Matkaoppaana ollessa pääsi aina näkemään kohteen parhaimmat ja mielenkiintoisimmat paikat sekä kokeilemaan alueen hauskimpia aktiviteetteja. Töiden puitteissa olen muun muassa kokeillut ziplineä, ratsastanut hevosella mahtavissa maisemissa, snorklannut kristallinkirkkaissa vesissä, laskenut koskea, harrastanut bodyboardingia ja vaeltanut Samarian upeassa rotkossa. Kaikista mieleenpainuvin kokemus oli kuitenkin työskentely oppaana valassafarilla Dominikaanisessa tasavallassa.

Dominikaanisen tasavallan itäpuolella on Samanán lahti, jonne ryhävalaat tulevat aina alkuvuodesta Pohjois-Atlantin kylmistä vesistä parittelemaan ja synnyttämään. Valaita on lahdella tammikuusta maaliskuuhun useita tuhansia, joten todennäköisyys valaiden näkemiselle on suuri. Itse näin ryhmieni kanssa valaita joka kerta, mutta aina ne eivät olleet yhtä leikkisällä päällä: usein ne vain uivat lähistollä ja jopa veneen vieressä, mutta viimeisellä retkelläni yksi valas innostui tekemään näyttävän jäähyväisshow’n ja hyppimään kevyellä 30 tonnin painollaan useita kertoja.

image
image

Koska ajomatka Puerto Platasta Samanáan on pitkä, retki starttasi jo aamuviiden aikaan. Pari tuntia ajettuamme pysähdyimme syömään aamiaista, jonka jälkeen ajomatkaa oli vielä jäljellä muutama tunti. Matkalla kerroin perustietoa näistä mahtavista nisäkkäistä, mutta myös hieman nippelitietoa (valaan maito on pinkkiä!) ja tietenkin myös valaanpyynnistä ja ryhävalaskannan hitaasta elpymisestä. Sukupuuton partaalla ollut ryhävalas rauhoitettiin vuonna 1966 ja nykyään kannan arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti noin 80 000 yksilöä, mikä ei edelleenkään yllä samoihin lukuihin kuin se oli ennen 1800-luvulla alkanutta valaanpyynnin vilkkainta aikaa.

Samanáan päästyämme pelastusliivit päälle ja ei kun veneeseen. Muistutin vielä retkeläisiä, että valashavainnot kerrotaan kellotaulun mukaan: huudahdus 12 o’clock! tarkoittaisi siis valaita olevan suoraan veneen edessä, 3 o’clock taas veneen oikealla puolen. Ja sitten matkaan! Lyhyen veneajelun jälkeen saavuimme lahden suulle, johon jäimme odottamaan. Veneitä oli lahdella muutama muukin, mutta ei onneksi kuitenkaan ruuhkaksi asti.

Joinakin kertoina aloimme tehdä valashavaintoja heti, toisinaan kului useita pitkiä ja jännittyneitä minuutteja ilman yhtäkään merkkiä valaasta. Tällä minun viimeisellä kerrallani emme nähneet valaista kuin pieniä vilauksia niiden vain hipaistessa pintaa – mikä kyllä sekin teki asiakkaisiin vaikutuksen. Kun saimme satamasta käskyn, että meidän pitäisi palata takaisin, olin minä pettynyt: tämä oli ainoa kerta kun olin muistanut ottaa järjestelmäkamerani mukaan, joten kuvasaldoni valaista jäisi tältä talvelta nollaan. Enkä edes ollut nähnyt kertaakaan niiden hyppivän.

TWO O’CLOCK!!

Kaikkien päät kääntyivät kello kahden suuntaan ja siellä näimme vihdoin kun suuri ryhävalas molskahti takaisin veteen hyppynsä päätteeksi. Veneessä alkoi kuhina kun kaikki kaivoivat kiireen vilkkaa laukuistaan kamerat takaisin esille. Ja kohta valas oli taas vedenpinnan yläpuolella, nostaen valtavan massansa korkealle kunnes tippui takaisin veteen suurten pärskeiden saattelemana. Ja uudestaan ja uudestaan, näyttäen meille parhaat temppunsa.

Kunnes se lopulta kyllästyi, ja palasi sinne mistä oli tullutkin, takaisin meren syvyyksiin.

image
image
image

Retki jatkui syömään lounasta ja rentoutumaan läheiselle paratiisirannalle, kunnes iltapäivällä oli aika nousta taas bussin kyytiin ja aloittaa pitkä matka takaisin kohti Puerto Plataa. Bussissa puheensorina oli iloista ja ihmiset onnellisia: vaikka matka Samanán lahdelle oli pitkä, olisi lomapäivän Dominikaanisessa tasavallassa voinut viettää tylsemminkin!

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

8 säästövinkkiä Kööpenhaminan lomalle
Ryanair - kun lentomatkustaminen on liian halpaa

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

36 kommenttia

 1. Reetta

  29.8.2015 at 20:01

  Valaan näkeminen on varmaankin todella sykähdyttävää…. Olisipa hienoa päästä kokemaan joskus! Ihan nousi kylmät väreet jo noista kuvista ja tarinasta! :) Ja mielenkiintoista yleistietoa valaista muutenkin!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 23:19

   Kiitos Reetta! Se todellakin on sykähdyttävää, koska ne ovat niin valtavia eläimiä! Toivottavasti pääset kokemaan joskus :)

   Reply
 2. lena

  28.8.2015 at 19:57

  Wow! Mä en ole yleensä eläinten perässä matkustanut (jostain syystä muut jutut on aina etusijalla), mutta voin kuvitella että tuo oli tosi mahtava kokemus! :) Isot eläimet ovat tosi vaikuttavia. Ps. Mikä on zipline? ;)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 23:18

   Uskon, että suomalaisilla turisteilla oli muut syyt tulla Dommareihin, valaat olivat vain loistava ekstra. Mutta noilla retkillä saattoi olla esim. kanadalaisia, jotka oli tulleet sinne ihan pelkästään osallistuakseen tuolle retkelle :) Oisko zipline suomeksi vaijeriliuku? Eli tyyppi valjaisiin, valjaat kiinni vaijeriin ja lasketaan alas jostain korkealta :)

   Reply
 3. sarrrri

  28.8.2015 at 17:17

  Mä en ole koskaan nähnyt valasta, mutta uskon että muhun tekisi aivan valtavan vaikutuksen tuollainen mahtipontinen hyppely! ;D Ehkä olisi pitänyt lähteä oppaaksi silloin aikanaan kun siihen oli mahdollisuus, se olisi varmaan ollut hauska vaihe elämässä. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 23:13

   Voi, varmasti tekisi vaikutuksen! :) Heh, olisi ehkä kannattanut lähteä oppaaksi! Vaikka eihän koskaan ole liian myöhäistä: on monia, jotka toteuttavat nuoruuden unelmiaan vanhempana, esimerkiksi sitten kun lapset ovat muuttaneet kotoa ;)

   Reply
 4. Heidi

  28.8.2015 at 10:02

  Vau miten hienoja kuvia olet valaista saanut! Ihan huikeita. Nyt melkein harmittaa, etten Havaijilla osallistunut valassafarille. Nähtiin valaita ihan rannasta käsin, mutta ei tietenkään noin läheltä eivätkä kuvatkaan sitten olleet mistään kotoisin… Ensi kerralla kun tulee mahdollisuus, niin siten päätän toisin. Aikamoisen ihana työ sinulla, kun tällaisia pääset arkena kokemaan :).

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 10:40

   Kiitos Heidi! Todellakin suosittelen seuraavan mahdollisuuden sattuessa kohdalle lähtemään valasretkelle! On se mieletön elämys :) Oppaan työ on kyllä niin huippua, eikä vähiten tällaisten kokemusten vuoksi :)

   Reply
 5. Lotta Watia | Unagidon

  27.8.2015 at 19:12

  Vau mitä kuvia! Upea ja valtava otus. Yhden kerran oon osallistunut valasretkelle, eikä valaita silloin nähty. Aallokko oli suuri, joten oikeastaan kaikki vain voivat pahoin. Olisi upeaa kuitenkin joskus päästä valaita näkemään.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 10:38

   Voi ei, varmasti ollut pienoinen pettymys, että valaita ei näkynyt! Tuolla Samanan lahdellakin oli välillä kamala aallokko: vaikka en ole koskaan aikaisemmin ollut merisairas, niin kerran valasretkellä olin veneen perässä oksennuspussin kanssa. Toivoin vain, että valaita ei ilmesty veneen perään, koska silloin kaikki olisivat kääntyneet katsomaan ja nähneet kun opas oksentaa :D

   Reply
 6. Jenna / Journey Diary

  27.8.2015 at 09:33

  Varmasti upea kokemus:) Oot kyllä päässyt työsi puolesta näkemään paljon kivoja juttuja!!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 10:35

   Kyllä oli! Ja oppaana todellakin pääsi näkemään vaikka mitä – ehkäpä pitäisikin ihan kirjoittaa postaus kaikista työn tähtihetkistä :)

   Reply
 7. Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  27.8.2015 at 09:02

  Upea retki teillä ollut ja hienoa, että sait kuin saitkin kuvia viimeisellä retkellä valaasta. Tämmöset retket ovat niitä joihin aina osallistuisin mielelläni reissuillani.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.8.2015 at 10:34

   Upea retki se todellakin oli, ja asiakkaat olivat aina tyytyväisiä! Kiitos kommentistasi Virpi!

   Reply
 8. Pirkko / Meriharakka

  27.8.2015 at 08:22

  Upeita kuvia olet saanut! Me olemme nähneet valaita Azoreilla, mutta ei kyllä noin läheltä eivätkä kyllä hyppineet tuolla tavalla.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.8.2015 at 13:35

   Kiitos Pirkko! Kuvien onnistuminen oli hyvin pitkälti arpapeliä, koska en todellakaan katsonut tätä show’ta linssin läpi, vaan räpsin kuvia katsomatta mitä ruudussa näkyy. Kävi uskomaton tuuri, että näin tämän hyppyesityksen, koska todellakin kävin retkellä useamman kerran ja vain tällä reissulla onnisti!

   Reply
 9. Arna / Cocoa etsimässä

  26.8.2015 at 11:01

  Ryhävalaat on kyllä ihan uskomattomia ilmestyksiä! Sitä kokoa ei jotenkin tajua, ennen kuin omin silmin näkee. Me ollaan käyty ryhävalasretkellä Australiassa ja meillä näytti myös ensin käyvän noin, että ei onnistuttais näkemään valaan valasta, mutta sitten yhtäkkiä alkoikin tapahtua! Nähtiin äiti ja vauva, joista jälkimmäinen oli hauska, kun se teki äidiltä matkittuja temppuja sellaisella eläinpentumaisella kömpelyydellä :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.8.2015 at 13:39

   Niin ovat uskomattomia :) Ne on niin valtavia, ja silti niitä mahtuu tuhansia samaan paikkaan. Jotenkin vaikea edes käsittää miten paljon tilaa meressä on :D Voi, vauvavalaan haluaisin nähdä! Kuulostaa niin suloiselta kömpelöt temput :)

   Reply
 10. Mikko Nurminen

  25.8.2015 at 07:17

  Upeaa! Joissakin kohteissa, ainakin Islannissa, olen miettinyt valasretkelle menoa, mutta ei ole tullut vielä mentyä. Tuollainen show on kyllä ehdottomasti vielä nähtävä! :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.8.2015 at 13:31

   Suosittelen ehdottomasti valassafaria, kun seuraavan kerran menet kohteeseen jossa niiden bongailu on mahdollista! Ikimuistoinen elämys :)

   Reply
 11. Jenni / Globe Called Home

  24.8.2015 at 21:48

  Vau! Siis VAU!! Jos ei ensi talveksi olisi jo kausikorttia hiihtokeskuksiin ja päätös, että kaikki liikenevä aika ollaan rinteissä, niin aika nopeasti saattaisin varata liput tänne ihan vaan näiden kuvien perusteella! Olen itse ollut valassafarilla Havaijilla pari vuosikymmentä sitten, ja uusisin todella mieluusti kokemuksen.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.8.2015 at 13:29

   Tämä kyllä oli sellainen kokemus, että hymy ei sen jälkeen hyytynyt pitkään aikaan! Dommareihin tuskin enää uudestaan menen, mutta valassafari vaikka Havaijilla ei kuulosta yhtään hullummalta :) Kiitos kommentista Jenni!

   Reply
 12. Annika | travelloverblogi

  24.8.2015 at 17:06

  Wau, aivan mahtavia kuvia! Omat valaskokemukseni ovat viileämmiltä vesiltä Islannista ja Grönlannista. Valloittavia eläimiä!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.8.2015 at 13:26

   Kiitos Annika! Islantiin ja Grönlantiin menisin mielelläni bongailemaan valaita, sekin on varmasti huikea kokemus :)

   Reply
 13. Jenna

  24.8.2015 at 17:06

  Upeita ilmestyksiä! Miten isoja valaat onkaan. Meidän piti Islannissa mennä valasretkelle, mutta sää oli silloin niin kehno ettei edes eteensä nähnyt. Oot kyllä tosiaan päässyt oppaana näkemään paljon ;)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.8.2015 at 13:07

   Harmi, että ette päässeet valasretkelle. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi tuuri nähdä näitä valtavia olentoja :) Oppaana tosiaankin pääsi näkemään ja kokemaan vaikka mitä, ja siitä vielä maksettiin! Ei ollut yhtään hassumpi duuni :)

   Reply
 14. Ansku BCN

  24.8.2015 at 16:13

  Onneksi oli tosiaan kamera käden ulottuvilla! Siistii :)

  Reply
 15. Kohteena maailma

  24.8.2015 at 09:22

  Valaat on kyllä upeita. “Törmättiin” muutamaan yksilöön sattumalta patikointiretkellä Etelä-Afrikassa (http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/06/09/aktiviilomailijan-paratiisi-storms-river-village-etela-afrikka/) . Ääni mikä tulee valaan hypyn osuessa veteen vastaa mielekuvaltaan Mossen ajamista autotallin oven läpi – kuuluu kova pamaus kyllä pitkälle.

  Kivoja kuvia :-) Itsellä jäi paljon vaatimattomammaksi kun oltiin kuitenkin niin kaukana maalla ryhävalaat nähdessämme.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.8.2015 at 12:54

   Kiitos Rami! Vau, patikointiretki sai varmasti kivan lisän, kun matkalla näkeekin valaiden hyppivän! :) Heh, hauska vertaus äänestä valaan osuessa veteen. Mutta totta, se ääni on kyllä kova.

   Reply
 16. Henna /suurin onni

  24.8.2015 at 09:03

  Nyt on kyllä sua onni potkaissut, että olet työn puolesta päässyt useaan otteeseen seuraamaan noita ihania jättiläisiä, huippua! Valaisiin, ja erityisesti ryhävalaisiin, ei vaan voi kyllästyä!! Ihania tyyppejä ♥ Nuo hyppyshow’t ovat upeita, olen niitä itsekin päässyt seuraamaan ja snorklailemaankin noiden ihanuuksien kanssa, tosin veteen ei menty silloin kun hyppyjä sateli… :D

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.8.2015 at 12:48

   Nämä oli niitä työn huippuhetkiä, ja vaikka työpäivä venyi 15 tuntiseksi, ei haitannut lainkaan. Eihän se edes tuntunut työnteolta! :) Veteen en olisi uskaltautunut näiden kavereiden kanssa, vene tuntui huomattavasti turvallisemmalta paikalta :D Kiitos kommentista Henna!

   Reply
 17. Elämää ja Matkoja

  24.8.2015 at 08:43

  Voin vain kuvitella sen riemun tunteen, kun tämä valas saapui esittelemään parhaat temppunsa viimehetkellä! Takuulla unohtumaton kokemus, onneksi oli kamera mukana matkassa – upeita kuvia!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.8.2015 at 12:45

   Kiitos! Olihan se huikeeta, varsinkin kun oli jo luopunut toivosta ja sitten yllättäen alkoikin mieletön show :)

   Reply
 18. marikaw

  23.8.2015 at 20:03

  Mä oon ollut kaks kertaa valasretkellä, toisella kerralla nähtiin lahtivalaita ja toisella miekkavalaita. Ryhävalaat on vielä näkemättä, ja siis haluisin niiiin paljon nähdä. <3 Supersiistiä että oot ollut oppaana ja päässyt näkemään niitä paljon! Kuvat on myös ihania, onneksi oli kamera messissä. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.8.2015 at 12:44

   Miekkavalaita haluaisin minäkin nähdä! :) Onneksi tosiaankin oli kamera mukana. Aikaisemmilla kerroilla otin kuvia kännykällä, mutta kuvat oli sellaisia tuhruja, ettei niillä tehnyt mitään. Kiitos kommentista :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram @vagabondablog