Korona Kreetalla: Mietteitä, mielipiteitä & huomioita
Eihän minun pitänyt mitään koronasta kirjoittaa. Mutta kun omat ajatukset pyörivät niin paljon viruksen ja sen vaikutusten ympärillä, ja tuntuisi väärältä kirjoittaa mistään muusta. Ei kai ketään edes kiinnostaisi vinkit Kreetan Akrotirille tai autoretki etelärannikolle, kun eihän koko saarelle kohta enää edes pääse. Joten perun sanani ja kirjoitan sittenkin, kuinka korona Kreetalla näkyy ja vaikuttaa – palannen sitten matkavinkkeihin, kun tilanne on paranemaan päin.
Huomioithan, että tämä artikkeli ei ole virallinen tietopaketti siitä, kuinka korona Kreetalla vaikuttaa, vaan sisältää lähinnä netistä bongattuja uutisia, omia mielipiteitä ja kokemuksia. Kielitaidottomana en lue kreikankielisiä uutisia, vaan englanniksi mm. Greek Reporter -sivulta.
Virallista tietoa Kreikkasta tai maahan matkustamisesta etsiessä kannattaa suunnata esim. Ulkoministeriön tai Ateenan Suomen suurlähetystön sivuille.
Korona saapuu Kreikkaan
Kreikan ensimmäinen koronavirustapaus vahvistetaan 26.2.2020 Makedonian Thessalonikissa. Melkein perumme seuraavan viikon matkamme Thessalonikiin, mutta tulemme sitten järkiimme: pian virus olisi kaikkialla ja siten myös kotisaarellamme Kreetalla, joten yhden tapauksen perusteella emme jättäisi reissua tekemättä. Koronaviruksen vuoksi alkukuun karnevaalit perutaan koko maassa.
Lähtöpäivänämme 4.3. vahvistettuja tapauksia on seitsemän, kaikki mantereella. Lennolla Haniasta Thessalonikiin näkyy muutamia henkilöitä hengityssuojaimet naamalla, kuten myös Thessalonikin kaduilla. Ei kuitenkaan paria kolmea enempää – ja tilanne Thessalonikissa on kaiken kaikkiaan hyvin rauhallinen. Pesemme käsiämme ja käytämme käsidesiä, mutta näin me tekisimme muutenkin.
Palatessamme Kreetalle 7.3. vahvistettuja tartunnan saaneita on koko maassa jo 66. Koulut ja teatterit suljetaan alueilta, joilla on sairastuneita. Tiistaina 10.3. terveysministeri Vasilis Kikilias tekee päätöksen sulkea koulut koko maasta 14 päiväksi. En huomaa vaikutuksia omassa arjessani.
Korona saapuu Kreetalle ja alkaa vaikuttaa kaikkien arkeen
Keskiviikkona 11.3. uutisoidaan ensimmäisestä koronatapauksesta Kreetalla, Iraklionin seudulla. Asiaa sivutaan työpaikan keskusteluissa, mutta pääaiheeksi se ei nouse. Iraklion on hanialaisten näkökulmasta vielä kaukana.
Torstaina 12.3. hallitus päättää sulkea koko maan teatterit, yökerhot, elokuvateatterit, kuntosalit ja lasten leikkikentät kahdeksi viikoksi. Viruksen vaikutukset koko maailman matkailuun ylettyvät nyt myös kotiimme: matkailun parissa työskentelevän kumppanini töiden alkamista on siirretty ensi viikosta huhtikuun puoliväliin.
Kansalaisia kehotetaan pysymään kotona
Perjantaina 13.3. jään kotiin ja aloitan etätyöt. Yksi työkaverini on jo edellisenä päivänä päättänyt jäädä tekemään töitä kotiin ja me muut seuraamme nyt hänen jäljissään, joten perjantaina viiden hengen pieni toimistohuoneemme on tyhjä. Työpaikallamme ei ole ollut mitään paniikkia, mutta huomaan, että koronaan on alettu suhtautua aikaisempaa vakavammin.
Kreikka aloittaa kampanjan kotona pysymisen puolesta ja terveysministeri tviittaa, että ”kotona pysyminen on kaikkein tehokkain keino epidempian kitkemiseksi”.
Perjantaina tulee tieto kahdesta uudesta koronatapauksesta Kreetalla, ensimmäisen tapaan myöskin Iraklionissa: kreikkalainen mies, joka on vastikään matkustanut Yhdysvalloissa, sekä työmatkalla oleva saksalainen professori.
Apteekissa käydessäni apteekkari pyytää ystävällisesti mutta jämäkästi jättämään reilun raon minun ja tiskin väliin. Ainakin metrin päähän tiskistä on lattiaan vedetty maalarinteipillä viivat, joita lähemmäksi ei pitäisi tulla. Kortilla maksaminen ja ostosten saaminen onnistuu ilman askeleiden ottamista kunhan vain kurkottaa tarpeeksi pitkälle.
Kotona teemme päätöksen, että yritämme käydä kaupassa mahdollisimman harvoin ja jätämme muutkin asioinnit minimiin. Haniaan menoa välttäisimme, ja sitten luenkin uutisista, että eipä sinne menemiselle juuri mitään syytäkään enää olisi: kahvilat ja ravintolat suljetaan, ainoastaan take away on mahdollista.
Kaupungit hiljenevät, rannat ja hotellit suljetaan
Maaliskuun 14. päätetään, että jatkossa testataan vain vanhukset, vakavasti sairaat ja terveydenhoidon parissa työskentelevät. Netin uutissivustoilla on kuvia hiljaisista kaupungeista, kun kreikkalaisten rakastamat kahvilat on suljettu, eikä ravintoloihinkaan ole asiaa. Käymme lähikaupassa ostamassa mahdollisimman paljon tavaraa. Kaupassa ei ole viitteitä hamstraamisesta, sillä hyllyt ovat täynnä ja vessapaperiakin on.
Lauantai 14.3. on aurinkoinen ja jopa kesäisen lämmin päivä, joten muun tekemisen puutteessa kreikkalaiset menevät rannoille. Illalla luen uutisista, että rannat suljetaan, koska paikalliset eivät ole noudattaneet kehoitusta pysyä kotona, vaan ovat rannoilla ruuhkaksi asti. Myös Kreikan hiihtokeskukset suljetaan.
Sunnuntai 15.3. alkaa uutisilla, että Kreikan hotellit ovat suljettu huhtikuun loppuun. Vaikka päätös on hurja, olen täysin sen kannalla: mitä kovemmat otteet koronan hillitsemiseksi otetaan nyt käyttöön, sitä todennäköisemmin se myös saadaan nopeammin kuriin. Viruksen vaikutukset Kreetan matkailuun ja siten monen paikallisen tulonlähteeseen surettavat jo nyt, mutta toivon hartaasti, että koko kesäkausi ei sentään mene pilalle!
Sunnuntaina pidämme taukoa kotona olemisesta ja ajamme Kreetan etelärannikolle Preveliin. Haemme eväsleivät mukaan ravintolasta: ravintolan puoli kokonaan kiinni ja vain tiski on avoinna. Viereisen leipomo-kahvilan edessä on porukkaa noutokahvit käsissään, ja sisällä kahvilan tuolit ja pöydät on kasattu yhteen nurkkaan. Näköjään sääntöä kierretään kahvittelemalla joukolla kahvilan ulkopuolella.
Preveliin päästyämme jätämme noudattamatta rantakieltoa sen verran, että kävelemme rannan poikki palmupuumetsään. Metsässä on muutama henkilö meidän lisäksemme, mutta pienellä rannalla on ehkäpä parisenkymmentä henkeä. Kun olemme reilua tuntia myöhemmin lähdössä pois, saapuu lisää porukkaa. Näin syrjäisellä rannalla ei rannalla oleskelukieltoa valvota, mutta Facebookista luen, että Hanian rannoilla on ollut poliisit käskemässä ihmisiä koteihinsa tai ainkain pysymään kaukana muista.
Illalla luen uutisen, että Kreikka on sulkenut rajat Albaniaan ja Pohjois-Makedoniaan, kieltänyt matkustajalauttaliikenteen Kreikan ja Italian välillä, sekä lentoliikenteen Espanjaan ja Espanjasta. Risteilijät ja purjeveneet eivät saa ankkuroida Kreikan satamiin. Paikallisten elämään vaikuttanee kuitenkin enemmän ruokakauppoja koskeva sääntö, jonka mukaan maanantaista alkaen kaupassa saa olla vain tietty määrä henkilöitä kerrallaan.
14 päivän karanteeni ja kaupat suljetaan
Maanantaina 16.3. jatkan etätöissä. Tällä hetkellä Ruotsissa oleva esimieheni soittaa ja sovimme, että jatkan etätöissä niin kauan kuin tilanne sitä vaatii vaikka se ei varsinaisesti olekaan toistaiseksi ollut Ruotsissa pääkonttoriaan pitävän työpaikkani virallinen kanta. Olemme molemmat samaa mieltä, että Ruotsi on reagoinut koronavirukseen liian löyhästi ja Kreikka vähemmällä tartuntamäärällään huomattavasti esimerkillisemmin.
Aurinkomatkat ilmoittaa peruuttavansa kaikki lomamatkat 14. toukokuuta saakka, ja epäilen muiden pohjoismaalaisten matkanjärjestäjien tekevän pian samanlaisia linjauksia – tällä hetkellä matkoja kun on taidettu perua vain huhtikuun alkupuoliskolle asti. Päätän, että heti kuin vain mahdollista, aion käyttää etenkin vain kesäkaudella auki olevia ravintolapalveluja mahdollisimman paljon. Kreeta tulee tarvitsemaan kaikkien apua – eikä tietenkään vain Kreeta, mutta kotisaaren tilanne on huolistani suurimpia.
Iltapäivällä tulee tieto, että kaikki ulkomailta Kreikkaan saapuvat joutuvat olemaan omassa karanteenissa 14 päivää. Keskiviikosta 18.3. alkaen kaikki kaupat pysyvät kiinni, lukuun ottamatta ruokakauppoja, pankkeja, apteekkeja ja huoltoasemia.
Tätä kirjoittaessani Kreikan luku viikonlopun jälkeen on 331 sairastunutta, joista kolme Kreetalla. Koronavirukseen menehtyneitä on Kreikassa neljä. Ympäri maan on pidätetty 127 ihmistä, koska he eivät ole noudattaneet määräyksiä sulkea liikkeidensä ovia. Viisi näistä on Kreetalla.
Päivitys 19.3. – Rajoja tiukennetaan
Tiistaina 17.3. ensimmäinen tapaus Haniassa vahvistetaan: NATOn tukikohdassa viikon kestävässä koulutuksessa ollut marokkolainen sotilas on testattu vasta Marokkoon palattuaan. Sotilas on majoittunut Hanian keskustan hotellissa, joka suljetaan. Myös NATOn koulutuskeskus suljetaan ja henkilökunta laitetaan karanteeniin.
Paikallinen kaverini kertoo, että Kreetalla on marokkolaisen lisäksi viisi vahvistettua koronatapausta, kaikki edelleen Iraklionin seudulla. En löydä tästä englanniksi uutisia lainkaan, mutta Kreikan koronatilannetta seuraava sivusto kertoo samaa viiden tapauksen tietoa.
Keskiviikkona 18.3. Kreikka sulkee rajat EU:n ulkopuolisilta. Yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset kielletään. Tästä päivästä alkaen kaikki kaupat ruokakauppoja, pankkeja, apteekkeja ja huoltoasemia lukuun ottamatta on suljettu. Virallinen sairastuneiden määrä on 418.
Torstaina 19.3. ilmoitetaan kuudennesta Kreikassa koronavirukseen menehtyneestä. Thomas käy ruokakaupassa: ei tarvitse jonottaa sisään, kaupassa on rauhallista ja hyllyt täynnä tavaraa. Minä alan tottua kotoa käsin työskentelyyn, vaikka kaipaankin työkavereita ympärilleni.
Päivitys 23.3. – Ulkonaliikkumiskielto alkaa
Perjantaina 20.3. on koronauutisrintamalla jokseenkin rauhallista. Uutisissa kerrotaan, että turha lauttaliikenne kielletään lauantaiaamusta alkaen: Kreikan saarille pääsee vain asukkaat.
Koulujen suljettuina pitämistä jatketaan 27.4. saakka.
Todennettuja koronatapauksia on Kreikassa nyt 495. Päivän aikana maassa kuolee virukseen neljä ihmistä, ja siten menehtyneiden määrä pomppaa yhdessä päivässä kuudesta kymmeneen. Tämä enteilee uusien rajoitusten käyttöönottamista.
Lauantaina 21.3. päätämme tehdä retken Deliana-rotkoon. On ihana päästä hetkeksi pois kylästämme. Vastaan tulee kaksi ihmistä.
Sunnuntaina 22.3. ilmoitetaan, että Kreikkaan asetetaan ulkonaliikkumiskielto maanantaista 23.3. klo 06.00 alkaen. Kotoa saa poistua töihin, ruokakauppaan, apteekkiin, lääkäriin, pankkiin (jos ei pysty hoitamaan asiaa verkkopankissa), hoitamaan läheistä, ulkoiluttamaan lemmikkiä ja lenkille.
Henkilöautossa saa olla kuljettajan lisäksi yksi matkustaja. Lenkille saa lähteä yhden henkilön kanssa, kunhan pitää 1,5 metrin välimatkan lenkkikaveriin.
Ulos lähtiessä täytyy olla mukana lappu, jossa ilmoittaa kotoa poistumisen syyn. Vaihtoehtoisesti voi lähettää ilmaisnumeroon tekstiviestin, jossa on nimi, kotiosoite ja matkan tarkoitus. Paluuviestinä tulee kuittausviesti. Sääntöjen rikkomisesta seuraa 150 euron sakko.
Vahvistettuja koronatartuntoja on Kreikassa 624, virukseen kuolleita 15.
Maanantaina 23.3. Thomas on lähdössä kauppaan ja lähettää tekstiviestin ohjeiden mukaisesti. Vastausviestiä ei saavu, ja huomaan sitten Facebookin keskusteluista, että tekstiviestin lähetys onnistuu vain kreikkalaisesta numerosta. Meillä molemmilla on tanskalaiset numerot.
Thomas kirjoittaa paperille nimensä, osoitteensa ja matkan syyn, sekä päivää ja allekirjoittaa sen. Passi taskussaan hän lähtee kauppaan. Kukaan ei pysäytä, kauppareissu menee yhtä sujuvasti kuin edelliselläkin viikolla.
Viikonlopun aikana Kreetalla on todettu yksi koronatartunta lisää, jossain Ierapetran tienoilla, meistä katsottuna kaukana kaakossa siis. Koronatapauksia on Kreetalla nyt kuusi. Koko maassa todennettuja tapauksia on 695, virukseen menehtyneitä 17.
Päivitys 30.3. – Nyt vain odotellaan
Torstaina 26.3. paikallisuutisissa kerrotaan Kreetan ensimmäisestä koronaan kuolleesta: vain 42-vuotias saksalainen professori menehtyy, ja hänet haudataan Iraklioniin. Viruksen vuoksi kuljettaminen kotimaahan haudattavaksi ei ole mahdollista.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden oli tarkoitus olla suljettuina 27.3. saakka, mutta nyt sulkua jatketaan ainakin 11. huhtikuuta saakka. Ulkonaliikkumiskielto on alustavasti 6. huhtikuuta saakka, mutta sekin saanee jatkoa.
Nyt vain odotellaan, että auttavatko nämä rajoitukset ja lähteekö uusien tapausten määrä laskuun. Tänään, maanantaina 30.3. Kreikassa todennettuja koronatapauksia on 1212, kuolleita 43. Kreetalla tapauksia on tällä hetkellä 12: Iraklionissa 9, Ierapetrassa1, Haniassa 1 ja Rethymnonissa 1.
Tämä artikkeli ei enää päivity. Elämä Kreetalla jatkuu rauhallisesti, pääsääntöisesti kotona ja uutisia tiiviisti seuraten. Jos jatkossakin haluat seurata, kuinka korona Kreetalla vaikuttaa elämäämme, kannattaa seurata uusia koronapostauksia täältä.
Postaus ulkonalliikkumiskiellon ensimmäisestä viikosta: Ulkonaliikkusmiskielto Kreikassa – Päiväkirja ensimmäiseltä viikolta
18 comments
Hei!
Kauan on aikaa kun kävin Hanian lähellä Ret Hymnonissa
Nyt on jo vuosi 2021 ja olisi kiva kuulla tilanteesta kauniilla saarellanne?
Olisi mukavaa lähteä käymään uudestaan!
Hei Harri, kiitos kommentistasi! Rethymnon on ihana kaupunki, yksi suosikkipaikoistani Kreetalla :) Pari viikkoa sitten kirjoitin taas tilanteesta täällä, lähinnä valitin päättymättömästä koronasulusta. Nyt sitä on takana jo 100 päivää, eikä vieläkään näy loppua… https://www.vagabondablogi.fi/12-viikkoa-koronasulkua/
Olemme vaimoni kanssa käyneet Kreetalla vuosittain yli 20 vuotta.Emme ole rantaihmisiä vaan vuok-
raamme auton ,ajelemme ympäri saarta ja koluamme kaikki mahdolliset rotkot.Vuoden 2020 matkal-
le meidän piti lähteä 25.5.2020,se peruttiin koroman takia .Saimme uuden matkan 23.9.2020 ,se pe-
ruttiin .Nyt saimme uuden matkan19.9.2020 ,jonka nyt pitäisi toteutua.Olemme aina Kato Stalokses-
sa Nektar-Beach hotellissa kaksi viikkoa.Käymme aina Delianan rotkossa ,vaikka se on mieluimmin-
kin patikkapolku mutta kaunis ja kylässä on kiva taverna ja kaunis vanha kirkko.Viimevuonna se oli
tuhannen päreinä ja oli vaikeaa kulkae se läpi.Onko sinulla tietoa onko sitä kunnostettu .
Hei Maija! Pahoittelut, että on jäänyt vastaamatta sinun viestiisi! Toivottavasti pääsitte lomailemaan Kreetalle syyskuussa – jos ette, niin pidän sormet ristissä, että tulevana kesänä matkailu olisi mahdollista!
Kävin Delianassa viime vuonna, taisi olla kevättä. Ja silloin se oli kyllä ihan pelkkää kivilohkaretta parin vuoden takaisten tulvien vuoksi. Kiipeiltiin ja hypittiin kiviltä toisille muutaman sadan metrin verran, mutta sitten piti kääntyä takaisin kun ei näyttänyt paranevan ollenkaan. Harmi, että upea rotko on nyt niin vaikeakulkuinen!
Kreikka on selvinnyt kyllä yllättävän hyvin korona-kriisistä, joten maa on varmasti niitä houkuttelevimpia, sitten, kun matkailu lähtee taas uudestaan käyntiin. Suomessa rajoituksia ollaan nyt höllentämässä, mutta tulevaisuudesta ei ole vielä tietoa. Varovaisia toiveita on kuitenkin myös kotimaanmatkailusta kesällä 2020.
Aikamoista vuoristorataa on ollut koko tämä koronavuosi: vielä syksyllä näytti hyvältä, mutta sitten alkoikin alamäki. Kreikka pistettiin koronasulkuun marraskuun alussa, ja nyt, 100 päivää myöhemmin, on tilanne vain huononemassa – eikä koronasululle näy loppua. Toivottavasti tämä loppuisi pian… Ja toivottavasti kesällä pääsisi taas matkustamaan, kreikkalaiset tarvitsevat turisteja!
Toivottavasti se virus olisi kesään mennessä ohi, turismi tulee kärsimään jokapuolella sen takia ihmisten lisäksi. Olin Suomessa yhdessä hotellissa lokakuun lopussa ja siellä oli paljon yskiviä kiinalaisia ja sain sieltä jonkun lievän taudin, olen vähän epäillyt sitä koronaa vaikka sen piti levitä Eurooppaan myöhemmin
Minä niin toivon samaa, mutta huonolta alkaa näyttää! Pari päivää sitten vahvistettiin ensimmäinen koronatapaus Haniassa, ei paikalliselta. Hotelli, jossa kyseinen henkilö majaili, suljettiin sitten aika nopeasti, kun tieto asiasta tuli. Mutta tieto tuli vasta sitten, kun henkilö oli jo palannut kotimaahansa, joten moni oli voinut jo ehtiä saada viruksen… :(
Itse olen tilannut matkan Kreetalle heinäkuuksi.En tiedä miten tässä nyt käy.Toivon mukaan korona kukistetaan.
Minäkin toivon hartaasti, että heinäkuuhun mennessä saisi jo matkustaa… Totta puhuakseni en kylläkään usko niin käyvän, mutta näillä näkymin Kreikassa ainakin pyritään siihen!
Hyvä on lukea miten Kreetalla mennään viruksen suhteen ja kyllä niitä Instagram kuvia mielellään katselee
Kiitos! Kiva kuulla, että tämä postaus valotti Kreetan tilannetta! :)
Kiitos infosta. Suomi menee huomenna “kiinni” ainakin kuukaudeksi. Eduskunta hyväksyy poikkeustilan, se on 100 varmaa.
Hulluja aikoja elämme… Jännityksellä odotan, mitä kaikkea tulevaisuus vielä tuokaan tullessaan.
Kiitos Terhi maltillisesta ja positiivisesta blogikirjoituksestasi. Tulin saarelle 6.3. ja paluulippu on 9.5. lennolle. Päätin jäädä lomakotiimme hallituksen ohjeita uhmaten, koska koen, että täällä olen paremmassa turvassa kuin Ateenan kautta Helsinkiin lentäessäni. Olen yli 70, joten Suomessakin joutuisin elelemään kotikaranteenissa.
Kiitos, Ritva-Liisa! Ymmärrän kyllä täysin, miksi päätit jäädä Kreetalle, täällä kun ainakin toistaiseksi on tilanne vain muutaman vahvistetun tapauksen kanssa hallinnassa, vaikka toki rajoitteet vaikuttavat elämään täälläkin. Toivottavasti toukokuun alkuun mennessä tilanne on rauhoittunut ainakin niin, että lennot taas kulkevat! Vai onko suunnitelmasi muuttuneet tässä muutamassa päivässä? Ulkoministeriö kun juuri äskettäin lähestyi sekä sähköpostilla että tekstiviestillä, ja kehotti ulkomailla olevia suomalaisia palaamaan Suomeen…
Hei Terhi!
Paluu toukokuussa ei toteutunut, vaan kahdeksi kuukaudeksi suunniteltu Kreetalla oleilu venyi 3,5 kuukauden mittaiseksi. Ulkoministeriön kehoituksen mukaisesti Suomeen yritin palata, mutta jäin Kreetalle jumiin. 7 eri lentoa buukkasin, mutta kaikki peruutettiin päivää, kahta ennen lähtöä. 12.5. sitten kahdeksas buukkaus toteutui ja pääsin Suomeen reittiä Hania-Ateena-Zurich-Helsinki kolmea eri lentoyhtiötä käyttäen. Toki aikaisemminkin olisi päässyt, mutta en halunnut yöpyä matkan varrella esim. Saksassa. Nyt olen sitten ollut jo reilun viikon kotikaranteenissa Helsingissä ja aion olla tottelevainen ja noudattaa karanteeniä 2 viikkoa. Mukavaa kesää Kreetalle!
Hei Ritva-Liisa! Huhhuh, kuulostaapas aikamoiselta säätämiseltä ja seikkailulta! Onneksi pääsit lopulta kuitenkin kotiin, eikä vaikkapa käynyt niin, että olisit jäänyt jonnekin matkan varrelle jumiin. Oikein mukavaa kesää sinullekin! Nythän tänne taas pääsee suorin lennoin ;)