10 parasta asiaa vuodessa 2020 (eli reissut ja arjen kohokohdat)

Vuosi 2020 jää historian kirjoihin. Kaksitoista kuukautta sisälsi paljon epävarmuutta, pelkoa, ikävää ja surua. Mutta näin uuden vuoden alkumetreillä, parempaa vuotta toivoessa, on hyvä katsoa hetki taakse päin ja muistella ikävien asioiden sijaan kaikkea, mitää hyvää tuossa päättyneessä vuodessa oli. Sillä kyllähän niitä hyviäkin asioita vuoteen mahtui!

Kun kirjoitin ylös 10 parasta asiaa vuodessa 2020 huomasin, että vuoden kohokohtiin ylsi sellaisia arkisia asioita, joita en välttämättä olisi normaalina vuotena osannut arvostaa yhtä paljon. Tavallisen vuoden tyypillisiä kohokohtia, eli matkoja, ei viime vuoteen kovinkaan montaa mahtunut, ja nekin vähäiset reissut tein nykyisen kotimaan rajojen sisällä. Siitäkin huolimatta niistä moni jäi mieleen vuoden 2020 huippuhetkinä – joten aina ei todellakaan tarvitse matkustaa kauas kokeakseen muistoihin jääviä elämyksiä!

Nämä viime vuoden 10 parasta asiaa eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

10 parasta asiaa vuodessa 2020

Vierailu Meteoran luostareilla

Vuosi 2020 oli ensimmäinen vuosi ainakin 15 vuoteen, kun en matkustanut lainkaan ulkomaille. Vuoden ainoat lennot lensin helmi-maaliskuussa, kun kävimme muutaman päivän reissulla Kreikan toiseksi suurimmassa kaupungissa Thessalonikissa. Vaikka reissu jäi suunniteltua lyhyemmäksi, ehdimme kuitenkin tehdä pitkään odottamamme päiväretken keskisessä Kreikassa sijaitseville Meteoran luostareille.

Minä olin käynyt henkeänsalpaavan upealla luostarialueella pari kertaa aikaisemminkin, mutta siitä oli jo vuosia aikaa. Oli mahtavaa palata noihin upeisiin maisemiin Thomaksen kanssa, ja ankean harmaasta talvipäivästä huolimatta retki oli ikimuistoinen. Meteora on must see kaikille, jotka käyvät Manner-Kreikassa!

10 parasta asiaa vuodessa 2020

Joogasta jokapäiväinen rutiini

Jooga saapui elämääni tammikuussa 2020, kun työpaikalla alettiin järjestää perjantaiaamuisin joogatunteja. Osallistuin tunneille muutaman kerran, mutta en innostunut lajista sen erityisemmin vielä tuolloin.

Kun maaliskuussa jäin kotiin töihin ja kohta ilmoitettiinkin Kreikassa alkavasta koronasulusta, oli pakko keksiä jotain, joka auttaisi pitämään kehon ja mielen kasassa epävarmassa ja stressaavassa tilanteessa – ja helpottaisi alaselkäkipuihin istuessani päivittäin kahdeksan tuntia huonolla tuolilla.

Tuolloin en harrastanut juuri lainkaan liikuntaa satunnaisia kävelylenkkejä lukuun ottamatta, joten halusin lempeän herätyksen keholleni. Netissä ja somessa oli alkanut vilahdella Yoga with Adriene -YouTube-kanavan nimi, ja kiinnostukseni oli herännyt: vaikka tammikuiset live-tunnit eivät olleet saaneet minusta joogia, voisi YouTuben suosituin joogakanava innostaa minutkin lajiin. Ja niin tosiaan kävi!

Ensimmäisestä Adrienen ohjauksella tehdystä joogahetkestä on nyt aikaa yli 10 kuukautta, ja siitä ensimmäisestä kerrasta lähtien olen joogannut joka ikisenä päivänä. Adrienen hokema “a little goes a long way” on ollut minunkin mantrana, ja tahmeina päivinä olen levittänyt maton joogatakseni edes vähän, ilman painetta tietystä minuuttimäärästä.

Toisinaan matolla vierähtää puoli tuntia, toisinaan puolitoista. Erityisesti stressaavan tai muuten raskaan päivän jälkeen matolla vietetty lyhytkin aika on kultaa, ja joogan jälkeinen olo on aina rento ja mieli seesteinen. Jooga tuli todella tarpeeseen vuonna 2020!

Omalos

Oma kumppani (tässäkin vuodessa!)

Koronasulku ja jatkuva kotona oleminen on ollut monen parisuhteen koetinkivi, ja valehtelisin jos väittäisin, että en olisi etukäteen yhtään jännittänyt riitojen määrää kun jäin kotiin töihin. Kotimme on pieni kahden huoneen mökki, joten jos toista ei sentään näe, niin ainakin toisen läsnäolon aistii jatkuvasti.

Pelkoni olivat kuitenkin turhia, sillä taisimme riidellä vuonna 2020 vähemmän kuin koskaan aiemmin. Emme yleensäkään ole kovia nahistelemaan, mutta meitä lockdown taisi vain lähentää entisestään. Thomas on lempihenkilöni, paras ystäväni ja kallio, johon voin aina luottaa. En olisi halunnut viettää viime vuotta kenenkään muun kanssa.

10 parasta asiaa

Käynti Santorinilla

Yksi vuoden 2020 parhaista jutuista oli käynti Santorinilla. Olin käynyt saarella pari kertaa aikaisemminkin, mutta äärimmäisen ruuhkaiset kadut ja kujat eivät antaneet saaren muuten upeista pikkukylistä kovinkaan hyvää kuvaa. Minulla ei ollut mitään halua palata Santorinille kulkemaan jonossa ihmisiä täynnä olevilla kujilla ja väistelemään selfie-tikkuja – ei ennen kuin koronakesänä 2020, jolloin ajattelin supersuosituksi nousseen Santorinin olevan niin rauhallinen kuin se kenties enää koskaan tulee olemaan.

Tein Santorinille päiväretken Kreetalta. Vaikka lomailijoita ja päiväretkeilijöitä oli Santorinilla edelleenkin paljon, ei ihmismäärät kuitenkaan olleet niin hurjat kuin normaalisti. Sain Santorinista paljon paremman kuvan kuin aikaisemmilla kerroilla, ja nyt pystyin keskittymään Firan ja Oian kylien ihanuuteen ilman, että huomioni keskittyi muiden ihmisten väistelyyn. Tämän reissun aikana ihastuin Santoriniin, ja nyt haaveilen viettäväni Santorinin upeissa maisemissa pidemmänkin tovin.

10 parasta asiaa vuodessa 2020

Työt (ja töiden säilyminen!)

Koronan vuoksi monet menettivät työpaikkansa, joten täytyy olla kiitollinen oman työpaikan säilymisestä. Jossain vaiheessa jännitin kyllä sitä, riittääkö nykyisessä työtehtävässäni tekemistä vai siirretäänkö minut mahdollisesti muihin tehtäviin. Olen tyytyväinen, että niin ei käynyt, vaan olen saanut jatkaa samoissa hommissa – vaikka mieluummin olisin tietenkin siirtynyt muihin työtehtäviin kuin jäänyt kokonaan ilman töitä.

Olen myös ylpeä siitä, kuinka vakavasti työpaikallani on suhtauduttu koronaan ja otettu käyttöön erilaisia rajoitteita ja toimintatapoja työntekijöiden suojelemiseksi. Meillä on ollut mahdollisuus työskennellä kotoa käsin, ja olinkin keväällä kotona kymmenen viikkoa. Etätyöskentely sujui ihan hyvin, mutta toimistolle palattuani tajusin, kuinka paljon olin kaivannut työkavereiden näkemistä.

Mainiot työkaverit ovatkin yksi (suuri) syy siihen, miksi viihdyn töissä niin hyvin ja miksi töihin on aina mukava mennä!

Untitled

MyBnB Live – Kotitreenejä suomeksi

Kun muutaman viikon päivittäisen joogaamisen ja kesällä tehtyjen pitkien kävelylenkkien jälkeen aloin kaivata liikuntakalenteriini muitakin lajeja, ilmestyi eteeni netin syövereistä kuin tilauksesta MyBnB Live -sivusto suomenkielisine live-treeneineen.

Siis voiko parempaa olla: suomalaisten huippuohjaajien vetämiä treenejä, joita voi tehdä kotona? Ja vielä maksutta! Ihan uskomattoman mahtavaa! Näiden jumppien avulla olen löytänyt uudelleen muutaman vuoden kadoksissa olleen liikunnan ilon. Kiitos, MyBnB Live!

Spinalonga

Kesälomareissu Itä-Kreetalle

Kun koronavuonna en halunnut matkustaa ulkomaille lainkaan, jäi perinteinen kesälomareissu Suomeenkin väliin. Onneksi reissattavaa riittää Kreetallakin, ja päätin lähteä tutkimaan lähes täysin tuntemattomaksi jäänyttä Itä-Kreetaa.

Matkustin paikallisbussilla Haniasta Agios Nikolaokseen, kävin Eloundassa ja Spinalongan saarella. Vietin yhden yön Sitian pikkukylässä, ennen kuin jatkoin matkaa etelärannikolle Ierapetran kaupunkiin. Ierapetrassa toteutin pitkäaikaisen haaveeni, kun tein päiväretken pienelle Chrissi-saarelle, ennen kuin palasin kotiin Haniaan. Vaikka näin alle viikossa paljon, paljon jäi myös näkemättä – joten ehkäpä tänä vuonna on uuden reissun paikka!

Sitia

Terveys

Vuosi 2020 ei ollut terveyden kannalta paras mahdollinen, sillä jouduin käymään lääkärissä lukuisia kertoja. Alkuvuodesta minulla todettiin astma, pari kertaa menin lääkärin pakeille päänsärkyjen vuoksi ja syksyllä todettiin paha raudanpuute ferritiinitasojen ollessa lähes nollassa. Raudanpuute selitti sekä päänsäryt, kovan väsymyksen että huolestuttavat muistihäiriöt.

Koen, että sairasteluni olivat kuitenkin pieniä, lääkkeillä paranevia. Saan siis olla onnellinen ja kiitollinen, että pysyin niinkin terveenä, enkä sairastanut vakavasti koronaan tai muuhunkaan sairauteen. Koronavuonna terveyden arvostaminen kasvoi entisestään, ja aionkin omistaa koko vuoden 2021 kokonaisvaltaiselle terveydelle: liikkua riittävästi, syödä terveellisesti, panostaa henkiseen hyvinvointiin ja ylipäänsä pyrkiä pistämään kaikki elämän osa-alueet balanssiin.

Loutro, Kreeta

Miniloma Loutron postikorttikylässä

Chrissi-saaren lisäksi toteutin viime vuonna myös toisen pitkäaikaisen Kreeta-unelmani kun menin pariksi päiväksi Länsi-Kreetan etelärannikolla sijaitsevaan pieneen, mutta ihastuttavaan Loutron kylään. Olin haaveillut Loutrossa käymisestä jokainen kesä Kreetalle muutosta lähtien, mutta aina se oli jäänyt, sillä ajattelin venematkan päässä sijaitsevaan kylään matkaamisen olevan hankalaa.

Hankalaa Loutroon pääseminen ei lopulta ollutkaan, vaikkakin matka-aika paikallisbussilla Haniasta Chora Sfakiaan ja sieltä laivalla Loutroon olikin useamman tunnin. Mutta oli se sen arvoista: valkoisten talojen, sinisten ikkunaluukkujen ja kapeiden kujien rauhallinen Loutro on Kreetan ihanin kylä, kuin postikortista!

kreeta vinkit

Kreeta – meille paras paikka viettää koronavuotta

Tälle 10 parasta asiaa -listalle oli pakko lisätä myös upea kotisaaremme Kreeta. Olemme tämän koronakauheuden keskellä useasti kiitelleet sitä, että vietämme näitä aikoja Kreetalla, emmekä missään muualla.

Kreetalla on koko ajan ollut verrattain vähän koronatapauksia, joten täällä on voinut olla suhteellisen rauhallisin mielin tiukoista rajoituksista huolimatta – ja niiden ansiosta. Kotimme sijainti keskellä oliivilehtoja on ollut näinä aikoina entistä täydellisempi, sillä koronasulkujen liikkumisrajoitteiden aikana olemme voineet vapaasti ulkoilla kodin lähellä ilman muiden ihmisten näkemistä, lupalappuja ja maskeja.

Myös töiden kannalta Kreeta on ollut paras paikka meille: viime vuonna pystyimme molemmat työskentelemään täällä mieluisissa töissä. Matkailualalla työskentelevä Thomas olisi tuskin voinut tehdä töitä lähes missään muussa lomakohteessa, mutta täällä pohjoismaalaisten turistikausi kesti läpi kesän lokakuun loppuun.

Nyt toivotaan, että kesän 2021 turistikausi pystyy alkamaan ja se olisi vähintään yhtä pitkä kuin viime kesänä. Ja että koko vuodesta tulee vuotta 2020 parempi, ihan jokaiselle.

4 comments
  1. Tuo Santorini oli varmasti koronavuonna huippukokemus. Mekin hyödynsimme koronavuotta vastaavalla tavalla ja vierailimme monessa usein hyvinkin ruuhkaisessa kohteessa ja saimme nauttia niistä varsin rauhallisissa merkeissä. Santorini olisi kiva kyllä kokea itsekin.

    1. Jos jotain hyvää on korona matkailuun tehnyt (lentoliikenteen vähentymisen lisäksi), niin sen, että supersuositut kohteet ovat saaneet hieman toipua massaturismin aiheuttamista tuhoista. Jos on vain mahdollista ja turvallista matkustaa, niin onhan niitä normaalisti ruuhkaisia kohteita näinä aikoina huomattavasti mukavampi tutkia. Nyt vain toivon, että Kreikan koronarajoitukset lieventyisivät ja pääsisi edes liikkumaan omalla saarella vapaammin – ja toivottavasti kesällä pääsisi taas käymään muillakin Kreikan saarilla!

    1. Loutro on todellakin käymisen arvoinen paikka! :) Mä olen sekasyöjä, mutta suosin kyllä kasvisruokia. Tofua en juurikaan syö, mutta papuja rakastan! Niitä käytetäänkin kreikkalaisessa keittiössä paljon, ja etenkin limanpavut (butter beans, kreikaksi gigantes) ovat suurta herkkuani :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *