Rethymnon yhdessä iltapäivässä

Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki Rethymnon sijaitsee saaren pohjoisrannikolla lähes tarkalleen isoveljiensä Hanian ja Iraklionin puolivälissä. Rethymnon on monipuolisuutensa ansiosta noussut suosituksi lomakohteeksi, mutta toimii mainiosti myös pelkkänä päiväretkikohteena saaren muista osista: esimerkiksi Haniasta huristelee Rethymnoniin henkilöautolla vain tunnissa, eikä paikallisbussikaan kovin paljoa kauempaa matkaa taita.

Minä vietin Rethymnonissa kesällä 2010 nelisen kuukautta, mutta muistot olivat haalistuneet sen verran pahasti, että uusintakäynti tuossa noin 40 000 asukkaan opiskelijakaupungissa oli paikallaan. Tällä kertaa vietimme kaupungin kaduilla ja kahviloissa vain yhden iltapäivän, mutta ihastuin joulukuisen Rethymnonin rauhallisuuteen ja idyllisyyteen sen verran pahasti, että jo kotimatkalla aloin katsella hotellien hintoja. Ehkä palaamme kaupunkiin viikonloppureissun merkeissä jo heti alkuvuodesta!

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Kesä 2010 meni ilmeisesti hyvin pitkälti Rethymnonin kilometrien mittaisesta rannasta ja kuumasta auringonpaahteesta nauttiessa, sillä rosoinen mutta tunnelmallinen vanhakaupunki näytti minulle aivan vieraalta. Tiedän kyllä käyneeni siellä aikaisemmin, mutta en vain muistanut, kuinka ihastuttava tuo osa kaupungista onkaan pikkuisine kujineen, ränsistyneine rakennuksineen ja joka puolella kasvavine kukkineen ja pensaineen. Jos saisin viettää Rethymnonissa toiset neljä kuukautta, tuskin edes poistuisin vanhankaupungin kujilta!

Tai no, ehkä kävisin välillä istuskelemassa vanhan sataman Nuvel-kahvilassa, jonka valtavat vahtikoirat pitävät huolen siitä, että asiakkaat saavat istua ulkona rauhassa ruoanmurusia väijyviltä puluilta. Kesäisin satama on täynnä ravintoloiden terasseja, mutta näin talvisin Nuvel taitaa olla ainoa, jolla on pienessä venetsialaisessa satamassa istumapaikkoja ulkona. Vaikka on kahvila kyllä sisältäkin niin ihana, että siellä viihtyisi synkempinäkin talvipäivinä – tuona päivänä lämmin auringonpaiste houkutteli kuitenkin istumaan ulkona.

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Ihania kahviloita Rethymnonissa on enemmänkin, mutta niitä varten täytyy poistua vanhastakaupungista vielä hieman pidemmälle: nimittäin uudessa satamassa on vieri vieressä toinen toistaan tyylikkäämpiä kuppiloita, joissa voisin viihtyä mainiosti brunssista iltapäiväkahvien läpi päivälliseen ja myöhäisillan cocktaileihin saakka. Näitä kahviloita ei varmasti ollut täällä vielä vuonna 2010, sillä nämä minä muistaisin aivan varmasti!

Vai makasinko minä oikeasti vain siellä rannalla, ihan koko kesän?

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rannan, vanhankaupungin ja venetsialaisen sataman lisäksi Rethymnon tunnetaan sen 1500-luvulla venetsialaisten rakentamasta linnoituksesta. Siellä sentään muistan käyneeni aikaisemminkin, onhan siitä todistusaineistona kuvia lomamatkalla olleiden äitini ja siskoni kanssa. Siitäkin huolimatta – tai kenties juuri sen vuoksi – halusin kiivetä ylös linnoituksen kukkulalle tälläkin kertaa.

Käsittääkseni ainakin kesällä linnoitukseen on muutaman euron sisäänpääsymaksu, mutta nyt portit olivat auki eikä rahastajaa näkynyt missään – eikä kyllä juuri muitakaan ihmisiä. Linnoituksen tutkiminen jäi kuitenkin hyvin pintapuoliseksi, sillä kello alkoi hoputtaa jo kotimatkalle ennen pimeän tuloa ja sääherra pisti sellaisen puhurin päälle että pelkäsin lähteväni lentoon.

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Tämä pikareissu antoi meille vain pintaraapaisun kaupungin ihanuudesta, mutta tulevien kuukausien aikana Rethmymnon tulee varmasti hyvinkin tutuksi. Sitä rantaa on jo nähty vuosia sitten ihan riittävästi, joten nyt on aika tutkia kaikkea muuta, mitä tämä ihana kaupunki kätkeekään sisälleen.

Historiaa, kulinaristisia elämyksiä, kreetalaisen kaupungin kauneutta ja vieraanvaraisuutta – ja varmasti myös paljon muuta.

LUE MYÖS:

Vinkkejä Rethymnoniin: Näe, syö, juo & nuku

Kreetaa autolla: Rethymnonista järvelle, rotkoon ja luolaan

 

8 comments
 1. Kaksi kertaa olemme käyneet Rethymnonissa ja vielä pitää päästä uudelleen! Juuri vanhakaupunki on minunkin mielestä niin ihana siellä!

  1. Ihana kuulla, että sinäkin tykkäät! Monesti kehutaan vain Hanian vanhaakaupunkia, ja vaikka toki ihana on sekin, ei Rethymnonin pitäisi jäädä sen jalkoihin. Kiitos kommentistasi! :)

 2. Rethymnon on ihana päivämatkakohde! Olen asunut tuolla muutaman kuukauden vuonna 2004 ja siellä oli hyvin helppo liikkua kävellen ympäriinsä. Kaikki palvelut, ranta ja mukavia kahviloita niin lähellä.
  Kyllä noita kahviloita on vanhassa kaupungissa ollut pitkään, mutta varmasti omistajia tai ainakin sisustuksia on vaihtunut vuosien varrella. Luulen ainakin käyneeni ainakin tuossa ylimmässä pariin otteeseen talvisaikaan.
  Ihanaa talvea sinulle!

  1. No niin, mä tollo olen kai keskittynyt vain kauppojen kiertämiseen kun olen liikkunut Rethymnonin keskustassa ja vanhassakaupungissa. Tai ehkä syynä siihen, että on nämä ihanat kahvilat jäänyt huomaamatta on se, että en vielä silloin juonut kahvia :)

   Kiitos Katerina! Ihanaa talvea ja lämpöistä joulua sinullekin!

 3. Matkustamme toukokuussa Kreikkaan, mieheni, minä, tyttäremme ja vävymme.
  Tyttö valitsee paikan. Jaoin tämän postaukseni Facessa, jotta hänkin näkee Rethymnon.

  Mukavaa talvea Sulle sinne Kreikkaan!

  1. Kiitos Tarja, sekä postauksen jakamisesta että hyvän talven toivotuksista! Kreikka on ihana maa, ei voi mennä vikaan valitsi tyttäresi sitten minkä kohteen hyvänsä :) Ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi!

 4. Ai ihana Rethymnon! Minä pääsen sinne toukokuussa viikoksi. En ole aikaisemmin käynyt, mutta ystävien kertomukset, lukuisat kuvat ja nyt vielä tämä postaus saa minut vakuuttuneeksi että loma Retyyn tulee olemaan ikimuistoinen! Mielelläni muitakin kertomuksia sieltä lueskelen matkakuumetta nostattaakseni (mikäli sen on mahdollista vielä nousta)

  1. Oi, ihanaa! Tulet tykkäämään Retystä varmasti, se on niin kiva kaupunki! Ja sen hyvä sijainti mahdollistaa sen, että saarta pääsee näkemään paljon, niin halutessaan. Mä varmasti tulen käymään Rethymnonissa useita kertoja ennen toukokuuta, joten eiköhän blogiin tule enemmänkin kaupungista juttua :-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *