Working Holiday NZ: Haaveista totta – vai eikö sittenkään?

Aloin kirjoittaa tätä postausta lähes itku kurkussa. Olin sunnuntaiaamun ratoksi keittänyt kahvia, valmistanut aamupalavoileiväksi Lidlin ruisleipää (kaikkein suomalaisinta mitä olen täältä löytänyt), ottanut passini esille ja asettanut sen nätisti läppärini viereen. Pyyhkäisin koneen lepotilasta päälle, avasin selaimen ja syötin Googleen hakusanaksi ‘immi new zealand’. Hakutuloksista klikkasin suoraan ‘Apply now’ ja avautuneelta Uuden-Seelannin immigration-sivulta valitsin ‘Working Holiday Schemes’.

Miksi olen hakemassa viisumia Uuteen-Seelantiin?

Muutama vuosi sitten Australiassa working holiday -viisumilla vietetyn vuoden jälkeen päätin, että tulen tekemään saman reissun myös Uuteen-Seelantiin. Ajankohtaa en siinä vaiheessa sen enempää miettinyt, kuitenkin oli jäljellä vielä muutama vuosi siihen 30 vuoden rajapyykkiin, jolloin kyseinen viisumi pitäisi viimeistään hankkia. Pari seuraavaa vuotta meni matkaoppaana, ja sitten löysinkin itseni Tanskasta upouuden poikaystävän kainalosta ja koko Uusi-Seelanti unohtui joksikin aikaa.

Australia-vuoden aikana kävin Uudessa-Seelannissa parin viikon lomalla Aucklandissa ja lähialueilla, mutta olin hieman pettynyt: Auckland ei vetänyt vertoja Melbournelle, eikä maisemat olleetkaan niin upeat kuin olin kuvissa nähnyt. Myöhemmin ymmärsin, että Eteläsaari on Pohjoissaarta kauniimpi, ja sinne nämä jo unohtuneet reissuhaaveet suuntautuivatkin.

image

Eräänä iltana pari viikkoa sitten selailin HBO Nordicin ohjelmatarjontaa ja huomioni kiinnittyi Top of the Lake -sarjaan, mistä en ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan, mutta klikkasin sen kuitenkin auki ja aloin katsoa. Sarja on kuvattu Queenstownissa Eteläsaarella ja ohjelmassa näkyvät vuoristoiset maisemat ovat huikeat.

Pitkäaikainen haaveeni palasi mieleen ja otin asian puheeksi Tompan kanssa: entäs jos hankkisimme Uuden-Seelannin working holiday -viisumit, kaiken varalta. Viisumi itsessään kun ei maksa mitään ja maahan tulee saapua vuoden sisällä viisumin myöntämisestä, jos viisumin siis päättää käyttää. Thomas ei ehkä ollut ajatuksesta niin innoissani kuin minä, mutta vuodessa varmasti saisin hänetkin innostumaan työskentelystä ja lomailusta Uudessa-Seelannissa, olisihan se ainutlaatuinen (ja viimeinen) tilaisuus meille molemmille!

image

Synttäreihini ja siis viisumin hankkimisen takarajaan on enää reilu viikko ja nyt on ehdoton takaraja hakea viisumia, ja ehtisin toivon mukaan vielä käydä tarvittavissa keuhkokuvissa ennen tuota vauhdilla lähestyvää eräpäivääni. Australian viisumia anoin Thaimaassa ollessani, ja silloinkin jouduin noissa keuhkokuvissa käymään, koska olen viettänyt pidempiä aikoja tuberkuloosiriskimaissa.

Kävin lääkärissä Phuketin Bangkok Hospitalissa, lasku oli noin 30 € ja jo seuraavana päivänä viisumi ilmestyi sähköpostiini. Käsittääkseni sama lysti maksaa Suomessa noin parisataa euroa ja keuhkokuvat tulee lähettää postitse Saksaan, eli homma hoituu hitaammin ja kalliimmin.

image

Mutta hainko viisumia sittenkään?

Olin juuri kirjautumassa sisään viisumihakemussivulle, kun silmäni osui sivulla olevaan tekstiin. Pysähdyin niille sijoilleni, ja lamaannuin täysin hetkeksi. Siis että mitä?! Minä en voisi hakea viisumia ollessani Tanskassa. Voin hakea viisumia vain ollessani Suomessa. En minä pääse Suomeen ennen synttäreitäni. Apua, apua, apua.

Olen käynyt Uuden-Seelanin immigration sivuilla lukuisia kertoja lukemassa tietoa working holiday -viisumista, mutta kertaakaan aikaisemmin tämä teksti ei ole sattunut silmiini. Hengitin pari kertaa syvään, kävin keittiössä täyttämässä kahvikuppini ja aloin kirjoittaa blogipostausta asiasta, itku kurkussa. Purin tekstiin pettymystäni ja kirjoitin otsikoksi Kun viisumisäännöt haaveeni murskasi. Liitin nuo haaveeni tuhonneet lauseet tekstiin:

You must only apply for the working holiday scheme (WHS) from the same country as the passport you will use to travel to New Zealand. E.g. if you intend to travel to New Zealand on a Taiwan passport, you can only apply for the Taiwan WHS.

You should not practise applying under WHSs of other countries. Applying for a WHS of a country that you do not hold a passport for will result in your application being declined and may be viewed as providing false and misleading information which may adversely affect any future visa applications you make.

Luin ne mieli matalana uudestaan ja sitten purskahdin nauruun! Olin ymmärtänyt tekstin aivan väärin, eikä aivoni pienessä paniikissa ollut enää suostunut muuttamaan jo ymmärrettyä tekstiä oikeaksi, vaikka olinkin sen pariin otteeseen lukenut uudestaan. Tässähän vain sanotaan, että en voisi hakea minkään muun maan viisumiohjelman mukaista viisumia, ainoastaan Suomen. Täysin eri asia!

Vaikka tunsin itseni typeräksi, en antanut sen haitata iloani. Haaveellani onkin mahdollisuus vielä toteutua! Ja vielä parempia uutisia oli luvassa kun vihdoin kirjauduin viisumisivulle sisään ja klikkasin Suomen working holiday -ohjelman auki. En tiedä milloin sopimusta oli päivitetty, mutta niin vain silmiini osui pieni, yhden merkin kokoinen muutos, joka on minulle suuren suuri: Uuden-Seelannin Working Holiday Schemeä on suomalaisille jatkettu aina 35 ikävuoteen saakka!

Suljin sivun, pistin passin takaisin laatikkoon ja hymyilin leveästi: minulla olisikin vielä viisi vuotta aikaa toteuttaa tämä haave.


Kuvat ovat kuvakaappauksia Top of the Lake -sarjasta. Suosittelen katsomaan tämän 7-osaisen sarjan myös sen tarinan takia, ei pelkästään upeiden maisemien.

 

18 comments
 1. Voi miten siistiä! Nyt vain poikaystävää ympäripuhumaan :) Ja miten mahtava uutinen löytyikään sun postauksen ihan lopusta:

  “Uuden-Seelannin Working Holiday Schemeä on suomalaisille jatkettu aina 35 ikävuoteen saakka!”

  Siis minäkin voisin vielä hakea tuota! :D Nyt alkoi kutkuttelemaan…

 2. Vii miten jännitin täällä lukiessani tekstiä, mutta onneksi kaikki kääntyi parhain päin! Unelmat on tehty elettäviksi!

 3. Tervetuloa! Kyllä täällä pohjoissaarellakin näkemistä riittää! Eikä Aucklandia voi suurkaupunkeihin verrata sen enempää kuin Helsinkiäkään, kun koko maassa on alle 5 miljoonaa asukasta :-) Laita toki viestiä jos matkavinkkejä kaipaat, on täällä tullut lajinsa reissuiltua 7 vuoden asumisen aikana!

  1. Kiitos! Aucklandin lisäksi kävin Rotoruassa ja jossain merenrantakylässä, mutta muuten ei kovinkaan paljon tullut reissattua kun matkaseura oli vähän huono näyttämään kotimaansa helmiä :) Mutta uskon, että nähtävää ja upeita maisemia olisi enemmänkin! Mä ilmoittelen jos (KUN!) sinne päin maailmaa taas eksyn, niin kyselen sitten matkavinkkejä :)

 4. Ihana väärinymmärrys ja onneksi selvisi :D Mutta kaima hei, meillä on synttäritkin ihan lähekkäin :o Tosin oon kolme vuotta vanhempi, mutta mullakin siis riittäisi ikää vielä tuohon viisumiin niin halutessani. Aika hauska tieto näin ikääntyessä :D

  1. Ai on synttäritkin samoihin aikoihin? Hauska sattuma :) Tuon viisumin 35 vuoden ikärajan olen aikaisemmin nähnyt olevan vain briteille, en voinut kuvitellakaan, että se voisi muuttua myös suomalaisille. Piti tänään käydä tarkistamassa asia uudestaan, mulla kun näköjään on tapana ymmärtää lukemaani väärin… :D Mutta ei, kyllä se ikäraja meillekin on 35! Eli vielä ehdit ;)

 5. Top of the Lake on tosi hyvä sarja! Katoin sen alusta loppuun lähestulkoon yhdeltä istumalta, ups.. Ja maisemat oli niin upeat että mullakin iski kauhea matkakuume Uuteen Seelantiin! Nyt pitää vaan saada myytyä tää idea poikaystävälle. :D

  Ps. Löysin sun blogin vasta nyt, näyttää tosi kivalta! :)

  1. Kiva, että löysit, ja kiitos kommentista! :) Jos ei poikaystävä ole vielä sarjaa nähnyt, niin köytä sohvaan kiinni ja pistä sarja pyörimään. Eiköhän hän siitä innostu, aivan kuten mekin :)

 6. Huh,olipahan jännä teksti! :D Uudessa-Seelannissa kyseisellä viisumilla lähes neljä kuulautta kierrelleenä voin vain suositells kyseistä kokemusta. Top of the Laken maisemat kalpenee vielä tosielämän maisemien edessä ;) Käytiin pyörimässä muuten myös noilla huudeilla ja Paradisessa, vaikka se oikeasti onkin eri paikka. Mutta siis siellä samalla seudulla silti! Toivottavasti saat miehen innostumaan NZ:sta. Muhun se maa jätti ikuisen jäljen ja jos jonnekin pitäisi muuttaa täältä Suomesta niin lähtisin sinne viivana! :)

  1. Aijai, mielelläni kävisin katsastamassa sarjan maisemat ihan itse paikan päällä. Niissä maisemissa varmasti sielu lepäisi :) Miekkonen on alkanut lämmetä ajatukselle hieman enemmän, ainoa ongelma on se, että tanskalaisilla tuo maksimi-ikä viisumin saamiselle on edelleen 30 vuotta, joten hänen se tulisi hankkia seuraavan puolen vuoden aikana. Katsotaan, kuinka käy :)

 7. Olipa otteesansa pitävä kirjoitus ja ihanan onnellinen loppu, bravo! Ja onnea haaveesi lisäajalle, mieletön juttu :) Kiitokset myös ohjelmavinkistä, mulla loppui juuri edellinen seuraamani sarja.

  1. Kiitos Ida! :) Poikaystävä ei innostunut tuosta sarjasta ollenkaan, vaan nukahti joka kerta heti ensimmäisten minuuttien aikana kun yritimme katsoa sitä yhdessä.. Mutta mä jäin heti koukkuun, juurikin upeiden maisemien, mutta myös erilaisen ja mielenkiintoisen juonen takia. Kerrohan, mitä tykkäsit! :)

  1. Kyllä kannatti! Ja onneksi on tämä blogi, koska jos en olisi alkanut kirjoittaa purnaustarinaa huonosta onnestani, tuskin olisin lukenut tekstiä uudestaan ja tajunnut, että oon ymmärtänyt asian aivan väärin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *