siemaillen frappea, juoruillen ja tupakoiden. Me jätimme kahvittelut myöhemmäksi ja tilasimme herkulliset lohibagelit ja lasilliset valkoviiniä – ja söimme hitaasti nautisellen. Täyden kympin lounas!

The Clumsies
Osoite: Praxitelous 30

Ateena, Kreikka

Ateena, Kreikka

4. Iltapäiväkahvin paikka

Hyvän kahvin ystävälle Ateena tarjoaa hurjan määrän kahviloita, joista valita. Testaamistani kahviloista suosittelen erityisesti kahta: erinomaisen kahvin ystävien ei kannata jäättä väliin pienen pientä Taf-kahvilaa. Taf paahtaa omat papunsa, joita pienestä perheyrityksestä kasvanut kahvifirma vie ympäri maailmaa.

Tailor Made on kahvila ja drinkkibaari, joka sopii pientä ja hektistä Tafia paremmin pitkiin ja kiireettömiin iltapäivän kahvihetkiin. Herkullista kahvia täältäkin saa, kunhan vain osaa tilata sen baristalta, eikä tiskiksi luulemani pöydän ääressä istuvalta asiakkaalta…

Taf Coffee
Osoite: Emmanouil Mpenaki 7

Tailor Made
Osoite: Pl. Agias Irinis 2

5. Illalliseksi herkullista lähiruokaa

Rennon päivän illallispaikaksi sopii mainiosti välitön Melilotos, joka tarjoaa maukasta ja edullista kreikkalaista ruokaa pienellä twistillä. Perheomisteisessa ravintolassa suositaan lähiruokaa, myydän paikallisia pienpanimo-oluita ja palvellaan asiakkaita kreikkalaisella vieraanvaraisuudella.

Melilotos
Osoite: Kalamiotou 19, Monastiraki

Ateena, Kreikka

Ateena, Kreikka

6. Paluu Clumsiesiin maailmanluokan cocktaileille

Vaikka The Clumsiesin lounasbagelit veivät kielen mennessään, ei paikka ole kuitenkaan niistä tunnettu. The Clumsies on tunnettu sen cocktaileista, jotka nostivat paikan maailman kuudenneksi parhaaksi baariksi vuonna 2017 (tsekkaa koko 50 baarin lista täältä).

Joten pitäähän niitä maailmanluokan juomasekoituksia käydä Ateenassa ollessa maistamassa. Tällä reissulla testasin yhden – seuraavalla kerralla sitten kenties lisää. (Ja kyllä: olihan se hyvää!)


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa


4 comments
  1. Täytyy laittaa nämä vinkit talteen sillä tulin varanneeksi matkan Ateenaan huhtikuulle miehen synttäreiksi. Meillä on mahdollisuus vain harvoin päästä kahdestaan reissuun ilman lapsia ja toki toivon, että matkasta jäisi hyvä fiilis. Minulla on yksi työkaveri, joka rakastaa Ateenaa ja oikeastaan hänen innoittamanaan olen alkanut Ateenassa käyntiä suunnitella.

    1. Toivottavasti ihastut Ateenaan! Toisaalta hyvä, että olet nyt kuullut mielipiteitä puolesta ja vastaan, niin voit lähteä reissuun avoimin mielin ilman, että odotukset on liian korkealla tai matalalla. Ja mä uskon, että teidän reissusta tulee ihana jo senkin takia, että saatte olla reissussa kahdestaan :)

  2. Ateena on kyllä juurikin kaupunki, joka jakaa mielipiteet. Asuin Ateenassa pari kuukautta, olen käynyt siellä monta kertaa, enkä vieläkään ole päättänyt, rakastanko vai inhoanko kaupunkia! Joka kerta, kun olen lähdössä pois, huokaisen helpotuksesta, mutta nytkin taas ikävöin sinne, eikä tämä postaus niin ateenalaisine kuvineen helpottanut matkakuumetta. :D Ehkä tänä vuonna suuntaan sinne – ja saaristoon myös, totta kai! Ihanan kuuloisia nuo ravintolat ja kahvilat!

    1. Mä olen miettinyt, että jos viettäisin Ateenassa pidemmän ajan, löytäisinkö sitten sen charmin jota monet hehkuttaa. Mutta näköjään se ei parinkaan kuukauden oleskelun jälkeen tule esille kovin selvästi, koska et sinäkään ole osannut vielä päättää mielipidettäsi Ateenasta :D Toisaalta haluaisin hullaantua Ateenasta (onhan se kuitenkin Kreikkaa!), mutta toisaalta: jos paikka ei sytytä vielä kolmannenkaan kerran jälkeen, ei kai siihen tarvitse väkisin yrittää rakastua. Kokeilen sitten seuraavaksi Thessalonikia :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *