Agios Nikolaos on pikkuinen merenrantakaupunki itäisen Kreetan pohjoisrannikolla. Mäkinen kaupunki on parhaiten tunnettu postikortteihin kuvatusta pohjattomaksi väitetystä järvestä ja sen ympärille rakennetusta kaupungin keskustasta. Kreetan viidenneksi suurin kaupunki Agios Nikolaos tarjoaa kuvauksellisten maisemien lisäksi rantoja, shoppailumahdollisuuksia, hyviä ravintoloita ja yöelämää – se on siis mainio matkakohde sekä soolomatkailijoille että pariskunnille!
Agios Nikolaos on Haniasta katsottuna kaukana ja se on siksi Kreetan-vuosieni aikana jäänyt minulle tuntemattomaksi kohteeksi muutamaa kahvitauon mittaista pikavierailua lukuun ottamatta. Kun päätin tänä kesänä viettää osan kesälomastani Itä-Kreetalla, kuului Agios Nikolaos itsestäänselvästi reittisuunnitelmaan.
Viihdyin Agioksessa pari päivää itsekseni erinomaisesti, sillä kompakti pikkukaupunki tarjoaa kaikkea mitä soolomatkailija voi lomaltaan kaivata: rantoja, viihtyisiä kahviloita, retkimahdollisuuksia lähialueille, shoppailua ja jopa yöelämää. Oikeastaan juuri samoja asioita, joita myös monet pariskunnat lomallaan arvostavat, joten Agios Nikolaos sopii erinomaisesti sekä yksin reissaaville että pariskunnille.
Agios Nikolaos sijaitsee itäisen Kreetan pohjoisrannikolla, vain 60 kilometrin päässä saaren pääkaupungista Iraklionissa. Agiokseen lomalle tulevan kannattaakin lentää Iraklionin lentokentälle, ei 200 kilometrin päässä sijaitsevalle Hanian kentälle. Iraklionista Agiokseen kulkevat paikallisbussit pysähtyvät lentokentällä, joten kentältä kohteeseen pääsee vuokra-auton lisäksi myös bussilla aikataulujen sopiessa yhteen lennon saapumisajan kanssa.
LUKUVINKKI: Iraklion, Euroopan rumin kaupunki?
Valitse majoituksen sijainti hyvin
Majoitus Agios Nikolaoksessa kannattaa valita hyvin. Minä luulin tehneeni erinomaisen valinnan varatessani huoneen Koundourou-kadulla sijaitsevasta boutique-hotelliksi itseään nimittävän Porto Maltese -hotellista, vain kivenheiton päästä pohjattomaksi kutsutusta Voulismeni-järvestä.
Hotelli oli viihtyisä, vaikkakaan ei ihan sellaista tasoa kuin boutique-hotellilta odottaisin, ja henkilökunta todella vieraanvarainen ja avulias. Illan tullen suureksi miinukseksi kuitenkin paljastui viereinen yökerho, jonka kattoterassi oli lähes huoneeni vieressä.
Kreikkalaiseen tapaan yökerhon terassilla soitettiin musiikkia korviahuumaavan kovalla, ja juhlatunnelmissa olevat ihmiset yrittivät huutaa äänensä musiikin yli. Nukkuminen tässä melussa oli mahdotonta, mutta kiitos koronarajoitteiden, yökerho sulki jo puolilta öin. Hämmästyksekseni booking.comin arvosteluissa ei silmiini osunut tämän hotellin kohdalla yökerhon melusta mitään: jos olisin tiennyt asiasta, en olisi majoittunut Porto Malteseen.
Seuraavalla kerralla valitsisin hotellin aivan ydinkeskustan sijaan joko rantojen tuntumasta tai ainakin kauempaa ravintoloita ja baareja. Agios on kuitenkin sen verran pieni kaupunki, että mikään ei ole liian kaukana, vaikka ei ihan ytimessä majoittuisikaan.
Mutta se kannattaa kuitenkin huomioida, että Agios Nikolaos on hyvin mäkinen kaupunki, joten jos mäkien ja portaiden kiipeäminen ei Kreetan helteessä houkuttele, ei kannata valita hotellia korkeimman kukkulan laelta.
Agios Nikolaos | Nähtävää & tehtävää
Agios Nikolaoksen kaupunki sijaitsee Mirabellonlahden länsirannalla ja kaupunkikohteeksi alueella on verrattain paljon uimarantoja – tämän vuoksi Agios tarjoaakin mainion yhdistelmän kaupunki- ja rantalomaa.
Lähinnä Agios Nikolaoksen keskustaa sijaitsee pikkuinen Kitroplatian ranta, siitä etelään päin on Ammokseksi nimetty ranta (ámmos, άμμος, tarkoittaa kreikaksi hiekkaa). Vielä etelämpänä, noin parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee kenties kaupungin paras ranta, Almyros. Keskustasta kilometrin verran pohjoiseen sijaitsee vielä yksi ranta, Ammoudi.
Rannalla loikoilun lisäksi Agios tarjoaa ajanvietteeksi shoppailua. Suuria kansainvälisiä ketjuliikkeitä ei täällä niinkään ole, mutta paremmat ostokset ja tuliaiset saakin hankittua pienistä ja ainutlaatuisista putiikeista. Liikkeitä on ympäri keskusta-aluetta, mutta viihtyisää Oktovriou-katua ei kannata jättää väliin: täältä löytyy mm. matkamuistomyymälöitä, vaatekauppoja, koruliikkeitaä, sekä oliivituotteita ja käsitöitä myyviä putiikkeja.
Voulismeni-järvi, jota kutsutaan myös Pohjattomaksi järveksi sen syvyyden vuoksi, on kaupungin päänähtävyys, eikä sitä voi olla huomaamatta keskustassa liikkuessaan. Halkaisijaltaan pienen, mutta kymmeniä metriä syvän järven ympärillä on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, ja sen laidalla mäen päällä on näköalapaikka jolta saa otettua upeimmat lomakuvat.
Lähellä Agios Nikolaosta sijaitsee Eloundan kylä, jonka sanoisin olevan must see Agioksessa lomaillessa. Kymmenen kilometrin päässä oleva pikkuinen Elounda tunnetaan sen ympäristössä olevista lukuisista luksushotelleistaan, mutta itse kylässä ei Eloundan maine rikkaiden lomakohteena näy, vaan se on rento, rauhallinen ja pittoreski satamakylä.
Eloundasta pääsee veneellä Spinalongan saarelle, joka toimi Euroopan yhtenä viimeisenä leprasiirtolana. Kymmenisen vuotta sitten Spinalonga nousi suureen tietoisuuteen ja suosituksi retkikohteeksi Victoria Hislopin kirjan Saari myötä. Vaikka kirja ei olisikaan tuttu, on saari mielenkiintoinen ja upea käyntikohde – siitäkin huolimatta, että viime vuosina vanhoja siirtola-ajan rakennuksia on kunnostettu mielestäni turhan räikeästi.
Agios Nikolaos | Syö hyvin
Koska Agios Nikolaos on paikallisten asuttama kaupunki, eikä vain kesäkaudella avoinna oleva turistikylä, on Agioksessa hyvä ravintolavalikoima – vaikkakin tarjonta on keskittynyt pitkälti kreikkalaiseen keittiöön, eikä valikoima ole siinä mielessä kovinkaan laaja.
Voulismeni-järvi on maiseman ansiosta upea paikka ruokailla, ja järven ympärillä onkin lukuisia ravintoloita. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että järven ympäristö on kaupungin turistisin paikka, eikä ravintoloiden laatu silloin aina päätä huimaa. Sen vuoksi ravintola kannattaa valita tarkkaan, ja miettiä, kannattaisiko esimerkiksi jättää ne paikat väliin, joissa on sisäänheittäjät (jos ravintola on laadukas ja ruoka hyvää, sinne tuskin tarvitsee ruinata asiakkaita?).
Sain suosituksen paikalliselta illallistaa järvellä Karnagio-ravintolassa. Googlessa ravintola on tätä kirjoittaessani saanut keskimäärin huikeat 4,6 tähteä 3725 arvostelijalta, ja koska paikka oli tupaten täynnä paikallisia, oli helppo luottaa suositukseen. Kiireestä huolimatta palvelu oli hyvää, mutta kana-annokseni oli kuitenkin hyvin vaatimaton. Olisi pitänyt luottaa arvosteluihin ja testata sittenkin kehuttua kalaa tai grillissä paistettua lihaa!
Muita järven ympärillä suositeltuja ravintoloita ovat fine dining -ravintola Migomis Piano Restaurant, sekä rentoon että romanttiseen ruokailuun sopiva tunnelmallinen Gioma Meze.
Hyvää italialaista saa Ammos-rannalla olevasta Basilicosta, ja Kitroplatian rannalla on kenties koko kaupungin paras kahvila-ravintola Palazzo, jonne voi mennä niin aamiaiselle, lounaalle, illalliselle kuin cocktaileillekin. Palazzosta sain Agios Nikolaoksen parhaimmat kahvit ja herkullisimman aamiaisen, joten tänne aion mennä seuraavallakin Agioksen-reissulla!
Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa
4 comments
Nam herkullisen näköinen Pizza
https://suninidea.blogspot.com/2020/09/miksi-rakastan-viikonloppuja.html
Joidenkin arvostelujen mukaan kaupungin parasta pitsaa!
2018 kesäkuussa olimme viikon, hotellina pieni El Greco. Parvekkeet merelle päin, joka on n. 10 metrin päässä. Hotellista Kitroplatin rannalle päin oli juurikin avattu Anthon’s ravintola. Näin ainakin nimen tulkitsin, sillä kyltti oli kreikkalaisilla aakkosilla. Vain täällä olen syönyt (alkupala/keittiön tervehdys) mustekala tartaria. Taivaallisen hyvää, kuten muutkin merenelävät tässä ravintolassa.
Tähän kaupunkiin tulen mielelläni uudestaan.
Kiitos ravintolavinkistä, täytyy pitää mielessä seuraavaa Agioksen reissua varten! Mustekalatartar kuulostaa mielenkiintoiselta, en olekaan aikaisemmin maistanut :)